: 0 546 421 22 48
Bilgi İçin: 0 546 421 22 48

Jinekolog Randevusu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

jinekolog muayenesi hakkında

Doktor randevusuna hazırlanmak neden önemlidir?

Bir doktora gittiğinizde, sağlığınızla ilgili sorular sorulabilir. Siz de sorular sormalısınız. Sağlık bakımınız ve ihtiyacınız olabilecek herhangi bir tedavi hakkında doktorunuzla birlikte kararlar alacaksınız. Konuşmaya hazırsanız, kendi adınıza konuşabilecek ve sağlık bakımınızla ilgili en iyi kararları vermenize yardımcı olacaksınız.

Randevu almadan önce nelere dikkat etmeliyim?

Randevu aldığınızda, neden bir doktora görünmeniz gerektiğini söylemeniz gerekecektir. Kendinize şu soruları sorun:

Doktorunuzla yıllık kontrole ihtiyacınız var mı?

Ziyaretiniz yeni bir sorunla mı ilgili? Sorun acil mi? Eğer öyleyse, hemen doktora görünmeniz gerekip gerekmediğini belirttiğinizden emin olun.

Telesağlık hakkında ne bilmeliyim?

Teletıp olarak da adlandırılan telesağlık, doktorunuzu yüz yüze görmeden sağlık hizmeti almanızı sağlar. Telefonunuzu, bilgisayarınızı veya tabletinizi kullanarak doktorunuzla konuşursunuz. Doktorunuza telesağlık ziyaretinin sizin için bir seçenek olup olmadığını sorabilirsiniz. 

Jinekolog randevumdan önce ne yapmalıyım?

Jinekolog randevunuzdan  önce aşağıdaki bilgileri yazmanız yardımcı olabilir:

Sorularınız ve endişeleriniz: Ana probleminizi listenizde ilk sıraya koyun, böylece hemen gündeme getirebilirsiniz. Ardından, tartışmak istediğiniz diğer sorunları listeleyin.

Belirtileriniz ve semptomlarınız:  Bunlar, kızarıklık, şişme, ağrı, baş dönmesi veya kaşıntı gibi doktorunuza gösterebileceğiniz veya tarif edebileceğiniz şeylerdir. Belirtilerinizin nasıl hissettiğini, ne zaman başladığını ve onları neyin iyileştirdiğini açıklamaya hazır olun.

Reçeteli ilaçlar, reçetesiz satılan ilaçlar (ağrı kesiciler gibi), vitamin takviyeleri ve bitkisel ilaçlar dahil olmak üzere aldığınız ilaçlar. Her ilacı neden aldığınızı, ne kadar ilaç aldığınızı ve ne sıklıkta aldığınızı listeleyin.

Sağlık geçmişiniz ve daha önce yaptırmış olduğunuz tetkikler.

Bu listeleri sağlık bakımı ziyaretinize getirin.

Sağlık geçmişi nedir?

Sağlık geçmişi, genel sağlığınızın bir kaydıdır. Sağlık geçmişiniz telefonda veya randevunuzda sorulabilir. Ziyaretinizden önce veya ziyaretiniz sırasında doldurmanız için bir sağlık geçmişi formu alabilirsiniz. Soruları anlamadıysanız, ofis personeli size yardımcı olabilir. Hastalıklar ve yaralanmalar, hastaneye yatışlar, cerrahi işlemler, aşılar, ilaçlar (şimdi aldığınız ve geçmişte almış olduğunuz ilaçlar), alerjiler, ilaçlara ve yiyeceklere kötü tepkiler, egzersiz alışkanlıkları ve diyet, madde kullanımı (alkol, tütün, esrar ve diğer uyuşturucu kullanımı dahil), iş yerinde stres, evlenme veya taşınma gibi hayatınız üzerinde büyük etkisi olan faktörler veya olaylar, ailede hastalık öyküsü (teyzeler, amcalar, kuzenler, büyükanne ve büyükbabalar, ebeveynler, erkek kardeşler, kız kardeşler ve çocuklar dahil).

