: 0 546 421 22 48
Bilgi İçin: 0 546 421 22 48

Gebelik Testi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

gebelik testi ücreti

Hamile miyim ? 

Bu sorunun yarattığı gerilim sizi rahatsız ediyor. Korunmasız cinsel ilişkide bulundunuz. Herhangi bir doğum kontrol yöntemi kullanmadınız. Regl döneminiz gecikti. Vücudunuzu normalden farklı hissediyorsunuz. Hamileliğin erken belirtilerini yaşıyorsunuz. Bu soru kaygı, merak, heyecan ve bazen de stresi beraberinde getirir. Cevabı bir an önce almak istiyorsunuz. Bu kılavuz, evde gebelik testi, klinik idrar gebelik testi, gebelik kan testi ve ultrasoni tarama testi dahil olmak üzere tüm testlerle ilgili ayrıntıları verir.

Gebelik  testleri nasıl yapılır ? 

Ultrasonografi testi dışında tüm bu testler insan koryonik gonadotropin(hCG) adı verilen hormonu saptamaya çalışır. Bu hormon vücutta sadece hamilelik sırasında bulunur. Döllenmeden yaklaşık altı ila on iki gün sonra, döllenmiş bir yumurta kadının rahminin duvarına yapışır. Döllenmiş yumurta hücreleri, vücudunuzda hızla biriken hCG üretir. Gebeliğin ilk birkaç haftasında her 2-3 günde bir ikiye katlanarak 8-12. haftalarda zirveye ulaşır. Hamilelik testleri bu hormonu idrarda ve kanda tespit eder. 

Gebelik  testini ne zaman yaptırmalıyım? 

Adetiniz geciktikten sonra istediğiniz zaman test yapabilirsiniz. En iyi o zaman sonuç doğru çıkar. Muhtemelen adetinizin gecikmesinden bir gün sonra bir gebelik testinden doğru sonuçlar alırsınız. Ancak, en doğru test sonuçlarını aldığınızdan emin olmak için adetinizin gecikmesinden sonra en az bir hafta beklemek en iyisidir. Hamilelik testi, adet gecikmesinden önce yapılırsa genellikle daha az doğru sonuçlar verir. Bazen hamilelik testi, korunmasız cinsel ilişkiden 10 gün sonra bile idrarınızda hamilelik hormonları bulabilir. Ancak bu sonuçlar çok güvenilir değildir ve yanlış pozitif veya yanlış negatif test sonucu alabilirsiniz.

Evde gebelik testi

Adet gecikmesinden sonra, korunmasız cinsel ilişkiden sonra, herhangi bir doğum kontrol yöntemi kullanmadıysanız, hamile olup olmadığınızı bilmek istersiniz. Evde Gebelik Testi, hamile olup olmadığınızı öğrenmenin hızlı ve kolay bir yoludur. Bu test, idrarınızdaki hCG hormonunu saptamaya çalışır. Bu hormon vücudunuzda sadece hamileyseniz üretilir.

Evde gebelik  testi nasıl yapılır? 

Test kitini eczanelerden alabilirsiniz. Bu kitler genellikle o kadar pahalı değildir. Çoğu ev gebelik testi için, ya idrar akışınıza bir test şeridi tutarsınız ya da idrarınızı bir bardağa toplar ve test şeridini bardağa batırırsınız. Ya da 1-2 damla idrarı kitin üzerine aparat yardımı ile koyarsınız. Hamileyseniz, test şeritlerinin çoğu renkli bir çizgi oluşturur. Kiti nasıl kullanacağınızı öğrenmek için, satın aldığınız testin talimatlarını okuyun ve dikkatle takip edin.

Evde gebelik testi ne zaman yapılmalı? 

