
Endometrial kanser, uterusun iç zarı olan endometrium kanseridir. Kadın üreme organlarını etkileyen en yaygın kanser türüdür. En yaygın endometriyal kanser türü (tip 1) yavaş gelişir. Çoğu zaman sadece rahim içinde bulunur. Tip 2 daha az yaygındır. Daha hızlı gelişir ve vücudun diğer bölgelerine yayılma eğilimindedir.
Endometrium kanseri nasıl oluşur?
Endometriyal kanser, endometrium hücreleri çok hızlı büyümeye başladığında ortaya çıkar. Rahim astarı bazı yerlerde kalınlaşabilir. Bu kalınlık alanları, tümör adı verilen bir doku kütlesi oluşturabilir. Kanser hücreleri ayrıca vücudun diğer bölgelerine yayılabilir (metastaz yapabilir).
Endometrial intraepitelyal neoplazi nedir?
Endometrial intraepitelyal neoplazi (EIN) , tip 1 endometriyal kansere yol açabilen bir durumdur. EIN’de endometriyumun alanları çok kalınlaşır ve kansere benzeyen değişiklikler gösterir. Anormal uterin kanama , EIN’nin yaygın bir belirtisidir. EIN’nin teşhis ve tedavisi, kansere dönüşmesini önleyebilir.
Endometrium kanseri için risk faktörleri nelerdir?
Endometrium kanseri için risk faktörlerinden bazıları şunlardır:
Yaş: Çoğu endometriyal kanser vakası, menopozu geçmiş ve 60’lı yaşların ortalarında olan kadınlarda görülür.
Hormon seviyeleri : Bir kadının vücudundaki östrojen ve progesteron seviyeleri , endometriyal kanser riskini etkileyebilir. Yeterli progesteron olmadan östrojen mevcut olduğunda, endometriumun çok kalınlaşmasına neden olabilir. Bu durum düzensiz adet dönemleri olan, perimenopoz ve menopoz sırasında ve polikistik over sendromu (PCOS) gibi bazı tıbbi rahatsızlıkları olan kadınlarda ortaya çıkabilir. Menopoz semptomlarını tedavi etmek için sadece östrojen tedavisi kullanan uterusu olan kadınlarda da ortaya çıkabilir.
Fazla kilolu olmak: Vücut kitle indeksinin (BMI) 25 veya daha fazla olması endometriyal kanser için önemli bir risk faktörüdür. BMI arttıkça kanser riski de artar.
Genetik: Lynch sendromu , kolon kanseri, yumurtalık kanseri, endometriyal kanser ve diğer kanser türlerinin riskini artıran kalıtsal bir durumdur. Ailelerden geçen bir gendeki bir değişiklik veya mutasyondan kaynaklanır.
Endometrium kanserinin belirtileri nelerdir?
Endometriyal kanserli kadınların çoğunda erken belirtiler görülür. Endometriyal kanserin en sık görülen semptomu anormal uterin kanamadır. Premenopozal kadınlar için bu, düzensiz adet kanaması, lekelenme ve adet dönemleri arasında kanamayı içerir. Menopoz sonrası kadınlar için herhangi bir kanama anormaldir. İleri endometriyal kanserin semptomları arasında karın veya pelvik ağrı, şişkinlik, yemek yerken çabuk doyma hissi ve bağırsak veya mesane alışkanlıklarındaki değişiklikler yer alır.
Endometrium kanseri nasıl teşhis edilir?
Semptomları olmayan kadınlarda endometriyal kanseri tespit etmek için herhangi bir tarama testi yoktur. Menopoz sonrasında iseniz, herhangi bir anormal kanama kontrol edilmelidir. İlk önce bir transvajinal ultrason muayenesi olabilirsiniz. Bu muayene sırasında endometriumun kalınlığı ve uterusun boyutu ölçülür. Kalınlaşmış bir endometriyum (4 mm’den fazla), daha fazla test yapılması gerektiği anlamına gelir.
