Histerektomi , uterusu çıkarmak için yapılan ameliyattır. Kadınlar için çok yaygın bir ameliyat türüdür. Rahminizin alınması artık hamile kalamayacağınız anlamına gelir.
Histerektomi neden yapılır?
Histerektomi birçok kadının sağlık durumunu tedavi etmek için kullanılır. Bu koşullardan bazıları şunları içerir:
rahim miyomları (histerektominin en yaygın nedeni budur), endometriozis, pelvik destek sorunları ( rahim sarkması gibi ), anormal uterin kanama, kronik pelvik ağrı, jinekolojik kanser.
Histerektomiye alternatifler var mı?
Durumunuza bağlı olarak, önce ameliyat içermeyen diğer seçenekleri denemek veya durumunuzun kendi kendine düzelip düzelmediğini görmek için “izleyip beklemek” isteyebilirsiniz. Bazı kadınlar, ailelerini tamamlayana kadar histerektomi geçirmeyi bekler. Histerektomi dışında başka bir seçenek seçerseniz, daha sonra ek tedaviye ihtiyacınız olabileceğini unutmayın.
Histerektomi sırasında hangi yapılar çıkarılır?
Farklı histerektomi türleri vardır:
Total histerektomi—Uterus ve serviks çıkarılır.
Supraservikal histerektomi—Uterusun üst kısmı çıkarılır, ancak serviks yerinde bırakılır.
Radikal histerektomi—Uterus ve serviks, uterus çevresindeki yapılarla birlikte çıkarılır. Kanser teşhisi konulursa veya şüphelenilirse bu ameliyat önerilebilir.
Histerektomi sırasında rahim ağzı ve rahim dışında başka hangi organlar alınabilir?
Gerekirse yumurtalıklar ve fallop tüpleri anormal ise (örneğin endometriozdan etkilenirlerse) çıkarılabilir.
hem tüpler hem de yumurtalıklar çıkarılırsa salpingo-ooferektomi
sadece fallop tüpleri çıkarılırsa salpenjektomi
sadece yumurtalıklar çıkarılırsa ooferektomi
Cerrahınız, ameliyat zamanına kadar yumurtalıkların ve fallop tüplerinin alınıp alınmayacağını bilemeyebilir. Yumurtalık kanseri veya meme kanseri riski taşıyan kadınlar, kanser riskini azaltmak için bu organlar sağlıklı olsa bile her iki yumurtalığın da alınmasını tercih edebilirler. Buna risk azaltıcı bilateral salpingo-ooferektomi denir.
Histerektomi sırasında fallop tüplerini (yumurtalıkları değil) çıkarmak da kanseri olmayan kadınlar için bir seçenek olabilir. Bu işleme fırsatçı salpenjektomi denir. Yumurtalık kanserini önlemeye yardımcı olabilir. Ameliyatınız sırasında fallop tüplerinizi çıkarmanın olası faydaları hakkında cerrahınızla konuşun.
Menopoza girmeden yumurtalıklarım alınırsa ne olur?
Ani menopoz belirtileri ve semptomları yaşayabilirsiniz. Ayrıca osteoporoz riskiniz de artmış olabilir. Menopozun belirti ve semptomlarını hafifletmek için hormon tedavisi verilebilir ve osteoporoz riskinin azaltılmasına yardımcı olabilir. Ameliyattan hemen sonra hormon tedavisine başlanabilir. Yüksek risk altındaysanız, osteoporozu önlemek için başka ilaçlar verilebilir.
Histerektomi yapmanın farklı yolları nelerdir?
Histerektomi farklı şekillerde yapılabilir: vajinadan , karın içinden veya laparoskopi ile . Seçim, neden ameliyat olduğunuza ve diğer faktörlere bağlı olacaktır. Bazen karar ameliyat başladıktan sonra verilir ve cerrah başka problemler olup olmadığını görebilir.
Vajinal histerektomi nasıl yapılır?
Vajinal histerektomide rahim vajinadan çıkarılır. Karın kesisi yoktur. Her kadın vajinal histerektomi yaptıramaz. Örneğin, daha önce geçirilmiş bir ameliyattan yapışıklıkları olan veya çok büyük bir rahmi olan kadınlar bu tip ameliyatları yaptıramayabilirler.
Vajinal histerektominin faydaları nelerdir?
Vajinal histerektomi genellikle abdominal veya laparoskopik histerektomiden daha az komplikasyona neden olur. İyileşme süresi, normal aktivitelere daha hızlı dönüş ile abdominal cerrahiden daha kısa olabilir. Mümkün olduğunda histerektomi için ilk seçenek olarak önerilir.
