Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde yapılan testler arasında glukoz taraması ve B grubu streptokok (B grubu streptokok ) taraması yer alır.
Glukoz tarama testi nedir?
Bu test, kanınızdaki glukoz veya şeker seviyesini ölçer. Yüksek kan şekeri seviyesi, hamilelik sırasında sorunlara neden olabilen gestasyonel diyabetin bir işareti olabilir. Bu test için özel bir şeker karışımı içersiniz. Bir saat sonra kan örneği alınır ve laboratuvara gönderilir. Kan şekeri seviyeniz yüksekse, sonuçları doğrulamak için başka bir tür glukoz testi yaptıracaksınız.
Glukoz taraması ne zaman yapılır?
Bu test genellikle hamileliğin 24-28. haftaları arasında yapılır. Diyabet için risk faktörleriniz varsa veya geçmiş bir gebelikte gestasyonel diyabet geçirdiyseniz, bu test gebeliğin ilk üç ayında yapılabilir.
B grubu streptokok testi nedir?
B grubu streptokok vücutta yaşayan birçok bakteriden biridir. Genellikle yetişkinlerde ciddi hastalığa neden olmaz ve bir CYBE değildir.
B grubu streptokok neden hamile kadınlar için bir endişe kaynağıdır?
Kadınlarda B grubu streptokok en sık vajina ve rektumda bulunur. Bu, B grubu streptokok ‘nin doğum sırasında hamile bir kadından fetüsüne geçebileceği anlamına gelir. Bu nadirdir ve anne doğum sırasında antibiyotik tedavisi almadığında 100 bebekten 1 veya 2’sinde olur. Anne tedavi gördüğünde yenidoğanın hastalanma riski çok daha düşüktür.
B grubu streptokok yenidoğanı nasıl etkileyebilir?
Bir bebeğin B grubu streptokok alması nadir olsa da, gerçekleştiğinde çok ciddi olabilir. B grubu streptokok ‘li az sayıda bebek, acil tedavi ile bile kaybedilmektedir.
B grubu streptokok testi nasıl yapılır?
B grubu streptokok testine kültür denir. 36-38. gebelik haftaları arasında yapılır. Bu test için vajina ve rektumdan örnek almak için bir sürüntü kullanılır.
Sonuçlar B grubu streptokok mevcut olduğunu gösteriyorsa, çoğu kadın doğum başladıktan sonra intravenöz (IV) yoldan antibiyotik alacaktır. Bu, fetüsün enfeksiyondan korunmasına yardımcı olmak için yapılır. Tedavi için en uygun zaman doğum eylemidir.
Doğum Kusurları Testi
Hamilelik sırasında doğum kusurlarını taramanın ilk adımı nedir?
Doğum kusurları taraması, risk faktörlerinizi değerlendirerek başlar. Hamileliğinizin başlarında, kadın doğum uzmanınız , risk faktörlerine sahip olup olmadığınızı öğrenmek için size bir soru listesi verebilir. Risk faktörleriniz varsa , riskleriniz hakkında daha ayrıntılı bilgi için bir genetik danışmanla görüşmek isteyebilirsiniz.
Doğum kusurları riskini artıran faktörler nelerdir?
Doğum kusurlu bebeklerin çoğu, risk faktörleri olmayan çiftlerden doğar. Ancak bazı faktörler mevcut olduğunda doğum kusurları riski daha yüksektir. Risk faktörleri şunları içerir:
kişisel veya ailede doğum kusurları öyküsü olması, belirli etnik gruplara mensup olmak ,
35 yaştan büyük olmak, hamilelikten önce şeker hastası olmak.
Doğum kusurları için tarama ve tanı testleri arasındaki fark nedir?
Hamilelik sırasında yapıldığında, tarama testleri fetüsün belirli yaygın doğum kusurlarına sahip olma riskini değerlendirir. Bir tarama testi, fetüsün gerçekten bir doğum kusuruna sahip olup olmadığını söyleyemez. Tarama testlerinden fetüs için herhangi bir risk yoktur.
