: 0 546 421 22 48
Bilgi İçin: 0 546 421 22 48

Pelvik Muayene

pelvik muayene ücretleri

Pelvik muayene nedir?

Pelvik muayene, üreme organlarınızın fizik muayenesidir. Bunlar, vulva gibi dış cinsel organlarınızı ve vajina, serviks ve rahim gibi iç organlarınızı içerir .

Pelvik muayene, cinsel ve üreme sağlığınızı değerlendirmenin birçok yolundan biridir. Bu muayene bir kadın doğum uzmanı (jinekolog) veya başka bir sağlık uzmanı tarafından yapılabilir.

Pelvik muayene sırasında ne olur?

Tipik bir pelvik muayene sadece birkaç dakika sürer. Belden aşağısını soyun ve alt bedeninizi bir çarşaf veya önlükle örtün. Jinekolojik masada bacaklarınız kaldırılmış olarak muayene masasına uzanırsınız.

Bir pelvik muayene genellikle üç bölümden oluşur:

Vulva muayenesi: Kadın doğum uzmanı dış genital organlarınıza bakar.

Vajina ve serviks muayenesi: Kadın doğum uzmanınız vajinanıza bir spekulum sokar. Bu araç muayene sırasında vajinanızın duvarlarını açık tutar. Bu, rahim ağzı kanseri taramasına ihtiyacınız varsa Pap testi (Pap smear olarak da adlandırılır) veya insan papilloma virüsü (HPV) testinin yapılabileceği muayenedir.

Eldivenli el ile iç organların kontrol edilmesi: Kadın doğum uzmanınız spekulumu çıkarır, bir veya iki eldivenli parmağı vajinanıza yerleştirir ve parmaklarını serviksinize doğru iter. Diğer el karnınıza dışarıdan bastırır. Bu, kadın doğum uzmanınızın rahminiz ve yumurtalıklarınız da dahil olmak üzere iç organlarınızı hissetmesine yardımcı olur.

Bazen bir rektovajinal muayeneye de ihtiyacınız olabilir. Bu, kanser veya diğer sağlık sorunlarını kontrol etmek için yapılabilir. Rektovajinal muayene için, kadın doğum uzmanınız eldivenli bir parmağınızı vajinanıza ve diğerini rektumunuza yerleştirir.

Pelvik muayeneyi ne zaman yaptırmalıyım?

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle bir pelvik muayene önerilebilir:

Şikayetiniz varsa:  Anormal kanama, anormal vajinal akıntı, pelvik ağrı veya seks sırasında ağrı gibi belirtiler jinekolojik bir soruna işaret edebilir. Pelvik muayene, kadın doğum uzmanınızın sorunu teşhis etmesine yardımcı olabilir.

Pelvik prosedürün bir parçası olarak: Rahim içi araç (RİA) uygulanırken veya endometriyal biyopsi yapılırken pelvik muayeneler önerilir.

Hamileyken: Genellikle ilk doğum öncesi muayenenizde bir pelvik muayene yapılır.

Jinekolojik rahatsızlık geçmişiniz varsa: Servikal displazi gibi belirli durumlar düzenli taramalar gerektirebilir.

Pelvik muayene ne zaman gerekli değildir?

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları (CYBE) taramak için bazen pelvik muayeneye gerek olmayabilir.

Ergenler, sorun yaşamadıkça genellikle ilk jinekolojik muayenede pelvik muayeneye ihtiyaç duymazlar.

Herhangi bir semptomum yoksa yıllık pelvik muayeneye ihtiyacım var mı?

Hamile olmayan, semptomlar yaşayan veya jinekolojik durumlar için risk altında olan kadınlar için yıllık pelvik muayenelerin faydası hakkında fazla araştırma yoktur. Kadınların yalnızca semptomları olduğunda veya bunu gerektiren bir tıbbi geçmişi olduğunda pelvik muayene yaptırmaları önerilmektedir.

Sonuç olarak, siz ve kadın doğum uzmanınız veya diğer sağlık uzmanınız bu kararı birlikte vermelisiniz. Tıbbi geçmişinizi ve pelvik muayenenin risklerini ve faydalarını sağlık uzmanı ile görüşmelisiniz.

Rutin bir pelvik muayenenin faydaları nelerdir?

Rutin bir pelvik muayenenin potansiyel faydaları şunlardır:

Enfeksiyonlar veya kanser gibi tedavi edilebilir durumların olası erken tespiti, pelvik bölgenizdeki cilt değişiklikleri gibi diğer problemlerin tespiti, cinsel ve üreme sağlığınız hakkında bilgi almak adına faydalı olabilir.

Pelvik muayenenin riskleri nelerdir?

Pelvik muayenelerin potansiyel zararları hakkında çok fazla araştırma yoktur. Pelvik muayenenin bazı kadınlarda korku, endişe, utanç, ağrı ve rahatsızlığa neden olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır. Pelvik muayene yaptırma konusunda endişeleriniz varsa, kadın doğum uzmanınızla konuşun.

