Doğum sonrası normal belirtiler nelerdir ?
Doğumunuz nasıl olursa olsun, doğum yaptıktan sonra vücudunuzun iyileşmesi için zamana ihtiyacı olacaktır.
Yaygın doğum sonrası semptomlar şunları içerir:
Vajinal kanama, kramp , sırtınızda, boynunuzda veya eklemlerinizde ağrı, perine bölgesinde ağrı ( vajina ve anüs arasındaki bölge ), kesi çevresinde ağrı (eğer sezaryen ile doğum yaptıysanız ), memelerde dolgunluk ve hassasiyet, mesane sorunları, bağırsak sorunları, hemoroid.
Doğum sonrası ağrı ne kadar sürer?
Doğum sonrası semptomların türü, yoğunluğu ve süresi kişiden kişiye değişecektir. Bazı semptomlar birkaç gün sürebilirken, diğerleri birkaç hafta sürebilir.
Doğum sonrası ağrı için ne yapabilirim?
Kendi kendine yardım tedavileri, reçetesiz satılan ilaçlar ve reçeteli ilaçlar dahil ağrıyı kontrol etmenin birçok yolu vardır. Hastaneden ayrılmadan önce ağrı kesici seçenekleriniz hakkında kadın doğum uzmanı-jinekologunuzla konuşun.
Doktorumu ne zaman aramalıyım?
Doğum sonrası rahatsızlıkların çoğu normal olsa da, kendinize ve bebeğinize bakmanızı engellememelidir. Bazı belirtiler ciddi bir sorun olduğunun işareti olabilir.
Aşağıdaki durumlarda hemen acil yardım isteyin:
göğüs ağrısı var, öksürük veya nefes darlığı varsa, nöbet geçirme , kendinize veya bebeğinize zarar verme düşünceleriniz varsa, karnınızın alt bölgesinde şiddetli ağrı varsa, bacaklarınızda ağrı, şişlik ve hassasiyet varsa varsa hemen kadın doğum doktorunuzu arayın.
İlaç almanıza rağmen geçmeyen baş ağrısı veya görme değişiklikleriyle birlikte kötü bir baş ağrısı varsa , yüksek ateş, kalıcı mide bulantısı ve kusma, idrar yaparken şiddetli veya doğumdan sonra birkaç günden fazla devam eden ağrı veya yanma, ağır kanama (bir veya iki saatten fazla bir saatte iki hijyenik pedden geçen kanama), memede kırmızı çizgiler veya ağrılı yeni şişlikler varsa,
Epizyotomi , perine yırtıkları veya abdominal insizyon nedeniyle geçmeyen veya kötüleşen ağrı, epizyotomi, perineal yırtık veya abdominal kesiden kaynaklanan kızarıklık veya akıntı, kötü kokan vajinal akıntı, doğumdan sonra 10 günden fazla süren umutsuzluk duyguları.
Emzirirken hangi ağrı kesiciler güvenlidir?
Bir ağrı kesicinin sizin için yararlarını ve bebeğiniz üzerindeki etkisini düşünmek önemlidir. İbuprofen, çok azı anne sütüne geçtiği için genellikle tercih edilen ilk adımdır. Asetaminofen de emzirme döneminde güvenlidir.
Başka seçeneklere ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız veya iki veya daha fazla ağrı kesici ilacı birleştirmeden önce doğum uzmanınızla konuşun. Kısa bir süre almanız için düşük dozlarda hafif bir opioid reçete edebilirler.
Rahim krampları için en iyi rahatlama nedir?
Doğumdan sonra rahminizin kasıldığını hissedecek ve normal boyutuna geri dönerken rahatlayacaksınız. Adet krampları veya hatta doğum kasılmaları gibi hissedebilir. Doğum sonrası ağrılar daha önce doğum yapmış kadınlarda daha sık görülür. Ayrıca emzirmenin ilk birkaç gününde daha sık görülürler.
