Adet düzensizliği nedir ?
Kadınlar normal şartlarda 28 günde 1 defa regl olmaktadır. Fakat bazı durumlarda bu gün sayısı azalıp çoğalabilir. 21 gün ile 35 gün arasında değişen regl aralıklarında kadınların adet düzensizliği gibi bir problemi bulunmamaktadır. 21 günden az ya da 35 günden fazla adet gören kadınlar için adet düzensizliğinden bahsedilebilmektedir. Adet düzensizliğini çocukluk, ergenlik, doğurganlık, menopoz öncesi ve menopoz sonrası dönemler için farklı şekilde değerlendirmek gerekmektedir. Çünkü bu dönemlere bağlı olarak adet kanaması gün ve düzeni de değişmektedir.
Adet düzensizliğinde ne zaman doktora başvurulmalı ?
Adet kanamasının normalden fazla uzun sürmesi ya da 2 adet arasında lekelenme gibi kanamalar olması durumunda mutlaka bir doktora başvurmak gerekmektedir. Ergenlik döneminde başlayan adet kanamaları menopoza kadar olan dönemde belli bir düzen yakalamaktadır. Adet düzensizliği görülen hastalarda bu düzende bozulmalar olmaktadır. Adet düzeninin başlangıcından sonuna kadar olan tam döngüsüne menstural siklus denmektedir. Bu döngünün başlangıcı adet kanamasının 1. Günü olmaktadır. Yani menstural siklusun tam döngüsü standartta 28 gün sürmektedir. Fakat adet düzensizliği bulunan kadınlarda bu döngü 21- 35 gün aralığından eksik ya da fazla olmaktadır.
Adet gecikmesi
Adet gecikmesinin birden fazla sebebinden söz edilmektedir. Doğurganlık döneminde bulunan bir kadın için adet gecikmesinin en belirgin göstergesi gebelik olabilmektedir. Bir diğer gecikme sebebi ise siklus döneminde yumurtlama olmamasıdır. Bunlar dışında streste adet düzensizliği için belirgin sebepler arasında yer almaktadır. Bulunulan ortam ya da mevsim değişiklikleri de adet düzensizliğine neden olan bir diğer etken olarak sayılmaktadır. Kadınların korunma yöntemleri tercihleri de adet düzensizliğine neden olabilmektedir. Adet düzensizliği yıl içinde 1 ya da 2 defa gerçekleşebilmektedir. Bu durum olağan kabul edilir. Fakat bu sayı artarsa kadınların hormon düzeyleri kontrol edilmelidir.
Adet döngüsü, adetinizin ilk günü veya adet kanaması ile başlar ve bir sonraki adet başladığında yeniden başlar. Aylık bir adet döngüsü boyunca vücudunuz, hamileliğe hazırlanmak için hormon adı verilen farklı miktarlarda kimyasallar üretir. Bu değişen hormon seviyeleri adet semptomlarına neden olabilir. Adet döngüleri genellikle bir kadın yaşlandıkça değişir. Normal bir döngü 24 ila 38 gün sürer.
Adet kanaması nedir?
Adet kanaması, genellikle “dönem” olarak adlandırılan bir kadının aylık kanamasıdır. Adet gördüğünüzde, vücudunuz rahminizin iç yüzeyi aylık birikimini atar. Adet kanı ve dokusu rahminizden rahim ağzınızdaki küçük açıklıktan akar ve vajinanızdan vücudunuzdan dışarı çıkar .
Aylık adet döngüsü sırasında, rahim iç yüzeyi hamileliğe hazırlanmak için oluşur. Hamile kalmazsanız östrojen ve progesteron hormon seviyeleri düşmeye başlar. Çok düşük östrojen ve progesteron seviyeleri vücudunuza adet görmeye başlamasını söyler.
Adet döngüsü nedir?
Adet döngüsü, bir kadının vücudunun hamileliğe hazırlanmak için geçirdiği aylık hormonal döngüdür. Adet döngünüz, adetinizin ilk gününden bir sonraki adetinizin ilk gününe kadar sayılır. Hormon seviyeleriniz (östrojen ve progesteron) genellikle adet döngüsü boyunca değişir ve adet semptomlarına neden olabilir.
