Hamilelikte bel ağrısı normal mi?
Sırt ağrısı, özellikle son aylarda en sık görülen gebelik sorunlarından biridir. Ağrı genellikle bebek doğduktan sonra geçer. Ancak birçok kadın için sırt ağrısı doğumdan sonra aylarca devam eder.
Hamilelikte bel ağrısı neden olur?
Ağrıyan sırtınız için büyüyen rahminizi suçlayabilirsiniz. Genişleyen rahminiz ağırlık merkezinizi kaydırır ve karın kaslarınızı esnetir ve zayıflatır. Bu, duruşunuzu değiştirir ve sırtınızı zorlar. Artı, taşıdığınız ekstra ağırlık, kaslarınız için daha fazla çalışma ve eklemleriniz üzerinde artan baskı anlamına gelir. Bu nedenle günün sonunda sırtınız daha kötü hissedilebilir.
Sırt ağrısında karın kaslarının rolü nedir?
Karın kasları omurgayı destekler ve sırtın sağlığında önemli bir rol oynar. Hamilelik sırasında bu kaslar gerilir ve zayıflar. Bu değişiklikler ayrıca egzersiz sırasında sırtınızı incitme riskinizi artırabilir.
Hormonlar sırt ağrısına katkıda bulunur mu?
Evet, hamilelik hormonları sırt ağrısına katkıda bulunabilir. Bebeğin doğum kanalından geçişine hazırlanmak için bir hormon pelvisinizin eklemlerindeki bağları gevşeterek onları daha esnek hale getirir. Eklemler çok esnek hale gelirse sırt ağrısı oluşabilir.
Hamilelik sırasında sırt ağrısını önlemek veya hafifletmek için ne yapabilirim?
Sırt ağrısını önlemek veya hafifletmek için yapabileceğiniz birkaç şey var. Örneğin, destekleyici giysi ve ayakkabı giyin. Otururken, uyurken ve bir şeyler kaldırırken pozisyonunuza dikkat edin. Uzun süre ayakta durmanız gerekirse, sırtınızdaki baskıyı azaltmak için bir ayağınızı bir tabureye veya bir kutuya dayayın. Ağrıyan kasları yatıştırmak için sıcak veya soğuk da kullanabilirsiniz.
Sırtımı desteklemek için ne giyebilirim?
Bir karın desteği giysisi arayın (doğum mağazalarında ve kataloglarda satılmaktadır). Bir kuşak gibi görünür ve göbeğinizin ağırlığını sırt kaslarınızdan almanıza yardımcı olur. Ayrıca bazı hamile pantolonları, ağırlığını desteklemeye yardımcı olmak için göbeğinizin kıvrımına uyan geniş bir elastik bantla birlikte gelir.
Hamilelikte hangi ayakkabıları giymeliyim?
Yürüyüş ayakkabısı veya atletik ayakkabı gibi iyi kemer desteği olan alçak topuklu (ancak düz olmayan) ayakkabılar giyin. Yüksek topuklu ayakkabılardan kaçının; vücudunuzu öne doğru eğerler ve bel kaslarınızı zorlarlar.
Otururken destek için ne yapabilirim?
İyi bir sırt desteği olan sandalyelere oturun veya belinizin alt kısmına küçük bir yastık koyun. Bel destekleri, beli destekleyen özel cihazlar, ofis malzemeleri ve tıbbi malzeme mağazalarında satılmaktadır.
Eşyaları güvenli bir şekilde nasıl kaldırabilirim?
Bir şey kaldırmanız gerekiyorsa çömelin, dizlerinizi bükün ve sırtınızı dik tutun. Eşyaları almak için belinizi bükmeyin.
Sırtımı daha iyi desteklemek için uyku sırasında ne yapabilirim?
Yan yatarak uyumak en iyisidir. Bir veya iki dizinizi bükük tutun. Ayrıca dizlerinizin arasına ve karnınızın altına bir yastık yerleştirmek de yardımcı olabilir. Ayrıca tam boy bir vücut yastığı da deneyebilirsiniz.
Sıcağı veya soğuğu nasıl güvenle kullanabilirim?
Ağrılı sırt kasları için bir ısıtma yastığı veya ılık su şişesi kullanabilirsiniz. Isıtma yastıkları mümkün olan en düşük sıcaklık ayarına ayarlanmalıdır. Yanıkları önlemek için ısıtma yastığınızı veya ılık su şişenizi bir havluya sarın. Soğuk kompresler de ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Sıcak veya soğuk kullandığınız süreyi sınırlayın.