Test sonucu, adetiniz geciktikten sonra yaptığınızda daha doğru sonuç verir. Testi adetinizin geciktiği gün yapmanız size doğru sonuçları verecektir, ancak bir hafta beklemeniz önerilir. Daha kesin sonuç almak için adet döneminin geçmesinden sonra yapılması tavsiye edilir. Az sayıda test kitinin, adet gecikmesinden birkaç gün önce işe yaradığı iddia edilir, ancak sonuç doğruluğu genellikle daha azdır. Bazen bir evde gebelik testi, korunmasız cinsel ilişkiden 10 gün sonra bile idrarınızdaki gebelik hormonlarını bulabilir. Ancak bu sonuçlar çok güvenilir değildir ve yanlış pozitif veya yanlış negatif test sonuç verebilir. Adetleriniz çok düzensizse veya herhangi bir nedenle hiç adet görmüyorsanız, doğru sonuçlar için en iyi zaman, cinsel ilişkiden 3 hafta sonra hamilelik testi yapmaktır.

Evde gebelik testi sonuçlarının doğruluğu nedir?

Doğru test sonuçları elde etmek için, orta akım idrar kullanılması önerilir; bu, önce tuvalete, ardından örneği almak için bardağa veya hamilelik testi şeridine işemek anlamına gelir. Test için sabah ilk idrarınızı kullanarak sonucun doğruluğunu artırabilirsiniz. Hamileyseniz, sabah idrarı daha sonraki idrarlardan daha fazla hCG içermektedir. Hamilelik testinin doğruluğu, son kullanma süresi dolmuşsa veya doğru şekilde kullanılmamışsa daha az olacaktır. Bu nedenle, kesinlik için her zaman paketin üzerindeki son kullanma tarihini kontrol edin ve kitinizle birlikte gelen yönergeleri dikkatlice okuyun.

Yanlış pozitif ve yanlış negatif sonuçlar nelerdir? 

Bazı durumlarda hamile olabilirsiniz, ancak test sonuçlarınız negatiftir. Buna yanlış negatif denir. Bu, testi doğru şekilde kullanmadıysanız veya testi çok erken yaptıysanız meydana gelebilir. Bu durumda adetiniz birkaç gün sonra gelmezse testi birkaç gün sonra tekrarlayın veya kadın doğum doktoruna danışın. Bazı durumlarda hamile olmayabilirsiniz, ancak test sonuçları pozitiftir. Buna yanlış pozitif denir. Test kitinin son kullanma tarihi geçmişse veya kısırlık tedavisi sırasında hCG enjeksiyonu yaptıysanız bu durum meydana gelebilir. Bazı kanserlerde ve yüksek hCG seviyelerine neden olabilecek diğer tıbbi durumlarda yanlış pozitif gebelik testi sonucu da görülebilir.

Sonuçlarınız pozitifse veya sonuçla ilgili kafa karışıklığınız varsa, test sonuçlarını doğrulamak için doktorunuza danışın. Doktor sizden bir klinikte idrar gebelik testini tekrarlamanızı isteyebilir veya gebeliğinizi doğrulamak için gebelik kan testi veya başka seçenekler önerebilir. Evde hamilelik testi sonucunuzu her zaman kadın doğum doktoruyla teyit edin.

Klinik idrar gebelik testi nedir? 

Klinik idrar gebelik testi, evde gebelik testinden farklı değildir ve mutlaka daha doğru değildir. Bununla birlikte, klinikteki doktor, test sonuçlarının doğruluğunu etkileyebilecek olası hataların ortadan kaldırılmasına yardımcı olacaktır. Sonuca göre, sonraki adımlar ve seçenekler hakkında doktorunuza danışabilirsiniz .

Evde Gebelik Testi doğası gereği kalitatiftir ve size yalnızca hamile olup olmadığınızı söyler. Bu size ne kadar süredir hamile olduğunuzu söylemez. Testi adetinizin gecikmesinden bir hafta sonra ve orta akım sabah ilk idrarını kullandığınızda yaparsanız sonuçların doğruluğu daha fazladır. Güvenilir sonuçlar için testi iki kez tekrarlamanız önerilir. Evde gebelik testi sonuçlarını doğrulamak için her zaman bir kadın doğum doktoruna danışın.

