: 0 546 421 22 48
Bilgi İçin: 0 546 421 22 48

Hamilelikte Sağlıklı Diyet Planlama

hamilelikte diyet

Beş besin grubu nedir?

Tahıllar, meyveler, sebzeler, proteinli gıdalar, süt ürünleri

Tahıllar nelerdir?

Ekmek, makarna, yulaf ezmesi, mısır gevreği ve ekmeği tüm tahıllardır. Tam tahıllar, işlenmemiş ve tam tahıl çekirdeğini içerenlerdir. Yulaf, arpa, kinoa, kahverengi pirinç ve bulgur, bu tahıllarla yapılan ürünler gibi tam tahıllardır. Ürün etiketinde “tam tahıl” kelimesini arayın. Öğünleri planlarken, tahıl porsiyonlarınızın yarısını tam tahıllar yapın.

Hamilelikte ne tür meyve tüketmeliyim?

Taze, konserve, dondurulmuş veya kuru meyve yiyebilirsiniz. Meyve kategorisinde yüzde 100 meyve suyu olan meyve suyu sayılabilir, ancak meyve suyu yerine çoğunlukla bütün meyveleri yemek en iyisidir. Yemek zamanlarında tabağınızın yarısını meyve ve sebze yapın.

Hamilelikte ne tür sebzeler yemeliyim?

Çiğ, konserve, dondurulmuş veya kurutulmuş sebzeler yiyebilir veya yüzde 100 sebze suyu içebilirsiniz. Salata yapmak için koyu yeşil yapraklı sebzeler kullanın. Yemek zamanlarında tabağınızın yarısını meyve ve sebze yapın.

Proteinli yiyecekler nelerdir?

Et, kümes hayvanları, deniz ürünleri, fasulye ve bezelye, yumurta, işlenmiş soya ürünleri, kabuklu yemişler ve tohumların tümü protein içerir. Her gün çeşitli protein tüketin.

Süt ürünleri nelerdir?

Süt ve süt ürünleri peynir, yoğurt ve dondurma gibi süt ürünleri grubunu oluşturur. Yediğiniz tüm süt ürünlerinin pastörize edildiğinden emin olun. Yağsız veya az yağlı (yüzde 1) çeşitleri seçin.

Yağlar neden önemlidir?

Yağlar sağlıklı beslenmenin bir başka parçasıdır. Bir besin grubu olmasalar da size önemli besinler verirler. Hamilelik sırasında, yediğiniz yağlar enerji sağlar ve plasentayı ve birçok cenin organını oluşturmaya yardımcı olur.

Sağlıklı yağlar nelerdir?

Gıdalardaki yağlar esas olarak zeytinyağı, fındık yağı ve üzüm çekirdeği yağı gibi bitki kaynaklarından gelir. Ayrıca bazı balık, avokado, fındık ve zeytin gibi bazı gıdalarda da bulunabilir.

Diyetinizdeki katı ve sıvı yağların çoğu bitki kaynaklarından gelmelidir. Hayvansal kaynaklardan elde edilenler gibi katı yağları sınırlayın. Katı yağlar işlenmiş gıdalarda da bulunabilir.

Hamilelikte ne kadar kilo almalıyım?

Kilo alımı , hamile kalmadan önce sağlığınıza ve vücut kitle indeksinize bağlıdır. Hamilelikten önce zayıfsanız, hamilelikten önce normal kilolu bir kadından daha fazla kilo almalısınız. Hamilelikten önce fazla kilolu veya obezseniz, daha az kilo almalısınız. 

Fazladan kaç kalori almalıyım ?

Bir fetüsün olduğu ilk üç aylık dönemde genellikle fazladan kaloriye ihtiyaç duyulmaz. İkinci üç aylık dönemde günde fazladan 340 kaloriye ve üçüncü üç aylık dönemde günde yaklaşık 450 ekstra kaloriye ihtiyacınız olacak. Gün içinde fazladan kalori almak için fındık, yoğurt ve taze meyve gibi sağlıklı atıştırmalıkları elinizin altında bulundurun.