Tıbbi kayıtlarımı yeni bir doktora nasıl ulaştırabilirim?

Yeni bir doktorun tıbbi kayıtlarınızı almasının iki yolu vardır. İlk olarak, eski doktorlarınız genellikle sağlık kayıtlarınızı yeni doktorunuza gönderebilir. Bu hizmet için bir ücret alınabilir. İkinci seçenek, kayıtlarınızı yeni doktorunuza getirmenizdir. Doktorunuz size geçmiş tıbbi kayıtları, röntgenleri ve test sonuçlarını verebilir veya bunları çevrimiçi bir hasta portalından yazdırabilirsiniz.

Randevuya yanımda başka birini getirebilir miyim?

Ziyaretinizden önce doktorunuzun ofisine yanınızda refakatçi getirip getiremeyeceğinizi sorun. COVID-19 salgını sırasında olduğu gibi belirli zamanlarda ziyaretçileri sınırlamak için politikalar mevcut olabilir.

Doktorun muayenehanesine yanınızda bir arkadaşınızı veya akrabanızı getirebiliyorsanız, bu kişi sizin destekleyiciniz olarak hareket edebilir. Bu kişi, ziyaret sırasında veya sonrasında bir şeyi hatırlamanıza yardımcı olabilir. Bu kişiyle özel bilgileri rahatça paylaştığınızdan emin olun.

Küçük çocukları yanınızda getirmeniz gerekiyorsa, doktorunuzla birlikteyken onlara bakacak birini getirmeniz de yardımcı olabilir. Doktorunuza, yanınızda kaç kişi getirebileceğinizi sorun.

Ya bir tercümana ihtiyacım olursa?

Doktorunuz tercih ettiğiniz dili konuşamıyorsa bir tercümana ihtiyacınız olabilir. Büro personeline tıbbi terimleri bilen bir tercüman bulup bulamayacaklarını sorun. Onlara yeterince haber verdiğinizden emin olun.

Arkadaşlar veya aile üyeleri en iyi tercümanlığı  yapamayabilir. Tıbbi terimleri anlamayabilirler. Ayrıca, gizli tutmak istediğiniz hassas konuları doktorunuzla konuşacaksanız bunu göz önüne almanız gerekir.

Görme veya işitme sorunlarım varsa ne olur?

Gözlük kullanıyorsanız, gözlüğünüzü yanınıza almayı unutmayın. İşitme cihazı kullanıyorsanız, onu takmayı ve çalıştığından emin olun. Görme veya duymada sorun yaşıyorsanız doktorunuza bildirin. Doktorunuzdan yavaş konuşmasını istemekten çekinmeyin. Ayrıca işaret dili tercümanı talep edebilirsiniz.

Muayene odasında kimler olacak?

Doktorunuz muayene odasında bir refakatçi bulundurabilir. Bu kişi hemşire olabilir. Doktorunuz bir refakatçi önermediyse, bir refakatçi isteyebilirsiniz. 

Muayene sırasında; giysilerinizi çıkarmanız gerekiyorsa size bir önlük veya çarşaf verilmelidir. Önlük veya çarşaf çok büyük veya çok küçükse doktorunuza bildirin. İhtiyaçlarınız konusunda net olun. Bayan bir doktor tercih ediyorsanız, bunu ziyaretinizden önce veya randevunuzu alırken görüşün. Doktorunuz fizik muayenenizi olabildiğince konforlu hale getirmelidir. Bir şey sizi rahatsız ederse doktorunuza söyleyin.

Doktorumla nasıl konuşmalıyım?

Sorularınız varsa çekinmeden sorun. Sağlığınızla ilgilenen herkese soru sorma hakkınız vardır. Sağlık süreciyle ilgili her şeyi sormaktan çekinmeyin. Doktorunuz size sorular sorarsa, elinizden geldiğince cevaplayın. Doktorunuzun söylediği her şeyi anladığınızdan emin olmanız önemlidir. Basit, net açıklamalar isteyin. Yardımcı olabileceğini düşünüyorsanız, doktorunuzdan bir resim çizmesini isteyin. Dikkatli notlar alın. Yanınızda bir arkadaşınız veya akrabanız varsa, söylenenleri daha yakından dinleyebilmeniz için o kişiden not almasını isteyin.

