Meme Kanseri Nedir?
Meme kanseri , memedeki hücrelerin kontrolden çıktığı bir hastalıktır. Meme kanserinin farklı türleri vardır. Meme kanserinin türü, memedeki hangi hücrelerin kansere dönüştüğüne bağlıdır.
Meme kanseri memenin farklı bölgelerinde başlayabilir. Bir meme üç ana bölümden oluşur: lobüller, kanallar ve bağ dokusu. Lobüller süt üreten bezlerdir. Kanallar sütü meme ucuna taşıyan tüplerdir. Bağ dokusu (lifli ve yağlı dokudan oluşur) her şeyi çevreler ve bir arada tutar. Çoğu meme kanseri kanallarda veya lobüllerde başlar.
Meme kanseri, kan damarları ve lenf damarları yoluyla memenin dışına yayılabilir. Meme kanseri vücudun diğer bölgelerine yayıldığında metastaz yaptığı söylenir.
Meme Kanseri Çeşitleri
En yaygın meme kanseri türleri:
İnvaziv duktal karsinom. Kanser hücreleri kanallarda başlar ve kanalların dışında meme dokusunun diğer kısımlarına doğru büyür. İstilacı kanser hücreleri ayrıca vücudun diğer bölgelerine yayılabilir veya metastaz yapabilir.
İnvaziv lobüler karsinom. Kanser hücreleri lobüllerde başlar ve daha sonra lobüllerden yakındaki meme dokularına yayılır. Bu istilacı kanser hücreleri vücudun diğer bölgelerine de yayılabilir.
Paget hastalığı gibi daha az yaygın olan birkaç meme kanseri türü vardır. Medüller, müsinöz ve inflamatuar meme kanseri.
Duktal karsinoma in situ (DCIS), invaziv meme kanserine yol açabilen bir meme hastalığıdır. Kanser hücreleri sadece kanalların iç kısmında bulunur ve memedeki diğer dokulara yayılmamıştır.
Meme Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Farklı insanlar meme kanserinin farklı semptomlarına sahiptir. Bazı kişilerde hiçbir belirti veya semptom yoktur.
Meme kanserinin bazı uyarı işaretleri şunlardır:
Memede veya koltuk altında (koltuk altı) yeni şişlik
Memenin bir kısmının kalınlaşması veya şişmesi.
Meme derisinin tahrişi veya çukurlaşması.
Meme başı bölgesinde veya memede kızarıklık veya pul pul cilt.
Meme ucunun çekilmesi veya meme başı bölgesinde ağrı.
Kan dahil anne sütü dışında meme başı akıntısı.
Memenin boyutunda veya şeklinde herhangi bir değişiklik.
Memenin herhangi bir bölgesinde ağrı.
Bu semptomların kanser olmayan diğer durumlarla birlikte olabileceğini unutmayın.
Sizi endişelendiren herhangi bir belirti veya semptomunuz varsa, hemen doktorunuza başvurun.
Normal Meme Yapısı Nasıldır ?
Hiçbir meme tipik değildir. Sizin için normal olan başka bir kadın için normal olmayabilir. Çoğu kadın, memelerinin pütürlü veya düzensiz olduğunu söyler. Memelerinizin görünümü ve hissi, adet görmekten, çocuk sahibi olmaktan, kilo vermekten veya almaktan ve bazı ilaçları almaktan etkilenebilir. Memeler de yaşlandıkça değişme eğilimindedir.
Mememdeki Şişlikler Ne Anlama Geliyor?
Kanser de dahil olmak üzere birçok durum memede kitlelere neden olabilir. Ancak meme kitlelerinin çoğu diğer tıbbi durumlardan kaynaklanır. Meme kitlelerinin en yaygın iki nedeni fibrokistik meme durumu ve kistlerdir. Fibrokistik durum , memeyi hassas ve ağrılı hale getirebilecek kanserli olmayan değişikliklere neden olur. Kistler , memede gelişebilen küçük sıvı dolu keselerdir.
Meme Kanseri İçin Risk Faktörleri Nelerdir?
Araştırmalar, meme kanseri riskinizin faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandığını göstermiştir. Riskinizi etkileyen ana faktörler arasında kadın olmak ve yaşlanmak yer alır. Çoğu meme kanseri, 50 yaş ve üstü kadınlarda bulunur.
Bazı kadınlar, bildikleri başka risk faktörleri olmasa bile meme kanserine yakalanırlar. Bir risk faktörüne sahip olmak, hastalığa yakalanacağınız anlamına gelmez ve tüm risk faktörleri aynı etkiye sahip değildir. Çoğu kadının bazı risk faktörleri vardır, ancak çoğu kadın meme kanserine yakalanmaz.
Değiştiremeyeceğiniz Risk Faktörleri
Yaşlanma. Meme kanseri riski yaşla birlikte artar. Çoğu meme kanseri 50 yaşından sonra teşhis edilir.
