: 0 546 421 22 48
Bilgi İçin: 0 546 421 22 48

Jinekoloji Nedir? 

jinekoloji muayene

Jinekoloji, kadın üreme sistemi ile ilgili tıp biliminin dalıdır. Jinekoloji, öncelikle hamile olmayan kadınlarla ve onların hormonal, idrar yolları, rahimle ilgili ve vajinayla ilgili sorunlarıyla ilgilenen alandır. Bu dal hem cerrahi hem de tıbbi yollarla ilgilenir.

Jinekolog kimdir?

Jinekolog , kadınların sağlığı ile ilgilenen bir doktor ve cerrahtır. Kadın üreme sistemi ve rahim, vulva, fallop tüpleri, yumurtalıklar, serviks ve meme kanseri gibi organları, vajina, doğum kontrolü, adet, menopoz cinselliği, hormonal ve doğum kontrolü konularını tedavi ederler.

Jinekolog ne zaman ziyaret edilmelidir?

Aşağıdaki nedenlerle jinekolog ziyaret edilmelidir:

Adet sorunları, düzensiz veya anormal dönemler, aylık döngü sırasında şiddetli kramplar, gebeliğin sonlandırılması, sterilizasyon ve kontrasepsiyon, Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar (CYBE), meme kanseri, serviks kanseri veya üreme yollarındaki kanserler.

Menopoz, polikistik Over Sendromu (PCOS), pelvik organları destekleyen bağlar, dokular ve kaslarla ilgili sorunlar, cinsel işlev bozukluğu.

Endometriozis üreme sistemini etkileyebilen bir durumdur.

Doğuştan anormallikler, vulvar, fibroidler, vajinal ülserler, yumurtalık kistleri ve meme ile ilgili sorunlar gibi durumlar, idrarını tutamamak, yıllık kontrol.

Jinekolog hangi testleri yapar?

Jinekolog, hastadan semptomlara ve sorunlara bağlı olarak spesifik testler yaptırmasını isteyebilir. Bu testler-

Tarama testleri-

İnsan papilloma virüsü veya HPV testi – Doktorlar, PAP testi net değilse veya HPV enfeksiyonunun bir sonucu olabilecek bazı anormallikler gösteriyorsa bu testi önerir. Bu testte doktorlar bir fırça ile rahim ağzından örnekler alırlar, rahim ağzından bazı hücreler alırlar ve daha sonra mikroskopik bir görünüm için laboratuvara gönderirler. Kansere yol açabilecek anormal hücrelerin olup olmadığını kontrol ederler.

Mamografi- Meme kanserini tespit etmek için mükemmel bir yöntemdir. Kanseri erken evrede tespit etme özelliğine sahiptir. Ancak hassas bir yöntem olduğu için kanser hücrelerinin varlığını doğrulamak için biyopsi yapılır.

Papanicolaou veya PAP testi- Bu test başlangıçta rahim ağzı kanserini tanımlayabilir. Ayrıca hücrelerdeki kanser öncesi değişiklikleri tespit edebilirler. Bu test kanseri önlemeye ve erken tedaviye başlamaya yardımcı olur. Bu test, doktorların serviksten bir hücre örneği topladığı ve daha fazla analiz için laboratuvara gönderdiği HPV testi gibidir.

Hormonal testler-

Östrojen testi- Vücuttaki östrojen seviyesini kontrol eden bir kan testidir. Östrojen, bir kadının sağlığına yardımcı olan bir hormondur. Örneğin doktorlar, kısır kadınlar veya menopozdan sonra, anormal adet döngülerinden sonra veya ergenlik gelmediğinde bile vajinal kanaması olan kadınlar için östrojen testleri önermektedir.

