![rahim filmi hsg](https://www.zuleyhagedikcevahir.com/wp-content/uploads/2022/09/hsg-rahim-filmi-442x300.jpeg)
Histerosalpingografi (HSG), rahim ve fallop tüplerinin içini görüntülemek için kullanılan bir X-ışını prosedürüdür. Genellikle fallop tüplerinin kısmen veya tamamen tıkalı olup olmadığını görmek için kullanılır. Ayrıca rahmin içinin normal boyut ve şekilde olup olmadığını da gösterebilir.
HSG neden yapılır?
Rahim veya fallop tüplerindeki yara izi veya anormallikler kısırlığa ve hamilelik sorunlarına yol açabilir.
HSG ayrıca bazı tüp sterilizasyon prosedürlerinden birkaç ay sonra fallop tüplerinin tamamen bloke edildiğinden emin olmak için kullanılır.
HSG ne zaman yapılmaz?
Hamilelik, pelvik enfeksiyon varlığı, işlem sırasında uterus kanaması varsa işlem yapılmaz.
HSG’ye hazırlanmak için ne yapmalıyım?
Kadın doğum uzmanınız , işlemden bir saat önce reçetesiz satılan bir ağrı kesici almanızı önerebilir. Bazı durumlarda, HSG’den önce almanız için bir antibiyotik de alabilirsiniz.
Çoğu insan HSG’ye işleminden sonra kendileri eve gidebilir. Ancak prosedürden sonra kendinizi iyi hissetmeyebilirsiniz, bu nedenle birinin sizi eve bırakması için düzenlemeler yapmak isteyebilirsiniz.
HSG nasıl yapılır?
HSG, bir hastanede veya görüntüleme merkezinde yapılır. HSG’nin adet döngüsünün ilk yarısında (1 ila 14. günler) yapılması en iyisidir. Bu zamanlama işlem sırasında hamile olma ihtimalini azaltır.
HSG sırasında rahim ve fallop tüplerine bir kontrast madde verilir. Kontrast madde , X-ışını ekranında vücut yapılarının tersine parlak görünür. Kontrast madde, rahim ve fallop tüplerinin iç boyutunu ve şeklini gösterir. Ayrıca kontrast maddenin vücut yapılarında nasıl hareket ettiğini de görmek mümkün.
HSG işlemi şu şekilde yapılır:
Pelvik muayenede olduğu gibi ayaklarınızı yerleştirip sırt üstü yatarsınız. Vajinaya spekulum adı verilen bir alet yerleştirilir. Rahim ağzının görülmesini sağlamak için vajinanın duvarlarını ayrı tutar. Rahim ağzı temizlenir.
Rahim ağzının ucuna lokal anestezi (ağrı kesici) enjekte edilebilir. Bu yapılırken hafif bir çimdik veya çekme hissedebilirsiniz.
Kontrast maddeyi vermek için iki yöntemden biri kullanılabilir. Birinci yöntemde, rahim ağzını sabit tutmak için bir cihazla kavranır. Daha sonra rahim ağzına kanül adı verilen bir alet yerleştirilir. Diğer yöntemde ise servikal açıklığa ince plastik bir tüp geçirilir. Tüpün sonunda şişirilmiş küçük bir balon vardır. Balon, tüpü rahim içinde yerinde tutar.
Röntgen makinesinin masasına uzanırsınız. Kontrast madde, kanül veya tüp yoluyla uterus ve fallop tüplerine verilir. Kontrast madde kramplara neden olabilir. Tüpler tıkalı ise, kontrast tüplerin gerilmesine neden olabilir.
Kontrast madde rahim ve tüpleri doldururken röntgen görüntüleri alınır. Pozisyon değiştirmeniz istenebilir. Herhangi bir tıkanıklık yoksa sıvı, tüplerin uzak uçlarından yavaşça dışarı akacaktır. Periton içine dökülen kontrast madde daha sonra vücut tarafından emilir.
Görüntüler çekildikten sonra spekulum ve kanül ve tüp çıkarılır.
