: 0 546 421 22 48
Bilgi İçin: 0 546 421 22 48

Erken Gebelik Kaybı

erken gebelik kaybı düşük

Erken gebelik kaybı (düşük) nedir?

13 hafta tamamlanmadan gebelik kaybı, erken gebelik kaybı olarak adlandırılır. Ayrıca düşük veya spontan kürtaj olarak da adlandırılabilir.

Erken gebelik kaybı ne kadar yaygındır?

Erken gebelik kaybı yaygındır. Bilinen 100 gebeliğin yaklaşık 10’unda görülür.

Erken gebelik kayıplarına ne sebep olur?

Erken düşüklerin yaklaşık yarısı, embriyo düzgün gelişmediğinde meydana gelir. Bu genellikle anormal sayıda kromozomdan kaynaklanır. Kromozomlar vücudun her hücresinde bulunur ve insanların nasıl geliştiği ve işlev gördüğüne ilişkin planları ( genler ) taşır.

Döllenme sırasında , yumurta ve sperm birleştiğinde, iki takım kromozom bir araya gelir. Bir yumurta veya spermde normalden daha fazla veya daha az kromozom varsa, embriyo da anormal bir sayıya sahip olacaktır. Bu, düşüklere yol açabilir.

Erken gebelik kaybına neden olan belirli aktiviteler var mı?

Hemen hemen her durumda, düşük yapmak bir kadının hatası değildir. Bunu anlamak önemlidir. Düşük genellikle rastgele bir olaydır. Hamile kalmadan önce çalışmak, egzersiz yapmak, stres, tartışmalar, seks yapmak veya doğum kontrol hapları kullanmak düşüklere neden olmaz. Birkaç ilaç düşüklere neden olabilir. Sabah bulantısı – erken gebelikte yaygın olan bulantı ve kusma da düşüklere neden olmaz.

Düşük yapan bazı kadınlar, bunun yakın zamanda bir düşme, darbe, korku veya stresten kaynaklandığına inanır. Çoğu durumda, bu doğru değildir. Basitçe, bu şeyler aynı anda meydana gelmiş ve hafızada taze olabilir.

Erken gebelik kaybında anne yaşının etkisi nedir ?

Bir kadın yaşlandıkça erken gebelik kaybı riski artar. 40 yaşın üzerindeki kadınlar için, yaklaşık 3 gebelikten 1’i düşükle sonuçlanır. Çoğu kromozom anormalliği nedeniyle sona erer.

Erkekler yaşlandıkça embriyodaki kromozom anormalliklerinin arttığına dair bazı kanıtlar da vardır. Ancak bunun erkekler için hangi yaşta başladığı net değildir.

Erken gebelik kaybının belirti ve semptomları nelerdir?

Kanama, düşüklerin en yaygın belirtisidir. Aşağıdakiler dahil, düşük yapma belirtileriniz veya semptomlarınız varsa , doğum uzmanı-jinekologunuzu arayın.

ağrılı veya ağrısız vajinal lekelenme veya kanama, ağrınız veya kanamanız olmasa bile vajinanızdan bir sıvı fışkırması, vajinadan doku geçişi

Hamileliğin erken döneminde az miktarda kanama yaygındır ve mutlaka düşük yapacağınız anlamına gelmez. Kanamanız ağırsa veya adet krampları gibi bir ağrı ile oluyorsa hemen doğum uzmanınıza başvurun.

Erken gebelik kaybı nasıl teşhis edilir?

Kanama veya kramplarınız varsa, kadın doğum doktorunuz ultrason muayenesi yapabilir. Bu muayene, hamileliğin normal şekilde büyüyüp büyümediğini kontrol edebilir. Hamileliğiniz yeterince ilerlemişse, ultrason muayenesi kardiyak aktiviteyi tespit edebilir. Kardiyak aktivite bulunamazsa, onu tespit etmek için çok erken olabilir. Ancak bazı durumlarda, kardiyak aktivitenin bulunamaması, embriyonun gelişiminin durduğu anlamına gelir.

Ayrıca hamilelik testlerinde tespit edilen madde olan insan koryonik gonadotropinini (hCG) ölçmek için kan testi yaptırabilirsiniz. Düşük veya azalan hCG seviyesi, hamileliğin kaybı anlamına gelebilir. Hamileliğin kaybolduğunu doğrulamak için birkaç ultrason muayenesi ve hCG testi gerekebilir.

