: 0 546 421 22 48
Bilgi İçin: 0 546 421 22 48

Rutin Kadın Sağlığı Kontrolleri

Sağlıklarını korumak söz konusu olduğunda, kadınlar erkeklerden daha fazla karmaşıklıkla karşı karşıyadır. Kadınlar sadece doğum ve menopoz gibi faktörleri hesaba katmakla kalmaz, aynı zamanda birçok yaygın sağlık durumu kadınları farklı şekilde etkiler. İyi haber şu ki, kadınlar genellikle önleyici sağlık ziyaretleri konusunda proaktifler. Yine de, konu testler ve taramalar olduğunda, en son kadın sağlığı yönergelerini takip etmek zordur.

Ergenlik Dönemindeki Kızların Kontrol Listesi

Kadın hastalıkları muayenesi: 13-17 yaşlarından itibaren kız çocukları, gelecekteki ziyaretlerde neler bekleyeceklerini anlamaya başlamak ve nasıl sağlıklı kalacakları hakkında bilgi almak için bir kadın hastalıkları uzmanı  ile görüşmelidir. Genç hastaların cinsel olarak aktif olsalar bile pelvik muayeneye ihtiyaçları yoktur ve araştırmalar 21 yaşından önce servikal tarama yaptırmanın risklerinin faydalarından daha ağır bastığını gösterdiğinden 21 yaşına kadar Pap smear’e ihtiyaçları yoktur. “25 yaşın altındayken, rahim ağzınızdaki hücrelerde – anormal hücrelerde – değişiklikler olması yaygındır ve bunlar genellikle kendi kendine geçer. Anormal bir Pap smear sonucu almak genellikle küçük ama gerçek bir komplikasyona neden olma şansı olan takip testlerine yol açar.” Bu ziyaret ayrıca şunları içerebilir:

Kan basıncı taraması:  Bu, diyabet, obezite ve kalp hastalığı gibi risk faktörlerini değerlendirir. 

Lipid taraması: Bir kez, geç ergenlik yıllarından başlayarak. Bu kan testi, kolesterol ve trigliserit miktarını kontrol eder.

20’li ve 30’lu Yaşlarındaki Kadınlar İçin Kontrol Listesi

Birinci basamak ziyareti : Yılda bir. “20’li ve 30’lu yaşlarınız, bulunduğunuz yeri korumak veya obezite, diyabet, ailede kanser ve kalp hastalığı gibi sorunların öyküsü veya cinsel yolla bulaşan hastalık riskini azaltmak gibi farklı hastalıklar için risk faktörlerinizi belirlemek için harika bir zamandır.

Pap testi ve pelvik muayene: Rahim ağzı kanseri ve HPV taraması için bir kadın hastalıkları uzmanı  ziyareti sırasında Pap testi yapılır. Pap smear ve pelvik muayenenin yıllık ziyaretle eş anlamlı olduğu içimize işlemişancak doğrusu öyle değil. 21-29 yaş arası kadınlar her üç yılda bir rahim ağzı kanseri taramasından geçirilmelidir. 21-25 yaş arası kadınlar için, rahim ağzı kanseri riski son derece düşük olduğu için Pap testinin faydası çok daha azdır. Ancak HPV aşısı olmayan kadınlar için tarama düşünülebilir. Karar, bir kadının anormal Pap testleri ve HPV geçmişine ve HPV aşısı durumuna bağlıdır. 

İlginizi Çekebilir  Kanama Bozuklukları

30-65 yaş arası kadınlar her üç yılda bir tek başına rahim ağzı kanseri için, beş yılda bir tek başına HPV için veya her ikisi için birlikte test yapılıyorsa her beş yılda bir taranmalıdır.

Klinik meme muayenesi : Bu tipik olarak bir kadın doğum muayenesi sırasında yapılır ve 19 yaşında başlar.

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon (CYBE) taraması: 25 yaşından küçük tüm cinsel olarak aktif kadınlar her yıl gonore ve klamidya için test edilmelidir. 

