Kronik pelvik ağrı nedir?
Kronik pelvik ağrı, pelvik bölgede 6 ay veya daha uzun süren ağrıdır. Kronik ağrı gelip gidebilir veya sürekli olabilir. Kronik olarak kabul edilmesi için her gün meydana gelmesi gerekmez.
Bazen kronik pelvik ağrı düzenli bir döngüyü takip eder. Örneğin, adet sırasında ortaya çıkabilir. Veya yemekten önce veya sonra, idrar yaparken veya seks sırasında sadece belirli zamanlarda ortaya çıkabilir.
Kronik pelvik ağrıya ne sebep olur?
Kronik pelvik ağrı, çeşitli koşullardan kaynaklanabilir. Bu durumlardan bazıları üreme organları ile değil, idrar yolları veya bağırsaklarla ilgili olabilir.
Bazen ağrının nedeni olabilecek birden fazla durum vardır. Bazen hiçbir sebep bulunamaz. Sebep bulamamak, acının gerçek olmadığı anlamına gelmez. Uzmanlar, pelvik ağrı ile belirli bir nedeni saptamanın her zaman mümkün olmadığı konusunda hemfikirdir.
Pelvik ağrıya neden olabilecek bazı sağlık durumları nelerdir?
Pelvik inflamatuar hastalık (PID) -PID, hem akut hem de kronik pelvik ağrıya neden olabilen üreme organlarının bir enfeksiyonudur. Belirtiler anormal vajinal akıntı, ateş ve alt pelvik bölgede ağrıyı içerebilir. Ancak birçok PID vakası herhangi bir belirtiye neden olmaz.
Dismenore (ağrılı adet dönemleri) – Adet döneminde hafif ağrı yaygın olmasına rağmen, bazı kadınların ayda 1 veya 2 gün süren şiddetli ağrıları vardır. Dismenorenin bir nedeni, menstrüasyon sırasında uterusun iç yüzeyi tarafından yapılan yüksek prostaglandin seviyeleridir.
Endometriozis – Adet ağrısı zamanla kötüleşirse, ağrı adet akışının ilk 1 veya 2 gününden uzun sürerse veya ağrı ay boyunca veya seks sırasında ortaya çıkarsa, bunun nedeni endometriozis olabilir. Endometriozis hakkında daha fazla bilgi edinin.
Miyomlar – Miyomlar, rahim içinde, rahim duvarı içinde veya bir sap ile rahim dışına yapışık olarak meydana gelebilen büyümelerdir. Daha ağır veya daha sık adet dönemlerine neden olabilirler. Karında veya belde ağrı veya baskı hissedebilirsiniz.
İdrar yolu sorunları— Böbrek taşları, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları (İYE) ve mesane kanseri gibi birçok idrar yolu rahatsızlığı kronik pelvik ağrı ile ilişkilendirilmiştir. En yaygın durumlardan biri , mesane duvarının ve iç yüzeyinin iltihaplanması olan interstisyel sistittir. Semptomlar pelvik ağrı, sık idrara çıkma ve idrar yapmada aciliyeti içerir.
Sindirim sistemi sorunları — İrritabl bağırsak sendromu (IBS) , kronik pelvik ağrı ile ilişkili en yaygın durumlardan biridir. Pelvik ağrıya neden olabilecek diğer sindirim sorunları arasında inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) , divertikülit (kolon duvarından şişkin bir kese iltihabı) veya kanser bulunur. Sindirim sistemi sorunları hakkında daha fazla bilgi edinin.
Kas ve iskelet problemleri:
Bel ağrısı, disk yaralanmaları ve pelvik kas spazmları kronik pelvik ağrıya neden olabilir.
Fazla kilolu olmak, pelvistekiler de dahil olmak üzere eklemleri ve kasları zorlayabilir.
Hamilelik, pelvis ve omurgadaki bağları zorlayabilir. Hamilelik sırasında veya hamilelikten hemen sonra başlayan ağrı, peripartum pelvik ağrı sendromu adı verilen bir duruma işaret edebilir.
Kötü duruş ağrıya katkıda bulunabilir.
Miyofasiyal ağrı sendromu, tetik noktaları olarak adlandırılan kastaki hassas noktaların vücudun yakın bölgelerinde ağrıya neden olduğu bir durumdur.
Kronik pelvik ağrı nasıl teşhis edilir?
Pelvik ağrının birçok nedeni olabileceğinden, teşhis edilmesi genellikle zordur.
Doktorunuza tıbbi geçmişiniz hakkında bilgi verin. Ağrı ve günlük yaşamınız üzerindeki etkisi hakkında konuşun. Pelvik muayene de dahil olmak üzere fizik muayeneniz yapılır. Nedeni bulmak için testler yapılabilir.