Kanda Gebelik Testi 

Herhangi bir doğum kontrol yöntemi kullanmadıysanız, hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız, ancak evde yapılan gebelik testinin sonuçlarından ve güvenilirliğinden emin değilseniz veya hamile olup olmadığınızı öğrenmek istiyorsanız, ancak idrar testi için henüz çok erkense gebelik kan testi yaptırmak isteyebilirsiniz. Bu testler laboratuarı bulunan kliniklerde yapılır. Laboratuvar, hCG’yi saptamak için kanınızı test eder. Bu testler evde yapılan gebelik testinden daha duyarlıdır. Kanda gebelik testi, evde yapılan gebelik testine kıyasla düşük hCG konsantrasyonunu tespit edebilir ve gebelik durumunu, bebek sağlığını ve sorunları belirlemeye yardımcı olur.

Gebelik kan testi türleri: İki tür gebelik kan testi vardır. Kalitatif hCG kan serumu testleri kanınızda hCG olup olmadığını kontrol eder. Pozitif sonuç hamile olduğunuz, negatif sonuç ise hamile olmadığınız anlamına gelir. Sadece hamileliğiniz hakkında “evet” veya “hayır” yanıtı verir. Kantitatif hCG kan serumu testleri, kanda bulunan hCG’nin hem varlığını hem de miktarını kontrol eder. Gebeliğin normal ve sağlıklı olup olmadığını belirlemeye yardımcı olur, hCG’yi çok düşük seviyede bile tespit eder ve bu test ile dış gebelik gibi sorunlar tespit edilebilir.

Evde gebelik  testi mi yoksa kanda gebelik testi mi? 

Doğurganlık ve hamilelik sorularının çoğu gibi, bu sorunun da doğrudan bir yanıtı yoktur. Her ikisi de hamile olup olmadığınızı belirler, ancak seçim kolaylık, masraf, doğruluk ve doğurganlık geçmişiniz gibi faktörlere bağlı olabilir. Evde gebelik testi kullanmanıza veya laboratuvarda gebelik kan testi yaptırmanıza karar verirken, kolaylık, maliyet ve doğruluk gibi dikkate alınması gereken birkaç öğe vardır. Çoğu zaman gebelik kan testi, evde gebelik testindeki belirsizliği ortadan kaldırmak için tercih edilir ve gebeliği saptamak için doğrulayıcı bir test görevi görür. Geçmişte düşük veya dış gebelik gibi doğurganlık öyküsü olması durumunda, doktor genellikle hamileliğin ilk birkaç haftasında hCG düzeylerini yakından izler. Bu ilk günlerde hCG seviyeleri uygun şekilde yükselmezse, hamilelikle ilgili bir soruna işaret edebilir. Ne kalitatif kan testi ne de evde gebelik testi, hCG’nin kesin miktarlarını ortaya koymadıkları ve seviyelerin uygun şekilde yükselip yükselmediğini belirleyemedikleri için bu tür izlemeye izin vermez.

Kanda gebelik testleri %99 doğruluk oranına sahiptir, bu nedenle neredeyse her zaman doğrudur. Nispeten, bir ev gebelik testinden daha doğrudurlar. Kalitatif test sadece “evet” veya “hayır” cevabını verirken, kantitatif test hCG miktarını ölçer ve gebelik durumunu ve varsa sorunları belirlemeye yardımcı olur. Çoğu durumda, kan ve idrar gebelik testi arasındaki seçim kolaylık, maliyet ve doğruluğa bağlıdır. Kanda gebelik testleri, hamilelik problemlerinin izlenmesine ve tespit edilmesine yardımcı olur.

Gebelik ultrasonografi tarama testi nedir? 

Vücudun iç yapılarının görüntülenmesini sağlayan bir ekranda görüntü üretmek için ses dalgalarını kullanan tanısal bir tıbbi prosedürdür. Ultrasonografi ses dalgalarının bir dönüştürücü kullanılarak vücuda verildiği güvenli bir tanısal tıbbi prosedürdür. Ses dalgaları vücuttaki kemik ve dokulardan yansır ve monitörde siyah beyaz bir görüntü oluşturur. Prosedür güvenlidir çünkü hamilelikte kaçınılması gereken X ışını taraması gibi iyonlaştırıcı radyasyon kullanmaz.

