: 0 546 421 22 48
Bilgi İçin: 0 546 421 22 48

Bebeğiniz Gebelik Sırasında Nasıl Büyür?

hamileleikte bebek gelişimi

Gebelik nasıl başlar?

Bir yumurta ve bir spermin tek bir hücrede birleşmesi olan döllenme, hamileliğe yol açan karmaşık bir dizi olayın ilk adımıdır. Döllenme fallop tüpünde gerçekleşir. Sonraki birkaç gün içinde, tek hücre birden fazla hücreye bölünür. Aynı zamanda, bölünen küçük hücre kümesi, fallop tüpünden rahim kavitesine doğru hareket eder. Orada implante olur ve büyümeye başlar. Döllenmeden sonraki 8 haftalık döneme embriyo evresi denir. Döllenmeden 9 hafta sonra doğuma kadar fetüs olarak adlandırılır.

Plasenta nedir?

Plasenta , hızla bölünen hücrelerin bazılarından oluşur. Plasenta hamilelik sırasında bir yaşam destek sistemi olarak işlev görür. Oksijen , besinler ve hormonlar  plasentadan fetüse aktarılır. Fetustan gelen atık ürünler, uzaklaştırılmak üzere plasentaya geri aktarılır.

Rahim hamilelik sırasında nasıl değişir ?

Gebelik sırasında, rahminizin iç yüzeyi kalınlaşır ve kan damarları fetüse besin sağlamak için genişler. Gebelik ilerledikçe, rahminiz fetüse yer açmak için genişler. Bebeğiniz doğduğunda rahminiz normal boyutunun kat kat büyümüş olacaktır.

Gebelik ne kadar sürer?

Normal bir hamilelik, son adet döneminizin (LMP) ilk gününden itibaren yaklaşık 40 hafta sürer. Hamileliğin, LMP’nin ilk gününden 2 hafta sonra başladığı varsayılır. Bu nedenle, aslında hamile olmadığınız zaman, hamileliğinizin başlangıcında fazladan 2 hafta sayılır. Gebelik “resmi olarak” bu ekstra haftalar nedeniyle 9 ay değil 10 ay (40 hafta) sürer.

Hamileliğimin uzunluğu nasıl ölçülür?

Gebelik haftalara ve bazen günlere ayrılabilir. “36 ve 3/7 hafta” olan bir hamilelik, “36 hafta ve 3 günlük hamilelik” anlamına gelir. 40 haftalık hamilelik genellikle üç trimesterde gruplandırılır. Trimesterlerin nasıl tanımlandığı aşağıda açıklanmıştır:

İlk trimester (LMP’nin ilk günü ila 13 hafta ve 6 gün): Döllenmenin ve ana organ gelişiminin gerçekleştiği zaman.

İkinci trimester (14 hafta ve 0 gün ila 27 hafta ve 6 gün): Hızlı büyüme ve gelişme zamanı. 

Üçüncü trimester (28 hafta ve 0 gün ila 40 hafta ve 6 gün): Fetüsün ağırlığının arttığı ve organların olgunlaştığı ve doğumdan sonra çalışmaya hazır olacakları zamandır.

Tahmini doğum tarihi nedir?

Bebeğinizin doğması gereken gün, tahmini doğum tarihi (EDD) olarak adlandırılır. 20 kadından sadece 1’i vadesinde doğum yapıyor. Yine de, EDD birkaç nedenden dolayı yararlıdır. Fetüsün büyümesinin izlenebilmesi için hamilelik boyunca fetüsün gebelik yaşını belirler. Ayrıca, hamileliğiniz boyunca yapacağınız belirli testler için bir zaman çizelgesi sağlar.

EDD’niz, LMP’nizin ilk gününden itibaren hesaplanır. Ancak, LMP’nin tarihi belirsiz olduğunda, son tarihi tahmin etmek için ilk üç aylık dönemde bir ultrason muayenesi  yapılabilir. Tüp bebek (IVF) yaptırdıysanız , EDD embriyonun yaşı ve embriyonun rahme transfer edildiği tarihe göre belirlenir.

Hamileliğin 1-8. haftalarında ne olur?

Beyin ve omurga oluşmaya başlar. Kalp dokusu gelişmeye başlar. Göz, burun ve ağız kasları oluşur. Perdeli parmaklar ve ayak parmakları, gelişmekte olan el ve ayaklardan dışarı çıkar. 

Akciğerler doğumdan sonra havayı içeri ve dışarı taşıyacak tüpleri oluşturmaya başlar. İç kulak gelişmeye başlar.

Gebeliğin 9 ila 12. haftalarında ne olur?

Uzuvlar, eller ve ayaklar için kıkırdak oluşmaya başlar, ancak birkaç hafta boyunca kemiklere dönüşmez.

Göz kapakları oluşur ancak kapalı kalır. Genitaller oluşmaya başlar. Karaciğer gelişmeye başlar. Böbrekler idrar yapmaya başlar. Pankreas insülin yapmaya başlar. 

Gebeliğin 13-16. haftalarında ne olur?

Kemikler sertleşir, özellikle uzun kemikler. Cilt ince ve şeffaftır ancak yakında kalınlaşmaya başlayacaktır. Ayak tırnakları oluşur. Boyun tanımlanır ve alt ekstremiteler gelişir. İşitme gelişmeye başlar. Akciğerler doğumdan sonra solunum başladığında oksijen ve karbondioksit alışverişini sağlayacak dokuyu oluşturmaya başlar.