HSG çekiminden sonra
HSG’den sonra, sıvının bir kısmı uterustan dışarı aktığı için yapışkan vajinal akıntı olmasını bekleyebilirsiniz. Sıvı kanla karışık olabilir. Vajinal akıntı için bir ped kullanılabilir. Tampon kullanmayın. Ayrıca aşağıdaki belirtilere olabilir:
Hafif vajinal kanama, mide krampları, baş dönmesi, baygınlık veya hasta hissetme hali.
HSG ile ilişkili riskler nelerdir?
HSG sonrası ciddi problemler nadirdir. Kontrast maddeye karşı alerjik reaksiyon, rahim yaralanması veya pelvik enfeksiyon içerir. Aşağıdaki belirtiler varsa kadın doğum doktorunuzu arayın:
Kötü kokulu vajinal akıntı, kusma, bayılma, şiddetli karın ağrısı veya kramp, ağır vajinal kanama, ateş veya titreme.
HSG’ye alternatifler nelerdir?
HSG ile aynı bilgilerin bir kısmını sağlayabilecek başka prosedürler de vardır:
Laparoskopi —Bu cerrahi prosedür genel anestezi gerektirir.
Histereskopi —Bu prosedür rahmin içinin ayrıntılı bir görünümünü verebilir. Ancak fallop tüplerinin tıkalı olup olmadığını gösteremez.
Sonohisterografi — Bu teknik , rahmin içini göstermek için bir ultrason muayenesi kullanır. Histeroskopi gibi, fallop tüpleri hakkında bilgi vermez.
Sonohisterosalpingografi—Bu prosedürde salin solüsyonu ve ultrason kullanılır. Salin serviksten geçer ve uterusa geçer. Ultrason daha sonra endometriumu görüntülemek ve salinin fallop tüplerine nasıl aktığını izlemek için kullanılır.
Sözlük
Serviks : Uterusun vajinanın üst kısmındaki alt, dar ucu.
Kontrast Madde : Belirli röntgen prosedürleri sırasında damar içine enjekte edilen bir madde. Kontrast madde yapıları veya dokuları görmeyi kolaylaştırır.
Fallop Tüpleri : Yumurtanın yumurtalıktan uterusa geçtiği tüplerdir.
Genel Anestezi : Ameliyat sırasında ağrıyı önlemek için uyku benzeri bir durum oluşturan ilaçların kullanılmasıdır.
Histeroskopi : Rahim içini görüntülemek veya ameliyat yapmak için ışıklı bir teleskopun rahim ağzından rahim içine yerleştirildiği bir prosedür.
Kısırlık : Doğum kontrolü kullanmadan 1 yıl düzenli cinsel ilişkiye girdikten sonra hamile kalamama.
Laparoskopi : Karında küçük bir kesiden (kesik) laparoskop adı verilen ince, ışıklı bir teleskopun yerleştirildiği cerrahi bir prosedür. Laparoskop, pelvik organları görüntülemek için kullanılır. Ameliyat yapmak için onunla birlikte başka aletler de kullanılabilir.
Lokal Anestezi : Vücudun bir bölgesindeki ağrıyı kesen ilaçlar.
Adet Döngüsü : Bir kadının vücudunu olası hamileliğe hazırlamak için meydana gelen aylık değişim süreci. Adet döngüsü, bir döngünün adet kanamasının ilk gününden bir sonraki döngünün adet kanamasının ilk gününe kadar tanımlanır.
Kadın Doğum Uzmanı-Jinekolog : Kadın sağlığı konusunda özel eğitim ve öğretim almış bir doktor.
Pelvik Muayene : Bir kadının pelvik organlarının fizik muayenesi.
Sonohisterografi : Rahim içinin ultrason görüntüleri alınırken rahim ağzından rahim içine steril sıvı enjekte edildiği bir prosedür.
Sterilizasyon : Kalıcı bir doğum kontrol yöntemi.
Ultrason Muayenesi : Vücudun iç kısımlarını incelemek için ses dalgalarının kullanıldığı bir test. Hamilelik sırasında, fetüsü kontrol etmek için ultrason kullanılabilir.
Rahim : Kadın pelvisinde bulunan kaslı bir organ. Hamilelik sırasında, bu organ fetüsü tutar ve besler.
Vajina : Kaslarla çevrili tüp benzeri bir yapı. Vajina rahimden vücudun dışına çıkar.