Bakteriyel vajinozis nedir?
Bakteriyel vajinozis , vajinanızdaki belirli bakteri türlerinin miktarındaki değişikliklerin neden olduğu bir durumdur. Vajinanızda iyi bakterilerden daha fazla zararlı bakteri bulunduğunda bakteriyel vajinozis gelişebilir.
Bakteriyel vajinozis kimlerde görülür ?
Bakteriyel vajinozis, 15 ila 44 yaş arasındaki kadınlarda en sık görülen vajinal durumdur. Ancak, hiç seks yapmamış olsalar bile, her yaştaki kadında görülebilir.
Aşağıdaki durumlarda bakteriyel vajinozis için daha fazla risk altında olabilirsiniz:
Yeni bir seks partneriniz varsa, birden fazla seks partneriniz varsa, vajinal duş , prezervatif kullanmıyorsanız , hamilelik varsa. Bakteriyel vajinozis hamilelik sırasında yaygındır . 4 hamile kadından yaklaşık 1’inde bakteriyel vajinozis görülür. Hamilelik sırasında meydana gelen hormonal değişiklikler nedeniyle hamile kadınlar için Bakteriyel vajinozis riski daha yüksektir.
Bakteriyel vajinozis, Afrikalı-Amerikalı kadınlarda beyaz kadınlara göre iki kat daha yaygındır.
Rahim içi araç (RİA) kullanıyorsanız, özellikle de düzensiz kanamanız varsa bakteriyel vajinozis görülebilir.
Bakteriyel vajinozis nasıl oluşur ?
Araştırmacılar hala kadınların nasıl bakteriyel vajinozis aldığını araştırıyorlar. Bakteriyel vajinozisi cinsel olarak aktif değilken de görülebilir, ancak bakteriyel vajinozis, cinsel olarak aktif olan kadınlarda daha yaygındır. Yeni bir seks partnerine veya birden fazla seks partnerine sahip olmanın yanı sıra duş yapmak vajinanızdaki iyi ve zararlı bakteri dengesini bozabilir. Bu, bakteriyel vajinozis gelişme riskinizi artırır.
Bakteriyel vajinozisin belirtileri nelerdir?
Birçok kadının hiçbir semptomu yoktur. Belirtileriniz varsa, şunları içerebilir:
Olağandışı vajinal akıntı. Akıntı beyaz (sütlü) veya gri olabilir. Ayrıca köpüklü veya sulu olabilir. Bazı kadınlar, özellikle cinsel ilişkiden sonra, balık benzeri güçlü bir koku rapor eder.
İdrar yaparken yanma, vajinanın dış çevresinde kaşıntı, vajinal tahriş
Bu semptomlar vajinal mantar enfeksiyonlarına ve diğer sağlık sorunlarına benzer olabilir. Bakteriyel vajinozis olup olmadığınızı yalnızca doktorunuz veya hemşireniz kesin olarak söyleyebilir.
Bakteriyel vajinozis ve vajinal mantar enfeksiyonu arasındaki fark nedir?
Bakteriyel vajinozis ve vajinal maya enfeksiyonları , vajinal akıntının yaygın nedenleridir. Benzer semptomları vardır, bu nedenle BV veya maya enfeksiyonunuz olup olmadığını bilmek zor olabilir. Bakteriyel vajinozis olup olmadığını yalnızca doktorunuz veya hemşireniz size kesin olarak söyleyebilir.
BV ile akıntınız beyaz veya gri olabilir, ancak balık kokusu da olabilir. Bir maya enfeksiyonundan akıntı da beyaz veya gri olabilir, ancak süzme peynir gibi görünebilir.
Bakteriyel vajinozis nasıl teşhis edilir?
Bakteriyel vajinozis olup olmadığını öğrenmek için testler var. Doktorunuz veya hemşireniz vajinal akıntı örneği alır. Doktorunuz veya hemşireniz daha sonra numuneye mikroskop altında bakabilir, ofis içi bir test kullanabilir veya zararlı bakterileri kontrol etmek için laboratuara gönderebilir. Doktorunuz veya hemşireniz de muayene sırasında BV belirtileri görebilir.
Test için bir doktora veya hemşireye gitmeden önce:
Duş almayın veya vajinal deodorant spreyleri kullanmayın. Doktorunuzun bakteriyel vajinozis teşhis etmesine yardımcı olabilecek kokuları kapsayabilir. Ayrıca vajinanızı tahriş edebilirler.
