: 0 546 421 22 48
Bilgi İçin: 0 546 421 22 48

Fetal Sağlığı İzlemeye Yönelik Özel Testler

nst nedir

Hamilelik sırasında neden özel testlere ihtiyaç duyulabilir?

Hamilelik sırasında özel testler genellikle hamilelik komplikasyonları veya ölü doğum riskinde artış olduğunda yapılır. Bu, aşağıdaki durumlarda ortaya çıkabilir:

Yüksek riskli hamilelik (bir kadının önceki hamilelikte komplikasyonları olmuştur veya diyabet veya kalp hastalığı gibi önceden var olan bir sağlık durumu vardır).

Hamilelik sırasında fetal büyüme sorunları, Rh duyarlılığı veya yüksek tansiyon gibi sorunlar

Fetüsün azalmış hareketi

42 haftayı geçen gebelik 

Belirli komplikasyonları olan çoğul gebelik.

Hamilelikte ne zaman özel testler yapılır?

Özel testler genellikle gebeliğin 32. haftası ile 34. haftası arasında başlatılır. Sorunlar özellikle ciddiyse veya birden fazla risk faktörü varsa test daha erken başlatılabilir.

Özel testler ne sıklıkla yapılır?

Testlerin ne sıklıkta yapılacağı, testi başlatan koşula, koşulun sabit kalıp kalmadığına ve testin sonuçlarına bağlıdır. Bazı testler haftalık olarak tekrarlanır. Bazı durumlarda, testler haftada iki kez yapılabilir.

Özel test türleri nelerdir?

Fetal sağlığı izlemek için kullanılan testler arasında fetal hareket sayımları, non-stres test, biyofizik profil, modifiye biyofizik profil, kasılma stres testi ve umbilikal arterin Doppler ultrason muayenesi yer alır.

Fetal hareket sayısı nedir?

Fetüsün hareketlerini normal olduğunu düşündüğünüzden daha az hissettiyseniz, sağlık uzmanınız sizden fetüsün hareketlerini takip etmenizi isteyebilir. Fetal hareket sayımı (“tekme sayımı” olarak da adlandırılır), evde yapabileceğiniz bir testtir. Tekme sayımı yapmanın farklı yolları vardır. Sağlık bakım uzmanınız, bunu ne sıklıkta yapmanız gerektiğini ve onu ne zaman bilgilendirmeniz gerektiğini size söyleyecektir.

NST Non-stres test nedir?

Non-stres test, zaman içinde fetal harekete yanıt olarak fetal kalp atış hızını ölçer. “Non-stres” terimi, test sırasında fetüs üzerinde stres oluşturmak için hiçbir şey yapılmadığı anlamına gelir.

NST nasıl yapılır?

Bu test, sağlık uzmanının muayenehanesinde veya bir hastanede yapılabilir. Test, siz uzanırken yapılır ve genellikle en az 20 dakika sürer. Karnınızın çevresine fetal kalp atış hızını ölçen sensörlü bir kemer yerleştirilir. Fetal kalp hızı bir makine tarafından kaydedilir.

NST sonuçları ne anlama geliyor?

20 dakikalık bir süre içinde iki veya daha fazla hızlanma meydana gelirse, sonuç reaktif veya “güven verici” olarak kabul edilir. Reaktif bir sonuç, şimdilik herhangi bir sorun görünmüyor demektir. Reaktif olmayan bir sonuç, 40 dakikalık bir süre içinde yeterli ivmenin tespit edilmediği bir sonuçtur. Birkaç anlama gelebilir. Bu, fetüsün test sırasında uyuduğu anlamına gelebilir. Bu olursa, test 40 dakika daha sürebilir veya fetüs, annenin karnına yansıtılan sesle hareket etmesi için uyarılabilir. Kadın belirli ilaçları almışsa, reaksiyona girmeyen bir sonuç ortaya çıkabilir. Ayrıca fetüsün yeterli oksijen almadığı anlamına da gelebilir.

Biyofizik profil nedir?

Diğer testlerin sonuçları güven verici olmadığında bir biyofiziksel profil (BFP) yapılabilir. Bu beş alanda fetal sağlığı değerlendirmek için bir puanlama sistemi kullanır:

Fetus kalp atış hızı

Fetal solunum hareketleri

Fetal vücut hareketleri

Fetal kas tonusu

Amniyotik sıvı miktarı

Beş alanın her birine, olası toplam 10 puan için 0 veya 2 puan verilir.

Biyofizik profil nasıl yapılır?

Bir BFP, ultrason muayenesinin yanı sıra fetal kalp atış hızının (NST de yapıldığı gibi) izlenmesini içerir. Ultrason muayenesi sırasında, transdüser adı verilen bir cihaz , siz uzanırken karnınızın üzerinde hafifçe döndürülür. Prob, vücudun iç yapılarından yansıyan ses dalgaları yaratır. Prob, teknisyenin görüntülemesi için bir bilgisayar ekranında görüntülenen görüntülere dönüştürülen bu yankıları alır.

Biyofizik profilin sonuçları ne anlama geliyor?

8-10 arası bir puan güven vericidir. 6 puan belirsizdir (ne güven verici ne de değil). Şüpheli bir skorunuz varsa, hamileliğinizin ne kadar ilerlediğine bağlı olarak, sonraki 12-24 saat içinde başka bir BFP olabilir veya bebeğin doğumuna karar verilebilir. 4 veya daha düşük bir puan, daha fazla test yapılması gerektiği anlamına gelir. Bazen bebeğin erken veya hemen doğurtulması gerektiği anlamına gelir.