Progesteron testi – Progesteron, döllenmiş bir yumurta için rahmin hazırlanmasına yardımcı olur. Rahim döllenmiş bir yumurta alırsa, progesteron seviyesi yüksek olmaya devam eder. Ancak yumurta döllenmezse yeni bir adet döngüsü oluşur ve progesteron seviyesi düşer. Hamilelik sırasında progesteron seviyesi düşükse, düşüklere neden olabilir.

Folikül Uyarıcı Hormon veya FSH Testi- Beyindeki hipofiz bezi bu hormonu üretir ve yumurtanın uterusta büyümesini uyarır. Jinekologlar bu testi PCOS vakalarında, düzensiz adet döngülerinde, yumurtalık kistlerinde veya hipofiz bezindeki tümörlerde isterler.

Testosteron testi- Testosteron bir erkek hormonu olmasına rağmen, dişiler de yumurtalıklarda üretir. Adet görmemiş, PKOS, akne, kilo artışı, kısırlık, erkek tipi kellik, sakal gelişimi veya cinsel istekte azalma olup olmadığı bu test için kontrol edilmelidir.

Tiroid hormonları – Tiroid kadınlarda erkeklerden daha yaygındır. Ayrıca, tiroid hamileliği ve doğurganlığı etkileyebilir.

Üç tiroid hormonu vardır –

Tiroid uyarıcı hormon veya TSH- Hipofiz bezi bu hormonu uyarır ve tiroid bezine bu hormonu az ya da çok üretmesini söyler.

Tiroksin veya T4 , aktif duruma dönüşebilen aktif olmayan bir hormondur.

Triiyodotironin- Bu hormon, öncelikle tiroksin dönüştüğünde aktif formdadır.

Teşhis Testi-

Rahim ağzı biyopsisi – Doktorlar, HPV’nizin pozitif olması veya pelvik muayenenizde veya PAP testinizde bazı anormal şeyler olması durumunda bu testi yapabilir. Genellikle, bu test aylık döngünün bir haftasından sonra yapılır.

Kolposkopi- Bu test, serviks, genital siğiller, kanser öncesi hücreler ve genital sorunlardaki iltihaplanmayı bulmaya yardımcı olur. Doktorlar genellikle bunu anormal bir PAP testinden sonra önerir.

Laparoskopi- Açık cerrahiden farklıdır. Ancak jinekologlar bunu miyomları ve rahmi çıkarmak, tüp ligasyonu yapmak, yumurtalık kistlerini ve endometriozisi teşhis etmek ve kronik pelvik ağrıyı tedavi etmek için kullanırlar.

Sistoskopi- Jinekologlar, kişinin idrarında kan, ağrılı idrara çıkma veya aşırı aktif mesane varsa bu testi önerir. Ayrıca mesane kanseri teşhisine yardımcı olur.

Histeroskopi – Rahim ve rahim ağzı kanamalarının tanı ve tedavisinde yardımcı olan bir yöntemdir. Doktorlar bu yöntemi anormal dokuların çıkarılmasında da kullanırlar.

Jinekolog ve bir kadın doğum uzmanı arasındaki fark nedir?

Hem jinekolog hem de doğum uzmanı kadın ve üreme ile ilgilense de, ikisi arasında küçük bir fark vardır.

Bir kadın doğum uzmanı esas olarak hamilelikle ilgilenir. Kişiye hamilelikten önce bakarlar, bebeğin doğumuna yardımcı olurlar ve bebek ve anne için hamilelik sonrası bakım sağlarlar.

Öte yandan, bir jinekolog, kadın üreme sisteminin sorunları ve refahı ile ilgilenir. Örneğin, doğurganlığa, hormonal dengesizliğe ve adet döngüsünün düzenlenmesine yardımcı olurlar. Ayrıca kadın üreme organlarının kanserlerini tedavi ederek bu bölgelerdeki ağrı ve yaralanmaları azaltırlar.

İkisinin eğitimi arasında da fark var. Bir kadın doğum uzmanı daha hassastır ve hamilelik ve doğumla ilgili daha iyi eğitime sahiptir.

