Klamidya cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur (CYBE) . Klamidya genellikle cinsel ilişki yoluyla yayılır. Klamidya, kadınlarda, özellikle 15 ila 24 yaş arasındaki genç kadınlarda en yaygın CYBE’lerden biridir. Genellikle hiçbir semptomu yoktur. Antibiyotikler klamidyayı tedavi edebilir. Tedavi edilmediği takdirde, klamidya kadınlarda hamile kalmada zorluk gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Klamidya nedir?
Klamidya, Chlamydia trachomatis bakterisinin neden olduğu bir CYBE’dir. Kadın üreme organlarına zarar verebileceği için özellikle kadınlar için ciddi bir sorundur.
Klamidya kimlerde görülür ?
Chlamydia, kadınlar için en yaygın CYBE’lerden biridir. En sık 15-24 yaş arası genç kadınlarda görülür.
Klamidya nasıl bulaşır ?
Klamidya şu yollarla yayılır:
Klamidya cinsel ilişki yoluyla bulaşır. Klamidya herhangi bir semptom olmasa bile bulaşabilir Bu, semptomu olmayan birinden klamidya kapabileceğiniz anlamına gelir.
Genital dokunma. Bir erkeğin klamidyanın yayılması için genital dokunma yeterlidir.
Doğum sırasında anneden bebeğine bulaşabilir.
Klamidya belirtileri nelerdir?
Klamidya “sessiz” bir enfeksiyon olarak bilinir, çünkü klamidyası olan kadınların çoğunda semptom görülmez. Belirtileriniz varsa, klamidyayı aldıktan sonraki birkaç haftaya kadar bunları fark etmeyebilirsiniz.
Belirtiler şunları içerebilir:
Adetler arasında kanama, idrar yaparken yanma, ateş, bel ağrısı, daha az karın ağrısı, mide bulantısı, cinsel ilişki sırasında ağrı, olağandışı vajinal akıntı,
Sizde klamidya olabileceğini düşünüyorsanız, siz ve seks partner(ler)iniz en kısa zamanda bir doktora görünmelisiniz.
Herhangi bir semptomu olmayan klamidya, gelecekte sağlık sorunlarına (hamile kalamama dahil) yol açabilir. Sizde veya partnerinizde klamidya olup olmadığını öğrenmenin tek yolu test yaptırmaktır.
Klamidya için test yaptırmam gerekir mi?
24 yaşında veya daha küçükseniz ve cinsel ilişkiye giriyorsanız, klamidya için test yaptırmanız gerekir. Klamidya en çok 15 ila 24 yaş arasındaki kadınlarda görülür. Son negatif test sonucunuzdan bu yana herhangi bir klamidya semptomunuz varsa veya cinsel partnerinizde klamidya varsa, test yaptırmanız gerekir.
24 yaşından büyükseniz , geçen yıl veya son testinizden bu yana aşağıdaki durumlarda test yaptırmanız gerekir:
Yeni bir cinsel partneriniz varsa
Cinsel partneriniz size klamidyası olduğunu söylediyse,
Geçmişte klamidya veya başka bir CYBE geçirme öykünüz varsa
Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmadıysanız ve tek eşli olmayan bir ilişki içindeyseniz
Ayrıca hamileyseniz veya herhangi bir klamidya semptomunuz varsa test yaptırmanız gerekir.
Klamidya nasıl teşhis edilir?
Klamidyayı test etmenin iki yolu vardır:
İdrar testi. Bu en yaygın olanıdır. Bir bardağa idrar yaparsınız. İdrarınız daha sonra klamidya için test edilir.
Sürüntü testi. Doktorunuz enfekte bir yerden (vajina, serviks, rektum veya boğaz) sıvı örneği almak için pamuklu çubuk kullanır. Sıvı daha sonra klamidya için test edilir.
Klamidyayı tespit etmek için smear testi kullanılmaz.
Klamidya nasıl tedavi edilir?
Doktorunuz klamidya tedavisi için antibiyotik reçete edecektir. Antibiyotikler klamidyayı tedavi edebilir. Ancak üreme organlarınızın yara izi de dahil olmak üzere vücudunuzda yapılan kalıcı hasarları onaramazlar. Bu nedenle en kısa sürede test yaptırmalı ve antibiyotik kullanmalısınız.
Antibiyotiklerin işe yaraması için semptomlar geçse bile doktorunuzun size verdiği antibiyotiklerin hepsini bitirmelisiniz. Klamidya için antibiyotiklerinizi kimseyle paylaşmayın. Tedaviden sonra semptomlar kaybolmazsa, doktorunuza başvurun.
Hamileyseniz doktorunuza söyleyiniz. Doktorunuz size hamilelik sırasında almanız güvenli olan antibiyotikler verebilir.
