: 0 546 421 22 48
Bilgi İçin: 0 546 421 22 48

Premenstrüel Sendrom (PMS)

Premenstrüel sendrom (PMS) nedir?

Birçok kadın adetten önceki günlerde fiziksel veya ruh hali değişiklikleri hisseder. Bu semptomlar aylarca ortaya çıktığında ve bir kadının normal yaşamını etkilediğinde, bunlar Premenstrüel Sendrom (PMS) olarak bilinir.

PMS’nin bazı yaygın belirtileri nelerdir?

Duygusal belirtiler şunları içerir:

depresyon, sinirlilik, endişe, bilinç bulanıklığı, konfüzyon, sosyal geri çekilme, zayıf konsantrasyon, uykusuzluk hastalığı, artan şekerleme, cinsel istek değişiklikleri, 

Fiziksel semptomlar şunları içerir:

susuzluk ve iştah değişiklikleri (yiyecek istekleri), göğüslerde hassasiyet, şişkinlik ve kilo alımı, baş ağrısı, ellerin veya ayakların şişmesi, ağrı ve sızılar, tükenmişlik, cilt problemleri, 

gastrointestinal semptomlar, karın ağrısı.

PMS nasıl teşhis edilir?

PMS’yi teşhis etmek için, bir kadın doğum uzmanı-jinekolog  bir semptom modelini doğrulamalıdır. 

 üst üste en az üç adet döngüsü için bir dönemden önceki 5 gün içinde semptomların olması,  adet başladıktan sonra 4 gün içinde semptomların sona ermesi, bazı normal aktivitelerin semnptomlar sırasında yapılamaması.

Belirtilerinizin bir kaydını tutmak, kadın doğum uzmanınızın PMS’niz olup olmadığını anlamasına yardımcı olabilir. En az 2 ila 3 ay boyunca her gün, hissettiğiniz semptomları not edin ve derecelendirin. Adet dönemlerinizin tarihlerini de kaydedin.

Diğer koşullar PMS’yi taklit edebilir mi?

Diğer durumların belirtileri PMS’yi taklit edebilir veya PMS ile örtüşebilir. Bu koşullardan bazıları şunları içerir:

depresyon, endişe, perimenopoz, kronik yorgunluk sendromu, irritabl bağırsak sendromu (IBS), tiroid hastalığı, depresyon ve anksiyete bozuklukları, PMS ile örtüşen en yaygın durumlardır. PMS tedavisi arayan kadınların yaklaşık yarısında bu bozukluklardan biri vardır.

Depresyon ve anksiyete belirtileri, PMS’nin duygusal belirtilerine çok benzer. Ancak depresyonu olan kadınlar genellikle tüm ay boyunca mevcut olan semptomlara sahiptir. Bu semptomlar, adet dönemlerinden önce veya sırasında kötüleşebilir.

Kadın doğum doktorunuz, PMS semptomlarınız varsa, bu koşullardan birine sahip olup olmadığınızı öğrenmek isteyecektir.

PMS diğer koşulları daha da kötüleştirebilir mi?

Depresyon ve anksiyeteye ek olarak, diğer bozuklukların semptomları, döneminizden hemen önce kötüleşebilir. Örnekler nöbet bozuklukları , migren, astım ve alerjileri içerir.

Adet öncesi disforik bozukluk nedir?

PMS semptomları şiddetliyse ve işte veya kişisel ilişkilerde sorunlara neden oluyorsa, adet öncesi disforik bozukluğunuz (PMDD) olabilir . PMDD, kadınların küçük bir yüzdesini etkileyen ciddi bir PMS türüdür. Seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar) olarak adlandırılan ilaçlar  , bazı kadınlarda PMDD’nin tedavisine yardımcı olabilir. Bu ilaçlar depresyon tedavisinde kullanılır.

PMS tedavi edilebilir mi?

Semptomlarınız hafif ila orta şiddetteyse, genellikle yaşam tarzı veya diyetteki değişikliklerle rahatlayabilirler. PMS semptomlarınız hayatınıza müdahale etmeye başlarsa, tıbbi tedavi aramaya karar verebilirsiniz. Tedavi, semptomlarınızın ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olacaktır. Daha ciddi vakalarda, kadın doğum doktorunuz ilaç önerebilir.

Egzersiz PMS semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir mi?

Birçok kadın için düzenli aerobik egzersiz, PMS semptomlarını azaltır. Yorgunluğu ve depresyonu azaltabilir. Tempolu yürüyüş, koşma, bisiklete binme ve yüzmeyi içeren aerobik egzersiz, kalp atış hızınızı ve akciğer fonksiyonunuzu artırır. Sadece semptomlarınız olduğu günlerde değil, düzenli olarak egzersiz yapın. İyi bir hedef, haftanın çoğu günü en az 30 dakika egzersiz yapmaktır.

Hangi gevşeme yöntemleri PMS semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir?

Rahatlamanın ve stresi azaltmanın yollarını bulmak, PMS’li kadınlara yardımcı olabilir. Kadın doğum uzmanınız, PMS semptomlarını azaltmaya yardımcı olmak için gevşeme terapisi önerebilir. Gevşeme terapisi nefes egzersizleri, meditasyon ve yoga içerebilir. Masaj terapisi, denemek isteyebileceğiniz başka bir rahatlama terapisidir. Bazı kadınlar biofeedback ve kendi kendine hipnoz gibi terapileri faydalı buluyor.

Yeterli uyku almak önemlidir. Hafta sonları da dahil olmak üzere her gün aynı saatlerde uyanıp uyuduğunuz düzenli uyku alışkanlıkları, huysuzluk ve yorgunluğun azalmasına yardımcı olabilir.

PMS semptomlarını hafifletmek için hangi diyet değişiklikleri yapılabilir?

