Plasenta, Göbek Kordonu ve Amniyotik Kese
Bebeğiniz, plasenta, göbek kordonu ve amniyotik keseden (amniyotik sıvı ile dolu) oluşan fetal yaşam destek sisteminin yardımıyla rahminizin içinde gelişecektir.
Plasenta nedir ve ne yapar?
Plasenta, rahmin iç kısmına yapışan ve göbek kordonu ile fetüse bağlanan yassı şekilli bir organ olarak tanımlanmıştır. Plasenta, koryonik gonadotropin (hCG), östrojen ve progesteron dahil olmak üzere hamilelikle ilgili hormonlar üretir.
Plasenta, anne ve bebeğin kan kaynağı arasında bir ticaret merkezi olarak çalışmaktan sorumludur. Fetal kanı taşıyan küçük kan damarları, anne kanıyla dolu olan plasentadan geçer. Anne kanındaki besinler ve oksijen, fetal kana aktarılırken, atık ürünler, iki kan kaynağı karışmadan fetal kandan anne kanına aktarılır.
Plasenta, doğum sonrası adı verilen bir süreçte rahimden atılır. Hamilelikte olası sorunlardan biri plasenta previa , plasentanın doğum kanalı yakınına veya üzerine yapışık olduğu yer. Fetüs büyüdükçe plasenta üzerindeki baskı kanamaya neden olabilir. Bu durum, siz ve bebeğiniz için güvenli doğum sağlamak için tıbbi tedavi gerektirir.
Göbek kordonu nedir ve ne işe yarar?
Göbek kordonu, plasentayı fetüse bağlayan yaşam çizgisidir. Göbek kordonu üç kan damarından oluşur: kanı plasentaya taşıyan iki küçük atar damar ve kanı fetüse geri döndüren daha büyük bir toplar damar. 60 cm uzunluğa kadar büyüyebilir ve bebeğin kordona veya plasentaya zarar vermeden güvenli bir şekilde hareket etmesine izin verir.
Bebek doğduktan sonra kordon kesilir ; kalan kısım ise iyileşerek bebeğin göbek deliğini oluşturacaktır. Hamilelik sırasında, göbek kordonunun düğümlendiğini veya bebeğinizin vücudunun bir kısmına dolandığını öğrenebilirsiniz. Bu yaygındır ve önlenemez ve genellikle bebek için herhangi bir tehdit oluşturmaz.
Kordon Kanı ve Kordon Dokusu Bankacılığı mı?
Bebeğiniz doğduktan sonra, kordon kanı ve dokusundan alınan kök hücreler toplanabilir ve ileride kullanılmak üzere saklanabilir. Bu işlem bankacılık olarak bilinir.
Amniyotik kese nedir ve ne işe yarar?
Amniyotik kese, amniyotik sıvı ile doludur. Bu kese, bebeğinizin evi, spor salonu ve dış darbelere, çarpmalara ve diğer dış baskılara karşı korumasıdır. Amniyotik kese, fetüsün bol bol yüzmesine ve hareket etmesine izin vererek kas tonusu oluşturmaya yardımcı olur. Bebeği rahat tutmak için amniyotik kese ve sıvı, annenin vücudundan biraz daha yüksek bir sıcaklığı korur.
Gebeliğin 10. haftasında, yaklaşık 30 ml sıvı bulunur. Amniyotik sıvı yaklaşık 1 litre ile 34-36. haftalarda doruğa ulaşacaktır. Suyunuz geldiğinde patlayan bu kesedir ve vücuttan ayrılan bu sıvıdır. Bebeğinizin hayatı hala göbek bağı tarafından destekleniyor ve yakında bebeğinizle tanışacaksınız.
Çoklu doğum söz konusu olduğunda plasenta, göbek bağı ve amniyotik kese farklı mıdır?
Tek yumurta ikizleri genellikle aynı plasentayı paylaşır, genellikle ayrı amniyotik keselere sahiptir ve her zaman kendi göbek kordonlarına sahiptir. Tek yumurta ikizlerinin ayrı plasentaları, amniyotik keseleri ve göbek kordonları vardır.