Uzun süreli sağlıklı bir hamilelik geçirmeye çalışmak, sağlıklı bir doğum için hayati bir adımdır ve doğum öncesi bakım, sağlıklı bir hamilelik şansınızı artırmanın ilk adımıdır. Kadınlar hamile kalmadan önce bile sağlıklı hamilelik ipuçlarını takip etmeye başlayabilirler. Hamilelik öncesi bu bakım, onların sağlıklı bir hamilelik için adım atmalarına ve sağlıklı doğum yapmalarına yardımcı olacaktır. Ailenizi bir gebelik öncesi danışmanlık ziyareti ile başlatmak istiyorsanız, iyi bir jinekoloğa başvurmak gereklidir. İyi bir jinekolog, güvenli hamilelik ve doğum öncesi bakım sağlayacaktır.
Sağlıklı doğumu sağlayan iki ana aşama vardır: Biri doğum öncesi bakım, diğeri ise gebelik sırasındaki bakımdır. Hamilelik, bir insanın sahip olabileceği en güzel duygu ve bunaltıcı deneyimdir. Annenin gebelik döneminde çeşitli değişikliklere uğraması için hem zihinsel hem de fiziksel olarak kendini hazırlaması gerekir ve yalnızca gebelik döneminde değil, gebelik öncesinde de yüksek düzeyde dikkat gerektirir. Hamilelik bakımı ipuçları için iyi bir jinekologdan profesyonel yardım, sizi ve bebeğinizi her durumda güvende ve sağlam tutabilir. Hamilelik öncesi, sırası ve sonrasında iyi bir jinekoloğu ziyaret etmelisiniz; sağlık bir önceliktir.
Hamileliğe nasıl hazırlanılır?
Doğum öncesi bakım , hamilelik sırasında sağlıklı kalmanın hayati bir parçasıdır. Jinekologunuz gelecekteki bebeğinizin gelişimini izleyecek ve karşılaşabileceğiniz olası sorunları bulmanıza ve önlemenize yardımcı olmak için rutin kontroller yapacaktır. Jinekoloji kliniğindeki bu düzenli kontroller, rahatsızlığı nasıl azaltacağınızı öğrenmek ve hamileliğiniz ve gelecekteki çocuğunuzun doğumu hakkında sorular sormak için mükemmel bir zaman olacaktır. İlk kez anne olacaklar için, tüm doğum süreci hakkında her şeyi bilmek çok önemlidir.
Sağlıklı bir hamileliğin belirtileri nelerdir?
Sağlıklı bir kadının sağlıklı bir bebeğe sahip olma olasılığı daha yüksektir ve hamilelik öncesi ve sırasında vücudunuza iyi bakmanız, sağlıklı bir bebek doğurmanın mükemmel yoludur. Hamileyseniz, iyi bir doğum öncesi bakım sağlamalısınız ve kendinize ve bebeğinize bakmak için sağlıklı hamilelik belirtilerini de aklınızda bulundurmalısınız:
İyi büyüme ve gelişme sağlıklı bir hamilelik sağladığından, tutarlı büyüme modellerini takip etmek gereklidir. Düzenli doğum öncesi bakım alarak yapılabilir, çünkü bu şekilde jinekoloğunuz bebeğin gelişimini takip edecek ve büyüme kilometre taşlarını sağlayacaktır.
Hamilelik sırasında en önemli şeylerden ikisi, her ay sağlıklı bir hamilelik sağlamak için kilo alımı ve göbek büyümesidir. Jinekoloğunuz sağlıklı bir hamilelik sağlamak için kilonuzu alacak ve göbek büyümenizi ölçecektir.
Sağlıklı hamileliği gösteren bir diğer önemli şey de bebeğin yaklaşık beş aydan 20 haftaya kadar olan hareketleridir. Hamileliğiniz sırasında belli bir süre sonra belli bir hareket örüntüsünü fark edebilirsiniz. Bebeğiniz, hamileliğin altıncı ayında seslere ve hareketlere tepki verecektir. Yedi aylık hamilelikten sonra bebek ışığa, acıya veya sese de tepki verecektir.
Sağlıklı bir hamileliği ölçmenin başka bir yolu, jinekoloğunuzun kontrol edeceği bebeğinizin kalp atışlarıdır. Bebeğin kalp atışı, hamileliğin 5. haftasından itibaren duyulabilir ve dakikada 100 ila 160 arasında hızlarda atar.