Laparoskopik histerektomi nasıl yapılır?
Laparoskopik cerrahi, karnınızda sadece birkaç küçük kesi gerektirir. Bu insizyonlardan birine yerleştirilen bir laparoskop , cerrahın pelvik organları görmesini sağlar. Diğer küçük kesilerden ameliyatı gerçekleştirmek için diğer cerrahi aletler kullanılır. Rahminiz kesilerden, karnınızda yapılan daha büyük bir kesiden veya vajinanızdan (laparoskopik vajinal histerektomi olarak adlandırılır) küçük parçalar halinde alınabilir.
Robot yardımlı laparoskopik histerektomi, cerrah tarafından kontrol edilen robotik bir makine yardımıyla gerçekleştirilir. Genel olarak robot yardımlı laparoskopinin robotik yardım olmadan yapılan laparoskopiden daha iyi sonuç verdiği gösterilmemiştir.
Laparoskopik histerektominin yararları ve riskleri nelerdir?
Abdominal histerektomi ile karşılaştırıldığında, laparoskopik cerrahi daha az ağrı ile sonuçlanır, daha düşük enfeksiyon riskine sahiptir ve daha kısa hastanede kalış süresi gerektirir. Normal aktivitelerinize daha erken dönebilirsiniz. Laparoskopik cerrahinin de riskleri vardır. Özellikle robotla yapılıyorsa karın veya vajinal cerrahiye göre daha uzun sürebilir. Ayrıca, bu tip ameliyatlarda idrar yollarında ve diğer organlarda yaralanma riski artar.
Abdominal histerektomi nasıl yapılır?
Abdominal histerektomide, alt karnınızdaki bir kesiden uterus çıkarılır. Karnınızdaki açıklık, cerraha pelvik organlarınızın net bir görünümünü verir.
Abdominal histerektominin yararları ve riskleri nelerdir?
Abdominal histerektomi yapışıklıklar olsa veya uterus çok büyük olsa bile yapılabilir. Ancak abdominal histerektomi, vajinal veya laparoskopik histerektomiden daha fazla yara enfeksiyonu, kanama, kan pıhtıları ve sinir ve doku hasarı gibi komplikasyon riskiyle ilişkilidir. Genellikle, vajinal veya laparoskopik histerektomiden daha uzun bir hastanede kalış süresi ve daha uzun bir iyileşme süresi gerektirir.
Histerektomi güvenli midir?
Histerektomi en güvenli cerrahi prosedürlerden biridir. Ancak herhangi bir ameliyatta olduğu gibi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere sorunlar ortaya çıkabilir.
ateş ve enfeksiyon, ameliyat sırasında veya sonrasında ağır kanama, idrar yollarında veya yakındaki organlarda yaralanma, bacakta akciğerlere gidebilen kan pıhtıları, anestezi ile ilgili solunum veya kalp problemleri.
Ameliyatla ilgili bazı sorunlar ameliyattan birkaç gün, hafta hatta yıllar sonrasına kadar ortaya çıkmayabilir. Bu problemler, yarada kan pıhtısı oluşumunu veya bağırsak tıkanıklığını içerir. Karın histerektomisinden sonra komplikasyonlar daha sık görülür.
Tüm kadınlar aynı komplikasyon riski altında mı?
Hayır, bazı kadınlar diğerlerinden daha fazla komplikasyon riski altındadır. Örneğin, altta yatan bir tıbbi durumunuz varsa, anestezi ile ilgili problemler için daha büyük risk altında olabilirsiniz.
Histerektomi geçirdikten sonra hastanede kalmam gerekecek mi?
Ameliyattan sonra birkaç gün hastanede kalmanız gerekebilir. Hastanede kalış süreniz, geçirdiğiniz histerektominin tipine ve nasıl yapıldığına bağlı olacaktır. Ameliyattan sonra mümkün olan en kısa sürede dolaşmanız istenecektir. Yürümek bacaklarınızdaki kan pıhtılarını önlemeye yardımcı olacaktır. Kan pıhtılarını önlemeye yardımcı olması için ilaç veya başka bakım da alabilirsiniz.
Histerektomi geçirdikten sonra ne beklemeliyim?
Ameliyattan sonraki ilk birkaç gün biraz ağrınız olmasını bekleyebilirsiniz. Ağrıyı hafifletmek için size ilaç verilecektir. Birkaç hafta boyunca vajinanızdan kanama ve akıntı olacaktır. Ameliyattan sonra hijyenik ped kullanılabilir. Kabızlık çoğu histerektomiden sonra yaygındır. Bazı kadınların histerektomiden sonra mesaneyi boşaltmada geçici sorunları vardır. Diğer etkiler duygusal olabilir. Histerektomiye duygusal bir tepki vermek nadir değildir. Artık çocuk sahibi olamadığınız için üzgün hissedebilirsiniz veya eski semptomlarınız ortadan kalktığı için rahatlayabilirsiniz.
