Endometrial ablasyon, uterus iç yüzeyinin ince bir tabakasını yok eder. Adet kanaması durmaz, normal veya daha hafif seviyelere iner. Ablasyon ağır kanamayı kontrol etmezse, daha ileri tedavi veya ameliyat gerekebilir.
Endometrial ablasyon neden yapılır?
Uterusun iç yüzeyi – endometrium – adet sırasında her ay kanama yoluyla dökülür. Bazı kadınlarda normalden daha uzun süren ağır kanama olur.
Endometrial ablasyon, ağır kanamanın birçok nedenini tedavi etmek için kullanılır. Çoğu durumda, ağır kanaması olan kadınlar önce ilaçla tedavi edilir. Ağır kanama ilaçla kontrol edilemiyorsa endometrial ablasyon kullanılabilir.
Endometrial ablasyon, rahmin alınmasını içermez ve bir kadının hormon düzeylerini etkilemez.
Kimlere endometrial ablasyon yapılmamalıdır?
Menopozdan geçmiş kadınlarda endometriyal ablasyon yapılmamalıdır. Belirli tıbbi durumları olan kadınlar için önerilmez.
Rahim veya endometriyum bozuklukları, endometriyal hiperplazi, rahim kanseri, hamilelik, uterusun enfeksiyonu.
Endometrial ablasyondan sonra hala hamile kalabilir miyim?
Ablasyondan sonra hamilelik olası değildir, ancak olabilir. Olursa, düşük yapma ve diğer problemlerin riskleri büyük ölçüde artar. Bir kadın hala hamile kalmak istiyorsa bu işlemi yaptırmamalıdır.
Endometriyal ablasyonu olan kadınlar menopoz sonrasına kadar doğum kontrolünü kullanmalıdır. Ablasyon sonrası gebeliği önlemek için sterilizasyon iyi bir seçenek olabilir.
Ablasyon olan bir kadının tüm üreme organları hala vardır. Rutin rahim ağzı kanseri taraması ve pelvik muayenelere hala ihtiyaç vardır.
Endometrial ablasyon yaptırmadan önce ne olur?
Endometrial ablasyon kararı sizinle kadın doğum uzmanı-jinekologunuz arasında verilmelidir. Prosedürün riskleri ve faydaları hakkında konuşmalısınız.
Kanser olmadığından emin olmak için rahim zarından bir örnek alınır ( endometriyal biyopsi ). Ayrıca uterusun prosedür için doğru boyut ve şekilde olup olmadığını kontrol etmek için aşağıdaki testleri yaptırabilirsiniz:
Histeroskopi — Rahim içini görüntülemek için histeroskop adı verilen bir cihaz kullanılır.
Ultrasonografi — Pelvik organları görüntülemek için ses dalgaları kullanılır.
Rahim içi araç (RİA) varsa çıkarılmalıdır. Hamileyseniz endometriyal ablasyon yapamazsınız.
Endometrial ablasyon nasıl yapılır?
Ablasyon kısa bir işlemdir. Bazı teknikler ayaktan cerrahi olarak yapılır, yani aynı gün eve gidebilirsiniz. Diğerleri jinekolog ofisinde yapılır. İşlemden önce serviksiniz genişleyebilir (açılabilir). Dilatasyon , ilaçla veya kademeli olarak artan bir dizi çubukla yapılır.
Ablasyonla ilgili herhangi bir kesi (kesik) yoktur.
Aşağıdaki yöntemler, endometriyal ablasyonu gerçekleştirmek için en sık kullanılanlardır:
Radyofrekans – Rahim ağzından rahim içine bir sonda yerleştirilir. Probun ucu, endometriyuma radyofrekans enerjisi gönderen ağ benzeri bir cihaza genişler. Enerji ve ısı, endometriyal dokuyu yok ederken, çıkarmak için emme uygulanır.
Dondurma—Uterusa ince bir sonda yerleştirilir. Probun ucu uterus iç yüzeyinini dondurur. Prosedürü yönlendirmeye yardımcı olmak için ultrason kullanılır.
Isıtılmış sıvı—Sıvı, bir histeroskop aracılığıyla uterusa sokulur. Sıvı ısıtılır ve yaklaşık 10 dakika rahimde kalır. Isı endometriyumu yok eder.
Isıtılmış balon—rahim içine histeroskop ile bir balon yerleştirilir. Balonun içine ısıtılmış sıvı konur. Balon, kenarları uterus iç yüzeyine değene kadar genişler. Isı endometriyumu yok eder.