Aile planlaması: Aile kurmak isteyen kadınlar için önemli olan doğum kontrolü, üreme sağlığı ve üreme planlamasına dikkat eilmelidir.

Geçmişte hamile kalmış kadınlar için hamilelik öyküsünün değerlendirilmesi çok önemlidir . Örneğin, birisi diyabet hastasıysa veya hamileyken preeklampsi gibi tansiyon sorunu yaşadıysa, yaşamları boyunca kalp hastalığına yakalanma riskini artırır. 

Kan basıncı taraması: Yılda bir kez kontrol sırasında değil, yılda birkaç kez tansiyonunuzu kontrol etmek iyidir.

Opsiyonel : Genetik test. Meme, yumurtalık kanseri , rahim ağzı kanseri veya kolon kanseri dahil olmak üzere ailede güçlü bir kanser öyküsü varsa, onları bir genetik danışmana yönlendirilmesi gerekir.

40’lı ve 50’li Yaşlarındaki Kadınlar için Kontrol Listesi

Birinci basamak ziyareti:  Yılda en az bir kez veya ihtiyaç duyulduğu sıklıkta.

Rutin kan testleri ve lipid taraması: Kan basıncını, kan şekerini, kolesterolü vb. ölçümler. 

Pap testi ve pelvik muayene: Rahim ağzı kanseri için üç yılda bir, HPV için beş yılda bir veya her iki testi birleştirirken beş yılda bir tarama yapın.

Meme kanseri taramaları: 45 yaşından itibaren yılda bir kez. 40-44 yaş arası kadınlar isterlerse yıllık mamografiye başlama seçeneğine sahiptir; 55 yaş ve üstü kadınlar isterlerse iki yılda bir geçiş yapabilirler.

İlginizi Çekebilir  Menstrüasyon ve Jinekoloji: Kadın Sağlığı Üzerine Derinlemesine Bir Bakış

Kolonoskopi:  Ailenizde kolon kanseri öyküsü varsa, 45 yaşında taramaya başlamanızı önerir. Kolon kanseri öyküsü olmayanlar için genellikle ilk taramadan sonra her 10 yılda bir kolonoskopi yaptırmaları önerilir.

Akciğer kanseri taraması: 30 yıldır sigara içen ve halen sigara içen veya son 15 yıl içinde bırakmış olan 55 yaş ve üstü yetişkinlerin taranmasını önerilmektedir .

60 Yaş ve Üzeri Kadınlar İçin Kontrol Listesi

Pap testi ve pelvik muayene: Mevcut en iyi kılavuzlara göre, Pap testi 65 yaşından sonra rutin olarak önerilmemektedir. Karar, kadın ve klinisyen arasında ve kendi geçmişine dayalı olarak verilmelidir.

Rutin kan testleri ve lipid taraması: Yılda en az bir kez veya gerektiği kadar sık. Her bireye göre değişir ve ailede kolon kanseri öyküsü ve kolonoskopi sonuçlarına bağlıdır. Ortalama risk altındaki çoğu insan için, 45 yaşından sonra her 10 yılda bir kolonoskopi önerilir.

Osteoporoz taraması: Normal kemik kütlesine sahip 65 yaş ve üstü kadınlar, her 15 yılda  bir kemik mineral yoğunluğu (KMY) testi yaptırmalıdır . Sigara içme, alkolizm, bir ebeveynde kalça kırığı öyküsü veya romatoid artrit gibi osteoporoz için belirli risk faktörleri olan kadınlar için daha sık test yapılması önerilir.

Cilt kanseri taraması:  Yılda bir. Ailede cilt kanseri öyküsü veya uzun süre güneşe maruz kalma öyküsü varsa daha sık.

Kardiyoloji taraması : Yılda en az bir kez veya gerektiğinde, hamileyken preeklampsi veya yüksek tansiyon geçirdiyseniz veya ailede kalp hastalığı öyküsü varsa.