Skor ne olursa olsun, yeterli amniyotik sıvı olmaması, daha sık test yapılması gerektiği veya doğumun düşünülmesi gerekebileceği anlamına gelir.

Modifiye biyofizik profil nedir?

Modifiye BFP, BFP ile aynı nedenlerle yapılır. Modifiye BFP, NST ve  ultrason kullanılarak gerçekleştirilen bir amniyotik sıvı değerlendirmesiyle birleştirir. Daha az külfetlidir, ancak fetal sağlığı tahmin etmede BFP kadar yararlı olabilir.

Modifiye biyofizik profil nasıl gerçekleştirilir?

Fetal kalp atış hızı, NST için yapıldığı gibi izlenir. Ultrason, rahminizin dört bölgesinde ne kadar amniyotik sıvı olduğunu ölçmek için kullanılır.

Modifiye biyofizik profilin sonuçları ne anlama geliyor?

Test sonuçları reaktif değilse, fetüsün yeterince oksijen almakta zorlandığı anlamına gelebilir. Amniyotik sıvı ölçümünün sonuçları, plasentanın ne kadar iyi çalıştığı hakkında bir fikir verir. Amniyotik sıvı seviyesi düşükse, plasentada kan akışında bir sorun olduğu anlamına gelebilir. Sonuçları doğrulamak için tam bir BFP veya kasılma stres testi gerekebilir.

Kasılma stres testi nedir?

Kasılma stres testi, sağlık uzmanınızın uterus kasıldığında fetal kalp atış hızının nasıl tepki verdiğini görmesine yardımcı olur. Kasılma stres testi bazen diğer test sonuçları pozitif veya net değilse kullanılır.

Kasılma stres testi nasıl yapılır?

Bu testte, karnınızın üzerine fetal kalp atış hızını ve uterus kasılmalarını algılayan sensörlü kemerler yerleştirilir. Rahminizin hafifçe kasılmasını sağlamak için meme uçlarınızı giysilerinize sürtmeniz istenebilir veya size oksitosin verilebilir.

Kasılma stres testinin sonuçları ne anlama geliyor?

Bir kasılmadan sonra fetal kalp hızı düşmezse sonuç normaldir (negatif). Çoğu kasılmadan sonra kalp atış hızındaki azalma olumlu bir sonuçtur. Sonuçlar ayrıca şüpheli (sonuçlar net değil) veya tatmin edici olmayabilir (anlamlı bir sonuç üretmek için yeterli kasılma yoktur).

Umbilikal arterin Doppler ultrason muayenesi nedir?

Doppler ultrason, göbek kordonunda bulunan bir kan damarı olan göbek arterindeki kan akışını kontrol etmek için kullanılır. Doppler ultrason, fetüs iyi büyümeme belirtileri gösterdiğinde diğer testlerle birlikte kullanılır.

Doppler ultrason muayenesi nasıl yapılır?

Bu test için uzanmış veya uzanmış olacaksınız. Ses dalgalarını yansıtmak için bir dönüştürücü karnınızın üzerinde hafifçe döndürülür. İncelenmekte olan arterin görüntüsü bilgisayar ekranında gösterilir.

Doppler ultrason muayenesinin sonuçları ne anlama geliyor?

Normal bir test sonucu, umbilikal arterde normal kan akışını gösteren bir sonuçtur. Test plasentadaki kan akışıyla ilgili sorunlar gösteriyorsa, fetüse verilen oksijen miktarında bir azalma olduğu anlamına gelebilir.

Sözlük

Hızlanmalar: Bir fetüsün kalp atış hızındaki artışlar.

Amniyotik Sıvı: Fetüsü tutan kesedeki sıvı.

Diabetes Mellitus: Kandaki şeker seviyelerinin çok yüksek olduğu bir durum.

Doppler Ultrason Muayenesi: Ses dalgalarının bir nesnenin ne kadar hızlı hareket ettiğini söyleyebildiği bir ultrason türü. Doppler ultrason, bir fetüsün kalp atışını veya kanın bir damar veya arterde ne kadar hızlı hareket ettiğini bulmak için kullanılabilir.

Fetüs: Döllenmeden sonra tamamlanmış 8 haftayı geçen insani gelişme aşaması.

Çoğul Gebelik: İki veya daha fazla fetüsün olduğu gebelik.

Oksijen: Yaşamı sürdürmek için soluduğumuz bir element.

Oksitosin: Vücutta yapılan ve uterusun kasılmasına ve memeden süt salınmasına neden olabilen bir hormon.

Plasenta: Fetusa besin sağlayan ve atıkları fetüsten uzaklaştıran bir organ.

Postterm Gebelik: 42 haftayı aşan gebelik.

Rh Duyarlılığı: Rh negatif bir kişinin kan dolaşımında Rh antikorlarının varlığı. Bu, Rh negatif bir kişinin kanı Rh pozitif kanla temas ettiğinde olur.

Ölü doğum: Ölü bir fetüsün doğumu.

Prob: Ses dalgaları gönderen ve yankıları elektrik sinyallerine çeviren bir cihaz.

Ultrason Muayenesi: Vücudun iç kısımlarını incelemek için ses dalgalarının kullanıldığı bir test. Hamilelik sırasında, fetüsü kontrol etmek için ultrason kullanılabilir.

Göbek Kordonu: Kan damarlarını içeren kordon benzeri bir yapı. Fetüsü plasentaya bağlar.

Uterus: Kadın pelvisindeki kaslı bir organ. Hamilelik sırasında bu organ fetüsü tutar ve besler.