Pelvik muayene ağrıya neden olur mu?

İlk kez pelvik muayene olacaksanız garip gelebilir. Hafif rahatsızlık olabilir, ancak ağrılı olmamalıdır. Pelvik muayene sırasında ağrınız olursa hemen doğum uzmanınıza söyleyin. Muayeneyi daha rahat hale getirebilirler. Kendinizi kasmamak rahatsızlığınızı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Pelvik muayene sırasında odada kimler olacak?

Muayene odasında bir refakatçi olabilir. Bu kişi genellikle bir hemşire veya tıbbi asistandır. Size otomatik olarak bir refakatçi verilebilir. Size bir refakatçi verilmediyse, bir tane isteyebilirsiniz. ACOG, tüm meme, genital ve rektal muayeneler için bir refakatçi bulunmasını önerir.

Odada bir refakatçi istemiyorsanız,bunu doktorunuza bildirin. Ayrıca muayene sırasında yanınızda bir partneriniz, arkadaşınız veya aile üyeniz olabilir.

Pelvik muayene yaptırmadan önce başka ne bilmeliyim?

Eğer daha önce cinsel ilişkiye girmediyseniz bunu doktorunuza söyleyin. Bakire olma durumu  jinekolojik muayene öncesi hekime bildirilmelidir.Pelvik muayeneler cinsel istismardan kurtulanlar için tetikleyici veya acı verici olabilir . Bu sizin için geçerliyse, kadın doğum uzmanınıza bildirin. Aşağıdakiler pelvik muayeneyi kolaylaştırmaya yardımcı olabilir:

Kadın doğum uzmanınız ne yapacağını önceden açıklamalıdır. Ayrıca, gerçekleşirken sizinle adım adım konuşabilmelidirler.

Kadın doğum uzmanınız size dokunmadan önce daima izin istemelidir.

Muayene sırasında odada bir eş, arkadaş veya aile üyesi olmasını isteyebilirsiniz.

Muayenenin hızını yönlendirebilir, daha fazlasını görebilir (örneğin bir ayna ile) kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz.

İstediğiniz zaman muayenenin durdurulmasını isteyebileceğinizi unutmayın.

Bu adımlardan birinin veya daha fazlasının yardımcı olabileceğini düşünüyorsanız, kadın doğum uzmanınıza bildirin.

Şikayetim yoksa kadın doğum uzmanını görmem gerekir mi?

Hiçbir şikayetiniz olmasa bile yılda bir jinekoloğa görünmelisiniz. Bu kontrolün amacı, sağlıklı kalmanıza yardımcı olmak ve yaşamın her aşamasında sağlık sorunlarını önlemektir.

Pelvik muayeneye ihtiyacınız olmasa bile, kadın doğum muayenesi olmak sağlık bakımınızın önemli bir parçasıdır. Kadın doğum uzmanınızla seks, doğum kontrolü, hamilelik planlaması ve daha fazlası hakkında bilgi almak sağlığınıza olumlu yönde etki eder.

Sözlük

Doğum Kontrolü: Hamileliği önlemek için kullanılan cihazlar veya ilaçlar.

Serviks: Uterusun vajinanın üst kısmındaki alt, dar ucu.

Displazi: Normal hücrelerin yerini bir anormal hücre tabakası aldığında meydana gelen kanserli olmayan bir durum.

Endometrial Biyopsi: Rahim içini döşeyen dokudan küçük bir miktar alınarak mikroskop altında incelenmesi işlemidir.

Genitaller: Cinsel veya üreme organları.

Human Papillomavirus (HPV): Bazıları genital siğillere neden olan ve bazıları serviks, vulva, vajina, penis, anüs, ağız ve boğaz kanseri ile bağlantılı olan bir grup ilişkili virüsün adı.

Rahim İçi Araç (RİA): Hamileliği önlemek için rahim içine yerleştirilen cihazdır.

Pap Testi: Kanser belirtileri aramak için serviksten (veya vajinadan) hücrelerin alındığı bir test.

Pelvik Muayene: Bir kadının iç ve dış genital organlarının fizik muayenesi.

Rektovajinal Muayene: Kadın doğum uzmanı veya başka bir sağlık uzmanının bir kadının vajinası ve anüsü arasındaki kasları ve dokuları kontrol ettiği bir muayene.

Cinsel İstismar: Bir kişinin başka bir kişiye zorla uyguladığı cinsel eylemler.

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar (CYBE): Cinsel temas yoluyla yayılan enfeksiyonlar. Enfeksiyonlar arasında klamidya, bel soğukluğu, insan papilloma virüsü (HPV), herpes, sifiliz ve insan bağışıklık yetersizliği virüsü (HIV, edinilmiş bağışıklık yetersizliği sendromunun [AIDS] nedeni) bulunur.

Spekulum: Vajina duvarlarını açık tutmak için kullanılan bir alet.

Rahim: Kadın pelvisinde bulunan kaslı bir organ. Hamilelik sırasında, bu organ fetüsü tutar ve besler.

Vulva: Kadının dış genital bölgesi.