Mikrodalga enerjisi— Rahim ağzından rahime özel bir sonda yerleştirilir. Prob, rahim zarına mikrodalga enerjisi uygulayarak onu yok eder.
Elektrocerrahi—Elektrocerrahi bir rezektoskop ile yapılır. Rezektoskop, rahim içine yerleştirilen ince bir teleskoptur. Uterus astarını tahrip eden bir elektrik teli halkası, makaralı bilye veya çivili bilye ucu vardır. Bu yöntem genellikle genel anestezi ile ameliyathanede yapılır. Diğer yöntemler kadar sık kullanılmaz.
İşlemden sonra ne beklemeliyim?
İyileşme, kullanılan ağrı kesici türüne bağlı olarak yaklaşık 2 saat sürer. Kullanılan ağrı kesici türü, ablasyon prosedürünün türüne, nerede yapıldığına ve sizin isteklerinize bağlıdır.
Endometrial ablasyondan sonra bazı küçük yan etkiler yaygındır:
1 ila 2 gün boyunca adet krampları gibi kramplar
Kanla karışık, birkaç hafta sürebilen ince, sulu akıntı. İşlemden sonra 2 ila 3 gün boyunca akıntı ağır olabilir.
24 saat boyunca sık idrara çıkma
Mide bulantısı
Kadın doğum uzmanınıza ne zaman egzersiz yapabileceğinizi, seks yapabileceğinizi veya tampon kullanabileceğinizi sorun. Çoğu durumda, bir veya iki gün içinde işe veya normal faaliyetlerinize geri dönmeyi bekleyebilirsiniz.
İlerlemenizi kontrol etmek için takip ziyaretleri yapmalısınız. Ablasyonun tam etkilerini yaşamanız birkaç ay sürebilir.
Endometrial ablasyon ile ilişkili riskler nelerdir?
Küçük bir enfeksiyon ve kanama riski vardır.
Kullanılan cihaz rahim duvarından veya bağırsaktan geçebilir.
Bazı yöntemlerle vajina, vulva ve bağırsakta yanık riski vardır.
Nadiren, elektrocerrahi sırasında rahminizi genişletmek için kullanılan sıvı kan dolaşımınıza emilebilir. Bu durum ciddi olabilir. Bu sorunu önlemek için işlem boyunca kullanılan sıvı miktarı dikkatli bir şekilde kontrol edilir.
Sözlük
Serviks : Uterusun vajinanın üst kısmındaki alt, dar ucu.
Dilatasyon : Rahim ağzının açılması.
Endometrial Biyopsi : Rahim içini döşeyen dokudan küçük bir miktar alınarak mikroskop altında incelenmesi işlemidir.
Endometrial Hiperplazi : Rahim zarının çok kalınlaştığı bir durum. Spesifik bir endometrial hiperplazi türü kansere yol açabilir.
Genel Anestezi : Ameliyat sırasında ağrıyı önlemek için uyku benzeri bir durum oluşturan ilaçların kullanılmasıdır.
Hormon : Hücreler veya organlar tarafından vücutta üretilen ve hücrelerin veya organların işlevini kontrol eden bir madde. Bir örnek, kadın üreme organlarının işlevini kontrol eden östrojendir.
Histeroskopi : Rahim içini görüntülemek veya ameliyat yapmak için rahim ağzından rahim içine histeroskop adı verilen bir cihazın yerleştirildiği bir prosedür.
Histeroskop : Rahim içine bakmak ve işlemleri yapmak için kullanılan ince, ışıklı bir teleskop.
Rahim İçi Araç (RİA) : Hamileliği önlemek için rahim içine yerleştirilen ve rahim içine bırakılan küçük bir cihazdır.
Menopoz : Bir kadının hayatında adet kanamasının durduğu zaman; 12 ay boyunca adet görmemesi olarak tanımlanır.
Menstrüasyon : Gebeliğin yokluğunda meydana gelen, rahimden aylık olarak kan ve doku boşalmasıdır.
Kadın Doğum Uzmanı-Jinekolog : Kadın sağlığı konusunda özel eğitim ve öğretim almış bir doktor.
Pelvik Muayene : Bir kadının üreme organlarının fizik muayenesidir.
Sterilizasyon : Kalıcı bir doğum kontrol yöntemi.
Ultrasonografi : İç yapıları incelemek için ses dalgalarının kullanıldığı bir test. Hamilelik sırasında, fetüsü incelemek için kullanılabilir.
Rahim : Hamilelik sırasında gelişmekte olan fetüsü barındıran ve besleyen, kadın pelvisinde bulunan kaslı bir organ.
Vulva : Kadının dış genital bölgesi.