Endometriyal kanser teşhisinin standart yolu endometrial biyopsidir. Bu prosedürde endometriumdan bir örnek alınır ve mikroskop altında incelenir. Bu test jinekoloğunuzun ofisinde yapılabilir. Endometriumun örneklenmesinin başka bir yolu da dilatasyon ve küretajdır (D&C) . Bu prosedürü yönlendirmeye yardımcı olmak için histeroskop adı verilen kameralı ışıklı bir alet kullanılabilir. Anestezi sizi daha rahat ettirmek için verilir.
Premenopozal iseniz, jinekoloğunuz biyopsi gerekip gerekmediğine karar vermek için belirti ve semptomlarınızı, yaşınızı ve diğer tıbbi faktörleri dikkate alacaktır. Endometriyal kanser teşhisinde premenopozal iseniz ultrason muayenesi yardımcı olmaz.
Endometrium kanseri nasıl tedavi edilir?
Endometrium kanseri genellikle ameliyatla tedavi edilir. Ameliyat sırasında serviks ve rahim (total histerektomi ) ile birlikte hem yumurtalıklar hem de fallop tüpleri ( salpingo-ooferektomi ) çıkarılır. Lenf düğümleri ve diğer dokular kanser içerip içermediğini öğrenmek için çıkarılabilir ve test edilebilir.
Ameliyattan sonra hastalığın evresi belirlenir. Evreleme, kemoterapi veya radyasyon tedavisi gibi ek tedaviye gerek olup olmadığına doktorunuzun karar vermesine yardımcı olur. Kanserin evreleri I ila IV arasında değişir. Aşama IV en gelişmiş olanıdır. Kanserin evresi tedaviyi ve sonucu etkiler.
Hormon tedavisi endometriyal kanseri tedavi etmek için nasıl kullanılır?
Progestin tedavisi, daha fazla çocuk sahibi olmak isteyen veya diğer tıbbi nedenlerle ameliyat olamayan kadınlar için bir seçenektir. Bu seçenek genellikle yalnızca şu özelliklere sahip kadınlar için önerilir:
Rahim kas tabakasına ulaşmamış daha yavaş büyüyen kansere sahip olmak
Rahim dışında kanser yayılmamış olması gerekir
Genel olarak sağlıkları iyi ve progestin alabilen hastalar
Gelecekteki sonuçlarla ilgili bilgilerin sınırlı olduğu bilgisi verilmelidir.
Bazı kadınlar için yumurtalıkları ameliyat sırasında tutmak mümkün olabilir. Yumurtalıklarınızı korumak , tüp bebek (IVF) için kendi yumurtalarınızı kullanabileceğiniz anlamına gelir. Bu seçim herkes için değildir ve en iyi şekilde sağlık ekibinize danışılarak yapılır.
Endometrium kanseri tedavisinden sonra ne olur?
Endometriyal kanser tedavisinden sonra düzenli sağlık ziyaretleri yapmanız gerekecektir. Bu ziyaretlerin amacı, sağlıklı kalmanızı sağlamaktır. Bununla birlikte, evre I hastalığı olan kadınların %90’ında tedaviden 5 yıl veya daha uzun bir süre sonra kanser belirtisi görülmeyecektir.
Kanser tedavisinden sonra sağlıklı bir yaşam tarzı önerilir. Birkaç çalışma, obezite, yüksek tansiyon ve diyabetin tip 1 endometriyal kanserli kadınlar için uzun vadeli sağlık risklerine katkıda bulunabileceğini bulmuştur. Sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz bu riskleri azaltmaya yardımcı olabilir.
Sözlük
Anormal Rahim Kanaması: Hamile olmayan bir kadın için normal olandan farklı olan rahim kanaması. Bu kanamanın ne kadar süreyle, ne kadar düzenli ve ne sıklıkta meydana geldiğine göre değişiklik gösterebilir.
Anestezi: Duyu kaybıyla ağrının giderilmesi.