Teşhis testleri, bir gen veya kromozomdaki kusurların neden olduğu doğum kusurlarının hepsini olmasa da çoğunu tespit edebilir. Bir çiftin ailesinde doğum kusuru öyküsü varsa, belirli bir etnik gruba aitse veya zaten doğum kusuru olan bir çocuğu varsa tarama yerine tanı testi yapılabilir. Teşhis testleri, risk faktörleri olmayanlar da dahil olmak üzere tüm hamile kadınlar için ilk tercih olarak mevcuttur. Bazı tanı testleri, küçük bir hamilelik kaybı riski de dahil olmak üzere riskler taşır.
Doğum kusurları için tarama veya test yaptırmam gerekiyor mu?
Hayır, tarama ve test etme kişisel bir seçimdir. Bazı çiftler, doğuştan kusurlu bir çocuğa sahip olma riskinin olup olmadığını veya çocuklarının doğuştan kusurlu olup olmayacağını bilmemeyi tercih eder. Bazıları önceden bilmek ister.
Önceden bilmek, hamileliğe devam etmemeye karar verme seçeneğine izin verir. Hamileliğe devam etmeyi seçerseniz, önceden bilmek size bir bozukluğu olan bir çocuğa sahip olmaya hazırlanmak için zaman verir. Bu, çocuğunuzun ihtiyaç duyabileceği tıbbi bakımı organize edebileceğiniz anlamına gelir.
Sözlük
Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu (AIDS) : İnsan immün yetmezlik virüsüne (HIV) sahip bir kişide, genellikle ciddi enfeksiyonların bir grup belirti ve semptomudur.
Anemi : Kan dolaşımında anormal derecede düşük kırmızı kan hücresi seviyeleri. Çoğu vakaya demir eksikliği (demir eksikliği) neden olur.
Antibiyotikler : Belirli enfeksiyon türlerini tedavi eden ilaçlar.
Antikorlar : Vücudun bakteri ve virüs gibi yabancı maddelere tepki olarak ürettiği kandaki proteinler.
Bakteriler : İnsan vücudunda enfeksiyonlara neden olabilen tek hücreli organizmalar.
Doğum Kusurları : Doğumda mevcut olan fiziksel sorunlar.
Hücreler : Vücuttaki en küçük yapı birimleri.
Serviks : Uterusun vajinanın üst kısmındaki alt, dar ucu.
Klamidya : Bakterilerin neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon. Bu enfeksiyon pelvik inflamatuar hastalığa ve kısırlığa yol açabilir.
Kromozomlar : Vücuttaki her hücrenin içinde bulunan yapılar. Bir kişinin fiziksel yapısını belirleyen genleri içerirler.
Komplikasyonlar : Başka bir hastalık veya durumun sonucu olarak ortaya çıkan hastalıklar veya durumlar. Bir örnek, grip sonucu oluşan pnömonidir. Hamilelik gibi bir durumun bir sonucu olarak bir komplikasyon da ortaya çıkabilir. Hamilelik komplikasyonunun bir örneği erken doğumdur.
Diabetes Mellitus : Kandaki şeker seviyesinin çok yüksek olduğu bir durum.
Fetus : Döllenmeden sonra 8 haftayı aşan insan gelişiminin aşaması.
Gen : Bir kişinin fiziksel özelliklerinin geliştirilmesi ve vücuttaki süreçlerin kontrolü için talimatlar içeren DNA parçaları. Gen, kalıtımın temel birimidir ve ebeveynden çocuğa geçebilir.
Genetik Danışman : Genetik bozukluklar ve doğum öncesi testler hakkında uzman tavsiyesi sağlayabilecek, genetik alanında özel eğitim almış bir sağlık uzmanı.
Gestasyonel Diyabet : Hamilelik sırasında ortaya çıkan diyabet.
Glukoz : Kanda bulunan ve vücudun ana yakıt kaynağı olan şeker.