Ağrınızın nedenini bulmak için bir gastroenterolog (sindirim sorunlarına odaklanan bir doktor) veya ürojinekolog ( üriner ve ilgili sorunlar konusunda uzmanlaşmış bir jinekolog ) gibi başka uzmanlara görünmeniz gerekebilir.
Ağrı günlük hayatınızı nasıl etkiler?
Hamilelikler ve herhangi bir fiziksel, cinsel veya duygusal istismarla ilgili sorular da dahil olmak üzere tıbbi ve cinsel geçmişiniz hakkında sorular sorulmalıdır. Ağrıyı anlatan bir günlük tutmanız istenebilir.
Ağrı günlüğüne ne yazmalıyım?
Ağrınızın bir kaydı, nedenini bulmanıza yardımcı olabilir. Daha eksiksiz bilgilerin toplanabilmesi için bir ağrı günlüğü tutmanız istenebilir. Ağrı günlüğünüzde aşağıdaki bilgileri not edin:
Ne zaman ağrı hissediyorsunuz ?
Günün zamanı, adet döngünüzün belirli zamanlarında,
Aşağıdaki aktivitelerden önce, sırasında veya sonrasında: yemek yeme, idrara çıkma, bağırsak hareketi, seks, fiziksel aktivite veya uyku.
Ağrıyı nasıl tarif edersiniz?
Keskin bir bıçak mı yoksa donuk bir ağrı mı?
Dalgalar halinde mi geliyor yoksa sabit mi?
Ne kadar sürer?
Ne kadar yoğun?
Çoğunlukla tek bir yerde mi yoksa geniş bir alanda mı?
Hep aynı yerde mi?
Onu daha iyi veya daha kötü yapan nedir?
Hangi ilaçları aldın?
Kronik pelvik ağrıyı teşhis etmeye yardımcı olmak için hangi testler yapılabilir?
İhtiyacınız olan testler semptomlarınıza ve pelvik muayenenin sonuçlarına bağlıdır. Kanınızın veya diğer dokularınızın testleri gibi laboratuvar testleriniz olabilir. Aşağıdaki görüntüleme testlerinden bazıları gerçekleştirilebilir:
ultrason muayenesi, laparoskopi, sistoskopi, kolonoskopi, sigmoidoskopi,
Kronik pelvik ağrı tedavi edilebilir mi?
Ağrının nedeni bulunursa tedavi edilebilir. Bir neden bilinmiyorsa, tedavi ağrıyı gidermeye odaklanır. Bir neden bulunamazsa tedaviden vazgeçmemek önemlidir. Ağrıyı azaltmanın veya hafifletmenin ya da daha da kötüleştirmekten kaçınmanın birçok yolu vardır.
Kronik pelvik ağrıya neden olan sağlık durumları nasıl tedavi edilir?
Belirli bir durumun neden olduğu kronik pelvik ağrı, ilaç veya ameliyatla tedavi edilir. Örneğin:
PID antibiyotiklerle tedavi edilir.
Dismenore ve endometriozis, doğum kontrol hapları, doğum kontrol implantı, doğum kontrol enjeksiyonu veya hormonal rahim içi araç (RİA) ile tedavi edilebilir . Endometriozis tedavisinde hormon salınımını durduran ilaçlar da kullanılabilir.
Bazı problemlerde ilaçlar işe yaramazsa ameliyat yapılabilir. Fibroidler ve kistler cerrahi olarak çıkarılabilir. Endometriozis dokusu da özel bir laparoskopik cerrahi türü ile alınabilir. Histerektomi bir seçenek olabilir.
Kronik pelvik ağrıyı gidermek için kullanılan diğer yöntemler nelerdir?
Kronik pelvik ağrıyı tedavi etmek için çeşitli ağrı kesici önlemler kullanılabilir. İlaçlar, fizik tedavi, beslenme tedavisi ve ameliyatı içerir:
Yaşam tarzı değişiklikleri—İyi duruş, düzenli egzersiz ve kilo kaybı pelvik ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
İlaçlar—Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID’ler), prostaglandinleri hedef alan ağrı kesicilerdir ve pelvik ağrıyı, özellikle dismenoreyi gidermede yardımcı olur. Antidepresanlar ve sinir ağrısı ilaçları da dahil olmak üzere diğer ilaçlar önerilebilir.
Fizik tedavi—Akupunktur, akupresür ve sinir stimülasyonu tedavileri, dismenorenin neden olduğu ağrının tedavisinde faydalı olabilir. Pelvik taban fizik tedavisi, kronik pelvik ağrıya bağlı kaslara odaklanır. Tetik noktalarını kolaylaştıran fizik tedavi, kas ağrısını hafifletebilir. Bazı fizik tedavi türleri, ağrıyla başa çıkmak için zihinsel teknikleri öğretir. Bu türler arasında gevşeme egzersizleri ve biofeedback bulunur.
