Bazı laboratuvar testleri hamilelik sırasında rutin bakımın bir parçasıdır. Bu testlerden bazıları kan örneği, idrar örneğini veya doku örneğini kullanır. Bu testler, siz ve fetüsünüz için komplikasyon riskini artırabilecek koşulları bulmanıza yardımcı olabilir. Bu testlerin tespit ettiği birçok sorun hamilelik sırasında tedavi edilebilir.
Hamileliğin erken döneminde hangi testler yapılır?
Aşağıdakiler dahil olmak üzere hamileliğin erken döneminde birkaç rutin laboratuvar testi yapılır:
tam kan sayımı (CBC), kan grubu ve Rh faktörü, idrar tahlili, idrar kültürü
Ayrıca, hamile kadınlar tipik olarak hamileliğin erken dönemlerinde belirli hastalıklar ve enfeksiyonlar için test edilir.
kızamıkçık, hepatit B ve hepatit C, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE), insan immün yetmezlik virüsü (HIV), tüberküloz (TB)
Tam kan sayımı testi ne için yapılır ?
Hemogram, kanınızı oluşturan farklı hücre türlerinin sayısını sayar. Kırmızı kan hücrelerinin sayısı, belirli bir anemi tipine sahip olup olmadığınızı gösterebilir. Beyaz kan hücrelerinin sayısı, kanınızda kaç tane hastalıkla savaşan hücre olduğunu gösterebilir. Trombosit sayısı, kan pıhtılaşmasıyla ilgili bir sorununuz olup olmadığını ortaya çıkarabilir.
Kan grubu için test edilecek miyim?
Evet, hamileliğin ilk üç ayında kan grubunuzu öğrenmek için A tipi veya B tipi gibi bir kan testi yaptıracaksınız. Ayrıca kanınız Rh faktörü için test edilecektir.
Rh faktörü nedir?
Rh faktörü, kırmızı kan hücrelerinin yüzeyinde bulunabilen bir proteindir. Kan hücrelerinizde bu protein varsa, Rh pozitifsiniz. Kan hücrelerinizde bu protein yoksa, Rh negatifsiniz.
Rh durumunuzu bilmek neden önemlidir?
Bir kadın Rh negatifse ve fetüsü Rh pozitifse, kadının vücudu Rh faktörüne karşı antikor yapabilir. Bu antikorlar fetüsün kırmızı kan hücrelerine zarar verebilir. Bu genellikle, vücut sadece az sayıda antikor ürettiğinde, ilk hamilelikte sorunlara neden olmaz. Ancak daha sonraki bir hamilelikte sorunlara neden olabilir.
Rh negatif olursam ne olur?
Rh negatifseniz, Rh antikorlarının gelişmesini önlemeye yardımcı olmak için hamilelik sırasında size ilaç verilebilir. Rh negatifseniz ve zaten belirli sayıda Rh antikoru ürettiyseniz, hamilelik boyunca özel testlere ve izlemeye ihtiyacınız olabilir. Bebeğinizin doğumdan sonra da tedaviye ihtiyacı olabilir.
İdrar tahlili nedir?
İdrar tahlili, idrar yolu hastalığınız olup olmadığını görmek için kırmızı kan hücreleri
beyaz kan hücreleri, idrar yolu enfeksiyonunuz (İYE) olup olmadığını görmek için
glikoz , çünkü yüksek kan şekeri seviyeleri şeker hastalığının bir işareti olabilir.
Bu test aynı zamanda idrardaki protein miktarını da ölçer ve bu miktar hamileliğin sonraki dönemlerindeki seviyelerle karşılaştırılabilir. Yüksek protein seviyeleri, hamileliğin ilerleyen dönemlerinde veya bebek doğduktan sonra ortaya çıkabilecek ciddi bir komplikasyon olan preeklampsiyi işaret edebilir.
İdrar kültürü nedir?
