: 0 546 421 22 48
Bilgi İçin: 0 546 421 22 48

Hamilelikte Sağlıklı Beslenmenin Faydaları

hamilelikte beslenme

Hamilelik sırasında, vücudunuzun büyümesine yardımcı olmak için gıdaya ihtiyacı vardır. Yemek için en iyi yiyecekler, bebeğinizin ihtiyaç duyduğu besinleri sağlayan ama aynı zamanda sizin için de besleyici olanlardır. Hamilelik sırasında sağlıklı beslenmek, daha sağlıklı bir hamilelik geçirmenize yardımcı olabilir, bu da daha az komplikasyon riski ve bebeğiniz için daha fazla enerji harcanması anlamına gelir. İşte hamilelikte sağlıklı beslenmenin bazı faydaları.

Gebelik komplikasyonunun daha az olması, artan enerji ihtiyacının karşılanması, fetal gelişimin sağlanması, düzenli uyku , hastalanma riskinin azalması, bebeğinizin sağlıklı olması. 

Hamilelikte Tüketilmesi Gereken En İyi 11 Yiyecek

Hamileyseniz, diyetinize dahil etmeniz gereken bazı yiyecekler vardır. Hamile kadınlar için faydalı olan ürünlerin listesi. 

Süt Ürünleri

Hamilelik sırasında süt ürünleri harika bir kalsiyum, protein ve potasyum kaynağıdır. Ayrıca D vitamini, fosfor ve riboflavin dahil olmak üzere bir dizi başka besin sağlarlar. Ek olarak, bu gıdaların bazı güçlendirilmiş versiyonları arasında A vitamini, folik asit ve kalsiyum bulunur. Süt, önerilen günlük miktarın yaklaşık üçte birini sağlayan mükemmel bir kalsiyum kaynağıdır. Ayrıca iyot dahil diğer mikro besinler açısından da zengindir. Bir porsiyon Yunan yoğurdu, diğer birçok süt ürünü türünden daha fazla kalsiyum içerir. Ancak, diyetinize farklı süt ürünleri eklemeden önce bir doktora danışmanız gerekir. Laktoza toleransınız yoksa veya herhangi bir alerjiniz varsa, süt ürünlerinden kaçınmak en iyisidir. 

Tatlı patates

Hamilelik sırasında, besinlerle dolu gıdaları tükettiğinizden emin olmanız gerekir. Tatlı patates, diyetinize dahil edebileceğiniz en besleyici yiyecek seçeneklerinden biridir. Yüksek miktarda A vitamini, C vitamini ve potasyum içerirler. Tüm besinler bebeğinizin sağlığı için önemlidir. Tatlı patateslerde bulunan A vitamininin yanı sıra, aynı zamanda iyi bir lif kaynağıdır. Bu hamilelik sırasında kabızlığı önleyebilir. Tatlı patatesler, A vitamininin öncüsü olan zengin bir beta-karoten kaynağıdır. Ancak, çok fazla sindirim sorunlarına yol açabileceğinden, ölçülü olarak yediğinizden emin olun. 

İlginizi Çekebilir  Jinekolojik Ultrasonografi: Kadın Sağlığının Gözü

Somon

Hamilelik diyetinize somon balığı eklemek size ve bebeğinize fayda sağlayabilir. Protein, B12 vitamini ve omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Bu besinler sağlığınız ve bebeğinizin gelişimi için önemlidir. Deniz ürünleri ayrıca bağışıklığınız, kemik sağlığınız ve beyin gelişiminiz için gerekli olan harika bir D vitamini kaynağıdır. Hamilelik sırasında yiyebileceğiniz diğer deniz ürünleri türleri arasında yengeç, deniz tarağı, istiridye ve karides bulunur. 

Bakliyat

Hamilelik sırasında, fetüsünüzün gelişimini desteklemek için daha fazla besin tüketmeniz gerekir. Baklagiller hamile kadınlar için iyi bir seçimdir. Protein, lif ve folat açısından zengindirler. Bu besinler aynı zamanda mükemmel demir ve magnezyum kaynaklarıdır. Et için iyi bir alternatiftirler. Çorbalara, güveçlere, güveçlere ve salatalara ekleyebilirsiniz. Ayrıca bol miktarda meyve ve sebze yemelisiniz. Yapraklı yeşillikler, belirli doğum kusurlarını önlemek için önemli olan folik asit açısından zengindir. 

Yumurta

Yumurta, size bol miktarda protein sağlamasının yanı sıra , sağlığınız ve bebeğinizin gelişimi için hayati önem taşıyan diğer birçok önemli vitamin ve minerali de içerir. Yumurtalar ayrıca beyin gelişimi için önemli olan Omega-3 yağ asitlerinin harika bir kaynağıdır. Ayrıca yumurtalar, gözleriniz için iyi olan lutein de dahil olmak üzere harika bir antioksidan kaynağıdır. Aynı zamanda hem sizin hem de bebeğiniz için önemli bir besin olan kolin için iyi bir kaynaktır. Kolin, sağlıklı beyin gelişimi için gereklidir ve doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olabilir.