Sağlık uzmanımı ne zaman aramalıyım?
Şiddetli sırt ağrınız varsa veya ağrı iki haftadan uzun sürerse, kadın doğum uzmanınızı-jinekoloğunuzu (doğum uzmanı) veya başka bir kadın doğum uzmanıyla görüşün. Ağrının diğer nedenlerini ekarte etmek isteyecektir.
Hangi sağlık durumları sırt ağrısına neden olabilir?
Sırt ağrısı, bazı gebelik komplikasyonlarının bir işareti olabilir. Örneğin, sırt ağrısı erken doğum eyleminin bir belirtisi olabilir. Ağrı ayrıca idrar yolu enfeksiyonunun (İYE) bir işareti olabilir. Sırt ağrısına ek olarak, aşağıdaki durumlarda kadın doğum uzmanınızla veya diğer obstetrik bakım sağlayıcınızla iletişime geçin:
Ateş, idrar yaparken yanma hissi, vajinal kanama olması.
Sırt ağrısı bir enfeksiyondan veya erken doğumdan kaynaklanmıyorsa ne olur?
Ağrınızın diğer nedenleri ortadan kalktıktan sonra, kadın doğum uzmanınız veya diğer doğum uzmanınız bir rehabilitasyon uzmanı veya fizyoterapist görmenizi önerebilir. Halihazırda kullanmıyorsanız, bir doğum korsesi veya korsesi de önerebilir.
Egzersiz sırt ağrısına yardımcı olabilir mi?
Evet, sırt egzersizleri şunları sağlar;
Sırtınızı ve bacaklarınızı destekleyen kasları güçlenmesi, posturunuzu düzeltir, sırt, karın, kalça ve üst vücut kaslarını güçlü tutmaya yardımcı olur.
Sırt ağrısını hafifletmeye yardımcı olur.
Doğuma ve doğuma hazırlanmanıza yardımcı olur.
Herhangi bir egzersiz yapmadan önce, sizin için güvenli olduklarından emin olmak için kadın doğum uzmanınızla veya diğer doğum uzmanıyla konuşun. Egzersiz ağrıya neden olmamalıdır. Ağrınız varsa, egzersizi yapmayı bırakın.
Hamilelikte yürümek doğru mu?
Evet. Yürümek genellikle hamilelik sırasında güvenlidir ve sırt için harikadır. İyi oturan ve iyi destek, esneklik ve yastıklama sağlayan yürüyüş ayakkabısı veya tenis ayakkabısı giyin.
Yüzme güvenli bir egzersiz şekli midir?
Su egzersizi özellikle sırt ağrısı için yararlı olabilir. Su, ağırlığınızı destekler, böylece yaralanma ve kas gerginliğini önlersiniz. Birçok kadın hamileliklerinin sonuna kadar yüzer.
Peki ya diğer egzersiz türleri?
Bunu yapmanıza engel bir komplikasyonunuz yoksa, hamilelik sırasında aktif kalmak sırt ağrısını azaltır ve günlük aktivitelerinize devam etme yeteneğinizi artırır. Hamilelik sırasında bir egzersiz programına başlamadan veya bir egzersiz programını değiştirmeden önce daima kadın doğum uzmanınızla veya diğer kadın doğum uzmanıyla konuşun.
Sözlük
Komplikasyonlar: Başka bir hastalık veya durumun sonucu olarak ortaya çıkan hastalıklar veya durumlar. Bir örnek, grip sonucu ortaya çıkan zatürredir. Hamilelik gibi bir durumun sonucu olarak da bir komplikasyon meydana gelebilir. Hamilelik komplikasyonunun bir örneği erken doğum eylemidir.
Hormonlar: Vücutta hücre veya organların fonksiyonlarını kontrol eden hücreler veya organlar tarafından yapılan maddeler. Bir örnek, kadın üreme organlarının işlevini kontrol eden östrojendir.
Bağlar: Kemikleri birbirine bağlayan veya büyük iç organları destekleyen doku bantları.
Kadın Doğum Uzmanı-Jinekolog : Kadın sağlığı konusunda özel eğitim ve öğretim almış doktor.
Preterm: 37 haftadan az gebelik.
İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE): Böbrekler, mesane veya üretra dahil olmak üzere üriner sistemin herhangi bir yerinde bir enfeksiyon.
Uterus: Hamilelik sırasında gelişmekte olan fetüsü içeren ve besleyen kadın pelvisinde bulunan kaslı bir organ.