: 0 546 421 22 48
Bilgi İçin: 0 546 421 22 48

Akne Nedir?

akne nasıl tedavi edilir

Akne, yaygın olarak sivilce olarak adlandırılan cilt lezyonlarına neden olan bir hastalıktır. Cildin yağ bezlerinin tıkanmış gözeneklere yol açan yağlı bir madde olan çok fazla sebum üretmesinden kaynaklanır. Ayrıca bir bakterinin hızlı çoğalmasından da kaynaklanabilir. 

Akne lezyonları çoğunlukla yüz, boyun, sırt, göğüs ve omuzlarda görülür. En sık görülen deri hastalığıdır. Akne ciddi bir sağlık tehdidi olmasa da şiddetli akne şekil bozukluğuna ve kalıcı yara izlerine neden olabilir.

Akne Kadınları Nasıl Etkiler?

Çoğu genç kadın ve erkeğin yaşamları boyunca en az birkaç sivilcesi olacaktır. Ancak sivilce erkekleri ve kadınları farklı şekillerde etkiliyor gibi görünüyor. Genç erkeklerin daha ciddi bir akne formuna sahip olma olasılığı daha yüksektir. Genç kadınlarda sivilce daha rastgele olma eğilimindedir ve adet döngüsü gibi hormon değişiklikleriyle bağlantılıdır.

Kadınlar yaşlandıkça akne genellikle iyileşir. Ancak bazı kadınların uzun yıllardır sivilceleri vardır. Hatta bazı kadınlar ilk kez 30 veya 40 yaşlarında sivilce yaşarlar.

Birçok kadın için sivilce üzücü bir hastalık olabilir. Kadınlar depresyon , zayıf vücut imajı veya düşük benlik saygısı duygularına sahip olabilir . Ancak sivilcelerin büyümesini beklemek veya kendi seyrini sürdürmesine izin vermek zorunda değilsiniz. Bugün, hemen hemen her sivilce vakası çözülebilir. Akne bazen önlenebilir. 

Farklı Akne Lezyon Türleri Nelerdir?

Komedo (beyaz nokta veya siyah nokta) veya papüller. Komedo, tıkanmış bir gözenek olan temel akne lezyonudur. Tıkalı gözenek derinin altında kalırsa buna kapalı komedon denir ve beyaz bir yumru veya beyaz nokta oluşturur. Siyah nokta, cilt yüzeyinde açılan ve siyahımsı görünen komedonlardır. Bu siyah renk kirden değil, havanın fazla yağ ile reaksiyona girmesinden kaynaklanmaktadır.

Püstüller veya sivilceler. Püstüller veya sivilceler, irin içeren ve tabanda kırmızı olan akne lezyonlarıdır.

Nodüller. Bunlar daha ciddi akne lezyonlarıdır. Deride daha derine yerleşirler, ağrılıdırlar ve yara izine neden olabilirler.

Kistler. Nodüller gibi, bu lezyonlar derinin derinliklerindedir, ağrılıdır ve irinle doludur ve yara izine neden olabilir.

Kadınlarda Akneleri Neler Tetikler?

Birçok şey kadınlarda sivilceyi tetikleyebilir:

Ergenlik döneminde hormon değişiklikleri. Ergenlik döneminde kızlarda androjen adı verilen erkek cinsiyet hormonlarında artış olur. Bu artış bezlerin büyümesine ve daha fazla sebum üretmesine neden olur.

Hormonlar yetişkin oranlarına değişir. Adet döngüsü en yaygın akne tetikleyicilerinden biridir. Akne lezyonları, döngü başlamadan birkaç gün önce oluşmaya ve döngü tamamlandıktan sonra kaybolmaya eğilimlidir. Hamilelik ve menopoz gibi diğer hormon değişiklikleri bazı kadınlarda sivilceyi iyileştirir. Ancak bazı kadınların bu zamanlarda daha kötü sivilceleri olur. Doğum kontrol haplarının kullanımını durdurmak da bir rol oynayabilir.

İlaçlar. Epilepsi ve depresyon türlerini tedavi etmek için kullanılanlar gibi bazı ilaçlar.

Makyaj yapmak.