İyileşme hakkında bilmem gereken bazı önemli şeyler nelerdir?
Cerrahınızın talimatlarını izleyin. Bol bol dinlendiğinizden emin olun, ancak mümkün olduğunca sık hareket etmeniz de gerekir. Kısa yürüyüşler yapın ve her gün yürüdüğünüz mesafeyi kademeli olarak artırın. Cerrahınız kaldırabileceğinizi söyleyene kadar ağır nesneleri kaldırmamalısınız. İlk 6 hafta vajinanıza hiçbir şey sokmayın. Buna duş yapmak, seks yapmak ve tampon kullanmak dahildir.
İyileştikten sonra, rutin jinekolojik muayeneler ve genel sağlık bakımı için kadın doğum uzmanı-jinekologunuzu görmeye devam etmelisiniz. Histerektominizin nedenine bağlı olarak, yine de pelvik muayenelere ve rahim ağzı kanseri taramasına ihtiyacınız olabilir.
Sözlük
Yapışıklıklar: Doku yüzeylerinin birbirine yapışmasına neden olabilecek yara izleri.
Serviks: Uterusun vajinanın üst kısmındaki alt, dar ucu.
Komplikasyonlar: Başka bir hastalık veya durumun sonucu olarak ortaya çıkan hastalıklar veya durumlar. Bir örnek, grip sonucu oluşan pnömonidir. Hamilelik gibi bir durumun bir sonucu olarak bir komplikasyon da ortaya çıkabilir. Hamilelik komplikasyonunun bir örneği erken doğumdur.
Endometriozis: Rahmi kaplayan dokunun rahmin dışında, genellikle yumurtalıklar, fallop tüpleri ve diğer pelvik yapılar üzerinde bulunması durumudur.
Fallop Tüpleri: Yumurtanın yumurtalıktan uterusa geçtiği tüplerdir.
Fibroidler: Rahim kasında oluşan büyümelerdir. Fibroidler genellikle kanserli değildir.
Hormon Tedavisi: Menopoz döneminde meydana gelebilecek semptomların hafifletilmesine yardımcı olmak için östrojen ve sıklıkla progestinin alındığı tedavi.
Histerektomi: Uterusu çıkarmak için yapılan ameliyat.
Laparoskop: İç organları görüntülemek veya ameliyat yapmak için karında küçük bir kesiden (kesik) sokulan ince, ışıklı bir teleskop.
Laparoskopi: Karında küçük bir kesiden (kesik) laparoskop adı verilen ince, ışıklı bir teleskopun yerleştirildiği cerrahi bir prosedür. Laparoskop, pelvik organları görüntülemek için kullanılır. Ameliyat yapmak için onunla birlikte başka aletler de kullanılabilir.
Menopoz: Bir kadının adet dönemlerinin kalıcı olarak durduğu zamandır. Menopoz, 1 yıl boyunca adet görmemesinden sonra onaylanır.
Kadın Doğum Uzmanı-Jinekolog : Kadın sağlığı konusunda özel eğitim ve öğretim almış bir doktor.
Ooferektomi: Bir yumurtalığı çıkarmak için yapılan ameliyat.
Osteoporoz: Kemiklerin kolay kırılmasına neden olan klinik bir durum.
Yumurtalık Kanseri: Yumurtalıklardan birini veya her ikisini etkileyen kanser.
Yumurtalıklar: Kadınlarda, hamile kalmak ve östrojen, progesteron ve testosteron gibi önemli hormonları yapmak için gerekli olan yumurtaları içeren organlar.
Riski Azaltan Bilateral Salpingo-ooferektomi: Hem sağlıklı fallop tüplerini hem de sağlıklı yumurtalıkları çıkarmak için yapılan cerrahi. Ameliyat kanser riskini azaltmak için yapılır.
Salpenjektomi: Fallop tüplerinden birini veya her ikisini çıkarmak için yapılan cerrahi.
Salpingo-ooferektomi: Yumurtalık ve fallop tüpünü çıkarmak için cerrahi.
Rahim Sarkması: Rahmin vajina içine veya dışına düşmesi durumu.
Rahim: Kadın pelvisinde bulunan kaslı bir organ. Hamilelik sırasında, bu organ fetüsü tutar ve besler.
Vajina: Kaslarla çevrili tüp benzeri bir yapı. Vajina rahimden vücudun dışına çıkar.