Sağlıklı bir hamilelik sağlamak için dikkatli olmanın uyarı işaretleri
Bununla birlikte, hamileliğin erken döneminde kaçınılması gereken ve her kadının akılda tutması gereken birçok şey vardır. Hamileliğiniz sırasında aşağıda listelenen uyarı işaretlerinden herhangi biriyle karşılaşırsanız, jinekoloğunuza başvurmanız gerekir:
Bebeğin hareketlerinde azalma
Hamilelik sırasında bebek hareketlerinde azalma yaşarsanız hemen jinekoloğunuzla iletişime geçin.Jinekologlar, tekme sayımı olarak da adlandırılan resmi bir fetal hareket sayımı önerir. Hamilelik sırasında bebeğin tekmelerini sayar ve bebeğinizin sağlığını izlemenin en iyi yolu olarak kabul edilir. Ayrıca, hareketleri bilmek için doktorunuz 10’a kadar sayma yönteminin hamile kadınlara her gün eş zamanlı olarak cenin hareketlerini sayma talimatını da içermesini önerecektir. İki ila üç saat içinde ondan az hareket yaşarsanız derhal doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.
Vajinal kanama
Hamile bir kadın, adet sırasında vajinal lekelenme olarak da bilinen herhangi bir miktarda kanama yaşarsa, bunu hemen jinekoloğa bildirmelidir. Ayrıca herhangi bir vajinal akıntı, kaşıntı veya güçlü koku da bir uyarı işareti olmalıdır.
Mide ekşimesi veya asit reflü
Hamilelik sırasında mide ekşimesi ve asit reflüsü yaşamanız normal olsa da, devam eden mide ekşimesi ve asit reflüsü için herhangi bir ilaç veya antasit almadan önce jinekoloğunuza danışmalısınız.
Karın ağrısı
Herhangi bir karın ağrısı veya kramp öykünüz varsa, bunları uzman jinekoloğunuza bildirmeniz hayati önem taşır.
Akıntı geçmişi
Karnınızda ağrı olsun ya da olmasın geçmişte aşırı sulu akıntınız varsa, bunu jinekoloğunuzla görüşmelisiniz.
Sağlıklı kalmak ve vücudunuzu hamileliğe hazırlamak için ipuçları
Hamilelik düşünüyor ve hamile kalmaya çalışıyorsanız, vücudunuzu buna hazır hale getirmek için daha fazla özen göstermelisiniz.
İlk kez anne olacaklar için en az üç ay önce uygulanması gereken hamilelik ipuçları
Sağlıklı kilonuzu koruyun
Düşündüğünüz temel şeylerden biri, hamile kalmanın anahtarı olduğu için ortalama bir vücut kütlesine sahip olmaktır. Zayıf veya fazla kilolu kadınlar doğurganlık sorunları yaşayabilir. Zayıf veya fazla kiloluysanız ve olası sorunları belirlemek için hamile kalmak istiyorsanız jinekoloğunuzu ziyaret edebilirsiniz.
Besin yoğunluğunu kontrol edin
Sağlıklı bir kiloyu korumak gereklidir, ancak yemeğinizin besin yoğunluğu konusunda bilinçli olmak da hayati önem taşır. Dengeli bir meyve, sebze, yağsız protein, kepekli tahıllar ve süt ürünleri, aklınızda bulundurmanız gereken en sağlıklı hamilelik ipuçlarından biridir. Sizin için en iyi olanı kontrol etmek için hamile kalmadan önce birçok doğum öncesi vitamini deneyebilirsiniz. İhtiyaçlarınıza göre reçete edilmiş bir prenatal vitamin önerecek olan jinekoloğunuza danışın.
Kafeini sınırlayın ve alkolü tamamen kaldırın
Hamilelik isteyen kadınların günde 200 ila 300 miligramı sınırlamaları gerektiğinden alkol ve kafein alımlarını izlemeleri gerekir. Kadınlar, doğurganlığı etkileyebileceğinden, hamile kalma sırasında alkol tüketimini de sınırlamalıdır.
Bir egzersiz rutini başlatın.
Orta derecede egzersize katılmak, yalnızca sağlıklı bir hamilelik sürdürmenize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda hamile kalmanıza da yardımcı olur. Düzenli olarak yüksek yoğunluklu egzersiz yapıyorsanız, egzersiz rejiminizi değiştirmeniz gerektiğinden jinekoloğunuza danışmalısınız.
Sigarayı bırakmak
Bebek denemeye başlamadan önce bile sigarayı bırakmanız tavsiye edilir. Sigara içmek, akciğer kanseri, kalp hastalığı ve felç gibi birçok sağlık komplikasyonunun önde gelen nedenidir. Kadınların kısırlık riskini artırabilir ve gebe kalmayı zorlaştırabilir. Böylece sigarayı bırakmak doğurganlığı artırabilir ve ne kadar erken bırakırsanız sizin için daha iyi olacaktır.
Güvenli ve sağlıklı bir hamilelik için
Artık hamile olduğunuza göre, kendinize fiziksel ve zihinsel olarak bakmak her zamankinden daha önemli. Bununla birlikte, hamilelik sırasında pek çok şey sizin kontrolünüzde değildir, ancak bazı ipuçlarını takip etmek sorunsuz, güvenli ve sağlıklı bir hamilelik geçirme şansınızı artırabilir. Jinekolog, hastaların hamilelik öncesinde, sırasında ve sonrasında sağlıklarını optimize etmelerine yardımcı olur.