Ciltte basınç veya sürtünme. Bisiklet kasklarının veya sırt çantalarının neden olduğu sürtünme sivilceleri daha da kötüleştirebilir.

Aile öyküsü. Ailenizdeki diğer kişilerde sivilce varsa, sizde olma ihtimali daha yüksektir.

Kötü Hijyen Akneye Neden Olur Mu?

Kadınların yeterince yıkanmadıkları için sivilceleri olduğu bir efsanedir. Cildi çok fazla yıkamak veya sert bir şekilde ovmak sivilceleri daha da kötüleştirebilir. Ve yüzey yağlarını yıkamak sivilceyi önlemede veya iyileştirmede fazla bir şey yapmaz, çünkü cildin altında oluşur. Yüzü temizlemenin en iyi yolu, günde iki kez yumuşak bir sabun veya temizleyici ile nazikçe yıkamaktır. Makyajı sert ovmadan çıkarmaya dikkat edin.

Stres Akneye Neden Olabilir Mi?

Stres sivilceye neden olmaz. Ancak akne, stres veya depresyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olabilir . Ve bazı durumlarda akne lezyonlarının sosyal ve duygusal etkisi strese neden olur. Endişeleriniz varsa doktorunuzla konuşun.

Çikolata veya Yağlı Yiyecekler Yemek Akneye Neden Olabilir Mi?

Birçok kadın çikolata veya yağlı yiyecekler yemenin sivilceye neden olduğunu düşünürken, uzmanlar diyet ve sivilce arasında bir bağlantı bulamadı. Yiyeceklerin çoğu insanda sivilce üzerinde çok az etkisi var gibi görünüyor. Ancak, iyi sağlık için sağlıklı bir diyet yemek önemlidir.

Hafif Akne Nasıl Tedavi Edilir?

Hafif akne için birçok tedavi vardır. Hafif akne beyaz nokta, siyah nokta ve küçük püstüllerden oluşabilir. Evde günde iki kez ılık su ve yumuşak bir temizleyici veya sabunla yüzünüzü yıkayabilirsiniz. Doktorunuz ayrıca reçetesiz satılan bir losyon veya krem ​​denemenizi önerebilir. Bu ilaçları çok fazla kullanırsanız cildinizi kurutabilir. 

Bu ilaçlar işe yaramazsa, doktorunuz benzoil peroksit, resorsinol, salisilik asit veya kükürt içeren bir krem ​​veya losyon reçete edebilir.

Benzoil peroksit, bezlerin ürettiği yağı azaltmak için çalışır.

Resorsinol, salisilik asit ve kükürt, beyaz noktaların ve siyah noktaların parçalanmasına yardımcı olur.

Sivilceniz altı ila sekiz hafta sonra düzelmezse, tedavinizi değiştirme konusunda doktorunuzla konuşun.

Daha ciddi akne formları tedavi edilebilir mi?

Orta ila orta şiddetli akne.

Bu akne türü, yüzün ve/veya vücudun diğer kısımlarını kaplayan birkaç beyaz nokta, siyah nokta, papül ve püstüllerden oluşur. Antibiyotik losyonlar veya jellerin yanı sıra retinoik asit ile tedavi edilebilir. Retinoik asit, A vitamininin değiştirilmiş bir şeklidir. Beyaz noktaların ve siyah noktaların önlenmesine yardımcı olur. Doktorunuz ayrıca eritromisin gibi bir antibiyotik hapı da reçete edebilir.

Hamileliği önlemek için doğum kontrol hapları alırsanız, antibiyotikler doğum kontrol ilaçlarının  etkisini azaltabilir. Hapla birlikte prezervatif gibi ikinci bir doğum kontrol yöntemi kullandığınızdan emin olun. Retinoik asit ve antibiyotik hapları cildi güneşe karşı hassas hale getirebilir. Bu nedenle, güneş kremi kullanın ve bunları kullanırken gölgede kalın.

Şiddetli akne.

Şiddetli akne, derin kistler, kızarıklık, şişlik, deride aşırı hasar ve yara izlerinden oluşur. Bu tip sivilcelerin bakımı için bir dermatoloğa görünmelisiniz. Uygun tedaviler ile iz kalması önlenebilir. Dermatologunuz oral antibiyotikler ve oral kontraseptifler reçete edebilir. Büyük iltihaplı kistler, kızarıklığı, şişmeyi ve tahrişi azaltan ve iyileşmeyi hızlandıran bir ilaç enjeksiyonu ile tedavi edilebilir.