Kadın doğum doktorunuz ayrıca serviksinizin genişlemeye (açık) başlayıp başlamadığını görmek için bir pelvik muayene yapabilir. Serviksin genişlemesi , düşük yapma olasılığının daha yüksek olabileceği anlamına gelir.

Erken gebelik kaybı için tedavi gerekir mi?

Düşükten sonra hamilelik dokusunun bir kısmı rahimde kalabilir. Buna eksik düşük denir. Bu dokuyu çıkarmak için seçenekler var. Seçim, hamileliğin ne kadar büyüdüğü de dahil olmak üzere birçok faktöre bağlıdır.

Kan grubunuz Rh negatifse, erken gebelik kaybından sonra bir Rh immünoglobulin (RhIg) iğnesi alabilirsiniz. Bu, gelecekteki bir hamilelikte Rh faktörü ile ilgili sorunları önleyebilir.

Erken gebelik kaybını tedavi etmek için hangi cerrahi olmayan seçenekler mevcuttur?

Herhangi bir enfeksiyon belirtisi göstermiyorsanız, doğum doktorunuz dokunun doğal olarak çıkmasını beklemenizi önerebilir. Bu genellikle 2 hafta kadar sürer, ancak bazı durumlarda daha uzun sürebilir. Başka bir seçenek de dokuyu dışarı atmaya yardımcı olan ilaçları almaktır.

Ameliyatsız tedavi görürsem ne olur?

Her iki ameliyatsız seçenekle de, bazıları ağır olabilen kanamanız olacaktır. Kramp ağrısı, ishal ve mide bulantısı da olabilir. Dokuyu da atılabilir. Erken dönem düşük ile doku, gri-beyaz malzeme ile karıştırılmış bir kan pıhtısı gibi görünebilir. Veya şeffaf, içi sıvı dolu bir kese gibi görünebilir.

Tüm dokunun atıldığını doğrulamak için düşükten sonra  bir ultrason muayenesi veya hCG için kan testi yapılabilir. Kalan doku varsa, kadın doğum doktorunuz onu çıkarmak için cerrahi bir prosedür önerebilir.

Erken gebelik kaybını tedavi etmek için hangi cerrahi seçenekler mevcuttur?

Enfeksiyon, ağır kanama veya diğer tıbbi durum belirtileriniz varsa ameliyat önerilir.

Vakum aspirasyonu , rahmin içeriğini bir aspirasyon cihazı ile uzaklaştırır. Bu cihaz serviksten rahme yerleştirilir. Bu prosedür genellikle doktorunuzun ofisinizde yapılabilir.

Hamilelik büyükse veya ağır kanamanız varsa, dilatasyon ve kürtaj (D&C) önerilebilir. D&C genellikle hastanede yapılır. Rahim ağzı genişler ve kalan dokuyu rahimden çıkarmak için bir alet kullanılır.

Bu prosedürlerin riskleri arasında kanama, enfeksiyon ve iç organların yaralanması yer alır. Herhangi bir prosedürden önce, kadın doğum uzmanınız bunun nasıl yapıldığını, riskleri ve faydaları açıklamalıdır.

Erken gebelik kaybından iyileşme sırasında ne bekleyebilirim?

Enfeksiyonu önlemeye yardımcı olmak için 1-2 hafta vajinanıza hiçbir şey koymamalısınız. Bu, tampon kullanmamayı, cinsel ilişkiye girmemeyi ve penetrasyonla seks yapmamayı içerir. Düşükten birkaç hafta sonra bir takip ziyareti için kadın doğum uzmanınızı görmelisiniz. 

Ağır kanama (arka arkaya 2 saatten fazla saatte ikiden fazla ped ), ateş, titreme, şiddetli acı.

Bana ve eşime erken gebelik kaybıyla baş etmede yardımcı olabilecek bir şey var mı?

Hamileliği kaybetmek üzüntü ve kedere neden olabilir. Birçok kadın için duygusal iyileşme, fiziksel iyileşmeden daha uzun sürer. Ve keder duygularınız eşinizinkinden farklı olabilir. İkinizden biri hamilelik kaybıyla birlikte gelen duygularla başa çıkmakta zorlanıyorsa, kadın doğum uzmanınızla veya bir danışmanınızla konuşun.