Tipik bir adet döngüsü ne kadar sürer?
Tipik adet döngüsü 28 gün sürer, ancak her kadın farklıdır. Ayrıca, bir kadının adet döngüsü uzunluğu aydan aya farklı olabilir. Genellikle her 24 ila 38 günde bir geliyorlarsa, dönemleriniz hala “düzenli” demektir. Bu, son adetinizin ilk gününden sonraki adetinizin başlangıcına kadar geçen sürenin en az 24 gün olduğu, ancak 38 günden fazla olmadığı anlamına gelir.
Bazı kadınların adetleri o kadar düzenlidir ki, adetlerinin başlayacağı gün ve saati tahmin edebilirler. Diğer kadınlar düzenlidir ancak dönemlerinin başlangıcını yalnızca birkaç gün içinde tahmin edebilirler.
Yumurtlama nedir?
Yumurtlama, yumurtalığın bir yumurtayı serbest bırakması ve böylece bir bebek yapmak için bir sperm tarafından döllenebilmesidir. Bir kadının, yumurtlamadan önceki üç gün içinde ve yumurtlama gününe kadar doğum kontrolü olmadan cinsel ilişkiye girmesi durumunda hamile kalma olasılığı daha yüksektir (çünkü sperm zaten yerindedir ve yumurtayı bırakır bırakmaz döllemeye hazırdır). Bir erkeğin spermi bir kadının üreme organlarında 3 ila 5 gün yaşayabilir, ancak bir kadının yumurtası yumurtlamadan sonra sadece 12 ila 24 saat yaşar.
Her kadının adet döngüsü farklı olabilir ve yumurtlama ile bir sonraki adetin başlaması arasındaki süre bir haftadan (7 gün) yada 2 haftadan (19 gün) fazla olabilir.
Bir kadının hayatındaki farklı zamanlarda yumurtlama olabilir veya olmayabilir:
Hamile olan kadınlar yumurtlamazlar.
Emziren kadınlar yumurtlayabilir veya yumurtlamayabilir. Emziren kadınlar, hamile kalmak istemiyorlarsa doğum kontrol yöntemleri hakkında doktorlarıyla konuşmalıdır.
Perimenopoz yani menopoza geçiş döneminde her ay yumurtlamayabilirsiniz.
Menopozdan sonra yumurtlamazsınız.
Yumurtlama olup olmadığımı nasıl anlarım?
Yumurtlamadan birkaç gün önce vajinal mukus veya akıntınız değişir ve daha kaygan ve berrak hale gelir. Bu mukus türü, spermin rahminize ve yumurtayı dölleyebileceği fallop tüplerine doğru hareket etmesine yardımcı olur. Bazı kadınlar yumurtladıklarında pelvik bölgelerinin bir tarafında hafif kramp hissederler. Bazı kadınların başka yumurtlama belirtileri vardır.
Luteinize edici hormon (LH), beyniniz tarafından salınan ve yumurtalığa yumurta bırakmasını söyleyen bir hormondur. LH seviyeleri yumurtlamadan yaklaşık 36 saat önce yükselmeye başlar, bu nedenle bazı kadınlar ve doktorları LH seviyelerini test eder. LH seviyeleri yumurtlamadan yaklaşık 12 saat önce zirve yapar. Hamile kalmak için yumurtlamayı izleyen kadınlar, yumurtlama civarında bazal sıcaklıklarında (uyuduktan sonra yataktan kalkmadan önce vücut sıcaklığınız) hafif bir artış fark edeceklerdir.
Yaşlandıkça adet döngüm nasıl değişir?
Yaşlandıkça döngüleriniz farklı şekillerde değişebilir. Genellikle, daha gençken (gençken) dönemler daha ağırdır ve genellikle 20’li ve 30’lu yaşlarda daha hafif olur.
İlk adetinizden birkaç yıl sonra, 38 günden daha uzun adet döngüleri yaygındır. Kızlar, dönemlerinin başlamasından sonraki üç yıl içinde genellikle daha düzenli döngüler yaşarlar. Bunun ötesinde daha uzun veya düzensiz döngüler varsa, polikistik over sendromu (PCOS) gibi bir sağlık sorununu ekarte etmek için doktorunuza danışın .