Diğer tedaviler işe yaramadıysa dermatoloğunuz Accutane reçete edebilir. Bu, yara izini önlemeye ve aktif hastalığı tedavi etmeye yardımcı olabilecek güçlü bir ilaçtır. Ancak Accutane ayrıca doğum kusurlarına da neden olabilir. Bu ilacı kullanırken hamile olmamanız ve hamile kalmayı planlamamanız önemlidir. Aynı anda iki doğum kontrol yöntemi kullanmalısınız. Bu, tedavi başlamadan bir ay önce, tedavi sırasında ve ilacı bıraktıktan sonra tam bir ay boyunca yapılır.

Hamile kalmanın ne zaman güvenli olduğu konusunda dermatoloğunuzla konuşun. Bu ilacın diğer yan etkileri arasında kuru gözler, kaşıntı, ruh hali değişiklikleri ve kan ve karaciğerdeki değişiklikler sayılabilir. Siz ve dermatoloğunuz, bu ilacın sizin için doğru olup olmadığına, artıları ve eksileri temelinde karar verebilirsiniz. Herhangi bir reçeteli ilacı tam olarak size önerildiği şekilde kullanın. Almanız gerekenden daha fazla ilaç almak akne veya genel sağlığınızı daha da kötüleştirebilir. Bir dozu atlarsanız ne yapacağınızı doktorunuza sorun.

Bazı büyük kistler ilaca yanıt vermez ve boşaltılması veya çıkarılması gerekebilir. Bunları boşaltması veya çıkarması gereken tek kişi dermatoloğunuzdur. Aknenizi asla sıkarak veya kopararak boşaltmaya veya çıkarmaya çalışmamalısınız. Bu enfeksiyona yol açabilir, sivilcenizi kötüleştirebilir ve yara izine neden olabilir.

Genel olarak, altı ila sekiz hafta içinde cildinizde bir değişiklik görmezseniz, tedavi planınız hakkında doktorunuzla konuşun.

Doğum Kontrol Hapları Akne Tedavisine Yardımcı Olabilir Mi?

Esas olarak adet döngüsü sırasında çıkan akneler için bazı doğum kontrol hapları yardımcı olabilir. Araştırmalar, bu hapların ciltteki aşırı aktif yağ bezlerini yavaşlatarak sivilceleri temizleyebileceğini gösteriyor. Bazen doğum kontrol hapları, yetişkin kadınlarda sivilceyi tedavi etmek için spironolakton adı verilen bir ilaçla birlikte kullanılır. Bu ilaç vücuttaki androjen hormonu seviyelerini düşürür. Androjen cildin yağ bezlerini uyarır. Bu ilacın yan etkileri arasında düzensiz adet kanaması, göğüslerde hassasiyet, baş ağrısı ve yorgunluk bulunur. Spironolakton tüm hastalar için uygun bir tedavi değildir.

Akne  İzi İçin Ameliyat Ne Zaman Kullanılır?

Yara iziniz varsa, dermatoloğunuz akne lezyonlarını iyileştirmeye ve yara izini gidermeye yardımcı olmak için ameliyat önerebilir. Bir lazer, yara dokusunu yeniden şekillendirebilir ve kızarıklığı azaltabilir. Dermabrazyon, yüzeysel izleri giderebilen ve derin izlerin derinliğini azaltabilen bir ameliyat türüdür. Diğer bir seçenek ise vücudun bir bölgesinden yüze yağ transferi yapmaktır. Bazı durumlarda, tek bir tedavi yara izine yardımcı olabilir. Ancak kalıcı sonuçlar için genellikle birkaçına ihtiyaç vardır. Sivilce izleri için topikal tedaviler de vardır.

Fotodinamik terapi yeni bir akne tedavisidir. Hafif mikrodermabrazyon ile başlar. Bu, yüz yüzeyindeki ölü deri hücrelerini çıkarmak için kullanılır. Daha sonra cilde 30 ila 60 dakika arasında bir asit sürülür. Bu süreden sonra asit alınır. Son olarak cilt lazerle tedavi edilir. Bu tedavi hala araştırılıyor, ancak uzun vadede olumlu sonuçlar veriyor gibi görünüyor.