Ultrasonografi nasıl yapılır  ?

Ultrason görüntüsü, vücut yapılarının üzerine yerleştirilerek bir dönüştürücü aracılığıyla 1-10 milyon hertz ses dalgaları gönderilerek üretilir. Ses dalgaları ya emilir ya da dönüştürücünün başındaki kristallere geri döner. Örneğin ses dalgaları, mesane ve kan damarları gibi içi boş veya sıvı dolu alanlardan geçer. Bu alanlar ekranda siyah görünür. Doku ile dolu alanlar, sesin bir miktar nüfuz etmesine ve kırılmasına izin verir ve grimsi beyaz bir görüntü üretir. Kemik gibi gerçekten sert yapılar, ses dalgaları tamamen dönüştürücüye geri döndüğünden parlak beyaz bir görüntü üretir.

Neden hamilelik ultrasonografi tarama testi kullanıyoruz ? 

Hamileliği tespit etmenin en doğru yöntemi budur. Hamilelikte bu, kadının rahminin görüntüsünün alınmasını sağlar. Ultrason, son adet döneminizden yaklaşık dört buçuk hafta sonra rahminizdeki fetüsü görebilmek için kullanılabilir. Size kaç haftalık hamile olduğunuzu ve bebeğinizin ne kadar sağlıklı olduğunu söyleyebilir. Son adet tarihinden yedi hafta sonra bebeğinizin kalp atışlarını duyabilirsiniz. En doğru yöntem olan ultrasonografi, ekranda bir görüntü oluşturmak ve vücudun iç yapısını görüntülemeye yardımcı olmak için ses dalgalarını kullanır. Bu güvenli bir işlemdir ve bebeğe veya anneye herhangi bir zararı yoktur. Genellikle son adet döneminizden yaklaşık dört buçuk hafta sonra yapılır, bu gebelik süresinin ve bebeğin sağlığının tespit edilmesine yardımcı olur.

Gebelik testi sonucunuz pozitif ise ne yapmanız gerekir?

Test sonuçlarınız pozitif ve hamilesiniz. Bir sonraki adımınız iki şeye bağlıdır; zaten bebek sahibi olmak istiyordunuz ya da bu planlanmamış bir hamilelik.

Bebek sahibi olmayı planladınız: Hamileliğinize devam etmeyi ve bebek sahibi olmayı planlıyorsanız, hamile olduğunuzdan emin olmak için bir (veya iki) test daha yapın. Sonuçlarda herhangi bir karışıklık olması durumunda jinekoloğa danışın. Doktor dokuz ay boyunca kendinizi ve bebeğinizi sağlıklı tutmanız için sonraki eylem planını, almanız gereken doğum öncesi bakımı, yaşam tarzınız, ilaçlarınız veya diyetinizle ilgili yönergeleri planlayabilir ve tavsiyelerde bulunabilir.

Bebek sahibi olmayı planlamadıysanız: Beklenmedik bir şekilde hamile kalırsanız ve hamile kalmayı planlamadıysanız, tüm seçeneklere bakmak ve ne yapacağınıza karar vermek çok kafa karıştırıcı olabilir. Bu durumda eşinizle, partnerinizle, yakınınızdaki kişilerle konuşun ve yardım ve rehberlik için bir jinekoloğa danışın. İlk seçenek hamileliği sürdürmeyi düşünmektir. Başlangıçta bebek için plan yapmamış olsanız da, sonuç pozitif olduğunda hamileliğinizin devam etme olasılığını düşünebilirsiniz. Güvendiğiniz insanlarla konuşun ve bu seçeneği değerlendirin. Hala bebek sahibi olmamayı düşünüyorsanız, hamileliği sonlandırma seçenekleri için doktorunuza danışın. Gelecekte planlanmamış hamilelikten kaçınmak için doğum kontrol yöntemlerinin kullanılması şiddetle tavsiye edilir. 