Brokoli

Hamilelik sırasında diyetinize brokoli eklemeyi düşünebilirsiniz. Bebeğinize bir avantaj sağlamak için besinlerle dolu bir süper besindir. Aynı zamanda sağlıklı gelişim için gerekli olan harika bir folat kaynağıdır. Aynı zamanda kan basıncınıza yardımcı olan potasyum açısından da yüksektir. Ayrıca hastalıklarla savaşan antioksidanlara sahiptir. Aynı zamanda iyi bir lif kaynağıdır. Kabızlığı savuşturmaya yardımcı olabilir. Çorbalarda, pilavlarda ve salatalarda kullanabilirsiniz. Güçlü bir iskelet oluşturmak için önemli olan kalsiyum açısından zengindir. Ayrıca vücudunuzun demiri emmesine yardımcı olan C vitamini içerir.

İlginizi Çekebilir  Kronik Pelvik Ağrı

Çilek

Hamilelik sırasında, çilek yemek size ve bebeğinize bol miktarda vitamin ve mineral sağlayabilir. Bu besinler vücudunuzu destekleyecek ve sabah bulantılarını önlemeye yardımcı olacaktır. Ek olarak, meyveler harika bir enerji kaynağıdır. Ayrıca antioksidanlar ve lif ile doludurlar. Aslında, çilek hamilelik sırasında yenebilecek en iyi yiyeceklerden biridir. Bunlar, vücudunuzun demiri emmesine yardımcı olan harika bir C vitamini kaynağıdır.

Avokado

Hamilelik sırasında, bir kadının diyetinin vitaminler ve besinler açısından zengin olması gerekir. Avokado, fetüsün gelişimine yardımcı olan birkaç önemli besin maddesinin harika bir kaynağıdır. Çok yönlülüğü, yemeklere ve atıştırmalıklara kolayca dahil edilmesini de sağlar. Avokado, bebeğin organlarının ve beyninin gelişimi için önemli olan bir vitamin olan folik asit açısından zengindir. Düşük folat seviyeleri, spina bifida gibi nöral tüp defektleri ile ilişkilidir.

Kurutulmuş meyve

Diyetinize kuru meyve eklemek, hamileliğiniz sırasında sağlıklı kalmanıza yardımcı olabilir. Bu meyveler vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. Ayrıca size ekstra enerji sağlarlar. Günlük diyetinize eklemek için bunları tatlı veya tuzlu yemeklere dahil edebilirsiniz. Kurutulmuş meyveler mükemmel bir A vitamini ve potasyum kaynağıdır. Bu besinlerin her ikisi de fetüsün gelişimi için önemlidir. Ayrıca sizi bakteriyel enfeksiyonlardan koruyabilirler. Bu meyveler glisemik indeksi düşüktür ve açlık sancılarınızı giderebilir.

Balık Ciğeri Yağı

Hamilelik sırasında, iyi bir esansiyel yağ asitleri kaynağı elde etmek önemlidir. Bu yağlar bebeğin beyin ve sinir sisteminin düzgün gelişimi için gereklidir. Ayrıca kan basıncı, pıhtılaşma ve inflamatuar yanıtların işlevlerini düzenlemeye yardımcı olurlar. Balık, harika bir yağsız protein ve omega-3 yağ asitleri kaynağıdır. Haftada en az iki kez balık tüketmek en iyisidir. İdeal olarak, haftada iki ila dört porsiyon yağlı balık yemeyi hedeflemelisiniz. 

İlginizi Çekebilir  Histeroskopi: Rahim İçi İncelemenin Temel Bilgileri

Yağsız Et ve Proteinler

Hamilelikte yenebilecek en iyi proteinler yağsız et, kümes hayvanları ve balıktır. Bu tür yiyecekler vitamin ve minerallerle doludur. Ayrıca gelişmekte olan fetüs için gerekli olan demir içerirler. Bu tür yiyecekler ayrıca lif ve B vitaminleri sağlar. Ayrıca kabızlığı önlemeye yardımcı olurlar. 

Sonuç Olarak

Hamilelik sırasında, hem sizin hem de doğmamış bebeğinizin esenliğini sağlamak için sağlıklı ve dengeli bir diyet yemek önemlidir. Dengeli bir diyet yemek, hamilelikle ilişkili semptomları azaltmaya da yardımcı olur. Ancak, hem sizin hem de bebeğiniz için tehdit oluşturabilecek bazı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Bunlar, düşük, ölü doğum ve erken doğum dahil olmak üzere bir dizi hastalığa yol açabilen bakteri içeren yiyecekleri içerir. Bir hamilelik diyet planı oluşturmak ve komplikasyonları önlemek için jinekoloğunuza danışmak en iyisidir.