
Hamileysem ve COVID-19 olduğumu düşünürsem ne yapmalıyım?
Koronavirüse maruz kalmış olabileceğinizi düşünüyorsanız veya semptomlarınız varsa, bir COVID-19 testi yaptırmalısınız. Tavsiye için kadın doğum uzmanınızı da arayabilirsiniz.
Nefes almada zorluk veya nefes darlığı (hamilelik sırasında sizin için normal olandan daha fazla)
Göğüste devam eden ağrı veya basınç
Ani kafa karışıklığı
Başkalarına cevap verememek
Dudaklar veya yüzde morarma
Hamileysem ve COVID-19 teşhisi konduysam ne yapmalıyım?
Size COVID-19 teşhisi konulursa, kadın doğum uzmanınızla konuşun. Kadın doğum uzmanınız, belirtilerinize ve ciddi hastalık riskinize bağlı olarak COVID-19’u tedavi etmenize yardımcı olacak ilaçlar önerebilir.
COVID-19‘lu tüm kişiler için mevcut tavsiyeler aşağıdakileri içerir:
Tıbbi bakım almak dışında evde kalın. Toplu taşımadan kaçının.
Ofislerine gitmeden önce sağlık ekibinizle telefonda konuşun. Kendinizi daha kötü hissederseniz veya acil bir durum olduğunu düşünüyorsanız hemen tıbbi yardım alın.
Kendinizi evinizdeki diğer insanlardan ayırın.
Diğer insanların yanındayken ve tıbbi yardım almaya gittiğinizde bir yüz maskesi takın.
Doğum ve doğum planlarımda herhangi bir değişiklik yapmalı mıyım?
Kadın doğum uzmanınızla doğum planınız hakkında konuşun. Çoğu durumda, doğum zamanlaması ve yönteminin (vajinal doğum veya sezaryen doğum ) değiştirilmesi gerekmez. COVID-19’a sahip olmak tek başına sezaryen doğuma ihtiyaç duyması için bir neden değildir.
Doğum sırasında ve sonrasında kaç ziyaretçim olabilir?
Hastanenize veya doğum merkezinize danışın. COVID-19’un yayılmasını önlemeye yardımcı olmak için ziyaretçi sayısını sınırlayabilirler. Sahip olabileceğiniz ziyaretçi sayısı, yerel ve eyalet tavsiyelerine ve COVID-19’un bölgenizde ne kadar hızlı yayıldığına bağlı olabilir.
COVID-19 yayılırken evde doğum daha güvenli olur mu?
Doğum yapmanız için en güvenli yerin hala bir hastane, hastane tabanlı doğum merkezi veya akredite bağımsız doğum merkezi olduğuna inanılmaktadır. COVID-19 bu tavsiyeyi değiştirmedi.
En sağlıklı gebeliklerde bile doğum ve doğum sırasında çok az veya hiç uyarı yapılmadan sorunlar ortaya çıkabilir. Sorun olursa, bir hastane ortamı size ve bebeğinize en iyi bakımı hemen verebilir.
Hastanelerin, hastane tabanlı doğum merkezlerinin ve onaylı bağımsız doğum merkezlerinin enfeksiyonu temizlemek ve kontrol etmek için katı prosedürler uyguladığını unutmayın.
COVID-19’um varsa doğum ve doğum sırasında ne olacak?
Hastanede veya doğum merkezindeyken, COVID-19’unuz varsa maske takmalısınız. Ancak doğum sırasında ıkınıyorsanız maske takmak zor olabilir. Bu nedenle sağlık ekibiniz maske veya diğer koruyucu solunum ekipmanı kullanmalıdır. Ayrıca, gözlük veya yüz siperliği takmak da dahil olmak üzere virüsün yayılma riskini azaltmak için başka adımlar da atabilirler.
COVID-19’a yakalanırsam bebeğim doğumdan sonra nerede kalacak?
Sizde COVID-19 olsa bile, doğumdan sonra bebeğinizin sizinle aynı odada kalmasının birçok faydası vardır. Örneğin, aynı odada kalmak bebeğinizle bağ kurmanıza ve istenirse emzirmeye başlamanıza yardımcı olabilir.
Ayrıca, örneğin hastane odasında olduğu gibi, bebeğinizin sizden ayrı kalmasını da tercih edebilirsiniz. Ancak güncel raporlar, bebeğin anne odasında mı yoksa ayrı bir odada mı kaldığına bağlı olarak bebeğin COVID-19’a yakalanma riskinin değişmediğini gösteriyor. Birlikte aynı odada kalıyorsanız, bebeğin beşiği sizden en az 1,8 metre uzakta tutulabilir. Bazı tesisler, kapalı olan ve sıcaklığı eşit tutan şeffaf plastik beşikler kullanır.
Çok hastaysanız veya bebeğinizin çok hasta olma riski yüksekse, ayrı bir odada kalmanız teşvik edilebilir. Ayrılmayı seçerseniz ve emzirmeyi planlıyorsanız, bir göğüs pompası isteyebilir ve onu süt sağmak (pompalamak) için kullanabilirsiniz. Bu, hasta olmayan birinin bebeğinize anne sütünü biberonla beslemesini sağlayacaktır. Pompalama, emzirmeye başladığınız zaman için süt kaynağınızı korumanıza da yardımcı olabilir.