Genetik mutasyonlar. BRCA1 ve BRCA2 gibi belirli genlerde kalıtsal değişiklikler (mutasyonlar) olan kadınlarda meme ve yumurtalık kanseri riski daha yüksektir.
Doğurganlık Dönemi. 12 yaşından önce adet dönemlerine başlamak ve 55 yaşından sonra menopoza girmek, kadınları hormonlara daha uzun süre maruz bırakarak meme kanserine yakalanma riskini artırır.
Yoğun memeye sahip olmak. Yoğun meme , yağ dokusundan daha fazla bağ dokusuna sahiptir, bu da bazen bir mamografide tümörlerin görülmesini zorlaştırabilir. Yoğun memeli kadınların meme kanserine yakalanma olasılığı daha yüksektir.
Kişisel meme kanseri öyküsü veya kanserli olmayan belirli meme hastalıkları. Meme kanseri olan kadınların ikinci kez meme kanserine yakalanma olasılığı daha yüksektir. Atipik hiperplazi veya lobüler karsinoma in situ gibi bazı kanserli olmayan meme hastalıkları , daha yüksek meme kanseri riski ile ilişkilidir.
Ailede meme veya yumurtalık kanseri öyküsü. Bir kadının anne, kız kardeşi veya kızı (birinci derece akraba) veya anne veya baba tarafından meme veya yumurtalık kanseri olan birden fazla aile üyesi varsa, kadının meme kanseri riski daha yüksektir. Birinci derece erkek akrabada meme kanseri olması da kadın riskini artırıyor.
Radyasyon tedavisi . 30 yaşından önce meme bölgesine radyasyon tedavisi (örneğin, Hodgkin lenfoma tedavisi) gören kadınların , yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde meme kanserine yakalanma riski daha yüksektir.
Dietilstilbestrol (DES) ilacına maruz kalma .1940 ile 1971 yılları arasında hamile kadınlara düşük yapmayı önlemek için verildi. DES alan veya anneleri hamileyken DES alan kadınların meme kanserine yakalanma riski daha yüksektir.
Değiştirebileceğiniz Risk Faktörleri
Fiziksel olarak aktif olmak meme kanserine yakalanma riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.
Fiziksel olarak aktif olmamak. Fiziksel olarak aktif olmayan kadınların meme kanserine yakalanma riski daha yüksektir.
Menopozdan sonra aşırı kilolu olmak veya obeziteye sahip olmak. Fazla kilolu veya obezitesi olan yaşlı kadınların meme kanserine yakalanma riski normal kilodakilere göre daha yüksektir.
Hormon almak. Menopoz sırasında alınan bazı hormon replasman tedavisi türleri (hem östrojen hem de progesteron içerenler), beş yıldan uzun süre alındığında meme kanseri riskini artırabilir. Bazı oral kontraseptiflerin (doğum kontrol hapları) da meme kanseri riskini artırdığı bulunmuştur.
Doğurganlık dönemi. İlk gebeliği 30 yaşından sonra yapmak, emzirmemek ve tam süreli gebelik yaşamamak meme kanseri riskini artırabilir.
Alkol almak. Araştırmalar, bir kadının meme kanseri riskinin, ne kadar çok alkol tüketirse o kadar arttığını göstermektedir.
Araştırmalar, sigara içmek, kansere neden olabilecek kimyasallara maruz kalmak ve gece vardiyası nedeniyle diğer hormonlardaki değişiklikler gibi diğer faktörlerin de meme kanseri riskini artırabileceğini düşündürmektedir.
Kimler Meme Kanseri İçin Yüksek Risk Altındadır?
Ailenizde güçlü bir meme kanseri geçmişi varsa veya BRCA1 ve BRCA2 genlerinizde kalıtsal değişiklikler varsa, meme kanserine yakalanma riskiniz yüksek olabilir. Ayrıca yumurtalık kanseri riskiniz de yüksek olabilir.
Meme Kanseri Riskimi Azaltmak İçin Ne Yapabilirim?
Bir ömür boyunca birçok faktör meme kanseri riskinizi etkileyebilir. Yaşlanmak veya aile geçmişiniz gibi bazı faktörleri değiştiremezsiniz, ancak aşağıdaki yollarla sağlığınıza dikkat ederek meme kanseri riskinizi düşürmeye yardımcı olabilirsiniz:
Sağlıklı bir kiloda kalın.
Düzenli egzersiz.
Alkol almayın veya alkollü içecekleri sınırlayın.
Hormon replasman tedavisi alıyorsanız veya almanız söylendiyse risklerini doktorunuza sorun ve sizin için uygun olup olmadığını öğrenin.
Mümkünse çocuklarınızı emzirin .
Ailenizde meme kanseri öyküsü varsa veya BRCA1 ve BRCA2 genlerinizde kalıtsal değişiklikler varsa , riskinizi azaltmanın diğer yolları hakkında doktorunuzla konuşun.
Hayatınız boyunca sağlıklı kalmak, kansere yakalanma riskinizi azaltacak ve ortaya çıkarsa kanserden kurtulma şansınızı artıracaktır.
Meme Kanseri Taraması Nedir?