Klamidya tedavi edilmezse ne olabilir?
Tedavi edilmeyen klamidya, kadınlarda aşağıdakiler de dahil olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir:
Pelvik inflamatuar hastalık (PID), kadın üreme organlarının enfeksiyonu. PID, kronik pelvik ağrıya, hamilelik sorunlarına ve kısırlığa (hamile kalamayacağınız anlamına gelir) yol açabilir. Tedavi edilmeyen klamidya, PID’nin yaygın bir nedenidir. Tedavi edilmemiş klamidyası olan kadınların yaklaşık %10 ila %15’ini etkiler.
Cinsel aktiviteden HIV (AIDS’e neden olan virüs) kapma riskinde artış
Klamidya varsa ne yapmalıyım?
Klamidya tedavisi kolaydır. Ama bir an önce test edilip tedavi olmanız gerekiyor.
Klamidyanız varsa:
En kısa zamanda bir doktora görünün. Antibiyotikler klamidyayı tedavi eder, ancak üreme organlarınızdaki kalıcı hasarı düzeltmez.
Tüm ilaçları alın. Semptomlar geçse bile, tüm antibiyotikleri bitirmeniz gerekir.
Cinsel partnerinize söyleyin, böylece test edilip tedavi edilebilirler. Test edilip tedavi edilmezlerse tekrar klamidya kapabilirsiniz.
Siz ve partneriniz tedavi edilene ve iyileşene kadar cinsel temastan kaçının. Antibiyotiklerinizi bitirdikten sonra bile, klamidyası olan biriyle cinsel ilişkiye girerseniz, tekrar klamidya alabilirsiniz.
Antibiyotikleri bitirdikten sonra birkaç gün içinde geçmeyen semptomlarınız varsa tekrar doktorunuza veya hemşirenize görünün.
Klamidya hamileliği nasıl etkiler?
Hamile kadınlar için klamidya erken doğuma veya 37 haftalık hamilelikten önce doğan bebeklere yol açabilir. Erken doğum, bebek ölümlerinin en yaygın nedenidir ve çocuklarda uzun süreli sağlık ve gelişim sorunlarına yol açabilir.
Klamidyası olan annelerden doğan bebekler şunları alabilir:
Gözlerinde konjonktivit veya pembe göz adı verilen enfeksiyonlar. İşaretler, gözlerden akıntı ve şişmiş göz kapaklarını içerir. Belirtiler en sık doğumdan sonraki iki hafta içinde ortaya çıkar.
Akciğer iltihaplanması. Belirtiler her zaman olmasa da tıkanıklık, öksürük ve hızlı veya zor nefes almayı içerir. Belirtiler genellikle doğumdan bir ila üç ay sonra ortaya çıkar.
Klamidyayı nasıl önleyebilirim?
Klamidyayı veya herhangi bir CYBE’yi önlemenin en iyi yolu cinsel ilişkiye girmemektir.
Cinsel ilişkiye giriyorsanız , aşağıdaki adımlarla CYBE kapma riskinizi azaltın:
Kondom kullanın. Prezervatifler, seks yaparken CYBE’leri önlemenin en iyi yoludur. Bir erkeğin klamidya vermek veya almak için boşalması (gelmesi) gerekmediğinden, penis vajinaya, ağza veya anüse dokunmadan önce prezervatifi taktığınızdan emin olun. Doğum kontrol hapları, aşılar, implantlar veya diyaframlar gibi diğer doğum kontrol yöntemleri sizi CYBE’lerden korumayacaktır.
Test yaptırın. Sizin ve eşinizin CYBE için test edildiğinden emin olun. Seks yapmadan önce test sonuçları hakkında birbirinizle konuşun.
Tek eşli olun. Sadece bir partnerle seks yapmak CYBE riskinizi azaltabilir. CYBE için test edildikten sonra birbirinize sadık olun. Bu, yalnızca birbirinizle seks yaptığınız ve başka kimseyle seks yapmadığınız anlamına gelir.
Seks partneri sayınızı sınırlayın. CYBE kapma riskiniz, sahip olduğunuz ortak sayısıyla birlikte artar.
Vajinal duş yapma. Duş , vajinadaki sizi enfeksiyondan koruyan bazı normal bakterileri yok eder. Bu, CYBE alma riskinizi artırabilir.
Alkol veya uyuşturucuları kötüye kullanmayın. Çok fazla alkol almak veya uyuşturucu kullanmak riskli davranışları artırır ve sizi cinsel saldırı ve olası CYBE’lere maruz kalma riskine sokabilir.
Adımlar birlikte kullanıldığında en iyi sonucu verir. Hiçbir adım sizi her bir CYBE türünden koruyamaz.