Ayrıca her iki alanda da pratik yapabilir ve eğitim alabilirler. Eğitimlerinin ardından kadın doğum, jinekoloji veya her iki alanda da uzman olmayı seçebilirler. 

Jinekologlar serviks kanseri ve meme kanserini nasıl tedavi eder?

Kadın üreme organlarının kanserlerini kanserin evresine, hastanın genel sağlığına, kanserin tipine ve hastanın ileride çocuk sahibi olmak isteyip istemediğine göre tedavi eder.

Jinekomasti üreme kanserini tedavi etmek için en yaygın kullanılan yöntemler şunlardır:

İmmünoterapi: Bu yöntemde doktorlar, bağışıklık sistemini güçlendiren ve kanser hücrelerini öldüren ilaçlar reçete eder.

Kemoterapi: Bu terapide doktorlar ilaçları hastanın ağzından veya damarlarından enjekte eder. Bu ilaçlar kana karışır ve kanser hücrelerini öldürmeye yardımcı olur.

Radyasyon: Bu yöntem kanser hücrelerini öldürmek için radyasyon enerjisi kullanır. Doktorların kullandığı farklı radyasyon türleri vardır.

Ameliyatlar: Jinekologlar duruma göre çeşitli ameliyatlar kullanırlar. Pelvik ekzenterasyon, lazer cerrahisi, kriyocerrahi, koni biyopsisi, histerektomi vb.

Jinekologlar PCOS ve hormonal dengesizlik için ne yapar?

Bunların tedavisi kök nedene bağlıdır. Doktorlar, soruna neyin neden olduğuna bağlı olarak hastayı hormonal dengesizlik için tedavi edeceklerdir. Hormon eksikliği varsa ilaç enjekte edebilir veya ağızdan ilaç verebilirler. Hormonlarınız gerekenden daha kaliteliyse, doktorlar nedene bağlı olarak hap, ameliyat veya radyasyon gibi diğer yöntemleri tercih edecektir.

PCOS için genellikle bir yaşam tarzı değişikliği önerirler ve hormon hapları, doğum kontrol hapları kombinasyonu reçete ederler veya adet döngüsünü düzenlemek için progestin tedavisi kullanırlar.

Jinekolog muayenesi nasıl olur ?

Çoğu zaman, birçok insan bir jinekologu ilk kez ziyaret ederken gergindir. Ancak hastayı rahatlatmak ve nazik davranmak mükemmel bir jinekologun sorumluluğundadır.

Doktorunuz önce yaş, kilo, isim gibi genel sorular soracaktır. Ayrıca, probleminiz ve karşılaştığınız belirtiler hakkında sorular soracaktır. Daha sonra, aile geçmişiniz ve ailede başka birinin benzer bir sorunu olup olmadığı gibi sizinle ilgili bazı kişisel sorular sorabilirler. Veya fiziksel ilişkinizi, doğum kontrol hapı vb. kullanıp kullanmadığınızı sorabilirler.

Jinekologunuz sizden belirli testler yaptırmanızı bile isteyebilir. Daha sonra bu testlere göre doktorunuz tedavinize başlayacaktır. Ya da ihtiyacı olduğunu hissederse sizi fiziksel olarak muayene edebilir.

Kadınlar birçok fiziksel sorunla karşı karşıyadır. Ancak kadınların ve genç kızların esenliği esastır. Ne yazık ki, birçok kadın ve kız çocuğu bir jinekoloğa gitmekten çekiniyor veya korkuyor. Ancak üreme sisteminizde veya hormonlarınızda anormal bir durum olduğunu düşünüyorsanız bir uzmana görünmeniz gerekir. Ateş, alerji, ishal vb. bedensel rahatsızlıklarımızda doktora gittiğimiz gibi, üreme organlarımızda veya hormon dengesizliklerimizde de mutlaka bir jinekologdan yardım almalıyız.