Gebeliğin 17 ila 20. haftalarında ne olur?

Beynin motor hareketlerini kontrol eden kısmı tamamen oluşmuştur.  Sindirim sistemi çalışıyor. Kulaklar, burun ve dudaklar ultrason muayenesinde tanınabilir.  Kızlarda rahim ve vajina oluşmaya başlar.  Lanugo adı verilen yumuşak, tüyler oluşmaya ve vücudu örtmeye başlar.

Gebeliğin 21-24. haftalarında ne olur?

Tekmeler ve dönüşler daha güçlüdür. Emme refleksi gelişiyor. Deri altında yağ oluşur. Ellerde ve ayaklarda daha sonra parmak izleri ve ayak izleri olacak sırtlar oluşur. Cilt, görünür kan damarlarından kırışmış ve kırmızımsıdır. 

Gebeliğin 25 ila 28. haftalarında ne olur?

Akciğerler tamamen şekillenmiştir ancak henüz rahim dışında çalışmaya hazır değildir. Yüksek sesler, fetüsün ürkek bir hareketle tepki vermesini ve kolları ve bacakları çekmesini sağlayabilir. Göz kapakları açılıp kapanabilir. Akciğerler doğumdan sonra nefes almak için gerekli olan yüzey aktif maddeyi yapmaya başlar. Sinir sistemi gelişir. Daha fazla yağ eklendikçe cilt daha pürüzsüz görünmeye başlar.

Gebeliğin 29 ila 32. haftalarında ne olur?

Fetus esneyebilir, tekmeleyebilir ve kavrama hareketleri yapabilir. Gözler ışıktaki değişiklikleri algılayabilir. Kemik iliği kırmızı kan hücreleri oluşturuyor. Başın biraz saçları olabilir. Erkek çocuklarda testisler skrotuma inmeye başlamıştır. Lanugo kaybolmaya başlar.

Gebeliğin 33 ila 36. haftalarında ne olur?

Kemikler sertleşir ancak kafatası yumuşak ve esnek kalır.  Tırnaklar parmak uçlarına kadar büyümüştür. Uzuvlar tombul görünmeye başlar. Fetus doğum için baş aşağı pozisyona geçebilir.

Hamileliğin 37 ila 40. haftalarında ne olur?

Dolaşım sistemi gelişimini sürdürür. Kas-iskelet sistemi gelişimini devam ettirir.  Akciğerler, beyin ve sinir sistemi gelişimini tamamlar. Doğumdan sonra bebeği sıcak tutmak için yağ eklenmeye devam eder.

Sözlük

Hücre: Vücuttaki bir yapının en küçük birimi. Hücreler vücudun tüm bölümlerinin yapı taşlarıdır.

Yumurta: Yumurtalıklarda yapılan ve yumurtalıklardan salınan dişi üreme hücresi. Ovum da denir.

Embriyo: Döllenme (yumurta ve spermin birleşmesi) ile başlayan ve 8 haftaya kadar süren gelişim aşaması.

Fallop Tüpü: Yumurtanın yumurtalıktan rahme geçtiği bir çift tüpten biri.

Döllenme: Yumurta ve spermi birleştiren çok adımlı bir süreç.

Fetus: Döllenmeden 8 hafta sonra tamamlanan insan gelişiminin aşaması.

Genitaller: Cinsel veya üreme organları.

Gestasyonel Yaş: Bir kadının hamileliğinin ne kadar sürdüğü, genellikle haftalar ve günler olarak rapor edilir.

Hormonlar: Hücrelerin veya organların işlevini kontrol eden vücutta yapılan maddeler.

Tüp Bebek (IVF): Bir kadının yumurtalığından bir yumurtanın alınması, laboratuarda erkeğin spermiyle döllenmesi ve daha sonra gebelik elde etmek için kadının rahmine transfer edilmesi işlemidir.

 

Lanugo: Fetüsün vücudunu kaplayan yumuşak, tüylü saç.

Son Adet Dönemi (LMP): Gebelikten önceki son adet döneminin ilk gününün tarihi. LMP, teslimat tarihini tahmin etmek için kullanılır.

Oksijen: Yaşamı sürdürmek için soluduğumuz bir element.

Plasenta: Fetusa besin sağlayan ve atıkları uzaklaştıran bir organ.

Skrotum: Erkekte testisleri içeren dış genital kese.

Sperm: Erkek testislerinde yapılan ve dişi yumurtayı dölleyebilen hücre.

Sürfaktan: Akciğerlerdeki hücreler tarafından yapılan bir madde. Bu madde akciğerlerin elastik kalmasına yardımcı olur ve çökmelerini önler.

Testisler: Sperm ve erkek cinsiyet hormonu testosteron yapan eşleştirilmiş erkek organları. 

Trimesterler: Hamileliğin 3 aylık dönemleri. Birinci, ikinci veya üçüncü olarak adlandırılırlar.

Ultrason Muayenesi: Vücudun iç kısımlarını incelemek için ses dalgalarının kullanıldığı bir test. Gebelik sırasında, fetüsü kontrol etmek için ultrason kullanılabilir.

Rahim: Kadın pelvisinde bulunan kaslı bir organ. Gebelik sırasında, bu organ fetüsü tutar ve besler. 

Vajina: Kaslarla çevrili tüp benzeri bir yapı. Vajina rahimden vücudun dışına çıkar.