PCOS’un yaygın belirtileri ve semptomları nelerdir?
Polikistik over sendromunun (PCOS) yaygın belirtileri:
Düzensiz adet dönemleri — Adet bozuklukları, adet görmeme, seyrek veya çok sık meydana gelen dönemler, ağır dönemler veya öngörülemeyen dönemleri içerebilir.
Kısırlık – PCOS, kadın kısırlığının en yaygın nedenlerinden biridir.
Obezite —PKOS’lu her 5 kadından 4’ü obezdir.
Yüzde, göğüste, karında veya üst uylukta aşırı kıllanma— Hirsutizm adı verilen bu durum, PCOS’lu 10 kadından 7’sinden fazlasını etkiler.
Ergenlik döneminden sonra ortaya çıkan ve olağan tedavilere yanıt vermeyen şiddetli akne
Yağlı cilt
Akantozis nigrikans adı verilen kalınlaşmış, kadifemsi, koyulaşmış cilt lekeleri
Yumurtalıklarda çok sayıda küçük sıvı dolu keseler
PCOS’a ne sebep olur?
PCOS’un nedeni bilinmemekle birlikte, PCOS birlikte çalışan birçok farklı faktörle ilişkili olabilir. Bu faktörler arasında insülin direnci, androjen adı verilen artan hormon seviyeleri ve düzensiz adet döngüsü yer alır.
İnsülin direnci nedir?
İnsülin direnci, vücut hücrelerinin insülinin etkilerine yanıt vermemesi durumudur. Vücut insüline yanıt vermediğinde, kandaki glikoz seviyesi artar. Bu, vücut glikozu hücrelere taşımaya çalışırken daha fazla insülin üretilmesine neden olabilir. İnsülin direnci şeker hastalığına yol açabilir. Ayrıca akantozis nigrikans ile ilişkilidir.
Yüksek androjen seviyeleri neye yol açabilir?
Normalden daha yüksek androjen seviyeleri üretildiğinde, yumurtalıkların her ay bir yumurta bırakması engellenebilir ( yumurtlama adı verilen bir süreç ). Yüksek androjen seviyeleri ayrıca PCOS’lu birçok kadında görülen istenmeyen tüy büyümesine ve sivilceye neden olur.
Düzensiz adet dönemleri nelere yol açabilir?
Düzensiz adet dönemleri kısırlığa ve bazı kadınlarda yumurtalıklarda çok sayıda küçük sıvı dolu keselerin gelişmesine neden olabilir.
PCOS’lu kadınlar için sağlık riskleri nelerdir?
PCOS sadece üreme sistemini değil vücudun tüm bölgelerini etkiler. Bir kadının yaşam boyu sonuçları olabilecek ciddi rahatsızlık riskini artırır.
İnsülin direnci, tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalık riskini artırır . PCOS ile ilişkili diğer bir durum metabolik sendromdur. Bu sendrom hem diyabet hem de kalp hastalığına katkıda bulunur.
PCOS’lu bazı kadınlar, endometriyal hiperplazi adı verilen ve uterus iç yüzeyinin çok kalınlaştığı bir durum geliştirir. Bu durum endometrium kanseri riskini artırır.
PCOS’lu kadınlar ayrıca uyku apnesi gibi uyku bozuklukları açısından daha yüksek risk altında olabilir. PCOS ile depresyon riski de daha yüksektir.
PCOS’lu kadınlar için tedaviler mevcut mu?
PCOS problemlerini çözmek için çeşitli tedaviler mevcuttur. Tedavi, semptomlara, diğer sağlık sorunlarına ve hamile kalmak isteyip istemediğine göre her kadına göre şekillendirilir.
Kombine hormonal doğum kontrol hapları, PKOS’lu kadınları tedavi etmek için nasıl kullanılabilir?
Kombine hormonal doğum kontrol hapları, hamile kalmak istemeyen PKOS’lu kadınlarda uzun süreli tedavi için kullanılabilir. Kombine hormon hapları hem östrojen hem de progestin içerir. Bu doğum kontrol hapları adet döngüsünü düzenler. Ayrıca hirsutizm ve akneyi azaltabilirler. Ve endometriyal kanser riskini azaltabilirler.
Kilo vermenin PCOS’lu kadınlar üzerinde ne gibi etkileri olabilir?