20’li ve 30’lu yaşlarda, döngüleriniz genellikle düzenlidir ve 24 ila 38 gün arasında sürebilir.
40’lı yaşlarınızda, vücudunuz menopoza girmeye başladığında , döngüleriniz düzensiz hale gelebilir. Adet dönemleriniz bir ay veya birkaç ay durabilir ve sonra tekrar başlayabilir. Ayrıca normalden daha kısa veya daha uzun ömürlü olabilir veya normalden daha hafif veya daha ağır olabilirler.
38 günden uzun veya 24 günden kısa menstrüel döngüleriniz varsa veya menstrüel döngünüz hakkında endişeleriniz varsa doktorunuzla konuşun.
Adet döngümü neden takip etmeliyim?
Adet dönemleriniz düzenliyse, onları takip etmek ne zaman yumurtladığınızı, ne zaman hamile kalacağınızı ve bir sonraki adetinizin ne zaman başlayacağını bilmenize yardımcı olacaktır.
Periyodlarınız düzenli değilse, onları takip etmek herhangi bir sorunu doktorunuz veya hemşirenizle paylaşmanıza yardımcı olabilir.
Adet döngümü nasıl takip edebilirim?
Okulu veya işi kaçırmanıza neden olan adet ağrınız veya kanamanız varsa , bu adet belirtilerini takip etmek size ve doktorunuza veya hemşirenize sizin için işe yarayan tedavileri bulmanıza yardımcı olacaktır. Düzenli aktiviteleri kaçırmanıza neden olan şiddetli ağrı veya kanama normal değildir ve tedavi edilebilir.
Adetin başladığı günü takvimde işaretleyerek adet döngünüzü takip edebilirsiniz. Birkaç ay sonra, adetlerinizin düzenli mi yoksa her ay farklı mı olduğunu görmeye başlayabilirsiniz.
İzlemek isteyebilirsiniz:
Premenstrüel sendrom (PMS) semptomları: Kramp, baş ağrısı, huysuzluk, unutkanlık, şişkinlik veya göğüs hassasiyetiniz oldu mu?
Kanamanız: Beklenenden daha erken mi yoksa geç mi oldu?
En ağır günlerinizde kanama ne kadar ağırdı: Kanama normalden daha mı ağırdı yoksa daha mı hafif? Kaç tane ped veya tampon kullandınız?
Regl belirtileri: İşe veya okula gitmemenize neden olan herhangi bir gün ağrınız veya kanamanız oldu mu?
Adetiniz kaç gün sürdü: Adetiniz önceki aydan daha kısa mı yoksa daha uzun mu oldu?
Ayrıca adetlerinizi takip etmek için telefonunuza uygulamalar indirebilirsiniz. Bazıları, PMS semptomlarınızı, enerji ve aktivite seviyelerinizi ve daha fazlasını izlemek için özellikler içerir.
Bir kız genellikle ilk adetini ne zaman görür ?
Bir kızın ilk adet görme yaşı ortalama 12’dir. Bu, tüm kızların aynı yaşta başladığı anlamına gelmez.
Bir kız 8 ile 15 arasında herhangi bir zamanda adet görmeye başlayabilir. İlk adet normalde göğüslerin ilk gelişmeye başlamasından ve kasık kıllarının uzamaya başlamasından yaklaşık iki yıl sonra başlar. Bir kızın annesinin adet görmeye başladığı yaş, bir kızın ne zaman adet görebileceğini tahmin etmeye yardımcı olabilir.
Bir kız aşağıdaki durumlarda doktorunu görmelidir:
8 yaşından önce adet görmeye başlamışsa, 15 yaşına kadar hiç adet görmemişse, meme büyümesinin ardından üç yıl içinde ilk adetini görmemişse kadın doğum doktoruna muayene olmalıdır.
Bir kadın genellikle ne kadar süre regl olur?
