Kolposkopi, kolposkop adı verilen özel bir büyüteç cihazı aracılığıyla servikse bakmanın bir yoludur. Vajinaya ve servikse ışık tutar. Bir kolposkop, normal görünümü büyük ölçüde büyütebilir. Bu muayene, bir kadın doğum uzmanının tek başına gözle görülemeyen sorunları bulmasını sağlar.
Kolposkopi neden yapılır?
Kolposkopi, rahim ağzı kanseri tarama testlerinin sonuçları, rahim ağzı hücrelerinde anormal değişiklikler gösterdiğinde yapılır. Kolposkopi anormal hücreler hakkında daha fazla bilgi sağlar. Kolposkopi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer sorunları daha fazla değerlendirmek için de kullanılabilir.
Servikste genital siğiller, servisit (iltihaplı bir serviks), polipler gibi iyi huylu büyümeler, ağrı, anormal kanama.
Bazen kolposkopinin birden fazla kez yapılması gerekebilir. Ayrıca bir tedavinin sonucunu kontrol etmek için de kullanılabilir.
Prosedür nasıl uygulanıyor?
Kolposkopi tipik olarak doktorunuzun ofisinde yapılır. Prosedürü uygulamanın en iyi zamanı, adet siz döneminizdir. Bu, serviksin daha iyi görünümesini sağlar. Testten en az 24 saat önce, vajinal duş, tampon kullanmak, vajinal ilaçlar kullanmak, seks yapmak uygun değildir.
Pelvik muayenede olduğu gibi, ayaklarınız kaldırılmış ve destek için ayak dayama yerlerine yerleştirilmiş olarak sırt üstü yatacaksınız. Vajinal duvarları birbirinden ayırmak için bir spekulum kullanılacaktır, böylece vajina içi ve serviks görülebilir. Kolposkop vajinanızın açıklığının hemen dışına yerleştirilir.
Pamuklu çubuk veya pamuk top ile serviks ve vajinanıza hafif bir solüsyon uygulanacaktır. Bu sıvı rahim ağzındaki anormal bölgelerin görülmesini kolaylaştırır. Hafif bir yanma hissedebilirsiniz.
Kolposkopi sırasında biyopsi ne zaman yapılır?
Kolposkopi sırasında kadın doğum uzmanınız anormal alanlar görebilir. Bu alanların biyopsisi yapılabilir. Biyopsi sırasında rahim ağzından küçük bir doku parçası alınır. Numune özel bir cihazla çıkarılır. Hücreler ayrıca serviks kanalından da alınabilir. Hücreleri toplamak için özel bir cihaz kullanılır. Buna endoservikal küretaj denir.
İyileşme sırasında ne beklemeliyim?
Biyopsi olmadan kolposkopi yaptırırsanız, kendinizi hemen iyi hissedersiniz. Normalde yaptığınız şeyleri yapabilirsiniz. Birkaç gün boyunca biraz lekelenme olabilir.
Biyopsi ile kolposkopi yaptırırsanız 1 veya 2 gün ağrı ve rahatsızlık hissedebilirsiniz. Reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar yardımcı olabilir. Vajinal kanamanız olabilir. Ayrıca birkaç gün boyunca koyu renkli bir akıntınız olabilir. Bu, biyopsi bölgesinde kanamayı durdurmaya yardımcı olmak için kullanılan ilaçlardan kaynaklanabilir. Akıntı durana kadar hijyenik ped takmanız gerekebilir.
Kadın doğum uzmanınız, aktivitenizi kısa bir süre için sınırlamanızı önerebilir. Rahim ağzı iyileşirken kısa bir süre vajinanıza hiçbir şey sokmamanız söylenecektir. Yani seks yapmayın, tampon kullanmayın, vajinal duş yapmayın.
Kadın doğum doktorunuzu ne zaman aramalısınız?
Aşağıdaki sorunlardan herhangi birine sahipseniz hemen doğum uzmanınızı arayın:
Ağır vajinal kanama (saatte birden fazla hijyenik ped kullanılması), şiddetli alt karın ağrısı, ateş, titreme semptomlarından herhangi biri varsa doktorunuza hemen ulaşın.
Sözlük
Biyopsi: Küçük bir doku parçasını çıkarmak için yapılan küçük bir cerrahi prosedür. Bu doku bir laboratuvarda mikroskop altında incelenir.
Rahim Ağzı Kanseri: Rahim ağzında, vajinanın üst kısmında rahme açılan bir kanser türü.
Serviks: Uterusun vajinanın üst kısmındaki alt, dar ucu.
Kolposkop: Rahim ağzı, vajina ve vulvayı incelemek için kullanılan özel bir büyüteç aleti.
Kolposkopi: Kolposkop adı verilen bir aletle büyütme altında serviks, vulva veya vajinanın görüntülenmesi.
Pelvik Muayene: Bir kadının pelvik organlarının fizik muayenesi.
Polipler: Bir organın içinde gelişebilen anormal doku büyümeleridir.
Spekulum: Vajina duvarlarını açık tutmak için kullanılan bir alet.