Fazla kilolu kadınlar için tek başına kilo vermek adet döngüsünü düzenleyebilir. Küçük bir kilo kaybı bile adet dönemlerini daha düzenli hale getirmede yardımcı olabilir. Kilo kaybının ayrıca kolesterol ve insülin seviyelerini iyileştirdiği ve aşırı saç büyümesi ve akne gibi semptomları hafiflettiği bulunmuştur.
İnsülin duyarlılaştırıcı ilaçlar, PKOS’lu kadınların tedavisine nasıl yardımcı olabilir?
Diyabet tedavisinde sıklıkla kullanılan insülin duyarlılaştırıcı ilaçlar PKOS tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Bu ilaçlar vücudun insüline yanıt vermesine yardımcı olur. PCOS’lu kadınlarda androjen seviyelerini düşürmeye ve yumurtlamayı iyileştirmeye yardımcı olabilirler. Yumurtlamayı eski haline getirmek, adet dönemlerini düzenli ve daha öngörülebilir hale getirmeye yardımcı olabilir.
PCOS’lu kadınların gebelik şansını artırmak için ne yapılabilir?
Başarılı yumurtlama, hamileliğe doğru atılan ilk adımdır. Fazla kilolu kadınlar için kilo kaybı bu hedefe ulaşabilir. Yumurtlamayı sağlamak için ilaçlar da kullanılabilir. Yumurtalıklarda cerrahi, diğer tedaviler işe yaramadığında kullanılmıştır. Ancak bu prosedürlerin uzun vadeli etkileri net değildir.
Sözlük
Akantozis nigrikans : Daha kalın, daha koyu ve kadife gibi cilt lekeleri. Bu durum diyabet veya prediyabet ile ilişkilidir.
Androjenler : Sakal ve ses kalınlaşması gibi erkek özelliklerine neden olan vücut tarafından üretilen hormonlar.
Kardiyovasküler Hastalık : Kalp ve kan damarlarının hastalığı.
Hücreler : Vücuttaki bir yapının en küçük birimleri. Hücreler vücudun tüm bölümlerinin yapı taşlarıdır.
Kolesterol : Hücreler ve hormonlar için yapı taşı olan doğal bir madde. Bu madde, vücudun diğer bölgelerinde kullanım veya depolama için yağın kan damarlarından taşınmasına yardımcı olur.
Depresyon : En az 2 haftalık dönemler boyunca üzüntü hissi.
Diabetes Mellitus : Kandaki şeker seviyesinin çok yüksek olduğu bir durum.
Endometrial Kanser : Rahim zarının kanseri.
Endometrial Hiperplazi : Rahim zarının çok kalınlaştığı bir durum.
Östrojen : Yumurtalıklarda üretilen kadınlık hormonu.
Glikoz : Kanda bulunan ve vücudun ana yakıt kaynağı olan şeker.
Hirsutizm : Yüz, karın ve göğüste aşırı kıllanma.
Hormonlar : Hücrelerin veya organların işlevini kontrol eden vücutta yapılan maddeler.
Kısırlık : Doğum kontrolü kullanmadan 1 yıl düzenli cinsel ilişkiye girdikten sonra hamile kalamama.
İnsülin : Kandaki glikoz (şeker) seviyesini düşüren bir hormon.
Adet Dönemleri : Rahimden aylık olarak kan ve doku dökülmesidir.
Metabolik Sendrom : Diyabet ve kalp hastalığına yol açabilecek sorunların bir kombinasyonu. Bu problemler arasında yüksek tansiyon, 35 inç veya daha fazla bel çevresi (kadınlarda), normalden yüksek kan şekeri seviyesi, normalden düşük “iyi” kolesterol seviyeleri ve kandaki yüksek yağ seviyeleri (trigliseritler) sayılabilir. ).
Obezite : Aşırı vücut yağı ile karakterize bir durum.
Yumurtalıklar : Kadınlarda, hamile kalmak ve östrojen, progesteron ve testosteron gibi önemli hormonları yapmak için gerekli olan yumurtaları içeren organlar.
Yumurtlama : Bir yumurtalığın yumurta bıraktığı zaman.
Progestin : Vücut tarafından doğal olarak üretilen hormona benzeyen sentetik bir progesteron formu.
Uyku Apnesi : Uyku sırasında solunumun kesilmesine neden olan bir rahatsızlıktır.