Hamilelik sırasında kanama her zaman bir sorun olduğu anlamına mı gelir?
Hamilelik sırasında vajinal kanamanın birçok nedeni vardır. Bazıları ciddi ve diğerleri değildir. Kanama hamilelikte erken veya geç olabilir. Erken gebelikte kanama yaygındır. Çoğu durumda, büyük bir soruna işaret etmez. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde kanama daha ciddi olabilir. Hamilelik sırasında herhangi bir zamanda kanamanız olursa , kadın doğum uzmanı-jinekologunuzla iletişime geçin.
Erken gebelikte kanama ne kadar yaygındır?
İlk trimesterde kanama, 100 gebelikte 15 ila 25 gebelikte görülür. Döllenmeden 1 ila 2 hafta sonra , döllenmiş yumurta rahmin zarına yerleştiğinde hafif kanama veya lekelenme meydana gelebilir. Rahim ağzı hamilelik sırasında daha kolay kanayabilir çünkü bu bölgede daha fazla kan damarı gelişir. Cinsel ilişkiden sonra veya Pap testi veya pelvik muayeneden sonra lekelenme veya hafif kanama görülmesi nadir değildir.
Erken gebelikte hangi sorunlar kanamaya neden olabilir?
Erken gebelikte kanamaya neden olabilecek problemler arasında enfeksiyon, erken gebelik kaybı ve ektopik gebelik sayılabilir.
Erken gebelik kaybı nedir?
Gebeliğin ilk 13 haftasında gebelik kaybı, erken gebelik kaybı veya düşük olarak adlandırılır. Bilinen 100 gebelikten yaklaşık 10’unda görülür. Kanama ve kramp, erken gebelik kaybının belirtileridir. Ancak düşük yapan kadınların yaklaşık yarısında önceden kanama olmaz.
Erken gebelik kaybı yaşadıysanız, gebelik dokusunun bir kısmı rahimde kalmış olabilir. Bu dokunun çıkarılması gerekir. Dokunun doğal olarak geçmesine izin verebilirsiniz veya ilaç veya ameliyatla alınabilir.
Dış gebelik nedir?
Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmeyip başka bir yere, genellikle de fallop tüplerinden birine yerleşmesiyle oluşur. Fallop tüpü yırtılırsa, iç kanama meydana gelebilir. Kan kaybı halsizlik, bayılma, ağrı, şok ve hatta ölüme neden olabilir.
Bazen vajinal kanama, ektopik gebeliğin tek belirtisidir. Diğer semptomlar karın, pelvik veya omuz ağrısını içerebilir. Bu belirtiler siz hamile olduğunuzu bile anlamadan ortaya çıkabilir. Bu belirtilere sahipseniz, hemen jinekoloğunuzu arayın. Hamilelik hayatta kalamaz ve ilaç veya ameliyatla alınması gerekir.
Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde hangi sorunlar kanamaya neden olabilir?
Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde hafif kanamaya neden olabilecek yaygın sorunlar arasında serviks iltihabı veya rahim ağzında büyüme bulunur. Ağır kanama daha ciddi bir işarettir. Ağır kanama, plasentadaki bir sorundan kaynaklanabilir . Herhangi bir miktarda kanama da erken doğum eylemi işaret edebilir. Gebeliğin sonlarında herhangi bir kanamanız varsa, hemen kadın doğum uzmanınıza başvurun veya hastaneye gidin.
Plasenta ile ilgili hangi problemler hamilelik sırasında kanamaya neden olabilir?
Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde plasenta ile ilgili bazı problemler kanamaya neden olabilir:
Plasental ayrılma – Plasental ayrılmada, plasenta doğumdan önce veya doğum sırasında uterus duvarından ayrılır. En sık görülen belirti ve semptomlar vajinal kanama ve karın veya sırt ağrısıdır. Plasental abruption erken tespit edilmezse ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Fetus yeterince oksijen alamayabilir ve hamile kadın çok miktarda kan kaybedebilir.
Plasenta previa — Plasenta uterusun aşağısında olduğunda, serviksi kısmen veya tamamen kaplayabilir. Buna plasenta previa denir. Vajinal kanamaya neden olabilir. Bu tip kanamalar genellikle ağrısız olur. Bazı plasenta previa türleri, rahmin alt kısmı esneyip inceldikçe gebeliğin 32 ila 35. haftalarında kendiliğinden düzelir. Plasenta previa düzelmezse sezaryen doğum yapmanız gerekebilir.
