Bir fetüsün makat geliş olması ne anlama gelir?
Gebeliğin son haftalarında, fetüs genellikle doğum sırasında başı vajinadan çıkacak şekilde hareket eder. Fetüsün kalçaları, ayakları veya her ikisi doğum sırasında ilk çıkacak yerde olduğunda bir makat sunumu meydana gelir. Bu, tam süreli doğumların %3-4’ünde olur.
Makat sunumu ile ilgili faktörler nelerdir?
Bir fetüsün neden makat olduğu her zaman bilinmemektedir. Bir fetüsün makat prezentasyonunda olmasına katkıda bulunabilecek bazı faktörler şunları içerir:
Bunun ilk gebelik olmaması, rahimde birden fazla fetüs var (ikiz veya daha fazla), çok fazla veya çok az amniyotik sıvı var, rahim şekli normal değil veya miyom gibi anormal büyümeleri var , plasenta rahim ağzının tamamını veya bir kısmını kaplar ( plasenta previa ), fetus pretermdir.
Bazen belirli doğum kusurlarına sahip fetüsler doğumdan önce baş aşağı pozisyona dönmezler. Bununla birlikte, makat prezentasyondaki çoğu fetüs aksi takdirde normaldir.
Kadın doğum doktorunuz fetüsünüzün makat olup olmadığını nasıl anlayabilir?
Doktorunuz, ellerini karnınızın belirli noktalarına yerleştirerek fetüsünüzün hangi yöne baktığını söyleyebilir. Fetüsün başının, sırtının ve kalçasının nerede olduğunu hissederek, fetüsün hangi bölümünün ilk ortaya çıktığını bulmak mümkün olabilir. Bunu doğrulamak için bir ultrason muayenesi veya pelvik muayene kullanılabilir.
Eksternal sefalik versiyon nedir?
Eksternal sefalik versiyon (ECV) , fetüsü baş aşağı olacak şekilde döndürme girişimidir. ECV, vajinal doğum yapma şansınızı artırabilir. Fetus makat ise ve hamileliğiniz 36 haftadan uzunsa doktorunuz ECV önerebilir.
Eksternal sefalik versiyon ne zaman denenmez?
Aşağıdaki durumlarda ECV denenmeyecektir:
Birden fazla fetüs varsa, fetüsün sağlığı hakkında endişeler varsa, üreme sisteminizde belirli anormallikler varsa, plasenta yanlış yerde, plasenta rahim duvarından uzaklaştı ( plasenta dekolmanı ), daha önce sezaryen ile doğum yaptıysanız ECV düşünülebilir.
Eksternal sefalik versiyon nasıl yapılır?
Doktorunuz , ellerini karnınıza koyarak ECV’yi gerçekleştirir. Fetüsün baş aşağı pozisyona dönmesi için karına sıkı bir baskı uygulanır. ECV gerçekleştirmek için iki kişi gerekebilir. Dönüşü yönlendirmeye yardımcı olmak için ultrason da kullanılabilir.
Fetüsün kalp hızı, ECV’den önce ve sonra fetal izleme ile kontrol edilir. Sizinle veya fetüsle ilgili herhangi bir sorun ortaya çıkarsa, ECV hemen durdurulacaktır. ECV genellikle bir doğum odasının yakınında yapılır. Eğer bir sorun oluşursa, gerekirse hızlı bir şekilde sezaryen ile doğum yapılabilir.
Eksternal sefalik versiyonda hangi komplikasyonlar ortaya çıkabilir?
Komplikasyonlar aşağıdakileri içerebilir:
Membranların doğum öncesi yırtılması, fetüsün kalp atış hızındaki değişiklikler, plasental abrupsiyon, erken doğum.
Eksternal sefalik versiyondaki girişimler ne kadar başarılı?
ECV’deki girişimlerin yarısından fazlası başarılı oldu. Bununla birlikte, ECV ile başarılı bir şekilde döndürülen bazı fetüsler, makat prezentasyonuna geri döner. Bu olursa, ECV tekrar denenebilir. Doğum zamanı yaklaştıkça ECV yapmak daha zor olma eğilimindedir. Fetus büyüdükçe, hareket etmesi için daha az yer kalır.
Fetus makat ise doğum için seçenekler nelerdir?
