: 0 546 421 22 48
Bilgi İçin: 0 546 421 22 48

Serviks Kanseri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Serviks, rahmi vajinaya bağlayan, yaklaşık iki ila üç santimetre uzunluğunda, silindir şeklinde bir geçittir. Serviksin üç cilt katmanı veya ‘bölgesi’ vardır. Smear testi sırasında anormal hücreler için test edilen derinin en üst tabakasıdır.

HPV (Human Papilloma Virus), cinsel olarak aktif yetişkinler arasında yaygın bir virüstür. Büyük ihtimalle virüse sahip olduğunuzun farkında olmayacaksınız ve genellikle bağışıklık sistemi virüsten doğal olarak kurtulacaktır. Bununla birlikte, bazen HPV, serviksndaki hücrelerin doğasında değişikliklere neden olarak anormal hücreler oluşturabilir. Kontrol edilmezse bu anormal hücreler kanserli hale gelebilir.

Serviks Kanseri Nedir?

Her yıl binlerce kadına serviks kanseri teşhisi konulmaktadır. Serviks kanseri 35 yaş ve altındaki kadınlarda en sık görülen kanserdir.

Hemen hemen tüm serviks kanserine HPV virüsü neden olur. 100’den fazla farklı HPV türü vardır ve bunlardan ikisinin tüm serviks kanserlerinin %70’inden fazlasına neden olduğu bilinmektedir. HPV vakalarının çoğu kendi bağışıklık sisteminiz tarafından ele alınsa da, HPV vücutta yıllarca kalabilir. O halde hücrelerin mutasyona uğraması hatırı sayılır bir zaman alabilir.

Çoğu HPV vakasının kanserle sonuçlanmadığına dikkat etmek önemlidir.

Serviks kanserini önleyebilir miyim?

Serviks kanserini düzenli taramanızın dışında tespit etmek zor olabilir. Bu nedenle genel sağlığınıza dikkat etmeniz, düzenli olarak pap (smear) testleri yaptırmanız ve cinsel sağlığınız konusunda duyarlı olmanız önemlidir. Bu kilit noktalar riski en aza indirmeye yardımcı olacaktır:

Güvenli seks yapın (prezervatif kullanın). Bu, HPV’nin yayılmasını bir dereceye kadar önleyecektir.

Sigara içmeyi bırakın.

Diyetinizin sağlıklı ve çeşitli olduğundan emin olun.

Kızlarınızın HPV aşısını olduğundan emin olun.

Düzenli taramaya katılın.

Pap (Smear) Testimden Ne Bekleyebilirim?

Smear testleri, anormallikleri test etmek için serviksinizden bir numunenin (sürüntü) alındığı hızlı (yaklaşık 3 dakika) ve basit bir prosedürdür. Hassas alanlarda araştırma yapılması fikrinden hoşlanmayabilirsiniz, ancak bu kısa testin hayatınızı kurtarabileceğini ve tıp uzmanlarının bu testleri her zaman uyguladıklarını hatırlamakta fayda var; gerginseniz yardımcı olabilirler.

Genellikle kayganlaştırılmış bir spekulum vajinaya yerleştirilir. Spekulum daha sonra doktorun serviksinizi görebilmesi için hafifçe açılacaktır. Daha sonra, uzun bir pamuklu çubuk gibi özel bir fırça, serviksinizdeki hücrelerin bir kısmını nazikçe ovmak için kullanılır. Numune inceleme için gönderilir.

Serviks Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Ne yazık ki, servikal kanserin erken evrelerinde çok az semptomu vardır veya hiç semptomu yoktur. Smearinizi güncel tutmanız bu yüzden çok önemlidir. Kendilerini gösteren bazı semptomlar vardır (bunlardan bazılarının diğer jinekolojik sorunların da belirtileri olabileceğini unutmayın):

Cinsel ilişki sırasında , cinsel ilişkiden sonra , postmenopozal, ara dönemlerde görülen vajinal kanama.

Olağandışı veya kokulu vajinal akıntı

Pelvik bölgede ağrı

Bel ağrısı

Rahatsız veya ağrılı cinsel ilişki

Serviks Kanseri Tedavisi

Lokal anestezi altında ayakta hasta olarak çok az rahatsızlıkla gerçekleştirilen basit işlemlerdir. Biyopsi yüksek dereceli değişiklikleri doğrularsa, Loop Excision (LLETZ) adı verilen küçük bir ameliyatla yine lokal olarak çıkarılır. Bu, vakaların% 90’ında tam iyileşme ile sonuçlanır. Nüksü tespit etmek için yıllık olarak takip smearları önerilir – genellikle HPV virüsünün kalıcılığı nedeniyle.

Tüm kanserlerde olduğu gibi, teşhis ne kadar erken olursa o kadar iyidir. Erken bulunursa, son beş yılda hayatta kalma şansı %80-99’dur (birinci aşama için). Dördüncü aşamada kanser tespit edilirse, bu rakam sadece %20’ye kadar küçülür.

Kanserinizin evresine bağlı olarak, tedaviniz en etkili olacak şekilde uyarlanacaktır. Serviks kanseri tedavileri şunları içerir:

Cerrahi (özellikle erken teşhis vakalarında).

Radyoterapi ve kemoterapi (büyük kanserler ve yayılmış olanlar için).

Taramalarını güncel tutmayan kadınların hikayelerini defalarca okuyoruz; smear testi yaptırmaktan çekinen kadınlar; ve önemli jinekolojik anomalileri çok uzun süre görmezden gelen kadınlar.

Taramalarınızla güncel kalmak çok önemli; hayatınızı kurtarabilir.

Semptomlarınız serviks kanseri ile ilgili olsun ya da olmasın, herhangi bir vajinal kanama şekli jinekoloğunuz tarafından araştırılmalıdır. Bu semptomlardan herhangi birini yaşıyorsanız, en kısa zamanda bir konsültasyon randevusu almanızı şiddetle tavsiye edilir.