Vücut Kitle İndeksi (BMI): Boy ve kilodan hesaplanan bir sayı. BMI, bir kişinin zayıf, normal kilolu, fazla kilolu veya obez olup olmadığını belirlemek için kullanılır.
Kemoterapi: Kanserin ilaçlarla tedavisi.
Dilatasyon ve Küretaj (D&C): Rahimdeki dokunun küret adı verilen bir alet kullanılarak çıkarılabilmesi için serviksi açan bir prosedür.
Endometrial Biyopsi: Rahim içini döşeyen dokudan küçük bir miktar alınarak mikroskop altında incelenmesi işlemidir.
Endometriyal Kanser: Rahim zarının kanseri.
Endometrial İntraepitelyal Neoplazi (EIN): Rahim astarının çok kalınlaştığı kanser öncesi bir durum.
Endometrium: Rahim iç yüzeyi.
Östrojen: Yumurtalıklarda üretilen kadınlık hormonu.
Fallop Tüpleri: Yumurtanın yumurtalıktan uterusa geçtiği tüplerdir.
Gen: Bir kişinin fiziksel özelliklerinin geliştirilmesi ve vücuttaki süreçlerin kontrolü için talimatlar içeren bir DNA parçası. Gen, kalıtımın temel birimidir ve ebeveynden çocuğa geçebilir.
Hormonlar: Hücrelerin veya organların işlevini kontrol eden vücutta yapılan maddeler.
Histerektomi: Uterusu çıkarmak için yapılan ameliyat.
Histeroskopi : Rahim içine bakmak ve işlemleri yapmak için kullanılan ince, ışıklı bir teleskop.
Tüp Bebek (IVF): Bir kadının yumurtalığından bir yumurtanın alınması, laboratuarda erkeğin spermiyle döllenmesi ve daha sonra gebelik elde etmek için kadının rahmine transfer edilmesi işlemidir.
Lenf Düğümleri: Vücut hücrelerini yıkayan bir sıvı olan lenf taşıyan küçük özel doku grupları. Lenf düğümleri birbirine lenf damarları ile bağlıdır. Bunlar birlikte lenfatik sistemi oluşturur.
Lynch Sendromu: Bir kişinin kolon, rektum, yumurtalık, rahim, pankreas ve safra kanalı kanseri riskini artıran genetik durum.
Menopoz: Bir kadının adet dönemlerinin kalıcı olarak durduğu zamandır. Menopoz, 1 yıl boyunca adet görmedikten sonra onaylanır.
Metastaz: Kanserin vücudun diğer bölgelerine yayılması.
Mutasyon: Bir gende ebeveynden çocuğa geçebilen bir değişiklik.
Yumurtalıklar: Kadınlarda, hamile kalmak ve östrojen, progesteron ve testosteron gibi önemli hormonları yapmak için gerekli olan yumurtaları içeren organlar.
Perimenopoz: Menopoza kadar geçen süre.
Polikistik Over Sendromu (PCOS): Bir kadının aylık adet dönemlerini, yumurtlamayı, hamile kalma yeteneğini ve metabolizmasını etkileyen hormon dengesizliğine yol açan bir durumdur.
Progesteron: Yumurtalıklarda üretilen ve rahmin iç tabakasını hamilelik için hazırlayan kadınlık hormonu.
Progestin: Vücut tarafından doğal olarak üretilen hormona benzeyen sentetik bir progesteron formu.
Radyasyon Tedavisi: Radyasyonla tedavi.
Salpingo-ooferektomi: Yumurtalık ve fallop tüpünün cerrahi olarak çıkarılması işlemi.
Evre: Evre, bir tümörün boyutunu ve hastalığın yayılma derecesini (varsa) ifade edebilir.
Transvajinal Ultrason Muayenesi: Cihazın vajinanıza yerleştirildiği bir ultrason türü.
Tümör: Hücrelerden oluşan bir büyüme veya yumru.
Rahim: Kadın pelvisinde bulunan kaslı bir organ. Hamilelik sırasında, bu organ fetüsü tutar ve besler.