Bel soğukluğu : Pelvik inflamatuar hastalığa, kısırlığa ve artrite yol açabilen cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon.
B Grubu Streptococcus (B grubu streptokok ) : Birçok kişinin normal olarak taşıdığı ve doğum anında fetüse geçebilen bir bakteri türü. B grubu streptokok bazı yenidoğanlarda ciddi enfeksiyona neden olabilir. Yenidoğan enfeksiyonunu önlemek için bakteri taşıyan kadınlara doğum sırasında antibiyotik verilir.
Hepatit B : Kan, meni veya virüs bulaşmış diğer vücut sıvıları yoluyla yayılabilen bir virüsün neden olduğu enfeksiyon.
Hepatit C : Enfekte kan yoluyla yayılabilen bir virüsün neden olduğu bir enfeksiyon.
İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü (HIV) : Vücudun bağışıklık sisteminin belirli hücrelerine saldıran bir virüs. Tedavi edilmezse HIV, edinilmiş immün yetmezlik sendromuna (AIDS) neden olabilir.
Bağışıklık : Bulaşıcı hastalıklara karşı korumalı.
İntravenöz (IV) Hat : Bir damara yerleştirilen ve ilaç veya sıvı vermek için kullanılan bir tüp.
Kızamık – Kabakulak – Kızamıkçık (MMR) Aşısı : Kızamık, kabakulak ve kızamıkçıktan korunmak için verilen bir aşı. Atış, hastalığa neden olmayacak şekilde değiştirilmiş canlı virüsler içeriyor. Atış hamile kadınlar için önerilmez.
Kadın Doğum Uzmanı- Jinekolog : Kadın sağlığı konusunda özel eğitim ve öğretim almış bir doktor.
Preeklampsi : Hamilelik sırasında veya doğumdan sonra ortaya çıkabilen, yüksek tansiyon ve diğer organ yaralanması belirtileri olan bir bozukluk. Bu belirtiler arasında idrarda anormal miktarda protein, düşük sayıda trombosit, anormal böbrek veya karaciğer fonksiyonu, üst karın bölgesinde ağrı, akciğerlerde sıvı veya şiddetli bir baş ağrısı veya görme değişiklikleri yer alır.
Rektum : Sindirim sisteminin son kısmı.
Rh Faktörü : Kırmızı kan hücrelerinin yüzeyinde bulunabilen bir protein.
Kızamıkçık : Bir kadın hamilelik sırasında enfekte olursa fetüse geçebilen bir virüs. Virüs düşüklere veya ciddi doğum kusurlarına neden olabilir.
Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar (CYBE) : Cinsel temas yoluyla yayılan enfeksiyonlar. Enfeksiyonlar arasında klamidya, bel soğukluğu, insan papilloma virüsü (HPV), herpes, sifiliz ve insan bağışıklık yetersizliği virüsü (HIV, edinilmiş bağışıklık yetersizliği sendromunun [AIDS] nedeni) bulunur.
Frengi : Treponema pallidum adlı bir organizmanın neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon (CYBE) . Bu enfeksiyon, daha sonraki aşamalarında büyük sağlık sorunlarına veya ölüme neden olabilir.
Trimester : Hamilelikte 3 aylık bir süre. Birinci, ikinci veya üçüncü olabilir.
Tüberküloz (TB) : Akciğerleri ve vücuttaki diğer organları etkileyen bir hastalık. TB’ye bakteriler neden olur.
İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE) : Böbrekler, mesane veya üretra dahil olmak üzere üriner sistemin herhangi bir bölümünde bir enfeksiyon.
Aşı: Vücudun hastalıklarla savaşmasına yardımcı olan bir madde. Aşılar, hastalığa neden olan (bakteriler, toksinler ve virüsler) çok az miktarda zayıf veya ölü maddelerden yapılır.
Vajina : Kaslarla çevrili tüp benzeri bir yapı. Vajina rahimden vücudun dışına çıkar.