: 0 546 421 22 48
Bilgi İçin: 0 546 421 22 48

Amenore nedir?

amenore

Normal adet döngüsü nedir?

Adet döngüsü , bir adet döneminin kanamasının ilk gününden bir sonraki adet kanamasının ilk gününe kadar sayılır. Çoğu kadının adet döngüsü 21 ila 35 gün arasında sürer. Tipik bir dönem, ilk 3 gün içinde en ağır kanama ile 2 ila 7 gün sürer.

Anormal rahim kanaması nedir?

Anormal uterin kanama , adetinizin normal kabul edilenin dışına çıkmasıdır. Bu değişik şekillerde olabilir:

Kanama miktarı, kanama sıklığı , adetinizin süresi.

Amenore nedir?

Amenore , adet dönemlerinin olmamasıdır. İki tür amenore vardır:

Birincil amenore — Bu, bir kızın 15 yaşına kadar ilk adetini görmemesidir.

İkincil amenore – Bu, zaten adet gören bir kadının 3 ay veya daha uzun süre adet görmemesidir.

Hamilelik, emzirme ve menopoz gibi bazı amenore nedenleri normaldir. Amenore ayrıca tıbbi durumlar veya ilaçlardan da kaynaklanabilir.

Amenore ne kadar yaygındır?

Hamile olmayan, emzirmeyen veya menopoza girmeyen 25 kadından 1’i hayatlarının bir noktasında adet görmez.

Primer amenore neden olur?

Kızlarda regl başlamadığında, tıbbi nedenler olabilir:

Turner sendromu ve androjen duyarsızlığı gibi genetik durumlar, beyinle ilgili sorunlar (hipotalamus veya hipofiz bezi ile ), rahim , vajina veya kızlık zarı gelişimi ile ilgili sorunlar, ergenlikte gecikme.

Sekonder amenore neden olur?

Adet gören ve hamile olmayan kadınlarda adetler durduğunda bunun nedenleri şunlar olabilir:

Düşük vücut ağırlığı (normal ağırlığın yaklaşık yüzde 10’u), hızlı kilo kaybı, yeme bozuklukları ( anoreksiya nervoza gibi ), beyinle ilgili sorunlar (hipotalamus veya hipofiz bezi ile), polikistik over sendromu (PCOS), tiroid bezi ile ilgili sorunlar, birincil yumurtalık yetmezliği (erken yumurtalık yetmezliği olarak da adlandırılır), stres, böbrek yetmezliği veya inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) gibi diğer kronik tıbbi durumlar, hormonal doğum kontrolü gibi bazı ilaçlar, onları alırken adet dönemlerini durdurabilir. Ve sigara içmek amenore riskinizi artırabilir.

Amenore için kimler değerlendirilmelidir?

Ergenler 15 yaşına kadar adet görmemişlerse birincil amenore açısından değerlendirilmelidirler. 13 yaşına kadar meme gelişimi belirtisi yoksa gençler de değerlendirilmelidir.

Yaşınız ne olursa olsun adetiniz 3 aydan uzun süredir açıklama yapmadan durursa amenore için değerlendirilmeniz gerekir. Bir kadın doğum uzmanı-jinekolog  ile teşhis ve tedavi hakkında konuşabilirsiniz.

Amenore olduğunu düşünürsem ne yapmalıyım?

Kadın doğum uzmanınızla belirtileriniz hakkında konuşun. Amenore, altta yatan bir tıbbi sorunun işareti olabilir. Tedavi edilmezse düşük kemik yoğunluğu ve osteoporoz gibi başka sorunlara da yol açabilir. Kadın doğum uzmanınız, adet görmemenizin nedenini bulmanıza ve tedavi seçeneklerini tartışmanıza yardımcı olabilir.

Amenore nasıl teşhis edilir?

Kadın doğum uzmanınız tıbbi geçmişinizi gözden geçirmeli ve fizik muayeneye ihtiyacınız olup olmadığını tartışmalıdır. Buna meme muayenesi ve pelvik muayene dahildir. Size aşağıdaki soruları sorabilir:

Son adetinizin üzerinden ne kadar zaman geçti?

Bundan önce adet döngünüz nasıldı?

Yakın zamanda geçirdiğiniz bir hastalık var mı?

Ailenizde amenore öyküsü var mı?

Hangi ilaçları, ilaçları veya bitkisel ilaçları kullanıyorsunuz?

Diyetiniz nasıl?

Egzersiz alışkanlıklarınız nelerdir?

Tek bir böbrek veya kalp rahatsızlığı gibi herhangi bir tıbbi durumunuz veya fiziksel anormalliğiniz var mı?

Teşhis bulmaya yardımcı olması için bazı testlere de ihtiyacınız olabilir. Bu, hormon seviyenizi kontrol etmek için kan testleri veya bir ultrason muayenesini içerebilir. Yaşınıza ve cinsel aktivitenize bağlı olarak, hamileliği ekarte etmek için hamilelik testi yaptırmanız da istenebilir.

Primer amenore nasıl tedavi edilir?

Bir genç normal olarak ergenliğe giriyorsa, ancak normalden biraz geç giriyorsa, o zaman tipik olarak herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Ergenliğin gecikmesinin başka bir nedeni varsa tedavi için bir uzmana görünmeniz gerekebilir.

Birincil amenore, yumurtalıkların yeterince östrojen üretmemesinden kaynaklanıyorsa , ergenliğe ve dönemlerinize başlamak için hormon tedavisi kullanmayı tartışabilirsiniz. Hormon tedavisi ayrıca osteoporozun önlenmesine yardımcı olabilir.

Bazı kızlar, deliksiz bir kızlık zarı, vajinal septum veya rahim yokluğu gibi vajinal kanamayı önleyen fiziksel bir farklılıkla doğarlar. Bu durumlarda cerrahi gerekebilir.