Ortalama olarak, kadınlar hayatlarının yaklaşık 40 yılı boyunca adet görürler. Çoğu kadın , vücudunun menopoza geçişin başladığı perimenopoza kadar düzenli periyotlara sahiptir. Perimenopoz veya menopoza geçiş birkaç yıl sürebilir. Bu süre zarfında adetiniz düzenli gelmeyebilir. Menopoz, art arda 12 ay adet görmediğinizde gerçekleşir. Çoğu kadın için bu, 45 ile 55 yaşları arasında olur. ortalama menopoz yaşı 52’dir.
Adetler hamilelik sırasında da durur ve emzirirseniz hemen geri gelmeyebilir.
Ancak 90 gün (üç ay) adet görmediyseniz ve hamile değilseniz veya emzirmiyorsanız doktorunuz veya hemşirenizle konuşun. Doktorunuz hamilelik veya adetlerin durmasına veya düzensizleşmesine neden olabilecek bir sağlık sorunu olup olmadığını kontrol edecektir.
Adetim sırasında normal kanama miktarı nedir?
Ortalama bir kadın, adet döneminde yaklaşık iki ila üç yemek kaşığı kan kaybeder. Adet dönemleriniz ortalama miktardan daha hafif veya daha ağır olabilir. Sizin için normal olan bir başkası için normal olmayabilir. Ayrıca, akış aydan aya daha hafif veya daha ağır olabilir.
Yaşlandıkça dönemleriniz de değişebilir. Bazı kadınların perimenopoz, yani menopoza geçiş sırasında ağır kanamaları olur. Ağır adet kanaması belirtileri şunları içerebilir:
Her bir ila iki saatte bir bir veya daha fazla ped veya tampondan kanama
Çeyrek boyutundan daha büyük kan pıhtılarının geçmesi
Genellikle sekiz günden uzun süren kanama
Pedimi, ne sıklıkla değiştirmeliyim?
Regl ürününüzle birlikte gelen talimatları izleyin. Kadınsı hijyen ürününüzü tamamen ıslanmadan veya dolmadan değiştirmek uygun olacaktır.
Çoğu kadın pedlerini birkaç saatte bir değiştirir.
Toksik şok sendromu (TSS) riski nedeniyle 8 saatten fazla tampon kullanılmamalıdır.
Adet kanamanız için boyut ve emiciliği uygun bir ürün kullanın. Adet kan miktarı genellikle bir dönem boyunca değişir. Bazı kadınlar, kanamanın ne kadar ağır veya hafif olduğuna bağlı olarak, adetlerinin farklı günlerinde farklı ürünler kullanırlar.
Toksik şok sendromu nedir?
Toksik şok sendromu (TSS), toksinler veya zehirler yapan bakterilerin neden olduğu nadir fakat bazen ölümcül bir durumdur. 1980’de 63 kadın TSS’den öldü. Belli bir marka süper emici tamponların nedeni olduğu söylendi. Bu tamponlar piyasadan kaldırıldı.
Günümüzde çoğu TSS vakası tampon kullanımından kaynaklanmamaktadır. Ancak kanamanız için ihtiyacınız olandan daha fazla emici tampon kullanırsanız veya tamponunuzu yeterince sık değiştirmezseniz (en az dört ila sekiz saatte bir) TSS riski altında olabilirsiniz.
TSS belirtileri şunları içerir: Ani yüksek ateş, kas ağrıları, kusma, mide bulantısı, ishal, döküntü, böbrek veya diğer organ yetmezliği
Adet döngüsü diğer sağlık sorunlarını nasıl etkiler?
Adet döngüsü boyunca değişen hormon seviyeleri diğer sağlık sorunlarını da etkileyebilir:
Depresyon ve anksiyete bozuklukları . Bu koşullar genellikle adet öncesi sendromu (PMS) ile örtüşür. Depresyon ve anksiyete belirtileri, PMS’ye benzer ve adet döneminizden önce veya dönem boyunca daha da kötüleşebilir.
Astım. Astım semptomlarınız, döngünüzün bazı bölümlerinde daha kötü olabilir.
İrritabl bağırsak sendromu (IBS) . IBS kramp, şişkinlik ve gaza neden olur. IBS semptomlarınız, döneminizden hemen önce kötüleşebilir.
Mesane ağrısı sendromu . Mesane ağrısı sendromu olan kadınların PMS sırasında ağrılı krampları olma olasılığı daha yüksektir.