: 0 546 421 22 48
Bilgi İçin: 0 546 421 22 48

Gebelik ve preeklampsi

gebelikte preeklampsi

Preeklampsi nedir?

Preeklampsi, vücudunuzdaki tüm organları etkileyebilen ciddi bir hastalıktır. Genellikle gebeliğin 20. haftasından sonra, sıklıkla üçüncü trimesterde gelişir. 34. gebelik haftasından önce geliştiğinde erken başlangıçlı preeklampsi olarak adlandırılır. Doğumdan sonraki haftalarda da gelişebilir.

Preeklampsi için risk faktörleri nelerdir?

Bazı kadınların neden preeklampsi geliştirdiği açık değildir. Doktorlar preeklampsinin “yüksek riskli” ve “orta riskli” olduğunu belirtiyor.

Sizi “yüksek risk” kategorisine sokabilecek faktörler şunlardır:

geçmiş bir hamilelikte preeklampsi, birden fazla fetüs taşıyan (ikizler, üçüzler veya daha fazlası), kronik hipertansiyon, böbrek hastalığı, şeker hastalığı, lupus (sistemik lupus eritematozus veya SLE) gibi otoimmün durumlar, birden fazla orta derecede risk faktörüne sahip olmak (aşağıya bakınız), 

Sizi “orta risk” kategorisine sokabilecek faktörler şunlardır:

ilk kez hamile kalmak, önceki hamileliğinizden 10 yıldan fazla hamile kalmak, 30’un üzerinde vücut kitle indeksi (BMI), ailede preeklampsi öyküsü (anne veya kız kardeş), 35 yaşında veya daha büyük olmak, düşük doğum ağırlıklı bir bebeğe sahip olmak gibi önceki gebeliklerde komplikasyonlar, in vitro fertilizasyon (IVF), düşük gelir (hastalık riskini artıran eşitsizlikler nedeniyle).

Preeklampsi vücudu nasıl etkiler?

Preeklampsi, nöbetlere ve felce neden olan bir duruma yol açabilir.

Preeklampsi HELLP sendromuna neden olabilir. HELLP, hemoliz , yüksek karaciğer enzimleri ve düşük platelet sayımı anlamına gelir. HELLP sendromu kırmızı kan hücrelerine zarar verir veya onları yok eder ve kanın pıhtılaşmasına müdahale eder. Ayrıca göğüs ağrısı, karın ağrısı ve karaciğerde kanamaya neden olabilir. HELLP sendromu tıbbi bir acil durumdur. Kadınlar HELLP sendromundan ölebilir. Ayrıca durumdan ömür boyu sağlık sorunları yaşayabilirler.

Preeklampsi varsa erken doğum yapmam gerekecek mi?

Preeklampsili kadınlar için bazı durumlarda erken doğum gerekebilir. Prematüre bebeklerin nefes alma, yemek yeme, sıcak kalma, işitme ve görme ile ilgili problem riskleri yüksektir. Bazı preterm komplikasyonlar ömür boyu sürer ve sürekli tıbbi bakım gerektirir.

Preeklampsi gelecekteki sağlığı nasıl etkiler?

Preeklampsisi olan kadınlar, özellikle de bebekleri erken doğanlar, daha sonraki yaşamlarında böbrek hastalığı, kalp krizi, felç ve yüksek tansiyon riskinde artışa sahiptir. Ayrıca, bir kez preeklampsi geçirmek, gelecekteki bir gebelikte tekrar preeklampsi geçirme riskini artırır.

Preeklampsinin belirti ve semptomları nelerdir?

Preeklampsi, siz farkında olmadan sessizce gelişebilir. Belirtiler şunları içerebilir

yüz veya ellerin şişmesi, gitmeyen baş ağrısı, görmede noktalar veya değişiklikler görmek, üst karın veya omuzda ağrı, mide bulantısı ve kusma (gebeliğin ikinci yarısında), ani kilo alımı, nefes almada zorluk.

Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz, özellikle hamileliğin ikinci yarısında ortaya çıkarsa, hemen doğum doktorunuzu arayın.

Durumu kötüleşen preeklampsili bir kadın “ağır özellikler” geliştirecektir. Şiddetli özellikler şunları içerir:

kandaki düşük trombosit sayısı, anormal böbrek veya karaciğer fonksiyonu, üst karında ağrı, 

görme değişiklikleri, akciğerlerdeki sıvı, şiddetli başağrısı, 160 mm Hg veya daha yüksek sistolik basınç veya 110 mm Hg veya daha yüksek diyastolik basınç.