Meme kanseri taraması hastalığın belirtileri veya semptomları ortaya çıkmadan önce bir kadının memelerini kanser açısından kontrol etmek anlamına gelir. Taramanın yararları ve riskleri size söylendiğinde ve doktorunuzla birlikte taramanın sizin için uygun olup olmadığına karar verebilirsiniz.
Meme kanseri taraması meme kanserini önleyemese de, tedavisi daha kolay olan meme kanserini erken teşhis etmeye yardımcı olabilir. Hangi meme kanseri tarama testlerinin sizin için uygun olduğu ve bunları ne zaman yaptırmanız gerektiği konusunda doktorunuzla konuşun.
Meme Kanseri Tarama Önerileri
50-74 yaş arası ve ortalama meme kanseri riski taşıyan kadınların iki yılda bir mamografi çektirmesini önerilmektedir. 40 ila 49 yaşları arasındaki kadınlar, ne zaman başlayacakları ve ne sıklıkla mamografi çekecekleri konusunda doktorlarıyla konuşmalıdır. Kadınlar, 50 yaşından önce mamografi çektirmeye karar verirken tarama testlerinin yararlarını ve risklerini tartmalıdır.
Meme Kanseri Tarama Testleri
Tarama yaptırmak için nereye gidebilirim?
Bir klinikte, hastanede veya muayenehanede meme kanseri taraması yaptırabilirsiniz. Meme kanseri taraması yaptırmak istiyorsanız, doktorunuzun ofisini arayın. Randevu almanıza yardımcı olabilirler.
Mamografi
Mamografi , memenin röntgenidir . Birçok kadın için mamografi, meme kanserini erken dönemde, tedavisi daha kolay olduğunda ve hissedilecek veya semptomlara neden olacak kadar büyük olmadan önce bulmanın en iyi yoludur. Düzenli mamografi çektirmek meme kanserinden ölme riskini azaltabilir. Şu anda, tarama çağındaki çoğu kadın için meme kanserini bulmanın en iyi yolu bir mamogramdır.
Meme Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR)
Meme MR, memenin görüntüsünü oluşturmak için mıknatıslar ve radyo dalgaları kullanır. Meme MR ı, meme kanserine yakalanma riski yüksek olan kadınları taramak için mamografi ile birlikte kullanılır. Meme MR’ları kanser olmadığında bile anormal görünebileceğinden, ortalama risk altındaki kadınlarda kullanılmazlar.
Diğer Muayeneler
Klinik Meme Muayenesi
Klinik meme muayenesi , kitleleri veya diğer değişiklikleri hissetmek için doktor tarafından yapılan bir muayenedir.
Meme Farkındalığı
Memelerinizin nasıl göründüğüne ve nasıl hissettiğine aşina olmak, yumrular, ağrı veya endişe yaratabilecek boyuttaki değişiklikler gibi semptomları fark etmenize yardımcı olabilir. Bunlar, kendi kendine meme muayenesi sırasında bulunan değişiklikleri içerebilir . Fark ettiğiniz değişiklikleri doktorunuza veya sağlık uzmanınıza bildirmelisiniz.
Klinik meme muayenesi yaptırmanın veya kendi kendine meme muayenesi yaptırmanın meme kanserinden ölme riskini azalttığı bulunmamıştır.
Meme Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Meme kanserini teşhis etmek için manyetik rezonans görüntüleme kullanılabilir.
Genellikle meme kanserini teşhis etmek için ek testler kullanır. Bu, kanser olduğu veya ameliyat olması gerektiği anlamına gelmez.
Meme ultrasonu. Meme içindeki bölgelerin sonogram adı verilen görüntülerini almak için ses dalgalarını kullanan bir cihazdır.
Teşhis mamografisi. memede şişlik gibi bir probleminiz varsa veya memenin bir bölgesi tarama mamogramında anormal görünüyorsa, doktorlar tanısal mamografiyaptırmanızı isteyebilir. Bu, memenin daha ayrıntılı bir röntgenidir.
Meme manyetik rezonans görüntüleme (MR). Bilgisayara bağlı bir mıknatıs kullanan bir tür vücut taraması. MR taraması, memenin içindeki alanların ayrıntılı görüntülerini oluşturacaktır.
Biyopsi. Bu, mikroskop altında incelenmek ve daha fazla test yapmak için memeden doku örneği veya sıvı alma işlemidir. Farklı biyopsi türleri vardır (örneğin, ince iğne aspirasyonu, çekirdek biyopsi veya açık biyopsi).
Evreleme
Meme kanseri teşhisi konulursa, kanser hücrelerinin meme içinde veya vücudun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığını öğrenmek için başka testler yapılır. Bu işleme evreleme denir. Kanserin sadece memede mi, kolunuzun altındaki lenf düğümlerinde mi bulunduğu veya meme dışına yayılmış mı meme kanseri evrenizi belirler. Meme kanserinin türü ve evresi doktorlara ne tür bir tedaviye ihtiyacınız olduğunu söyler.