Adetinizin olmadığı bir gün için randevu alın.
Bakteriyel vajinozis nasıl tedavi edilir?
Bakteriyel vajinozis doktorunuz tarafından reçete edilen antibiyotiklerle tedavi edilir.
Bakteriyel vajinozis varsa, erkek seks partnerinizin tedavi edilmesi gerekmez.
Tekrar Bakteriyel vajinozis olmak da mümkündür.Bakteriyel vajinozis için riskinizi nasıl azaltacağınızı öğrenin.
Bakteriyel vajinozis ve vajinal maya enfeksiyonları farklı şekilde tedavi edilir. Bakteriyel vajinozis, doktorunuz tarafından reçete edilen antibiyotiklerle tedavi edilir. Maya enfeksiyonları reçetesiz satılan ilaçlarla tedavi edilebilir. Ancak bakteriyel vajinozis reçetesiz maya enfeksiyonu ilacı ile tedavi edemezsiniz.
Bakteriyel vajinozis tedavi edilmezse ne olabilir?
Bakteriyel vajinozis tedavi edilmezse, olası sorunlar şunları içerebilir:
HIV dahil CYBE alma riski daha yüksektir. Bakteriyel vajinozis olmak HIV , genital herpes , klamidya , pelvik inflamatuar hastalık ve gonore alma riskinizi artırabilir. Bakteriyel vajinozis olan HIV’li kadınların da HIV’i bir erkek cinsel partnere geçirme olasılığı daha yüksektir.
Hamilelik sorunları bakteriyel vajinozis, erken doğuma veya düşük doğum ağırlıklı bir bebeğe yol açabilir.Bakteriyel vajinozis semptomları olan tüm hamile kadınlar test edilmeli ve varsa tedavi edilmelidir.
Bakteriyel vajinozis varsa ne yapmalıyım?
Bakteriyel vajinozisin tedavisi kolaydır. Bakteriyel vajinozisniz olduğunu düşünüyorsanız:
Bir doktora görünün . Antibiyotikler bakteriyel vajinozisi tedavi edecektir.
Semptomlar geçse bile, tüm antibiyotiği bitirmeniz gerekir.
Tedaviniz bitene kadar cinsel temastan kaçının.
Antibiyotiği bitirdikten sonra birkaç gün içinde geçmeyen semptomlarınız varsa tekrar doktorunuza görünün .
Bakteriyel vajinozisli hamile kadınları tedavi etmek güvenli midir?
Evet. Bakteriyel vajinozis tedavisinde kullanılan ilaç hamile kadınlar için güvenlidir. Bakteriyel vajinozis semptomları olan tüm hamile kadınlar test edilmeli ve varsa tedavi edilmelidir.
Bakteriyel vajinozisiniz varsa, hamileliğinizin herhangi bir aşamasında güvenle tedavi edilebilirsiniz. Hamile olmayan kadınlara verilen aynı antibiyotiği alacaksınız .
Bakteriyel vajinozis riskimi nasıl azaltabilirim?
Araştırmacılar Bakteriyel vajinozisin nasıl yayıldığını tam olarak bilmiyorlar. Bakteriyel vajinozis riskinizi azaltabilecek adımlar şunları içerir:
Vajinal bakterilerinizi dengede tutmak. Sadece vajinanızın dışını temizlemek için ılık su kullanın. Sabun kullanmanıza gerek yoktur. Hafif sabun bile vajinanızı tahriş edebilir. Daima vajinanızdan anüsünüze kadar önden arkaya doğru silin. Pamuklu iç çamaşırı giyerek alanı serin tutun.
Duş değil. Duş, vajinanızdaki iyi ve zararlı bakteri dengesini bozar. Bu, bakteriyel vajinozis riskinizi artırabilir. Ayrıca tedaviden sonra tekrar Bakteriyel vajinozis olmayı kolaylaştırabilir. Doktorlar duş almayı önermezler.
Seks yapmamak. Araştırmacılar hala kadınların nasıl bakteriyel vajinozis aldığını araştırıyorlar. Bakteriyel vajinozis cinsel olara aktif değilken de görülebilir, ancak bakteriyel vajinozis cinsel olarak aktif kadınlarda daha yaygındır.