Plasenta akreata – Plasenta (veya plasentanın bir kısmı) rahim duvarını istila ettiğinde ve ondan ayrılamadığında buna plasenta akreata denir. Plasenta akreata, üçüncü trimesterde kanamaya ve doğum sırasında ciddi kan kaybına neden olabilir. Çoğu vaka hamilelik sırasında rutin bir ultrason muayenesi ile bulunabilir. Ancak bazen bebek doğana kadar keşfedilmez. Plasenta akreatanız varsa, doğum sırasında hayatı tehdit eden kan kaybı riskiniz vardır. Doğum uzmanınız doğumu dikkatli bir şekilde planlayacak ve gerekli tüm kaynakların mevcut olduğundan emin olacaktır. Bebeğinizi bu komplikasyon konusunda uzmanlaşmış bir hastanede doğurmanız gerekebilir. Hayatı tehdit eden kan kaybını önlemek için histerektomi genellikle doğumdan hemen sonra yapılmalıdır.
Kanama erken doğum belirtisi olabilir mi?
Gebeliğin sonlarında, vajinal kanama doğum belirtisi olabilir. Doğum 37. gebelik haftasından önce başlarsa buna erken doğum denir. Diğer erken doğum belirtileri şunları içerir:
Vajinal akıntıda değişiklik (sulu, mukus benzeri veya kanlı hale gelir) veya vajinal akıntı miktarında artış, pelvik veya alt karın basıncı, sabit, düşük, donuk sırt ağrısı,ishalli veya ishalsiz hafif karın krampları, düzenli veya sık kasılmalar veya genellikle ağrısız rahim sıkılaşması (1 saatten uzun süre her 20 dakikada bir veya saatte sekiz defa), membran rüptürü (suyunuz gelir – ya fışkırır ya da damlar).
Erken doğumun nasıl yönetildiği, sağlığınız ve fetüsünüzün sağlığı için neyin en iyi olduğu düşünülerek belirlenir. Bazı durumlarda ilaç verilebilir. Erken doğum durdurulamayacak kadar uzaktaysa veya bebeğin erken doğması için nedenler varsa, bebeği doğurmak gerekebilir.
Sözlük
Serviks: Uterusun vajinanın üst kısmındaki alt, dar ucu.
Sezaryen Doğum: Kadının karnında yapılan bir kesi (kesik) yoluyla rahimden bir fetüsün doğmasıdır.
Komplikasyonlar: Başka bir hastalık veya durumun sonucu olarak ortaya çıkan hastalıklar veya durumlar. Bir örnek, grip sonucu oluşan pnömonidir. Hamilelik gibi bir durumun bir sonucu olarak bir komplikasyon da ortaya çıkabilir. Hamilelik komplikasyonunun bir örneği erken doğumdur.
Dış Gebelik: Rahim dışında bir yerde, genellikle fallop tüplerinden birinde gebelik.
Yumurta: Yumurtalıklarda yapılan ve yumurtalıklardan salınan dişi üreme hücresi. Ovum da denir.
Fallop Tüpleri: Yumurtanın yumurtalıktan uterusa geçtiği tüplerdir.
Döllenme: Yumurta ve spermi birleştiren çok adımlı bir süreç.
Histerektomi: Uterusu çıkarmak için yapılan ameliyat.
İltihap: Vücuttaki dokularda ağrı, şişlik, kızarıklık ve tahriş.
Düşük: Rahimdeki bir gebeliğin kaybı.
Kadın Doğum Uzmanı-Jinekolog : Kadın sağlığı konusunda özel eğitim ve öğretim almış bir doktor.
Oksijen: Yaşamı sürdürmek için soluduğumuz bir element.
Pap Testi: Kanser belirtileri aramak için serviksten (veya vajinadan) hücrelerin alındığı bir test.
Pelvik Muayene: Bir kadının pelvik organlarının fizik muayenesi.
Plasenta: Fetusa besin sağlayan ve atıkları uzaklaştıran bir organ.
Plasenta Accreta: Plasentanın bir kısmının veya tamamının anormal şekilde rahme yapışması durumu.
Plasental Abruption: Fetus doğmadan önce plasentanın uterustan ayrılmaya başladığı bir durumdur.
Plasenta Previa: Plasentanın rahim ağzını kapladığı bir durum.
Preterm: 37 haftadan az gebelik.
Trimester: Hamilelikte 3 aylık bir süre. Birinci, ikinci veya üçüncü olabilir.
Ultrason Muayenesi: Vücudun iç kısımlarını incelemek için ses dalgalarının kullanıldığı bir test. Hamilelik sırasında, fetüsü kontrol etmek için ultrason kullanılabilir.
Rahim: Kadın pelvisinde bulunan kaslı bir organ. Hamilelik sırasında, bu organ fetüsü tutar ve besler. Rahim de denir.