Yanlış pozitif gebelik testi sonuçları

Bazı durumlarda sonuç pozitif olabilir, ancak hamile değilsinizdir. Bu, genellikle kitin son kullanma tarihi geçmişse veya kısırlık tedavisi sırasında bir hCG enjeksiyonu uygulandıysa olur. Bazı kanserlerde ve yüksek hCG seviyelerine neden olabilecek diğer tıbbi durumlarda yanlış pozitif gebelik testi sonucu da görülebilir. Hamilelik sonuçlarını doğrulamak ve daha fazla eylem planına karar vermek için doktora danışmanız şiddetle tavsiye edilir. İleride rahatsız edici bir duruma düşmemek için, olumlu sonuçlardan hemen sonra hamileliğinizi ilan etmemeniz önerilir. Birkaç hafta sakin olun ve duygularınızı kontrol edin. Hamileliğin düzgün gelişmesine izin verin. Doktora “hamileliğin ne zaman duyurulacağını” sorun.

Gebelik testinizin pozitif çıkmasından sonra yapılacak işlemler, bebek sahibi olup olmama kararınıza bağlıdır. Her iki durumda da, farklı seçenekleri öğrenmek için doktora danışın. Bebek sahibi olmak istiyorsanız, gebe kalmadan önce ya da adet gecikir gecikmez doktora danışın. Bu, anne ve bebeğin sağlığını korumaya yönelik uygun tavsiyelerin alınmasına yardımcı olacaktır. Yanlış pozitifin farkında olun. Hamileliğinizi duyurmadan önce, onay için doktora danışın.

Negatif gebelik testi sonuçlarınız sonrasında, sonraki adımlar bebek sahibi olmak isteyip istemediğinize bağlıdır.

Eğer bebek sahibi olmak istiyorsanız, hamile kalmaya çalışın. Her cinsel ilişkiden hamile kalmazsınız. Adet döngünüzü takip edin, hamile kalmanız için en iyi zamanın ne olduğuna karar vermek için takvimi takip edin. Birden çok kez hamile kalmaya çalıştıysanız ve sonuç negatif olduysa  jinekoloğa başvurmayı düşünebilirsiniz. Doktor, atılması gereken uygun adımlar konusunda size tavsiyelerde bulunacak ve rehberlik edecektir.

Bebek sahibi olmak istemiyorsanız, bu durumda yapacak bir şey yoktur. Sadece hamile olmadığınızı doğrulamak için testi bir kez daha tekrarlamanız önerilir. Testi korunmasız cinsel ilişkiden sonra hamilelik endişesi nedeniyle yaptırdıysanız, hamileliği önlemek için gerekli doğum kontrol yöntemlerini kullandığınızdan emin olun. Doğum kontrolü ve aile planlaması tavsiyesi için jinekoloğa danışın.

Yanlış negatif gebelik testi sonuçları

Bazı durumlarda hamile olabilirsiniz, ancak test sonuçlarınız negatiftir. Bu genellikle evde hamilelik testini çok erken yaptırdıysanız veya doğru şekilde yapmadıysanız olur. Sakinleştiriciler veya antikonvülsanlar gibi bazı ilaçlar kullanıyorsanız, negatif gebelik testi gelebilir. Genel olarak, hala hamilelik belirtileri yaşıyorsanız, özellikle adet görmediyseniz, bu endişe vericidir. Semptomlara neden olan başka bir durum olup olmadığını öğrenmek için jinekoloğunuza danışın.

Gebelik testi sonuçlarınız negatif ise ve bebek sahibi olmak istiyorsanız, adet döngünüzü takip edin. Gerekirse tavsiye için jinekoloğa başvurun. Bebek sahibi olmak istemiyorsanız, hamileliği önlemek için her zaman uygun bir doğum kontrolü kullanın. Hamilelik testi negatifse ve adetleriniz geciktiyse, semptomlara neden olan başka bir durum olup olmadığını öğrenmek için hamilelik doktoruna danışın.