: 0 546 421 22 48
Bilgi İçin: 0 546 421 22 48

Pelvik Organ Sarkması Cerrahisi

pelvik organ prolapsus tedavisi

Pelvik organlar nelerdir?

Pelvik organlar vajina , rahim , mesane , üretra ve rektumu içerir . Bu organlar pelvik taban kasları tarafından yerinde tutulur. Bağ dokusu katmanları da destek sağlar.

Pelvik organ prolapsusu nedir?

Pelvik organ prolapsusu (POP), doku ve kaslar artık pelvik organları destekleyemediğinde ve aşağı düştüğünde ortaya çıkar. 

Pelvik organ prolapsusunun farklı türleri nelerdir?

Vücudun sarkan kısmına bağlı olarak farklı adlara sahip çeşitli sarkma türleri vardır.

Sistosel – Mesane vajinaya sarkar.

Enterosel – İnce bağırsak vajinaya doğru çıkıntı yapar.

Rektosel: Rektumun vajinaya doğru çıkıntı yapmasıdır.

Rahim Sarkması: Rahim vajinaya sarkar.

Vajinal Kubbe Sarkması—Vajinanın üst kısmı desteğini kaybeder ve düşer.

Pelvik organ prolapsusunun belirtileri nelerdir?

POP belirtileri yavaş yavaş ortaya çıkabilir ve ilk başta fark edilmeyebilir. Bir sağlık uzmanı, fizik muayene sırasında sarkmayı keşfedebilir. Belirtileriniz varsa aşağıdakilerle karşılaşabilirsiniz:

Pelvik basınç veya dolgunluk hissi

Vajinadaki şişlik

Organların vajinadan dışarı çıkması

İdrar kaçırma ( idrar kaçırma )

Mesaneyi tamamen boşaltma zorluğu

Bağırsak hareketi sorunları

Bel ağrısı

Tampon veya aplikatör yerleştirmeyle ilgili sorunlar

Pelvik organ prolapsusu nasıl tedavi edilir?

POP semptomlarınız varsa ve bunlar normal faaliyetlerinizi etkiliyorsa tedaviye ihtiyacınız olabilir. Genellikle ilk olarak ameliyatsız tedavi seçenekleri denenir. Bu seçenekler işe yaramazsa ve belirtileriniz şiddetliyse ameliyatı düşünmek isteyebilirsiniz.

Pelvik organ sarkmasının ameliyatsız tedavileri nelerdir?

Çoğunlukla denenen ilk cerrahi olmayan seçenek peserdir. Bu cihaz pelvik organları desteklemek için vajinaya yerleştirilir. Pek çok peser türü mevcuttur. Sağlık uzmanınız, rahatça uyan doğru peseri bulmanıza yardımcı olabilir.

Diyet ve yaşam tarzındaki değişiklikler bazı semptomların hafifletilmesine yardımcı olabilir. Örneğin aşırı sıvı alımının sınırlandırılması idrar kaçırma sorununa yardımcı olabilir. Daha fazla lif tüketmek bağırsak sorunlarına yardımcı olabilir. Bazen dışkıyı yumuşatan bir ilaç reçete edilir. Aşırı kiloluysanız kilo vermenin sarkma semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olması mümkündür. Bazı durumlarda Kegel egzersizleri faydalı olabilir.

Ameliyat olup olmayacağıma karar verirken hangi faktörleri göz önünde bulundurmalıyım?

Bu kararda önemli bir faktör belirtilerinizin şiddetidir. Aşağıdaki faktörler de dikkate alınmalıdır:

Yaşınız—Genç yaşta ameliyat olduysanız sarkmanın geri gelme ve daha fazla tedavi gerektirme ihtimali vardır. Daha ileri yaşta ameliyat olduysanız, genel sağlığınız ve ameliyat geçmişiniz, ne tür bir ameliyat geçireceğinizi etkileyebilir.

Çocuk doğurma planlarınız: İdeal olarak, gelecekte hamile kalmak istiyorsanız, aileniz tamamlanana kadar ameliyatı ertelemelisiniz. Bu, düzeltici ameliyattan sonra tekrar sarkma riskinin önlenmesine yardımcı olur.

Sağlık koşulları: Şeker hastalığı , kalp hastalığı veya solunum sorunları gibi tıbbi bir durumunuz varsa ya da sigara içiyorsanız ameliyat riskler taşıyabilir.

Ameliyat tüm semptomlarımı giderecek mi?

Ameliyat da dahil olmak üzere herhangi bir tedavinin tüm semptomlarınızı gidereceğinin garantisi yoktur. Ayrıca ameliyat sonrasında cinsel ilişki sırasında ağrı , pelvik ağrı veya idrar kaçırma gibi yeni sorunlar ortaya çıkabilir.