Destek gruplarına da ulaşabilirsiniz. 

Erken gebelik kaybından sonra başka bir bebek sahibi olmak mümkün mü?

İlk üç aylık dönemde gebelik kaybı genellikle tek seferlik bir olaydır. Erken gebelik kaybı yaşayan çoğu kadın başarılı gebelikler yaşamaya devam eder. Tekrarlayan düşükler nadirdir.

İki veya daha fazla düşük olduğunda, bir neden bulmaya çalışmak için testler yapılabilir. Hiçbir neden bulunmasa bile, çoğu kadın tekrarlayan düşüklerden sonra bile başarılı gebelikler yaşamaya devam eder.

Hamilelik kaybından sonra ne kadar süre sonra tekrar hamile kalabilirim?

Erken bir düşükten 2 hafta sonra tekrar hamile kalabilirsiniz. Hemen tekrar hamile kalmak istemiyorsanız doğum kontrolünü kullanın.

Tekrar hamile kalmak istiyorsanız, tekrar denemek için en iyi zamanlama hakkında kadın doğum uzmanınızla konuşun. Tekrar hamile kalmaya çalışmadan önce duygusal ve fiziksel olarak iyileşmek için zaman ayırın. Ayrıca, bir sonraki hamileliğinizin son tarihini hesaplamak için adet döneminiz olana kadar beklemek isteyebilirsiniz.

Sözlük

Hücre : Vücuttaki bir yapının en küçük birimi. Hücreler vücudun tüm bölümlerinin yapı taşlarıdır.

Serviks : Uterusun vajinanın üst kısmındaki alt, dar ucu.

Kromozomlar : Vücuttaki her hücrenin içinde bulunan yapılar. Bir kişinin fiziksel yapısını belirleyen genleri içerirler.

Dilatasyon : Rahim ağzının açılması.

Dilatasyon ve Küretaj (D&C) : Rahimdeki dokunun küret adı verilen bir alet kullanılarak çıkarılması için rahim ağzını açan bir prosedür.

Yumurta : Yumurtalıklarda yapılan ve yumurtalıklardan salınan dişi üreme hücresi. Ovum da denir.

Embriyo : Döllenme (yumurta ve spermin birleşmesi) ile başlayan ve 8 haftaya kadar süren gelişim aşaması.

Döllenme : Yumurta ve spermi birleştiren çok aşamalı bir süreç.

Genler : Bir kişinin fiziksel özelliklerinin gelişimi ve vücuttaki süreçlerin kontrolü için talimatlar içeren DNA parçaları. Gen, kalıtımın temel birimidir ve ebeveynden çocuğa geçebilir.

İnsan Koryonik Gonadotropin (hCG) : Hamilelik sırasında üretilen bir hormon. Bu hormonun kontrol edilmesi çoğu gebelik testinin temelidir.

 

Adet Dönemi : Rahimden aylık olarak kan ve doku dökülmesidir.

Düşük : Rahim içinde olan bir gebeliğin kaybı.

Kadın Doğum Uzmanı-Jinekolog : Kadın sağlığı konusunda özel eğitim ve öğretim almış bir doktor.

Pelvik Muayene : Bir kadının pelvik organlarının fizik muayenesi.

Penetrasyon : Penis, parmak veya başka bir nesneyi vajinaya veya anüse sokma eylemi. 

Rh Faktörü: Kırmızı kan hücrelerinin yüzeyinde bulunabilen bir protein.

Rh İmmünoglobulin (RhIg) : Rh negatif bir kişinin Rh pozitif kan hücrelerine karşı antikor yanıtını önlemek için verilen bir madde.

Sperm : Erkek testislerinde yapılan ve dişi yumurtayı dölleyebilen hücre.

Ultrason Muayenesi : Vücudun iç kısımlarını incelemek için ses dalgalarının kullanıldığı bir test. Hamilelik sırasında, fetüsü kontrol etmek için ultrason kullanılabilir.

Rahim : Kadın pelvisinde bulunan kaslı bir organ. Hamilelik sırasında, bu organ fetüsü tutar ve besler. 

Vakum Aspirasyonu : Bir aspirasyon cihazı kullanılarak uterus içeriğinin çıkarılması.

Vajina : Kaslarla çevrili tüp benzeri bir yapı. Vajina rahimden vücudun dışına çıkar.