Makat olan fetüslerin çoğu planlı sezaryen ile doğar. Bazı durumlarda tek makat fetüsün planlı vajinal doğumu düşünülebilir. Hem vajinal doğum hem de sezaryen doğum, fetüs makat olduğunda belirli riskler taşır. Bununla birlikte, planlı bir vajinal doğumda komplikasyon riski, planlı bir sezaryen doğumuna göre daha yüksektir.
Makat fetüsün vajinal doğumu sırasında hangi komplikasyonlar ortaya çıkabilir?
Makat gelişte, önce vücut çıkar ve en son teslim edilmek üzere bebeğin başı bırakılır. Bebeğin vücudu, serviksi bebeğin başının kolayca çıkmasına izin verecek kadar esnetmeyebilir. Bebeğin başının veya omuzlarının annenin pelvis kemiklerine sıkışması riski vardır. Vajinal makat doğum sırasında meydana gelebilecek bir diğer sorun da göbek kordonunun sarkmasıdır. Bebek doğmadan önce vajinaya kayabilir. Kordona basınç uygulanırsa veya sıkışırsa kordondan bebeğe giden kan ve oksijen akışını azaltabilir.
Sezaryen doğum sırasında hangi komplikasyonlar ortaya çıkabilir?
Planlı sezaryen doğum, makat fetüslerin doğmasının en yaygın yolu olmasına rağmen, sezaryen doğumdan kaçınmaya çalışmak için nedenler olabilir.
Sezaryen ile doğum büyük bir ameliyattır. Komplikasyonlar enfeksiyon, kanama veya iç organların yaralanmasını içerebilir.
Kullanılan anestezinin türü bazen sorunlara neden olur.
Sezaryenle doğum yapmak da ilerideki gebeliklerde rahim yırtılması ve plasenta komplikasyonları gibi ciddi sorunlara yol açabilir.
Her sezaryen doğumda bu riskler artar.
Vajinal doğum yapmak istiyorsam ve fetüsüm makat ise nelere dikkat etmeliyim?
Vajinal doğum yapmayı düşünüyorsanız ve fetüsünüz makat ise, doktorunuz vajinal doğum ve sezaryen doğumun risklerini ve faydalarını ayrıntılı olarak gözden geçirecektir. Genellikle hastanenize özgü belirli yönergeleri karşılamanız gerekir.
Sözlük
Amniyotik Sıvı : Fetusu tutan kesedeki sıvı.
Anestezi : Duyu kaybıyla ağrının giderilmesi.
Makat Sunum : Doğum sırasında fetüsün ayaklarının veya kalçalarının ilk ortaya çıktığı pozisyondur.
Serviks : Uterusun vajinanın üst kısmındaki alt, dar ucu.
Sezaryen Doğum : Kadının karnında yapılan bir kesi ile rahimden bir fetüsün doğumu.
Eksternal Sefalik Versiyon (ECV) : Gebeliğin sonlarında uygulanan, doktorun makat bebeği el ile baş aşağı pozisyona getirmeye çalıştığı bir teknik.
Fetus : Döllenmeden sonra 8 haftayı aşan insan gelişiminin aşaması.
Fibroidler : Rahim kasında oluşan büyümeler. Fibroidler genellikle kanserli değildir.
Oksijen : Yaşamı sürdürmek için soluduğumuz bir element.
Pelvik Muayene : Bir kadının pelvik organlarının fizik muayenesi.
Plasenta : Fetüsün beslenmesini sağlayan ve atıkları uzaklaştıran doku.
Plasenta Previa : Plasentanın rahmin ağzını kapladığı bir durum.
Plasental Abruption : Fetus doğmadan önce plasentanın uterustan ayrılmaya başladığı bir durum.
Prelabor Rüptürü : Doğum başlamadan önce amniyotik membranların yırtılmasıdır. Erken membran yırtılması (PROM) olarak da adlandırılır.
Preterm : 37 haftadan az gebelik.
Ultrason Muayenesi : Vücudun iç kısımlarını incelemek için ses dalgalarının kullanıldığı bir test. Hamilelik sırasında, fetüsü kontrol etmek için ultrason kullanılabilir.
Göbek Kordonu : Kan damarlarını içeren kordon benzeri bir yapı. Fetusu plasentaya bağlar.
Rahim : Kadın pelvisinde bulunan kaslı bir organ. Hamilelik sırasında, bu organ fetüsü tutar ve besler.
Vajina : Kaslarla çevrili tüp benzeri bir yapı. Vajina rahimden vücudun dışına çıkar.
Vertex Presentation : Fetüsün başının aşağı doğru konumlandığı bir sunumu.