Pelvik organ prolapsusu için ameliyat türleri nelerdir?

Genel olarak iki tip ameliyat vardır: 1) obliteratif cerrahi ve 2) rekonstrüktif cerrahi.

Obliteratif cerrahi pelvik organ prolapsusunu nasıl tedavi eder?

Obliteratif cerrahi, sarkan organlara destek sağlamak için vajinayı daraltır veya kapatır. Bu işlemden sonra cinsel ilişki mümkün değildir. Obliteratif cerrahinin başarı oranı yüksektir ve gelecekte seks yapmayı planlamıyorsanız ve kolayca gerçekleştirilebilen bir prosedür istiyorsanız iyi bir seçim olabilir.

Rekonstrüktif cerrahi pelvik organ prolapsusunu nasıl tedavi eder?

Rekonstrüktif cerrahinin amacı organları orijinal konumlarına geri getirmektir. Bu, pelvik organ sarkması ameliyatının en yaygın türüdür.

Bazı rekonstrüktif cerrahi türleri vajinadaki bir kesi yoluyla yapılır. Diğerleri karında bir kesi yoluyla veya laparoskopi ile yapılır.

Rekonstrüktif cerrahi türleri nelerdir?

Rekonstrüktif cerrahi türleri aşağıdakileri içerir:

Kendi dokularınızı kullanarak fiksasyon veya süspansiyon (uterosakral ligaman süspansiyonu ve sakrospinöz fiksasyon) — “Doğal doku onarımı” olarak da adlandırılan bu ameliyatta, rahim veya vajinal kubbe sarkmasını tedavi etmek için kendi dokularınız kullanılır. Vajinaya yapılan bir kesi ile yapılır. Sarkan kısım dikişlerle bir bağa veya pelvisteki bir kasa tutturulur. Aynı zamanda idrar kaçırmayı önlemeye yönelik bir işlem de yapılabilir.

Kolporafi —Vajinanın ön (ön) duvarının sarkmasını ve vajinanın arka (arka) duvarının sarkmasını tedavi etmek için kullanılır. Bu tip ameliyatlar vajina yoluyla yapılır. Dikişler vajinayı güçlendirmek ve böylece mesaneyi veya rektumu bir kez daha desteklemek için kullanılır.

Sakrokolpopeksi — Vajinal kubbe prolapsusu ve enteroseli tedavi etmek için kullanılır. Karın kesisi ile veya laparoskopi ile yapılabilir. Cerrahi ağ vajinanın ön ve arka duvarlarına, daha sonra da sakruma (kuyruk kemiği) yapıştırılır. Bu vajinayı tekrar yerine kaldırır.

Sakrohisteropeksi — Bir kadın histerektomi istemediğinde rahim sarkmasını tedavi etmek için kullanılır. Cerrahi ağ rahim ağzına ve ardından sakruma bağlanarak rahim tekrar yerine kaldırılır.

Vajinal olarak yerleştirilmiş ağ kullanılarak yapılan ameliyat: Vajinal olarak yerleştirilen ağ, ağ erozyonu, ağrı, enfeksiyon ve mesane veya bağırsak yaralanması dahil olmak üzere ciddi komplikasyon açısından önemli bir risk taşır. Bu tür ameliyatlar, faydaların riskleri haklı çıkarabileceği durumlara saklanmalıdır. Bu, daha önceki bir ameliyattan sonra geri gelen anterior prolapsusu olan kadınları içerebilir. Ayrıca, karın bölgesinden yapılan bir kesi ile daha uzun süre ameliyat olmalarını engelleyen tıbbi bir durumu olan kadınları da kapsayabilir.

Birden fazla sorunu düzeltmek için aynı anda birden fazla ameliyat türü yapılabilir.

Başka hangi riskleri ve faydaları dikkate almalıyım?

Vajina yoluyla yapılan ameliyatın gerçekleştirilmesi, karın bölgesinden yapılan bir kesi yoluyla yapılan ameliyata göre daha az zaman alabilir. İyileşme süresi genellikle daha kısadır.

Karın kesisiyle yapılan ameliyat, vajina yoluyla yapılan işlemlere göre seks sırasında daha az ağrıya neden olabilir. Ancak karın kesisinde bağırsaklara zarar verme ve yapışıklıklardan kaynaklanan komplikasyon riski vardır.

Karın içine ağ konularak yapılan ameliyattan sonra, ağın vajinaya doğru aşınması (dokular boyunca aşınma) gibi küçük bir risk vardır. Ağ erozyonu, uzun süreli olabilecek yara izi ve ağrıya neden olabilir. Meshin çıkarılması için ek ameliyat gerekebilir.