Fazla kilolu veya obez olmak hamilelikte nasıl sorunlara neden olabilir?

Hamilelik sırasında aşırı kilo , çeşitli hamilelik ve doğum komplikasyonları ile ilişkilidir.

yüksek kan basıncı, preeklampsi, erken doğum, gestasyonel diyabet, 

Hamilelik sırasında obezite ayrıca aşağıdaki riskleri artırır:

normalden daha büyük bir fetüs ( makrozomi ),  doğum travması, sezaryen doğum, doğum kusurları, özellikle NTD’leri.

Obez veya fazla kiloluysam ne olur?

Kadın doğum uzmanınızla birlikte beslenme ve egzersiz planı geliştirmeniz gerekir. Kılavuzların önerdiğinden daha az kilo alıyorsanız ve fetüsünüz iyi büyüyorsa, önerilen kılavuzlardan daha az kilo almanın  faydaları olabilir. Fetüsünüz iyi büyümüyorsa, diyet ve egzersiz planınızda değişiklik yapılması gerekebilir.

Sözlük

Anemi : Kan dolaşımında anormal derecede düşük kırmızı kan hücresi seviyeleri. Çoğu vakaya demir eksikliği (demir eksikliği) neden olur.

Doğum Kusurları : Doğumda mevcut olan fiziksel sorunlar.

Vücut Kitle İndeksi : Boy ve kilodan hesaplanan bir sayı. BMI, bir kişinin zayıf, normal kilolu, fazla kilolu veya obez olup olmadığını belirlemek için kullanılır.

Kalori : Yiyeceklerin yakıt veya enerji değerini ifade etmek için kullanılan ısı birimleri.

Sezaryen Doğum : Kadının karnında yapılan bir kesi (kesik) yoluyla rahimden bir fetüsün doğmasıdır.

Komplikasyonlar : Başka bir hastalık veya durumun sonucu olarak ortaya çıkan hastalıklar veya durumlar. Bir örnek, grip sonucu oluşan pnömonidir. Hamilelik gibi bir durumun bir sonucu olarak bir komplikasyon da ortaya çıkabilir. Hamilelik komplikasyonunun bir örneği erken doğumdur.

Fetus : Döllenmeden sonra 8 haftayı aşan insan gelişiminin aşaması.

 

Folik Asit : Hamilelik öncesinde ve sırasında alındığında bazı doğum kusurları riskini azaltan bir vitamindir.

Gestasyonel Diyabet : Hamilelik sırasında başlayan diyabet.

Yüksek Tansiyon : Normal düzeyin üzerindeki kan basıncı. Hipertansiyon da denir.

Makrozomi : Bir fetüsün beklenenden daha fazla büyüdüğü, genellikle 4.000 gramdan daha ağır olduğu bir durum.

Nöral Tüp Defektleri : Beyin, omurilik veya bunların kılıflarının gelişimindeki bir problemden kaynaklanan doğum kusurları.

Kadın Doğum Uzmanı-Jinekolog : Kadın sağlığı konusunda özel eğitim ve öğretim almış bir doktor.

Oksijen : Yaşamı sürdürmek için soluduğumuz bir element.

Plasenta : Fetusa besin sağlayan ve atıkları uzaklaştıran bir organ.

Preeklampsi : Hamilelik sırasında veya doğumdan sonra ortaya çıkabilen, yüksek tansiyon ve diğer organ yaralanması belirtileri olan bir bozukluk. Bu belirtiler arasında idrarda anormal miktarda protein, düşük sayıda trombosit, anormal böbrek veya karaciğer fonksiyonu, üst karın bölgesinde ağrı, akciğerlerde sıvı veya şiddetli bir baş ağrısı veya görme değişiklikleri yer alır.

Preterm : 37 haftadan az gebelik.

Trimester : Hamilelikte 3 aylık bir süre. Birinci, ikinci veya üçüncü olabilir.