Bu test , idrarınızda idrar yolu enfeksiyonu belirtisi olabilecek bakterileri arar. Bazen idrar yolu enfeksiyonları semptomlara neden olmaz. İdrarınız hamileliğin erken döneminde ve daha sonra hamilelikte test edilecektir. Test idrarınızda bakteri gösterirse, antibiyotiklerle tedavi edileceksiniz. Tedaviyi bitirdikten sonra, bakterilerin gidip gitmediğini görmek için tekrar test yaptırabilirsiniz.
Kızamıkçık testi neden yapılır?
Kızamıkçık (bazen Alman kızamığı olarak da adlandırılır), bir kadın hamilelik sırasında enfekte olursa doğum kusurlarına neden olabilir. Kanınız, kızamıkçık ile enfekte olup olmadığınızı veya bu hastalığa karşı aşı olup olmadığınızı gösterebilir. Daha önce bu enfeksiyonu geçirdiyseniz veya kızamıkçık aşısı olduysanız , hastalığa karşı bağışıklığınız vardır.
Ya kızamıkçık bağışıklığım yoksa?
Kızamıkçık kolayca yayılır. Kan testiniz bağışık olmadığınızı gösteriyorsa, hamileyken hastalığı olan kişilerden kaçının. Aşısı vardır ancak canlı virüs içerir ve hamilelere önerilmez. Eğer aşılanmadıysanız, kızamık-kabakulak-kızamıkçık (MMR) aşısını bebek doğduktan sonra yaptırabilirsiniz.
Hepatit nedir?
Hepatit, karaciğeri enfekte eden bir virüstür. Hepatit B veya hepatit C ile enfekte olan hamile kadınlar virüsü fetüslerine geçirebilir. Tüm hamile kadınlar hepatit B ve hepatit C enfeksiyonu için test edilmelidir.
Hamilelik sırasında hepatit olursam ne olur?
Hepatit B veya hepatit C ile enfekte iseniz, hamilelik sırasında özel bakıma ihtiyacınız olabilir. Bebeğinizin doğumdan sonra da özel bakıma ihtiyacı olabilir. Enfeksiyonunuz varsa emzirebilirsiniz. Bebeği hepatit B’ye karşı korumak için bir aşı mevcuttur. Aşı, bebeğe doğumdan birkaç saat sonra ilk doz olmak üzere üç dozluk bir seri olarak verilir.
Neden CYBE testleri yaptırmalıyım?
CYBE sizin ve fetüsünüz için komplikasyonlara neden olabilir. Tüm hamile kadınlar, hamileliğin erken dönemlerinde sifiliz ve klamidya için test edilir. Belirli risk faktörlerine sahipseniz, bu enfeksiyonlara yönelik testler hamileliğin ilerleyen dönemlerinde tekrarlanabilir. Ayrıca 25 yaşında veya daha gençseniz veya bel soğukluğunun yaygın olduğu bir bölgede yaşıyorsanız gonore için test edileceksiniz.
Ya bir CYBE varsa?
CYBE varsa, hamilelik sırasında tedavi edilecek ve tedavinin işe yarayıp yaramadığını görmek için tekrar test edileceksiniz. Partneriniz de tedavi edilmelidir.
HIV testi yaptırmak neden önemlidir?
HIV, vücudun bağışıklık sisteminin hücrelerine saldırır ve edinilmiş bağışıklık yetmezliği sendromuna (AIDS) neden olur. HIV’iniz varsa, onu fetüse geçirme ihtimaliniz var.
Ya HIV’im varsa?
Hamileyken, HIV’in fetüse geçme riskini büyük ölçüde azaltabilecek ilaçlar alabilirsiniz. Hamileliğiniz boyunca mümkün olduğunca sağlıklı kalmanızı sağlamak için özel bakım da alabilirsiniz.
Kimler tüberküloz için test edilmelidir?
TB riski yüksek olan kadınlar bunun için test edilmelidir. Yüksek risk altında olanlar, HIV ile enfekte olan veya TB’si olan biriyle yakın temas halinde yaşayan kişileri içerir.