Karnınıza bir ısıtma yastığı uygulamak bu rahatsızlığı gidermeye yardımcı olacaktır. Reçetesiz satılan bir ağrı kesici almanız gerekiyorsa, ibuprofen asetaminofenden daha iyi sonuç verebilir.
Sırtımda, boynumda veya eklemlerimde ağrı olursa ne yapmalıyım?
Sırt, boyun veya eklem ağrınız varsa doğum uzmanınızla konuşun. Bu ağrı, hamilelik sırasında ve sonrasında sırt kaslarınızdaki zorlanma, karın kaslarındaki zayıflık ve hormon değişikliklerinden kaynaklanabilir. Durumunuza bağlı olarak, kadın doğum uzmanınız bir fizyoterapiste görünmenizi önerebilir.
Ağrıyı iyileştirmek veya önlemek için şu ipuçlarını da deneyebilirsiniz:
Rahatsızlığı gidermek için boynunuza veya sırtınıza bir ısıtma yastığı kullanın.
İbuprofen veya başka bir reçetesiz ağrı kesici ilaç alın.
Kadın doğum uzmanınızdan size emzirme için en iyi pozisyonları göstermesini isteyin. Omuzlarınızı gevşetin,kollarınızı desteklemek için bir yastık kullanın ve sırtınızı destekleyin.
Mümkünse emzirirken yukarı bakın. Çok fazla aşağıya bakmak boynunuzu incitebilir.
Mümkünse bilekleriniz yerine dirseklerinizi bükün.
Perine yırtılması veya epizyotomi nedeniyle ağrım olursa ne yapmalıyım?
Vajinal doğumdan sonra iyileşirken, perineumda (vajina ve anüs arasındaki bölge) birkaç hafta şişlik ve ağrı yaşayacaksınız. Perine yırtığı oluştu veya epizyotomi yapıldıysa, ağrı daha şiddetli olabilir ve bölgenin iyileşmesi daha uzun sürebilir. Rahatsızlığınızı gidermek için şu ipuçlarını deneyin:
Bir seferde 10 ila 20 dakika boyunca perine bölgesine bir buz paketi veya soğuk jel paketi uygulayın. Bu, doğumdan sonraki ilk 24 ila 72 saat içinde en etkilidir.
İbuprofen alablirsiniz. Oturmak rahatsız ediciyse, bir yastık üzerine oturun. Ayrıca yardımcı olabilecek özel yastıklar da vardır. Oturma banyosu deneyin (sıcak, sığ suda oturarak). Bunun için özel lavabolar yapılır.
Tuvaletteyken genital bölgenizi ılık suyla temizleyin.Bu ayrıca idrar akışını tetiklemeye yardımcı olabilir. Bitirdiğinizde kurulayın.
Yan yatarak emzirmeyi deneyin. Bu pozisyon perinenize baskı yapmadığı için daha rahat olabilir.
Kesi ağrım olursa ne yapmalıyım?
Sezaryenle doğum yaptıysanız, ilk birkaç hafta karın kesiğiniz (kesik) ağrılı olabilir. Aşağıdakiler rahatlama sağlamaya yardımcı olabilir:
Kadın doğum doktorunuz tarafından önerilen veya reçete edilen ağrı kesici ilaçları almak. Bir ısıtma yastığı veya karın bağlayıcısı (sıkıştırma kemeri) kullanma, kesi üzerine daha az baskı uygulayan bir emzirme pozisyonu seçmek.
Emziriyor olsanız bile alabileceğiniz ağrı kesici ilaçlar vardır.
Memedeki dolgunluk için en iyi rahatlama nedir?
Anne sütünüz gelirken göğüsleriniz çok dolgun, sert ve hassas olabilir. Buna tıkanıklık denir. Daha sık emzirmek bu acıyı ve baskıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Soğuk paketler de rahatlama sağlayabilir. Emzirmiyorsanız, sıkı oturan bir sutyen giymek süt üretimini daha erken durdurmaya yardımcı olabilir.