Jinekolog randevum sırasında hangi soruları sormalıyım?

Tıbbi bir durum için tedaviye ihtiyacınız varsa, seçeneklerinizi sorun. Tüm seçenekleri bildiğinizde, iyi bir karar verme olasılığınız daha yüksektir. Aşağıdaki soruları sormak isteyebilirsiniz:

Bu duruma ne sebep olmuş olabilir?

Tedavi seçenekleri nelerdir?

Her tedavinin yararları ve riskleri nelerdir?

Tedavi hayatımı nasıl etkileyebilir?

Tedavi planını takip etmem neden önemlidir?

Tedavi olmazsam ne olabilir?

Bir teste, prosedüre veya ameliyata ihtiyacınız varsa, aşağıdakileri sormak isteyebilirsiniz:

Neden yapılıyor? Neyi içeriyor? Hazırlanmak için ne yapmam gerekiyor? Test, prosedür veya ameliyattan sonra ne beklemeliyim? Yan etkileri nelerdir? Sonuçları nasıl öğreneceğim?

İyileşmesi ne kadar sürer?

Bir ilaç reçete edilirse, aşağıdakileri sormak isteyebilirsiniz:

İlacın markası ve jenerik adı nedir? İlacı ne zaman almalıyım? Yemekle birlikte mi yoksa aç karnına mı almalıyım? Alkolden uzak durmalı mıyım? İlacın ne kadarını almalıyım? İlacı ne kadar süreyle almalıyım? Olası yan etkiler nelerdir? Herhangi bir yan etki hakkında ne yapmalıyım? Aldığım diğer ilaçlarla birlikte almak güvenli midir?

Jinekolog randevum sonunda ne yapmalıyım?

Randevunuzun sonunda, öğrendiklerinizi doktora tekrarlayın. Bu özet, doktorunuza herhangi bir yanlış anlaşılmayı netleştirme şansı verecektir. Bir şey hakkında konuşmak için daha fazla zamana ihtiyacınız olursa doktorunuza söyleyin.

Tıbbi bir durum teşhisi konulursa ne yapmalıyım?

Size tıbbi bir durumunuz olduğu söylenirse, bu konuda mümkün olduğunca çok şey öğrenin. Durumunuz hakkında ne kadar çok şey bilirseniz, doktorunuzun ne önerdiğini anlama olasılığınız o kadar artar. Hangi prosedürlerin uygulanacağını veya hangi ilaçları alacağınızı seçmeden önce gerekli tüm bilgilere sahip olduğunuzdan emin olun.

Daha fazla sağlık bilgisini nerede bulabilirim?

İnternet birçok sağlık bilgisi sunar. İnterneti kullanırken kullandığınız web sitelerine dikkat edin. Bazı sitelerde kafa karıştırıcı veya yanlış bilgiler var. Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar (“.org”) veya devlet kurumları (“.gov”) tarafından yapılan web siteleri en iyisidir. Ayrıca bilgilerin güncel olduğundan emin olmak için web sayfasındaki tarihlere dikkat edin.

Randevumdan sonra doktorumla ne zaman iletişime geçmeliyim?

Br şey hakkında kafanız karıştıysa, daha fazla sorunuz veya endişeniz var ve daha kötü hissetmeye başlarsanız, ilacınız işe yaramıyor gibi görünüyorsa, bir test veya prosedür geçirdiniz ve sonuçları almadıysanız mutlaka doktorunuzla iletişime geçiniz.

Doktorumun bana söylediklerinden memnun değilsem?

Doktorunuzun önerdiği teşhis veya tedaviden memnun değilseniz, başka bir doktora görünebilirsiniz. Buna ikinci bir görüş almak denir. Başka bir görüş almak, bakımınız hakkında daha bilinçli bir karar vermenize yardımcı olabilir.