Diyetinizdeki basit değişiklikler PMS semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir:

Karmaşık karbonhidratlardan zengin bir diyet yapın. Karmaşık bir karbonhidrat açısından zengin diyet, duygudurum semptomlarını ve yiyecek isteklerini azaltabilir. Kompleks karbonhidratlar, kepekli ekmek, makarna ve tahıllar gibi tam tahıllarla yapılan gıdalarda bulunur. Diğer örnekler arpa, kahverengi pirinç, fasulye ve mercimektir.

Yoğurt ve yeşil yapraklı sebzeler gibi kalsiyum açısından zengin yiyecekleri diyetinize ekleyin.

Yağ, tuz ve şeker alımınızı azaltın. Kafein ve alkolden kaçının.

Yemek programınızı değiştirin. Günde üç büyük öğün yerine altı küçük öğün yiyin veya üç öğününüzde biraz daha az yiyin ve üç hafif atıştırmalık ekleyin. Kan şekeri seviyenizi sabit tutmak semptomlara yardımcı olacaktır.

Diyet takviyeleri, PMS semptomlarının giderilmesine yardımcı olabilir mi?

Günde 1.200 miligram (mg) kalsiyum almak, PMS’nin bir parçası olan fiziksel ve ruh hali semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Magnezyum takviyeleri almak, su tutulmasını (“şişkinlik”), göğüs hassasiyetini ve duygudurum semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Bir çalışma, E vitamininin PMS semptomlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.

PMS’ye yardımcı olmak için reklamı yapılan birçok ürün var. Bu ürünlerin çoğu ya test edilmemiştir ya da etkili olduğu kanıtlanmamıştır. Herhangi bir PMS ürünü veya takviyesi almadan önce kadın doğum uzmanınızla konuşmanız önemlidir. Fazla miktarda alınması veya bazı ilaçlarla birlikte alınması zararlı olabilir.

Hangi ilaçlar PMS semptomlarını azaltır?

Hormonal doğum kontrol yöntemleri gibi yumurtlamayı önleyen ilaçlar fiziksel semptomları azaltabilir. Ancak hepsi PMS’nin duygudurum semptomlarını hafifletemez. İşe yarayan birini bulmadan önce bu ilaçlardan birden fazlasını denemek gerekebilir.

Antidepresanlar bazı kadınlarda PMS tedavisinde yardımcı olabilir. Bu ilaçlar duygudurum semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Semptomların başlamasından 2 hafta önce veya adet döngüsü boyunca kullanılabilirler. Birçok çeşit antidepresan vardır. Biri sizin için işe yaramazsa, kadın doğum uzmanınız başka bir reçete yazabilir.

Anksiyete sizin için önemli bir PMS semptomuysa, diğer tedaviler yardımcı olmuyorsa bir antianksiyete ilacı denenebilir. Antianksiyete ilaçları, semptomlarınız olduğunda gerektiği gibi alınır.

İbuprofen gibi nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. NSAID’leri almadan önce kadın doğum uzmanınızla konuşun. NSAID’lerin uzun süreli kullanımı mide kanamasına veya ülsere neden olabilir.

Diüretikler (“su hapları”), sıvı birikimini azaltmaya yardımcı olan ilaçlardır. Su tutulması sizin için önemli bir semptom ise, doktorunuz bir idrar söktürücü reçete edebilir. Kadın doğum uzmanınıza başka hangi ilaçları, özellikle de NSAID’leri aldığınızı söyleyin. NSAID’leri ve diüretikleri aynı anda kullanmak böbrek sorunlarına neden olabilir.

Sözlük

Antidepresanlar : Depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar.

Depresyon : En az 2 haftalık dönemler boyunca üzüntü hissi.

Diüretikler : İdrar üretimini artıran ilaçlar veya maddeler.

İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS) : Gaz, ishal, kabızlık ve karın ağrısına neden olabilen bir sindirim bozukluğu.

Adet Döngüleri : Bir kadının vücudunu olası hamileliğe hazırlamak için meydana gelen aylık değişim süreci. Adet döngüsü, bir döngünün adet kanamasının ilk gününden bir sonraki döngünün adet kanamasının ilk gününe kadar tanımlanır.

Menstrüasyon : Bir kadının hamile olmadığında meydana gelen, rahimden aylık olarak kan ve doku dökülmesidir.

Nonsteroidal Antiinflamatuar İlaçlar (NSAID’ler) : Enflamasyonu azaltarak ağrıyı hafifleten ilaçlar. İbuprofen ve naproksen dahil olmak üzere birçok tür mevcuttur.

 

Kadın Doğum Uzmanı-Jinekolog : Kadın sağlığı konusunda özel eğitim ve öğretim almış bir doktor.

Yumurtlama : Bir yumurtalığın yumurta bıraktığı zaman.

Perimenopoz : Menopoza kadar geçen süre.

Premenstrüel Disforik Bozukluk (PMDD) : Bir kadının günlük yaşamını etkileyen şiddetli bir premenstrüel sendrom (PMS) şeklidir. Belirtiler arasında ani ruh hali değişimleri, sinirlilik, umutsuzluk, kaygı, konsantrasyon sorunları, iştahta değişiklikler, uyku sorunları ve şişkinlik sayılabilir.

Premenstrüel Sendrom (PMS) : Bazı kadınların her ay adet dönemlerinden önce yaşadığı bir grup fiziksel ve davranışsal değişikliği tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

Nöbet Bozuklukları : Hareket, bilinç, ruh hali veya duygularda değişikliklere neden olan nöbetlere neden olan herhangi bir durum. Epilepsi, bir tür nöbet bozukluğudur.

Selektif Serotonin Reuptake İnhibitörleri (SSRI’lar) : Depresyon tedavisinde kullanılan bir ilaç türü.