Doğum tarihinizden çok önce sağlık ekibinizle hastanenizdeki veya doğum merkezinizdeki seçenekler hakkında konuşun. Sizin ve bebeğiniz için neyin doğru olduğunu düşündüğünüzü birlikte tartışabilirsiniz.
bebeğiniz için enfeksiyon riskini azaltın
sizin ve bebeğinizin uzun vadeli sağlığını desteklemek
İstenirse emzirmeye başlamanıza yardımcı olur
Emzirme ve Yenidoğan Bakımı
COVID-19 anne sütü ile bebeğe geçebilir mi?
Araştırmalar, COVID-19’un anne sütüne geçmediğini ve bebekte enfeksiyona neden olmadığını gösteriyor. Çoğu bilgi, COVID-19’unuz olduğunda bebeğinize anne sütü vermenin güvenli olduğunu göstermektedir. Anne sütünün çoğu bebek için en iyi beslenme kaynağı olduğunu unutmayın. Anne sütü ayrıca bebekleri kulak, akciğer ve sindirim sistemi enfeksiyonları dahil olmak üzere enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olur. Bu nedenlerden dolayı, COVID-19’a sahip olmak bebeğinize anne sütü vermenizi engellememelidir.
Emzirmeyi planlıyorsanız, kadın doğum uzmanınızla konuşun. Bebeğinizi eve götürmeden önce süt sağmaya veya emzirmeye başlayabilmeniz için dileklerinizi bildirin.
COVID-19’u bebeğime geçirmekten nasıl kaçınabilirim?
COVID-19’unuz varsa, hastanede veya doğum merkezindeyken ve eve döndükten sonra enfeksiyonun bebeğinize bulaşmasını önlemek için aşağıdaki adımları atmalısınız:
Emzirme dahil bebeğinizi tutarken maske takın. Bebeğin yüzüne maske veya örtü koymayın.
Bebeğinize dokunmadan önce ellerinizi yıkayın.
Herhangi bir göğüs pompası veya biberon parçasına dokunmadan önce ellerinizi yıkayın ve kullanımdan sonra tüm pompa ve biberon parçalarını temizleyin.
Mümkünse, sağlıklı birinin yeni doğan bebeğinizin bakımına yardım etmesine izin verin. Sağdıktan sonra anne sütünüzü bebeğinize biberonla verebilirler. Maske takmalı ve ellerini temiz tutmalılar.
İş yerinde kendimi COVID-19’dan nasıl koruyabilirim?
Hamileyseniz veya sizi daha yüksek risk altına sokabilecek bir sağlık durumunuz varsa işvereninize söyleyin. Şeker hastalığı , akciğer hastalığı, kalp hastalığı ve obezite gibi bazı sağlık sorunları olan kişilerde COVID-19’dan kaynaklanan ciddi hastalık riski daha yüksektir. COVID-19 aşısı olmak, kendinizi enfeksiyondan, ciddi hastalıktan ve ölümden korumanın etkili bir yoludur.
İşinizi yaparken nasıl güvende kalabileceğiniz konusunda işvereninizle konuşun. Uzaktan çalışmanın mümkün olup olmadığını sorun. Uzaktan çalışma mümkün değilse ve COVID-19’a maruz kalma riskinin yüksek olduğu bir işte çalışıyorsanız, işvereninize daha düşük maruz kalma riski olan bir role geçip geçemeyeceğinizi sorun.
İşyerinde virüse maruz kalma ihtimaliniz varsa, işvereninizden sizi korumaya yardımcı olabilecek maskeler, eldivenler ve diğer ekipmanlar hakkında bilgi alın.
İhtiyacınız olan koruma size verilmediyse, kadın doğum uzmanınıza söyleyin. Birlikte, güvenliğinizi işvereninizle nasıl tartışabileceğiniz hakkında konuşmalısınız.
Hamileliğim hakkında başka sorularım olursa?
Kadın doğum uzmanınız, hamileliğinizle ilgili tüm sorularınız için ana kaynağınız olmaya devam etmelidir.
Hamile kalmak istiyorum COVID-19 nedeniyle beklemeli miyim?
Hamilelik kişisel bir seçimdir. Sağlığınız ve COVID-19’un potansiyel riskleri hakkında düşünmek yardımcı olabilir. Siz ve kadın doğum uzmanınız, hamilelik sırasında ciddi hastalık riskinin artmasıyla ilgili en son araştırmalar hakkında konuşmalısınız. Hamilelik sırasında COVID-19’a maruz kalmayı önlemek için COVID-19 aşısı olmak da dahil olmak üzere adımlar atmaktan da bahsetmelisiniz.
Mevcut raporlar, hamile kadınların hamile olmayan kadınlara göre COVID-19’dan daha ciddi hastalık ve ölüm riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Gestasyonel diyabet ve obezite gibi bazı sağlık sorunları olan hamile kadınların COVID-19’dan kaynaklanan ciddi hastalık riski daha da yüksek olabilir.
Ayrıca, COVID-19’un bir kadından bebeğine hamilelik veya doğum sırasında geçmiş olabileceğine dair bazı raporlar var, ancak bu nadir görülüyor.