Vajinal olarak yerleştirilen ağ kullanılan bir ameliyat olmayı düşünüyorsanız, bunun riskleri, yararları ve potansiyel komplikasyonları hakkında ayrıntılı bilgi için sağlık uzmanınıza danışın. POP birçok durumda mesh olmadan başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.

POP ameliyatını düşünürken seçeneklerinizi tartmak önemlidir. Durumunuz için hangi seçeneğin en iyi olduğu konusunda sağlık uzmanınızla konuşun.

Pelvik organ sarkmasını tedavi etmek için yapılan ameliyattan sonra iyileşmeye neler dahildir?

İyileşme süresi ameliyatın türüne göre değişmektedir. Genellikle işten birkaç hafta izin almanız gerekir. İlk birkaç hafta ağır egzersizlerden, ağırlık kaldırmaktan ve ıkınmaktan kaçınmalısınız. Ayrıca ameliyattan sonraki birkaç hafta boyunca seksten kaçınmalısınız.

Ameliyat sonrası sarkmanın geri gelmemesi için herhangi bir şey yapılıp yapılamayacağı bilinmiyor. Kilonuzu kontrol etmek, kabızlıktan kaçınmak ve ağır nesneleri kaldırmamak gibi karın içi basıncı artıran aktivitelerden kaçınmak yararlı olabilir. Yeni semptomlarınız varsa sağlık uzmanınıza bildirin.

Sözlük

Yapışıklıklar: Doku yüzeylerinin birbirine yapışmasına neden olabilecek yara izleri.

Mesane: İdrarın depolandığı içi boş kaslı bir organdır.

Serviks: Vajinanın üst kısmındaki uterusun alt, dar ucu.

Kolporafi: Bir kadının kendi dokusunu kullanarak şişkinliği onarmak için vajinadan yapılan ameliyat.

Diabetes Mellitus: Kandaki şeker seviyesinin çok yüksek olduğu bir durumdur.

Histerektomi: Rahmin alınması ameliyatı.

Kegel Egzersizleri: Pelvik kas egzersizleri. Bu egzersizleri yapmak mesane ve bağırsak kontrolünün yanı sıra cinsel fonksiyona da yardımcı olur.

 

Laparoskopi: Laparoskop adı verilen ince, ışıklı bir teleskopun karın bölgesinde küçük bir kesiden (kesik) sokulduğu cerrahi bir prosedür. Laparoskop pelvik organları görüntülemek için kullanılır. Ameliyatı gerçekleştirmek için başka aletler de kullanılabilir.

Ligament: Kemikleri birbirine bağlayan veya büyük iç organları destekleyen bir doku bandı.

Obliteratif Cerrahi: Düşen organları desteklemek için vajinanın daraltıldığı veya kapatıldığı bir ameliyat türü.

Pelvik Taban: Bir kadının pelvik organlarını destekleyen kaslı bir bölge.

Pelvik Organ Prolapsusu (POP): Pelvik organın aşağı düşmesi durumudur. Bu duruma vajina, rahim ve mesane de dahil olmak üzere pelvisteki organları destekleyen kas ve dokuların zayıflaması neden olur.

Peser: Düşen organları desteklemek veya idrar sızıntısını kontrol etmeye yardımcı olmak için vajinaya yerleştirilebilen bir cihaz.

Rekonstrüktif Cerrahi: Yaralanan veya hasar gören vücudun bir bölümünü onarmak veya onarmak için yapılan ameliyat.

Rektum: Sindirim sisteminin son kısmı.

Sakrokolpopeksi: Vajinal kubbe prolapsusunu onarmak için yapılan bir ameliyat türüdür. Ameliyat, vajinal kubbeyi cerrahi ağ ile sakruma bağlar.

Sakrohisteropeksi: Rahim sarkmasını onarmak için yapılan bir ameliyat türüdür. Ameliyatta serviks, cerrahi ağ ile sakruma bağlanır.

Üretra: Tüp benzeri bir yapıdır. İdrar vücuttan çıktığında bu tüpten akar.

 

İdrar Kaçırma: Kontrolsüz idrar kaybıdır.

Rahim: Kadın pelvisindeki kaslı bir organ. Hamilelik sırasında bu organ fetüsü tutar ve besler. 

Vajina: Kaslarla çevrili tüp benzeri bir yapıdır. Vajina rahimden vücudun dışına doğru uzanır.

Vajinal Kubbe: Histerektomi (rahmin alınması) sonrası vajinanın üst kısmı.