: 0 546 421 22 48
Bilgi İçin: 0 546 421 22 48

Mamografi ve Diğer Tarama Testleri

mamografi ücreti

Meme Sorunlarına Yönelik Mamografi ve Diğer Tarama Testleri

Tarama testi nedir?

Belirti veya semptomu olmayan kişilerde sorunları bulmak için tarama testi kullanılır. Bu sayede erken tanı konulur ve erken tedavi yapılıp hastalığın zararları en aza indirilebilir.

Meme taraması neden önemlidir?

Her sekiz kadından birine 75 yaşına kadar meme kanseri tanısı konulur. Düzenli meme taraması kanserin erken ve daha tedavi edilebilir bir aşamada saptanmasına yardımcı olabilir. Tarama ayrıca memede kanser dışı sorunları da tespit edebilir.

Mamografi nedir?

Mamografi, meme kanseri ve diğer sorunları taramak için kullanılan birincil araçtır. Mamografi, memeleri görüntülemek için X-ray(röntgen) teknolojisini kullanır. Oluşturulan görüntülere mamogram denir. Radyoloji doktoru görüntüleri değerlendirir.

Mamografi neden yapılır?

Mamografi iki nedenden dolayı yapılır. Hastalık belirtileri veya semptomları olmayan kadınlarda meme kanserini kontrol etmek için bir tarama testi olarak ve kendi kendinize bulduğunuz kitleleri veya diğer semptomları kontrol etmek için tanı testi olarak veya bir doktorun muayene esnasında saptadığı kitlelerin teşhisi için.

Mamografiye nasıl hazırlanmalıyım?

Testinizin yapıldığı gün pudra, losyon veya deodorant kullanmamalısınız. Bu ürünlerin çoğunda röntgende görünebilecek maddeler bulunur. Mamogramınızın yorumlanmasını zorlaştırabilirler.

Mamografi sırasında ne olur?

Belden yukarıdaki kıyafetinizi tamamen çıkarmanız ve bir önlük giymeniz gereklidir. Sizden bir X-ray makinesinin önünde durmanız istenecektir. Memelerinizden biri iki düz plastik plaka arasına yerleştirilecektir. Memenizde sıkı bir baskı hissedeceksiniz. Plakalar, memenizi mümkün olduğu kadar düzleştirip sıkıştıracak ve böylece en doğru şekilde görüntü sağlanacaktır. Her iki memeye bu işlen uygulanacaktır.

Mamografi çektirmek acı verir mi?

Plakaların basıncı genellikle memelerde hafif bir ağrı ve rahatsızlık yaratabilir. Bu rahatsızlık kısa sürer. Hâlâ adet görüyorsanız, testi adetten hemen sonraki hafta içinde yaptırmak daha konforlu olabilir. Meme dokusu adet döneminizden sonra daha az hassastır.

Sonuçların Değerlendirilmesi

Radyologlar, mamografi sonuçlarını sınıflandırmak için BI-RADS adlı bir sistem kullanır. Tarama mamogram sonucunuza bir puan verilecektir. Puanlar 0 ile 5 arasında değişir ve şu anlama gelir:

0.Daha fazla bilgi gerekli. Başka bir mamografiye ihtiyacınız olabilir.

1.Anormal bir şey görülmez. Rutin taramaya devam etmelisiniz.

2.Kist gibi iyi huylu durumlar görülür. Rutin taramaya devam etmelisiniz.

3.Muhtemelen kanser olmayan bir lezyon mevcuttur. 6 ay içinde tekrar mamografi yapılmalıdır.

4.Kanser şüphesi uyandıran bir lezyon görülmüştür. Biyopsi yaptırmanız gerekebilir.

5.Kanser şüphesi oldukça yüksek bir görüntü mevcuttur. Biyopsi yaptırmanız gereklidir.

Mamografi raporunda bahsedilen meme yoğunluğu ne demektir ?

Fibröz doku ve yağ, göğüslere şeklini verir. Memeler yoğun olduğunda, daha fazla lifli dokuya ve daha az yağa sahiptirler. Meme yoğunluğu  bir mamogramda normal ve yaygın bir bulgudur, ancak meme yoğunluğu radyoloğun kanseri görmesini zorlaştırabilir. Raporunuz yoğun meme dokusu  olduğunu söylüyorsa, doktorunuz ek  tarama testleri isteyebilir.

Meme kanseri riski altında olmak ne anlama geliyor?

