Rahim iç tabakası olan endometrium çok kalınlaştığında buna endometrial hiperplazi denir. Bu durum kanser değildir, ancak bazı durumlarda rahim kanserine yol açabilir.
Endometriumun rolü nedir?
Endometrium, hormonlara yanıt olarak adet döngüsü boyunca değişir. Döngünün ilk bölümünde, östrojen hormonu yumurtalıklar tarafından yapılır. Östrojen, rahmi hamileliğe hazırlamak için endometriyumun büyümesine ve kalınlaşmasına neden olur. Döngünün ortasında, yumurtalıklardan birinden bir yumurta salınır ( yumurtlama ).
Yumurtlamayı takiben, progesteron adı verilen başka bir hormonun seviyeleri artmaya başlar. Progesteron, endometriyumu döllenmiş bir yumurtayı almaya ve beslemeye hazırlar. Gebelik oluşmazsa östrojen ve progesteron seviyeleri düşer. Progesteronun azalması, adet görmeyi veya endometriyumun dökülmesini tetikler. Endometriyum tamamen döküldüğünde, yeni bir adet döngüsü başlar.
Endometrial hiperplaziye ne sebep olur?
Endometriyal hiperplaziye çoğunlukla progesteron olmadan aşırı östrojen neden olur. Yumurtlama olmazsa, progesteron yapılmaz ve endometriyum dökülmez. Endometrium östrojene yanıt olarak büyümeye devam edebilir. Endometriyumu oluşturan hücreler bir araya toplanabilir ve anormal hale gelebilir. Hiperplazi adı verilen bu durum kansere yol açabilir.
Endometrial hiperplazi ne zaman ortaya çıkar?
Endometriyal hiperplazi genellikle menopozdan sonra yumurtlama durduğunda ve progesteron artık yapılmadığında ortaya çıkar. Ayrıca yumurtlamanın düzenli olarak gerçekleşmeyebileceği perimenopoz sırasında da gelişebilir. Diğer durumlarda yüksek düzeyde östrojen olabilir ve yeterli progesteron olmayabilir.
Kanser tedavisi için tamoksifen gibi östrojen gibi davranan ilaçlar kullanır.
Hormon tedavisi için östrojen kullanır ve rahim varsa progesteron veya progestin kullanmaz.
Özellikle polikistik over sendromu (PCOS) veya kısırlık ile ilişkili düzensiz adet dönemleri varsa , obezitesi varsa endometriyal hiperplazi görülebilir.
Endometrial hiperplazi ile ilişkili risk faktörleri nelerdir?
Endometriyal hiperplazi, aşağıdakiler dahil olmak üzere risk faktörleri olan kadınlarda ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir.
35 yaşından büyüklerde, hiç hamile kalmamış kadınlarda, ileri yaşta menopoz, adetin erken yaşta başlaması, diabetes mellitus , PCOS, safra kesesi hastalığı veya tiroid hastalığı gibi belirli durumların öyküsü :
obezite, sigara kullanımı, ailede yumurtalık, kolon veya rahim kanseri öyküsü.
Endometrial hiperplazi türleri nelerdir?
Doktorlar endometriyal hiperplaziyi uterus astarındaki hücre değişikliklerinin tipine göre tanımlar. Üç kategori vardır:
İyi huylu endometriyal hiperplazi – endometriyumda kanser olmayan hücre değişiklikleri
Endometriyal intraepitelyal neoplazi (EIN) – endometriyumda kanser öncesi değişiklikler
Endometrial adenokarsinom, endometrioid tip, iyi diferansiye – endometriyumda kanserli değişiklikler.
Endometrial hiperplazinin belirti ve semptomları nelerdir?
Hiperplazinin en yaygın belirtisi anormal uterin kanamadır. Aşağıdakilerden herhangi birine sahipseniz, kadın doğum uzmanı-jinekologunuzu görmelisiniz :
Adetiniz sırasında normalden daha ağır veya daha uzun süren kanama
21 günden daha kısa olan adet döngüleri (adet döneminin ilk gününden bir sonraki adet döneminin ilk gününe kadar sayılır)
Menopozdan sonra herhangi bir kanama
Endometrial hiperplazi nasıl teşhis edilir?
Anormal rahim kanamasının birçok nedeni vardır. Anormal kanamanız varsa ve 35 yaşında veya daha büyükseniz veya 35 yaşından küçükseniz ve anormal kanamanıza ilaç tedavisi yardımcı olmadıysa, kadın doğum doktorunuz endometriyal hiperplazi ve kanser için tanı testleri önerebilir.
Anormal kanamayı teşhis etmek için hangi testler yapılabilir?
Endometriumun kalınlığını ölçmek için bir transvajinal ultrason muayenesi yapılabilir. Bu test için vajinanıza küçük bir cihaz yerleştirilir. Cihazdan gelen ses dalgaları, pelvik organların görüntülerine dönüştürülür. Endometrium kalınsa, endometriyal hiperplazi mevcut olabilir.
Kanserin var olduğundan emin olmanın tek yolu, endometriumdan küçük bir doku örneği alıp mikroskop altında incelemektir. Bu, endometriyal biyopsi , dilatasyon ve küretaj (D&C) veya histeroskopi ile yapılabilir.