Sağlıklı bir hamilelik sağlamak için ilk kez anne olacaklar için hamilelik ipucları
Doğum öncesi vitaminleri alın
Jinekoloğunuza, sizin ve bebeğiniz için hangi doğum öncesi vitaminlerin en iyi olduğunu ve ne kadar folik asit ve kalsiyuma ihtiyacınız olduğunu sorun. Doğum öncesi vitaminler, bebeğinize ihtiyaç duyduğu hayati vitaminleri ve besinleri vermenizi sağlamak için en iyisidir. Bu vitaminler fetüsün görme, kemik ve beyin gelişiminde hayati bir rol oynar. Birçok kadın hamile kalmaya çalışırken hamile kalmadan önce onları alır.
Düzenli egzersiz
Düzenli bir egzersiz rutini , vajinal doğum yapma şansınızı artıran ve hamileliğin yaygın rahatsızlıklarını yönetmenize yardımcı olan en sağlıklı hamilelik ipuçlarından biridir. Doğum sonrası iyileşmeye de yardımcı olabilir.
Doğum ve bebek bakımı eğitimi
Özellikle bir doğum kursuna katılmak kendilerini daha hazırlıklı hissetmelerine yardımcı olabileceğinden , ilk kez anne olacaklar için hamilelik ipucudur. Doğum ve bebek bakımı hakkında daha fazla bilgi edinme ve tüm soru ve endişelerinizi sorma şansı.
Pratik Kegel egzersizleri
Kegel egzersizleri, pelvik taban kaslarını güçlendirmek için yapılan en iyi egzersizlerdir. Doğumdan sonra çok yaygın olan idrar kaçırmanın önlenmesine yardımcı olur. Mesanenizi, rahminizi ve bağırsaklarınızı destekler ve doğumunuzu kolaylaştırır.
Alkolü ortadan kaldırın ve kafeini sınırlayın
Hamile kadınların hamilelik döneminde dikkat etmeleri gereken; bu nedenle jinekologlar alkolden uzak durmalarını ve kafein alımını sınırlamalarını tavsiye ediyor. Onlara düşkünlük, bir bebeğin beyin ve omurilik gelişimini olumsuz etkileyebilir. Ayrıca, çok fazla kafein, düşükler ve doğuştan gelen sakatlıklar ile ilişkilidir.
Daha fazla su için
Hamilelik sırasında kanınız, plasenta yoluyla bebeğinize oksijen ve hayati besinleri sağlar ve atıkları ve CO2’yi uzaklaştırır. Bu, tüm bu aktivitenin üstesinden gelmek için kan hacminizin arttığı ve kazancı desteklemek için su içmenin şart olduğu anlamına gelir. Kabızlık, yorgunluk, baş ağrısı, şişlik ve diğer rahatsız edici gebelik sorunlarını önleyebilir.
Folat yönünden zengin besinler tüketin
Doğum öncesi bakım, bol miktarda folat açısından zengin gıdalarla dengeli bir diyet içerir. Güçlendirilmiş tahıllar, mercimek, portakal, portakal suyu, buğday tohumu ve kuşkonmaz gibi yiyecekleri dahil etmelisiniz. Tüm bunlar, bebeğin omuriliği kaplayan nöral tüpünü düzgün bir şekilde geliştirmek için gereklidir.
Meyve diyeti
Sadece folat açısından zengin besinler değil, aynı zamanda kullanım gereksinimlerinizi karşılamak için vücudunuz olarak diyetiniz meyveleri de içermelidir. Muz ve elma gibi meyvelerdeki doğal şeker, kafein almayı bıraktıktan sonra enerji seviyenizi yükseltmenize yardımcı olacaktır.
Güneş koruyucu uygulayın
Hamile olmak cildinizi güneş ışığına karşı daha hassas hale getirdiğinden ve bazen yüzünüzde ortaya çıkan güneş yanığı ve kloazmaya daha yatkın olduğunuzdan, hamilelik bakımı ipuçları güneş kremi kullanımını da içerir. Güneş koruyucu uygulamak bu konuda size yardımcı olabilir.
Hijyene dikkat
Hamileler enfeksiyonlardan korunmak için sık sık el yıkamalıdır. Temiz ve güvende kalmak için etil alkol bazlı el dezenfektanlarını kullanabilirsiniz ve her zaman lavaboya gidemediğiniz zamanlar için mükemmel bir seçenektir.
Tamamen dinlenin ve stresten kaçının.
Dinlenme, kaçınmamanız gereken sağlıklı bir hamileliğin anahtarıdır. Doğumdan sonra dinlenmek için birkaç dakikanız olacak ve böylece en az 8 saat uyuyacaksınız. Ayrıca gün içinde şekerleme yapabilirsiniz.
Hamilelik öncesi kontrol ne anlama gelir?
Hamilelik öncesi bakım kontrolü, sağlıklı bir hamileliği planlamanın ilk adımıdır ve sizin için hayati önem taşıyan şeyleri belirlemek için en iyisidir.