Hamilelikte 2. Hafta: Hormonlarınız Ovulasyona Hazırlanıyor
Hamileliğin 2. haftasının, vücudunuzun önümüzdeki dokuz ay boyunca çocuğunuzu yeni bir bakım evi için hazırlamaya başladığı dönem olduğu söyleniyor.
Ovulasyon, bir kadının en doğurgan olduğu zamandır ve bu, hamile kalmayı planlıyorsanız ideal bir zamandır.
Hamileliğin 2. Haftasında Anne
Hamileliğin 2. Haftasının sonunda adet döngünüzün 14. günü olur ve vücudunuz her şeyi mümkün kılan yumurtayı serbest bırakır. Düzenli bir 28 günlük döngünüz yoksa, bu olay biraz farklı bir zamanda gerçekleşebilir.
Şimdiye kadar, eski rahim astarını atmış ve bu kan damarlarına aylık onarımlar yapmış olacaktınız. Bu, yeni astar katmanlarının oluşması ve kalınlaşması için sahneyi hazırlar. Burası, önümüzdeki 9 ay boyunca çocuğunuz için (bir hücre yumağı olarak) bakım evi olacak.
Hamileliğinizin 2. Haftasında Hormonlar
Yumurtlama , aşağıdakiler gibi birçok hormon arasındaki karmaşık bir etkileşimdir:
Östrojen, progesteron, folikül uyarıcı hormon (FSH) ve luteinize edici hormon (LH)
Basitçe söylemek gerekirse, 36 saat sonra lüteinizan hormonda (LH) bir artış olur , yumurtanız salınır ve yumurtlamış olursunuz.
Luteinize edici hormondaki (LH) artış, androjen düzeylerinin yükselmesine neden olur. Bu, libidonuzun uyarılmasında önemli bir uyarıcı etkiye sahiptir ve cinsel ilişkinin kadının en doğurgan olduğu yumurtlama döneminde gerçekleşmesini sağlar. Hamile kalmayı planlıyorsanız ideal zaman bu olabilir.
Yüksek stres seviyeleri ile adet döngüsü arasında karmaşık bir etkileşim olduğu için hamile kalmak isteyen kadınlar yüksek seviyelerden kaçınmalıdır.
Hamileliğinizin 2. haftasında bebek
Henüz bebek yok. İşte hamile bir anne olarak not alabileceğiniz birkaç yaşam tarzı ipucu.
Doğru beslenmek iyi bir fikirdir, ancak artık hamile kalmaya çalıştığınıza göre, alkol ve sigarayı tamamen kesmek daha da iyi bir fikirdir.
Sigara bebeği nasıl etkiler?
Bunun nedeni, sigara içenlerin hamile kalmakta daha fazla güçlük çekmeleri ve aynı zamanda kendiliğinden düşük yapma risklerinin artmasıdır. Hamile bir kadın sigara içtiğinde bebeği de onunla birlikte sigara içer. Karbon monoksit ve nikotin fetüsün dolaşımına geçerek oksijen kaynağını azaltır ve kalp atışlarını hızlandırır. Sigara içen annelerin yenidoğanları daha küçük olma eğilimindedir, genellikle yaklaşık 300 gram daha zayıftır.
Bu sorunun daha ciddi bir şekli, rahim içi büyüme kısıtlaması olarak adlandırılır; bu, özünde, bebeğinizin rahimdeyken sözde büyüme kontrol noktalarını karşılayamadığı ve ciddi şekilde zayıf olduğu anlamına gelir. Sonuç olarak, fiziksel gelişim etkilenir.
Alkol bebeği nasıl etkiler?
Gece geç saatlerde içmeyi düşünüyorsanız, tekrar düşünün. Alkol kullanımı, kalıcı fiziksel ve zihinsel kusurların bir kombinasyonu olan fetal alkol sendromuna (FAS) yol açabilir. Alkol plasentaya geçer ve yaşam boyu öğrenme güçlüğü, hafıza sorunları, dikkat eksikliği ve dürtüsel davranışlarla sonuçlanan geri dönüşü olmayan zihinsel hasara neden olur.
Fiziksel özellikler de etkilenir. FAS’lı bebekler karakteristik yüz hatlarına, küçük bir kafaya, oluğun olması gereken yerde basık üst dudağa, dar göz genişliğine ve büyüme geriliğine sahip olma eğilimindedir. Bebekler beklenen ortalama boy ve ağırlıklarının altında olma eğilimindedir. FAS, hamileliğin herhangi bir noktasında fetüsleri etkileyebilir ve tıbbi olarak güvenli bir alkol seviyesi yoktur. Bunu bilerek, içmemenizi ve hamile kalmamanızı tavsiye ederiz. Hamileliğinizden habersizken bir veya iki bardak içtiyseniz, risk altında olmak için günde 1 kadehten fazla içmeniz gerekeceğinden çok paniğe kapılmayın.
Yine de hamileyken alkol almanın hiçbir faydası olamaz. Unutmayın, sağlıklı anne, sağlıklı bebek demektir.