Endometrial hiperplazi için hangi tedaviler mevcuttur?
Çoğu durumda, endometriyal hiperplazi progestin ile tedavi edilebilir. Progestin ağızdan, iğne ile, rahim içi araç (RİA) veya vajinal krem olarak verilir. Ne kadar ve ne kadar süre alacağınız yaşınıza ve hiperplazinin tipine bağlıdır. Progestin ile tedavi adet gibi vajinal kanamaya neden olabilir.
Endometriyumda EIN değişiklikleriniz varsa, kanser riski artar. Başka bir hamilelik istemiyorsanız histerektomi bir tedavi seçeneği olabilir. Kadın doğum uzmanınızla sizin için doğru tedavi hakkında konuşun.
Endometrial hiperplaziyi önlemeye yardımcı olmak için ne yapabilirim?
Endometrial hiperplazi riskini azaltmak için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz:
Menopozdan sonra östrojen alırsanız, progestin veya progesteron da almanız gerekir.
Adetleriniz düzensiz ise doğum kontrol hapları önerilebilir. Progestin ile birlikte östrojen içerirler. Diğer progestin formları da alınabilir.
Fazla kilonuz varsa, kilo vermek yardımcı olabilir.
Sözlük
Hücreler : Vücuttaki bir yapının en küçük birimleri. Hücreler vücudun tüm bölümlerinin yapı taşlarıdır.
Diabetes Mellitus : Kandaki şeker seviyesinin çok yüksek olduğu bir durum.
Dilatasyon ve Küretaj (D&C) : Rahimdeki dokunun küret adı verilen bir alet kullanılarak çıkarılması için rahim ağzını açan bir prosedür.
Yumurta : Yumurtalıklarda yapılan ve yumurtalıklardan salınan dişi üreme hücresi. Ovum da denir.
Endometrial Biyopsi : Rahim içini döşeyen dokudan küçük bir miktar alınarak mikroskop altında incelenmesi işlemidir.
Endometrial Hiperplazi : Rahim zarının çok kalınlaştığı bir durum.
Endometrial İntraepitelyal Neoplazi (EIN) : Rahim zarının çok kalınlaştığı kanser öncesi bir durum.
Endometrium : Rahim zarı.
Östrojen : Yumurtalıklarda üretilen kadınlık hormonu.
Hormon Tedavisi : Menopoz döneminde meydana gelebilecek semptomların hafifletilmesine yardımcı olmak için östrojen ve sıklıkla progestinin alındığı tedavi.
Hormonlar : Hücre veya organların işlevini kontrol etmek için vücutta yapılan maddeler.
Histerektomi : Uterusu çıkarmak için yapılan ameliyat.
Histeroskopi : Rahim içini görüntülemek veya ameliyat yapmak için ışıklı bir teleskopun rahim ağzından rahim içine yerleştirildiği bir prosedür.
Rahim İçi Araç (RİA) : Hamileliği önlemek için rahim içine yerleştirilen ve rahim içine bırakılan küçük bir cihazdır.
Menopoz : Bir kadının adet dönemlerinin kalıcı olarak durduğu zamandır. Menopoz, 1 yıl boyunca adet görmemesinden sonra onaylanır.
Adet Döngüsü : Bir kadının vücudunu olası hamileliğe hazırlamak için meydana gelen aylık değişim süreci. Adet döngüsü, bir döngünün adet kanamasının ilk gününden bir sonraki döngünün adet kanamasının ilk gününe kadar tanımlanır.
Adet Dönemleri : Rahimden aylık olarak kan ve doku dökülmesidir.
Menstrüasyon : Bir kadının hamile olmadığında meydana gelen, rahimden aylık olarak kan ve doku dökülmesidir.
Obezite : Aşırı vücut yağı ile karakterize bir durum.
Kadın Doğum Uzmanı-Jinekolog : Kadın sağlığı konusunda özel eğitim ve öğretim almış bir doktor.
Yumurtalıklar : Kadınlarda, hamile kalmak ve östrojen, progesteron ve testosteron gibi önemli hormonları yapmak için gerekli yumurtaları içeren organlar.
Yumurtlama : Bir yumurtalığın yumurta bıraktığı zaman.
Perimenopoz : Menopoza kadar geçen süre.
Polikistik Over Sendromu (PCOS) : Bir kadının aylık adet dönemlerini, yumurtlamayı, hamile kalma yeteneğini ve metabolizmasını etkileyen hormon dengesizliğine yol açan bir durumdur.
Progesteron : Yumurtalıklarda üretilen ve rahmin iç tabakasını hamilelik için hazırlayan kadınlık hormonu.
Progestin : Vücut tarafından doğal olarak üretilen hormona benzeyen sentetik bir progesteron formu.
Tamoksifen : Bazen meme kanserini tedavi etmek için kullanılan bir östrojen bloke edici ilaç.
Transvajinal Ultrason Muayenesi : Cihazın vajinanıza yerleştirildiği bir ultrason türüdür.
Rahim : Kadın pelvisinde bulunan kaslı bir organ. Hamilelik sırasında, bu organ fetüsü tutar ve besler.
Vajina : Kaslarla çevrili tüp benzeri bir yapı. Vajina rahimden vücudun dışına çıkar.