 

Akne İzlerini Önlemeye Nasıl Yardımcı Olabilirim?

Cildinize iyi bakarak sivilce alevlenmelerini ve yara izlerini önlemeye yardımcı olabilirsiniz:

Cildinizi yumuşak bir sabun veya temizleyici ile günde iki kez – sabah ve akşam olmak üzere – nazikçe temizleyin. Ayrıca ağır egzersizden sonra cildi nazikçe temizlemelisiniz. Güçlü sabunlardan ve sert ovma pedlerinden kaçının. Cildin sert bir şekilde ovalanması sivilceleri daha da kötüleştirebilir. Çene altından saç çizgisine kadar tüm yüzünüzü yıkayın ve iyice durulayın. Makyajı yumuşak bir sabun ve su ile nazikçe çıkarın. Bir büzücü kullanmadan önce doktorunuza danışın.

Saçınızı düzenli olarak yıkayın. Saçınız yağlıysa daha sık yıkamak isteyebilirsiniz.

Akne lezyonlarını sıkmayın veya çekmeyin. Bu sivilce izlerine neden olabilir.

Güneşte yanmaktan kaçının. Sivilce tedavisinde kullanılan birçok ilaç sizi güneş yanığına daha yatkın hale getirebilir. Birçok insan güneşin sivilceye yardımcı olduğunu düşünür çünkü güneş yanığından kaynaklanan kızarıklık sivilce lezyonlarını daha az görünür hale getirebilir. Ancak çok fazla güneş, cilt kanseri ve cildin erken yaşlanması riskinizi de artırabilir. Dışarıya çıkacağınız zaman en az SPF 15 güneş kremi kullanın. Ayrıca mümkün olduğunca gölgede kalmaya çalışın.

“Komedojenik olmayan” veya “aknejenik olmayan” makyaj ve saç bakım ürünlerini seçin. Bu ürünler sivilceye neden olmayacak şekilde yapılmıştır. Yağsız ürünler de kullanmak isteyebilirsiniz.

Sırt çantaları ve spor malzemeleri gibi cildi ovuşturan şeylerden mümkün olduğunca kaçının.

Aknenize hangi tedavi yöntemlerinin yardımcı olabileceği konusunda doktorunuzla konuşun. İlaçlarınızı reçete edildiği şekilde alınız. Diğer sağlık sorunları için aldığınız ilaçların sivilcelerinizi daha da kötüleştirdiğini düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza söyleyiniz.

Rosacea Akne ile Aynı Şey Midir?

Rosacea , genellikle “yetişkin aknesi” olarak adlandırılan yaygın bir cilt sorunudur. Açık tenli ve menopozal kadınlarda rosacea olma olasılığı daha yüksektir. Yüzün orta kısımlarında kızarıklık ve sivilce oluşumuna neden olur. Yüz derisinin altındaki kan damarları genişleyebilir ve deride küçük kırmızı çizgiler olarak görünebilir. Cilt şişebilir ve sıcak hissedilebilir.

Rosacea’lı kadınlar, yaygın akne ile görülen lezyonlara sahip değildir. Sıcak olduklarında, alkol veya sıcak içecekler içtiğinde veya baharatlı yiyecekler yediğinde yüzlerinde kızarma olabilir. Bu kızarma yüzün kırmızı görünmesine neden olur. En şiddetli haliyle bu kızarıklık geçmez. Gözler şişebilir ve ciltteki nodüller ağrılı olabilir.

Alevlenmesine neden olan şeylerin kaydını tutarak rosaceanın kontrol altında tutulmasına yardımcı olabilirsiniz. Bu tetikleyicilerden olabildiğince kaçınmaya veya sınırlamaya çalışın. Antibiyotik losyonlar veya jeller de yardımcı olabilir. Bazen antibiyotik hapları almanız gerekebilir. Dermatoloğunuz sizi lazer cerrahisi ile tedavi edebilir. Rosacea’nız olduğunu düşünüyorsanız, bu tedaviler hakkında doktorunuzla konuşun.