Bir kadın, belirli risk faktörlerine sahipse yüksek meme kanseri riski altında olabilir. Bu risk faktörleri, ailede meme kanseri, yumurtalık kanseri veya diğer kalıtsal kanserlere sahip bireyler olması, BRCA1 ve BRCA2 mutasyonları, genç yaşta göğüs bölgesine radyasyon tedavisi almış olmak ve önceki dönemlerde yüksek riskli meme biyopsisi sonuçlarının mevcut olmasıdır. Bu risk faktörlerine sahip olmayan kadınlar ortalama risk altındadır.

Tarama mamografisine ne zaman başlamalıyım?

Ortalama meme kanseri riski taşıyan kadınlara 40 yaşından itibaren yılda bir tarama mamografisi önerilir. 40’lı yaşlarınızda taramaya başlamadıysanız hemen başlamak doğru bir yaklaşımdır. Tarama en az 75 yaşına kadar devam etmelidir.

Tarama mamografisi ne kadar doğrudur?

Diğer tarama testleri gibi mamografi de yüzde yüz olarak net sonuç veremez. Mamografi, mevcut olduğunda bile kanseri atlayabilir. Sonuçlar kanser göstermiyorsa ancak aslında kanseriniz varsa, buna yanlış negatif sonuç denir. Yanlış negatif sonuçlar tedavide gecikmelere neden olabilir.

Mamografide  kanser olduğu düşünülen bir sonuç çıksa da takip testlerinin sonuçları kanser olmadığınızı gösterebilir. Buna yanlış pozitif sonuç denir.

Klinik meme muayenesi nasıl yapılır?

Doktorunuz rutin kontroller sırasında memenizi muayene edebilir. Buna klinik meme muayenesi denir. Muayene yatarken veya otururken yapılabilir. Memelerde boyut veya şekil değişikliği, büzülme, çukurluk veya ciltte kızarıklık olup olmadığı kontrol edilir. Ayrıca koltuk altı bölgesi de bu muayene sırasında kontrol edilir.

Klinik meme muayenesini ne sıklıkla yaptırmalıyım?

Ortalama meme kanseri riski taşıyan ve semptomu olmayan kadınlar için önerilen program; 25-39 yaş arası her 1-3 yılda bir klinik meme muayenesi, 40 yaş ve üstü kadınlara her yıl klinik meme muayenesi yapılması şeklindedir.

Meme öz farkındalığı nedir?

Meme öz farkındalığı, memeleriniz için neyin normal olduğuna dair bir fikre sahip olmaya odaklanır, böylece memenizin normal durumunun ne olduğunu bilir ve memenizdeki en ufak değişimleri bile anlayabilirsiniz. Bir değişiklik farkettiğinizde doktorunuza başvurmalısınız.

Meme öz farkındalığı neden önemlidir?

Meme kanseri genellikle bir kadının kendisi tarafından bulunur. Bu, 50 yaş ve üstü kadınlarda tüm meme kanseri vakalarının neredeyse yarısında olan durumdur. 50 yaşın altındaki kadınlarda meme kanseri vakalarının %70’inden fazlası kadınların kendileri tarafından tespit edilir. Memesini iyi tanıyan kadın, erken teşhis için daha şanslı durumdadır.

Mamografi, tarama ve meme sağlığı hakkında doktorunuza danıştığınızda bazı sorular sormalısınız. 40 yaşında veya daha büyükseniz; meme kanseri olma riskinizi, düzenli mamografi çektirmeye ne zaman başlamanız gerektiğini öğrenmeniz gerekir. Doktorunuz ailesel ve size ait risk faktörlerini değerlendirip, mevcut iyi huylu lezyonların varlığı ve yokluğuna göre size bir mamografi taraması önerisinde bulunacaktır.

Sözlük

Biyopsi: Laboratuvarda mikroskop altında incelenmek üzere, küçük bir doku parçasını çıkarmak için yapılan küçük bir cerrahi prosedür.

BRCA1 ve BRCA2: Hücre büyümesinin kontrolünde işlev gören genler. Bu genlerdeki değişiklikler, meme kanseri ve yumurtalık kanseri riskinin artışıyla ilişkilendirilmiştir.

Mamografi: Meme kanserini tespit etmek için memenin röntgeninin kullanıldığı bir prosedür.

Mamogram: Meme kanserini tespit etmek için memenin röntgeninin kullanıldığı bir görüntüleme tekniği. Oluşturulan görüntüye mamogram denir.

Mutasyonlar: Ebeveynden çocuğa geçebilen genlerdeki kalıcı değişiklikler.