Beslenme tedavisi—Dismenoreyi gidermek için B 1 vitamini ve magnezyum kullanılabilir.
Ameliyat—Diğer tedavilere yanıt vermeyen pelvik ağrı ameliyatla giderilebilir. Sinirleri kesmek veya yok etmek, ağrı sinyallerinin doku ve organlara ulaşmasını engeller.
Danışmanlık (terapi) ağrının giderilmesine nasıl yardımcı olabilir?
Bilişsel davranışçı terapi adı verilen bir terapi türü yardımcı olabilir. Seks terapisi de yardımcı olabilir. Seks terapisi, ağrısız seks yapmanıza, seksten zevk almanıza ve genel olarak pelvik ağrıyı gidermenize yardımcı olabilir.
Sağlık uzmanınız danışmanlık öneriyorsa, bu, ağrınızın “kafanızda” olduğu anlamına gelmez. Danışmanlık, genel bir tedavi planının parçası olarak yardımcı olabilir.
Sözlük
Antibiyotikler : Belirli enfeksiyon türlerini tedavi eden ilaçlar.
Antidepresanlar : Depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar.
Biofeedback : Bir kişinin kalp atışı veya kan basıncı gibi vücut fonksiyonlarını kontrol etmesine yardımcı olmak için fizyoterapistler tarafından kullanılan bir teknik.
Mesane : İdrarın depolandığı içi boş, kaslı bir organ.
Bilişsel Davranışçı Terapi (CBT) : Bir tür psikoterapi. CBT sırasında, sorunlarla ilgili düşünme ve başa çıkma şeklinizi değiştirmenize yardımcı olacak belirli beceriler öğrenirsiniz.
Kolonoskopi : Küçük, ışıklı bir alet kullanılarak kalın bağırsağın muayenesi.
Kistler : Sıvı ile dolu keseler veya keseler.
Sistoskopi : Üretranın ve mesanenin içinin incelendiği bir test.
Dismenore : Adet döneminde rahatsızlık ve ağrı.
Endometriozis : Rahmi kaplayan dokunun rahmin dışında, genellikle yumurtalıklar, fallop tüpleri ve diğer pelvik yapılar üzerinde bulunması durumudur.
Fibroidler : Rahim kasında oluşan büyümeler. Fibroidler genellikle kanserli değildir.
Jinekolog : Kadın sağlığı konusunda özel eğitim ve öğretim almış bir doktor.
Hormon : Hücrelerin veya organların işlevini kontrol eden vücutta yapılan bir madde.
Histerektomi: Uterusu çıkarmak için yapılan ameliyat.
İltihap : Vücuttaki dokularda ağrı, şişlik, kızarıklık ve tahriş.
Rahim İçi Araç (RİA) : Hamileliği önlemek için rahim içine yerleştirilen ve rahim içine bırakılan küçük bir cihazdır.
İnflamatuar Bağırsak Hastalığı (IBD) : Bağırsakların iltihaplanmasına neden olan bir grup hastalığın adı. Örnekler arasında Crohn hastalığı ve ülseratif kolit bulunur.
İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS) : Gaz, ishal, kabızlık ve karın ağrısına neden olabilen bir sindirim bozukluğu.
Böbrek : İdrara dönüşen atıkları uzaklaştırmak için kanı filtreleyen bir organ.
Laparoskopi : Karında küçük bir kesiden (kesik) laparoskop adı verilen ince, ışıklı bir teleskopun yerleştirildiği cerrahi bir prosedür. Laparoskop, pelvik organları görüntülemek için kullanılır. Ameliyat yapmak için onunla birlikte başka aletler de kullanılabilir.
Menstrüasyon : Bir kadının hamile olmadığında meydana gelen, rahimden aylık olarak kan ve doku dökülmesidir.
Pelvik Muayene : Bir kadının pelvik organlarının fizik muayenesi.
Pelvik İnflamatuar Hastalık (PID) : Üst kadın genital kanalının enfeksiyonu.
Prostaglandinler : Vücut tarafından üretilen ve rahim kaslarının kasılmasına neden olmak da dahil olmak üzere birçok etkiye sahip kimyasallar, genellikle kramplara neden olur.
Sigmoidoskopi : Kanser aramak için rektuma ve alt kolona ince bir cihazın yerleştirildiği bir test.
Ultrason Muayenesi : Vücudun iç kısımlarını incelemek için ses dalgalarının kullanıldığı bir test. Hamilelik sırasında, fetüsü kontrol etmek için ultrason kullanılabilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonları (İYE) : Böbrekler, mesane veya üretra dahil olmak üzere üriner sistemin herhangi bir bölümündeki enfeksiyonlar.
Rahim : Kadın pelvisinde bulunan kaslı bir organ. Hamilelik sırasında, bu organ fetüsü tutar ve besler.