Sekonder amenore nasıl tedavi edilir?

Sekonder amenore tedavisi nedene bağlıdır:

Primer yumurtalık yetmezliği – Hormon tedavisi, yumurtalıkların üretemediği östrojen ve progesteronun yerini alabilir.

PCOS —Tedavi kilo kaybı ve hormon tedavisini içerebilir.

Diğer nedenler — Kadın doğum uzmanınız yeme bozuklukları, tiroid sorunları veya diğer tıbbi sorunları tedavi etme konusunda bir uzman görmenizi önerebilir.

Amenore olan çoğu insan sağlıklı bir diyet ve egzersizden yararlanır. Stresi azaltmak da yardımcı olabilir. Osteoporozun önlenmesine yardımcı olmak için yeterli miktarda kalsiyum ve D vitamini tüketmek önemlidir.

Her gün 600 uluslararası D vitamini birimi ve 1.000 ila 1.300 miligram kalsiyum alabilirsiniz. (Tavsiye edilen günlük kalsiyum alımı yaşınıza bağlıdır.) İyi kalsiyum kaynakları arasında koyu yeşil yapraklı sebzeler; süt ürünleri; ve konserve somon ve sardalye. İyi D vitamini kaynakları arasında güçlendirilmiş süt, somon gibi yağlı balıklar ve güneşlenmek  (haftada birkaç gün 15 dakika) bulunur.

Sözlük

Anormal Rahim Kanaması : Hamile olmayan bir kadın için normal olandan farklı rahim kanaması. Bu kanamanın ne kadar süreyle, ne kadar düzenli ve ne sıklıkta meydana geldiğine göre değişiklik gösterebilir.

Amenore : Üreme çağındaki kadınlarda adet dönemlerinin olmaması.

Androjen Duyarsızlığı : Bir kişinin bir kadının fiziksel özelliklerine, ancak erkek cinsiyet kromozomlarına sahip olduğu genetik bir durum.

Anoreksiya Nervoza : Bir kişinin kilo vermesi için yiyecekleri ciddi şekilde kısıtlamasına neden olan bir yeme bozukluğu. Bu bozukluğu olan kişiler kilo almaktan korkar ve çarpık bir vücut imajına sahiptir.

Östrojen : Yumurtalıklarda üretilen kadınlık hormonu.

Hormon : Hücrelerin veya organların işlevini kontrol eden vücutta yapılan bir madde.

Hormon Tedavisi : Menopoz döneminde meydana gelebilecek semptomların hafifletilmesine yardımcı olmak için östrojen ve sıklıkla progestinin alındığı tedavi.

Kızlık zarı : Vajinal açıklığın girişinde bir zar.

İnflamatuar Bağırsak Hastalığı (IBD) : Bağırsakların iltihaplanmasına neden olan bir grup hastalığın adı. Örnekler arasında Crohn hastalığı ve ülseratif kolit bulunur.

Böbrek : İdrara dönüşen atıkları uzaklaştırmak için kanı filtreleyen bir organ.

Menopoz : Bir kadının adet dönemlerinin kalıcı olarak durduğu zamandır. Menopoz, 1 yıl boyunca adet görmedikten sonra onaylanır.

Adet Döngüsü : Bir kadının vücudunu olası hamileliğe hazırlamak için meydana gelen aylık değişim süreci. Adet döngüsü, bir döngünün adet kanamasının ilk gününden bir sonraki döngünün adet kanamasının ilk gününe kadar tanımlanır.

Adet Dönemi : Rahimden aylık olarak kan ve doku dökülmesidir.

Kadın Doğum Uzmanı-Jinekolog : Kadın sağlığı konusunda özel eğitim ve öğretim almış bir doktor.

Osteoporoz : Daha kolay kırılmalarına izin verebilecek ince kemiklerin durumu.

Yumurtalıklar : Kadınlarda, hamile kalmak ve östrojen, progesteron ve testosteron gibi önemli hormonları yapmak için gerekli olan yumurtaları içeren organlar.

Pelvik Muayene : Bir kadının pelvik organlarının fizik muayenesi.

Hipofiz Bezi : Büyümeyi ve vücuttaki diğer değişiklikleri kontrol eden beynin yakınında bulunan bir bez.

Polikistik Over Sendromu (PCOS) : Bir kadının aylık adet dönemlerini, yumurtlamayı, hamile kalma yeteneğini ve metabolizmasını etkileyen hormon dengesizliğine yol açan bir durumdur.

Birincil Yumurtalık Yetmezliği : Bir kadının yumurtalıklarının 40 yaşından önce çalışmayı bırakmasına neden olan bir durum.

Progesteron : Yumurtalıklarda üretilen ve rahmin iç tabakasını hamilelik için hazırlayan kadınlık hormonu.

Tiroid Bezi : Boynun alt kısmında soluk borusunun önünde bulunan kelebek şeklinde bir bezdir. Bu bez, vücudun metabolizmasını kontrol eden ve vücudun bölümlerinin nasıl çalıştığını düzenleyen tiroid hormonunu yapar, depolar ve serbest bırakır.

Turner Sendromu : Eksik veya hasarlı bir X kromozomu olduğunda kadınları etkileyen bir sorun. Bu sendrom perdeli boyun, kısa boy ve kalp sorunlarına neden olur.

Ultrason Muayenesi : Vücudun iç kısımlarını incelemek için ses dalgalarının kullanıldığı bir test. Hamilelik sırasında, fetüsü kontrol etmek için ultrason kullanılabilir.

Rahim : Kadın pelvisinde bulunan kaslı bir organ. Hamilelik sırasında, bu organ fetüsü tutar ve besler.