
Bebek sahibi olduktan sonraki günlerde vajinal kanama olması normaldir, ancak bunun anormal olduğunu ve tıbbi müdahale gerektirdiğini gösteren belirtileri bilmelisiniz.
Doğumdan sonraki dönem anneler için heyecan verici ama aynı zamanda bir alışma ve iyileşme dönemidir. Bir bebeği doğurduktan hemen sonra , bir kadının vücudu, fetüsü besleme organı olan plasentanın atıldığı doğal bir süreçten geçer. Tüm bu doğum sonrası süreç boyunca kanama olacaktır. Ancak doğumdan sonra ne kadar kanamanın normal olduğunu, ne kadar sürdüğünü ve doğum deneyiminin bu kısmıyla nasıl başa çıkılacağını bilmek önemlidir.
Öyleyse, normal doğum sonu kanamayı anormalden ayırmaya yardımcı olacak bazı gerçeklere bir göz atalım. Bu, yeni annelerin gereksiz stres ve kaygıdan kaçınmasına yardımcı olabilir veya daha ciddi durumlarda, kadın doğum uzmanlarını ziyaret etmeyi planlamaları gerekip gerekmediğini bilmelerini sağlayabilir.
Doğum sonrası kanamanın normal olup olmadığını nasıl anlarım?
Doğum sonrası kanama, kadınların doğumdan sonra yaşadığı adet dönemi benzeri akıntıdır. Hamilelik sırasında uterusu kaplayan mukoza zarının yanı sıra dökülen kırmızı ve beyaz kan hücrelerinden oluşur. Kadınlar vajinal doğumdan sonra ve sezaryen doğumdan sonra kanama yaşarlar.
Süre
Normal kanama süreci doğumdan yaklaşık altı hafta sonrasına kadar sürer. Bu süre zarfında, hamilelik sırasında bebeği taşıyan rahim, onu normal durumuna döndüren değişikliklere uğrayacaktır. Bu süre zarfında kadınlar, tampon veya adet kapları yerine ped takmalıdır, çünkü bunlar hala iyileşmekte olan genital sistem ve uterusa bakteri bulaştırabilir.
Renk
Bu, yargılaması biraz zor olabilen ve değişebilen faktörlerden biridir. Örneğin, doğum sonrası kanama sırasında küçük kan pıhtılarının oluşması normal olabilir. Ayrıca, doğumdan sonraki ilk birkaç gün içinde kadınlarda kırmızımsı kahverengi bir kanama olabilir ki bu da normaldir.
Vajinal kanamanın bir sonraki aşaması, olası küçük pıhtılarla birlikte kırmızımsı kahverengi kanamanın kahverengimsi veya pembemsi renkte sulu bir kanamaya dönüşmesidir. Bu aşama yaklaşık 2 ila 3 hafta sürer.
Bu süreden sonra renk beyazımsı, soluk bir akıntıya dönüşecektir. Bunun nedeni, 3. haftanın sonunda, kırmızı kan hücrelerinin çoğunun kanamadan geçmiş olmasıdır. Bu akıntı doğumdan sonraki 6. haftaya kadar kalabilir. Bazı durumlarda bu akıntı doğumdan sonraki 8. haftaya kadar devam edebilir ki bu normal olabilir.
Miktar
Doğumdan sonraki ilk iki haftadaki kanama, gebelik dokuları döküldüğü için oldukça ağırdır. Bu, malzeme zamanla döküldükçe kademeli olarak azalır. Doğumdan sonra hafif kanama veya lekelenme kişiden kişiye değişmekle birlikte doğumdan sonra altı haftaya kadar devam edebilir. Bazı kadınlar ayrıca fiziksel olarak aktif olduklarında, sabahları ilk iş olarak veya emzirirken artan kanamayı fark edebilirler.
Doğum sonrası kanama doktor müdahalesi gerektirdiğini nasıl bilebilirim?
Aşağıdaki belirti ve semptomları yaşayan kadınlar, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanından randevu almalıdır.
Aşırı kanama (pedi bir saatten kısa sürede doldurmak), anormal derecede büyük pıhtılar, kötü kokulu kanama veya akıntı, şiddetli kramp, mide bulantısı ve baş dönmesi hissi, bulanık görme, titreme veya ateş, baygın veya güçsüz hissetmek, kalp atış hızında artma.
Doğum sonu kanama konusunda endişelenmeme gerek var mı?
Doğum sonu kanama, bir bebeğin doğumundan sonra, en yaygın olarak rahmin kasılamaması (uterus atonisi) nedeniyle aşırı kanamadır. Ayrıca laserasyonlar, tutulan plasenta, anormal şekilde yapışık plasenta veya diğer nadir sebeplerden dolayı aşırı kanama meydana gelebilir.
Doğum sonu kanama vakalarının çoğu doğum sırasında veya hemen sonrasında meydana gelir, ancak nadiren de olsa kadınlar eve döndükten sonra gecikmiş bir doğum sonu kanamada ağır kanamalar yaşayabilir. Gecikmiş doğum sonu kanamanın bazı nedenleri, tutulan plasenta, kanama bozuklukları, enfeksiyon veya plasenta sorunlarıdır.
Ebeniz veya kadın doğum uzmanınız, hamilelik bakımınızın bir parçası olarak doğum sonu kanama gibi riskleri tartışmalıdır. Örneğin sezaryen olan kadınlar, ikiz gebelikleri veya preeklampsisi olan kadınlar gibi doğum sonu kanama riski biraz daha fazladır.
Doğumdan sonra kanama hakkında sonuç olarak
Bebek sahibi olmak her şeyi değiştirir. Doğum sonrası dönemin ortasında vücudunuzun ve bebeğinizin nasıl tepki verdiğine dikkat edin.
Dikkat ve özeni yeni bebeğinize odaklarken, kendi sağlığınıza da dikkat etmeniz önemlidir – kendinizi unutmayın.
Yukarıda belirtilen anormal belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, tıbbi yardım almak önemlidir. Zamanında dikkatle, sağlığınızı korurken kendinizi aşırı stresten kurtarabilirsiniz.