Preeklampsi nasıl teşhis edilir?

Yüksek tansiyon okuması, preeklampsinin ilk belirtisi olabilir. Tansiyon değeriniz yüksekse, sonuçları doğrulamak için tekrar kontrol edilebilir. Proteini kontrol etmek için idrar testiniz olabilir. Karaciğerinizin ve böbreklerinizin nasıl çalıştığını kontrol etmek ve kanınızdaki trombosit sayısını ölçmek için de testleriniz olabilir.

Ciddi bir özellik yokken preeklampsi nasıl yönetilir?

Şiddetli özellikleri olmayan gestasyonel hipertansiyon veya preeklampsisi olan kadınlar hastanede veya ayakta tedavi edilebilir. Ayakta tedavi olmak, doğum doktorunuz tarafından yakından izlenerek evde kalabileceğiniz anlamına gelir. Günlük tekme sayımı yaparak fetüsün hareketini takip etmeniz gerekebilir . Ayrıca evde tansiyonunuzu ölçmeniz gerekebilir. Kadın doğum uzmanınıza ziyaretler haftada bir veya iki kez olabilir.  37. gebelik haftasında doğum indüklenebilir  (ilaçlarla başlatılır). Test sonuçları fetüsün iyi durumda olmadığını gösteriyorsa, bebeği daha erken doğurmanız gerekebilir. Preeklampsili kadınlar vajinal doğum yapabilir, ancak doğum sırasında sorun varsa sezaryen doğum gerekebilir.

Şiddetli özellikler olduğunda preeklampsi nasıl yönetilir?

Şiddetli özelliklere sahip preeklampsiniz varsa hastanede tedavi olabilirsiniz. En az 34 haftalık hamileyseniz, doktorunuzla durumunuz stabil hale gelir gelmez bebeğinizin doğumu hakkında konuşabilirsiniz.

34 haftadan az hamileyseniz ve durumunuz stabilse, bebeğinizi doğurmak için beklemek mümkün olabilir. Teslimatı sadece birkaç gün geciktirmek bazı durumlarda yardımcı olabilir. Fetüsün akciğerlerinin olgunlaşmasına yardımcı olabilecek kortikosteroidler vermek için zaman tanır. Gecikme, kan basıncınızı düşürmek ve nöbetleri önlemeye yardımcı olmak için ilaç almanız için size zaman verebilir. 

Preeklampsi önlenebilir mi?

Önleme, preeklampsi için risk faktörlerine sahip olup olmadığınızı belirlemeyi ve bunları ele almak için adımlar atmayı içerir.

Düşük doz aspirin preeklampsiyi önler mi?

Düşük doz aspirin bazı kadınlarda preeklampsi riskini azaltabilir. Doktorunuz, aşağıdaki durumlarda düşük doz aspirin almanızı önerebilir:

preeklampsi gelişme riskiniz yüksek, preeklampsi için iki veya daha fazla orta derecede risk faktörünüz varsa, düşük doz aspirin de düşünülebilir.

Aspirin almanız gerekip gerekmediği konusunda kadın doğum uzmanınızla konuşun. Kadın doğum uzmanınızla konuşmadan kendi başınıza aspirin almaya başlamayın.

Yüksek tansiyonum varsa ve hamile kalmak istersem ne yapmalıyım?

Yüksek tansiyonunuz varsa ve hamile kalmak istiyorsanız, check-up için doğum doktorunuza görünün. Kadın doğum doktorunuz, yüksek tansiyonunuzun kontrol altında olup olmadığını ve sağlığınızı etkileyip etkilemediğini bilmek isteyecektir.

Kalbinizin ve böbreklerinizin nasıl çalıştığını kontrol etmek için testleriniz olabilir. İlaçlarınız, hamilelik sırasında daha güvenli olan diğer ilaçlara geçmeniz gerekip gerekmediğini görmek için gözden geçirilmelidir. 

Sözlük

Arterler: Oksijence zengin kanı kalpten vücudun geri kalanına taşıyan kan damarları.

Vücut Kitle İndeksi (BMI): Boy ve kilodan hesaplanan bir sayı. BMI, bir kişinin zayıf, normal kilolu, fazla kilolu veya obez olup olmadığını belirlemek için kullanılır.

Sezaryen Doğum: Kadının karnında yapılan bir kesi (kesik) yoluyla rahimden bir fetüsün doğmasıdır.