Emziren kadınlar için meme başı ağrısı da normaldir ve uygun emzirme tekniği ile iyileştirilebilir. Nasıl yapılacağını öğrenmek için kadın doğum uzmanınızla veya emzirme danışmanınızla konuşun.
Ağrılı idrara çıkarsam ne yapmalıyım?
Vajinal doğumdan sonraki ilk günlerde idrar yapma dürtüsü hissedebilir ancak idrar yapamayabilirsiniz. İdrar yaparken ağrı ve yanma hissedebilirsiniz. İşte idrara çıkmayı daha az acı verici hale getirmenin bazı yolları:
Şişliği ve ağrıyı azaltmak için sıcak oturma banyosunu deneyin. tuvaletteyken,genital bölgenize ılık su püskürtün. Bu, idrar akışını tetiklemeye yardımcı olabilir.
Bol sıvı tüketin.
Kabızlığım veya ağrılı gazım varsa ne yapmalıyım?
Doğumdan sonra birkaç gün bağırsak hareketlerinin olması zor olabilir. Hemoroid ağrısı veya perinedeki yırtık nedeniyle bağırsaklarınızı hareket ettirmekten korkabilirsiniz. Ayrıca, istemediğinizde veya beklemediğinizde de gaz çıkarbilrsiniz. Şunlara yardımcı olabilir:
Bol sıvı tüketin, mümkün olduğunca kısa yürüyüşler yapın, lif oranı yüksek besinler tüketin, kadın doğum uzmanınıza gerekirse bir dışkı yumuşatıcı veya müshil hakkında danışın.
Hemoroidim varsa ne yapmalıyım?
Hamilelik sırasında vulvanızda varis veya anüs içinde veya çevresinde hemoroid geliştiyse , doğumdan sonra daha da kötüleşebilirler. Bu ağrılı, şişmiş damarlar, doğum sırasında yaptığınız yoğun ıkınma nedeniyle ilk kez ortaya çıkabilir. Şişliği ve kaşıntıyı azaltmaya yönelik tedaviler şunları içerebilir:
ilaçlı spreyler veya topikal merhemler, kuru ısı (düşük açılmış bir saç kurutma makinesi gibi)
oturma banyoları, soğuk cadı fındığı kompresleri, bağırsak hareketiniz olduğunda ıkınmak hemoroidi daha da kötüleştirebilir.
Sözlük
Anüs: Bağırsak içeriğinin vücudu terk ettiği sindirim kanalının dışarı açıldığı bölge.
Mesane: İdrarın depolandığı içi boş, kaslı bir organ.
Sezaryen Doğum: Kadının karnında yapılan bir kesi ile rahimden bir fetüsün doğmasıdır.
Epizyotomi: Vajina ile anüs arasındaki bölgede doğum için vajinal açıklığı genişletmek için yapılan cerrahi kesi.
Hemoroid: Anüs içinde veya çevresinde bulunan şişmiş kan damarları.
Müshil: Bağırsakları boşaltmaya yardımcı olmak için kullanılan bir ürün.
Kadın Doğum Uzmanı-Jinekolog : Kadın sağlığı konusunda özel eğitim ve öğretim almış bir doktor.
Perine: Vajina ile anüs arasındaki bölge.
Doğum sonrası: Bir çocuğun doğumunu takip eden 12 hafta.
Oturma Banyosu: Pelvik bölgedeki ağrı ve şişliği hafifletmek için bir yöntem. Kalçalarınızı kaplayacak kadar derin bir ılık su havzasında oturmak.
Rahim: Kadın pelvisinde bulunan kaslı bir organ. Hamilelik sırasında, bu organ fetüsü tutar ve besler.
Vajina: Kaslarla çevrili tüp benzeri bir yapı. Vajina rahimden vücudun dışına çıkar.
Varisli Damarlar: Genellikle zayıf kan akışının neden olduğu şişmiş, bükülmüş damarlar.
Vulva: Kadının dış genital bölgesi.