Kronik Hipertansiyon: Bir kişinin yaşı, cinsiyeti ve fiziksel durumu için normalden daha yüksek olan kan basıncı.

Komplikasyonlar: Başka bir hastalık veya durumun sonucu olarak ortaya çıkan hastalıklar veya durumlar. Bir örnek, grip sonucu oluşan pnömonidir. Hamilelik gibi bir durumun bir sonucu olarak bir komplikasyon da ortaya çıkabilir. Hamilelik komplikasyonunun bir örneği erken doğumdur.

Kortikosteroidler: Artrit veya diğer tıbbi durumlar için verilen ilaçlar. Bu ilaçlar ayrıca fetal akciğerlerin doğumdan önce olgunlaşmasına yardımcı olmak için verilir.

Diabetes Mellitus: Kandaki şeker seviyesinin çok yüksek olduğu bir durum.

Diyastolik Kan Basıncı: Kalp gevşediğinde atardamarlardaki kanın kuvveti. Kan basıncı alındığında daha düşük okumadır.

 

Fetus: Döllenmeden 8 hafta sonra tamamlanan insan gelişiminin aşaması.

Gestasyonel Hipertansiyon: Gebeliğin 20. haftasından sonra teşhis edilen yüksek tansiyon.

HELLP Sendromu: Şiddetli bir preeklampsi türü. HELLP, hemoliz , yüksek karaciğer enzimleri ve düşük latelet sayımı anlamına gelir.

Yüksek Tansiyon: Kan basıncının normal düzeyin üzerinde olmasıdır. Hipertansiyon da denir.

Hipertansiyon: Yüksek tansiyon.

Tüp Bebek (IVF): Bir kadının yumurtalığından bir yumurtanın alınması, laboratuarda erkeğin spermiyle döllenmesi ve daha sonra gebelik elde etmek için kadının rahmine transfer edilmesi işlemidir.

Tekme Sayısı: Gebeliğin son döneminde, bir fetüsün belirli bir süre boyunca kaç kez hareket ettiğini gösteren bir kayıt.

Böbrekler: İdrara dönüşen atıkları uzaklaştırmak için kanı süzen organlar.

Lupus: Vücuttaki bağ dokularını etkileyen bir otoimmün bozukluk. Bozukluk, artrit, böbrek hastalığı, kalp hastalığı, kan bozuklukları ve hamilelik sırasında komplikasyonlara neden olabilir. Sistemik lupus eritematozus veya SLE olarak da adlandırılır.

Besinler: Besinlerde bulunan vitamin ve mineraller gibi besleyici maddeler.

Kadın Doğum Uzmanı-Jinekolog : Kadın sağlığı konusunda özel eğitim ve öğretim almış bir doktor.

Oksijen: Yaşamı sürdürmek için soluduğumuz bir element.

Plasenta: Fetusa besin sağlayan ve atıkları uzaklaştıran bir organ.

Plasental Abruption: Fetus doğmadan önce plasentanın uterustan ayrılmaya başladığı bir durumdur.

Preeklampsi: Hamilelik sırasında veya doğumdan sonra, yüksek tansiyon ve diğer organ yaralanması belirtilerinin olduğu bir rahatsızlık. Bu belirtiler, idrarda anormal miktarda protein, düşük sayıda trombosit, anormal böbrek veya karaciğer fonksiyonu, üst karın ağrısı, akciğerlerde sıvı veya şiddetli bir baş ağrısı veya görme değişiklikleri içerir.

Doğum Öncesi Bakım: Hamile bir kadın için bebeğinin doğumundan önce bakım programı.

Preterm: 37 haftadan az gebelik.

 

İnme: Beyindeki bir kan damarının tıkanması veya patlaması nedeniyle beynin tamamına veya bir kısmına giden kan akışının aniden kesilmesi. İnme genellikle bilinç kaybı ve geçici veya kalıcı felç ile sonuçlanır.

Sistolik Kan Basıncı: Kalp kasıldığında atardamarlardaki kanın kuvveti. Kan basıncı alındığında daha yüksek okumadır.

Trimester: Hamilelikte 3 aylık bir süre. Birinci, ikinci veya üçüncü olabilir.

Ultrason Muayeneleri: Vücudun iç kısımlarını incelemek için ses dalgalarının kullanıldığı testler. Hamilelik sırasında, fetüsü kontrol etmek için ultrason kullanılabilir.

Damarlar: Vücudun çeşitli bölgelerinden gelen kanı kalbe geri taşıyan kan damarları.