Kadın doğum uzmanı yada jinekolog kime denir?
Kadın Doğum Uzmanı yada Jinekologlar üreme sistemi için standart bakım konusunda, doğum öncesinden doğum sonrasına kadar gebeliğin her alanında uzmanlaşmıştır. Çoğu hekimde olduğu gibi, bu doktorlar da tıp fakültesini bitirdikten sonra kadın hastalıkları ve doğum alanında ihtisas yapan doktorlardır.
Jinekolog muayenesi neden gereklidir ?
Jinekolog muayenesinin birkaç önemli faydası:
Vücudunuzu anlamanıza ve sağlığınızın kontrolünü elinize almanıza yardımcı olur.
Özel jinekoloğunuzla sağlıklı bir temel oluşturmak, vücudunuzda tedavi gerektirebilecek gelecekteki sorunlara veya değişikliklere dikkat çekecektir.
Farkında olmayabileceğiniz herhangi bir anormallik erken teşhis edilebilir ve tedavi edilmesi daha kolay olabilir.
Jinekoloji konsültasyonunuz, cinsel sağlığınız hakkında soru sormak ve uzman tavsiyesi almak için harika bir fırsattır. Her ziyaret, sağlığınızı daha iyi yönetmeniz için ihtiyacınız olan güveni ve bilgiyi verecektir.
Jinekolog muayenesine ne zaman gitmeliyim?
Cinsel olarak aktif olan ve/veya 21 yaşının üzerindeki kadınların yıllık kontrol için jinekoloğa gitmelerini öneriyoruz. Ek olarak, aşağıdakilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız bir jinekoloğa gitmenizi şiddetle tavsiye ederiz:
Anormal vajinal kanama , ağır adet dönemleri, cinsel ilişki sonrası kanama, adet gecikmesi veya menopoz sonrası kanama dahil.
Karın veya mide ağrısı , bu sizde bir enfeksiyon, yumurtalık kistleri veya fibroidler (kanserli olmayan tümörler) olduğunu gösterebilir.
Olağandışı akıntı Kötü kokulu sarı, yeşil veya gri akıntı bakteriyel veya maya enfeksiyonunun bir işareti olabilir.
Ağrılı cinsel ilişki vajinal kuruluk, fibroidler veya enfeksiyondan kaynaklanabilir ve bir pelvik muayene gerektirecektir.
İlk smear testi ne zaman yapılmalı ?
Kadınların ilk servikal smear’lerini 25 yaşında yaptırmaları teşvik edilmektedir. (25 yaşın altındaysanız hücrelerde küçük anormallikler normal bir olay olabilir.) Ancak, her yaştan kadına özel bir smear testi yapılabilir.
Ne sıklıkla smear testi yaptırmalıyım?
2-3 yılda bir rahim ağzı kanseri taraması yaptırmalısınız.
Anormal hücreler neden gelişir?
İnsan papilloma virüsü (HPV), rahim ağzı kanserine yol açan cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Anormal hücreler her zaman kansere işaret etmese de bu, kanserin gelişebileceğinin bir işareti olabilir. Tedaviler bu süreç gerçekleşmeden yapılırsa daha kolay ve başarılı olur.
Smear test sonucu anormal geldi. Şimdi ne olacak ?
Anormal bir servikal yayma, enfeksiyonu, anormal hücreleri veya rahim ağzı kanserini tanımlayacaktır. Gereken takip araştırmalarının kapsamı, yaşınıza ve anormalliğin ciddiyetine bağlı olacaktır.
Anormalliklerin doğal olarak düzelmesi mümkün görünüyorsa servikal smeari tekrarlayın , jinekoloğunuz 3-6 ay sonra tekrar smear testi için gelmenizi isteyecektir.
Kolposkopi ile jinekoloğunuz anormalliğin doğasını belirlemek için serviksinizi inceleyecektir.
Biyopsi – kesin teşhis için rahim ağzınızdan doku alınması gerekebilir ve küçük bir örnek alınır ve ileri testler için bir laboratuvara gönderilir.
Takip araştırmaları, anormalliğin rahim ağzı kanserine dönüşme olasılığının olup olmadığını jinekoloğunuza söyleyecektir. Anormal hücreleri yok etmek ve kanser riskinizi azaltmak için tedaviye ihtiyacınız olabilir.
Lütfen ne sıklıkta smear testi yaptırmanız gerektiği konusunda jinekoloğunuzun tavsiyelerine uyun. Herhangi bir anormalliği kansere dönüşmeden erken teşhis etmek için düzenli testler önemlidir.
Yaşlandıkça hamile kalmak neden zorlaşır ?
35 yaşından sonra, bir kadının doğurganlığı çeşitli nedenlerle azalmaya başlar:
Yumurtalık rezervi (yumurtalar) azalır ve daha az kaliteli yumurta kalır.
Menopoza yaklaşmak düzensiz adet dönemlerine ve dolayısıyla düzensiz yumurtlamaya neden olabilir.
Kadınların küçük bir yüzdesi (%1) menopoza erken başlar ve 40 yaşından önce yumurtlamayı bırakır.
Enfeksiyonlar veya diğer durumlar herhangi bir yaşta fallop tüplerinin tıkanmasına neden olmuş olabilir, ancak bu iyi bir cinsel sağlık ve genel sağlık ile önlenebilir.
Endometriozis, fallop tüplerinin skar dokusu ile kalınlaşmasına neden olur ve durum yaşla birlikte kötüleşir.
Miyomlar (kanserli olmayan tümörler) 30 yaş üstü kadınlarda daha sık görülür ve hamile kalmayı zorlaştırabilir.
Aşırı kilolu olmak da gebe kalma yeteneğini engelleyebilir. PKOS’lu kadınlar kilo vererek başarılı bir hamilelik şanslarını artırabilir.
Korunmasız cinsel ilişkiye girdim ve hamile kalmak istemiyorum. Ne yapmalıyım ?
Acil kontrasepsiyon tavsiyesi için mümkün olan en kısa sürede jinekoloğunuzu arayın. Size acil doğum kontrol hapı önerilebilir veya RİA takılabilir.
Cinsel ilişkiden ne kadar sonra gebelik testi yapabilirim?
Hamileliğin idrar testi ile onaylanması için en az üç hafta beklemeniz gerekecektir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için ne zaman test yaptırabilirim?
Bel soğukluğu ve klamidyanın bir testle doğrulanması cinsel ilişkiden en az iki hafta sonra gerçekleşir. Bununla birlikte, belirtileriniz varsa, lütfen hemen jinekoloğunuzla bir konsültasyon randevusu alın. HIV, cinsel ilişkiden sonraki bir ay boyunca test edilebilir, ancak 12 hafta sonra tekrar test edilmelidir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar tedavi edilebilir mi?
Bakteriler, parazitler veya virüsler cinsel yolla bulaşan hastalıklara neden olur. Antibiyotikler, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi cinsel yolla bulaşan hastalığı tedavi etmek ve iyileştirmek için kullanılabilir:
Klamidya, belsoğukluğu, frengi (penisilin ile tedavi edilir), trichomoniasis.
Mevcut tedavisi olmayan cinsel yolla bulaşan hastalıklar şunları içerir:
HIV/AIDS, bazı HPV türleri, kronik hepatit B ve C, genital uçuk.
Bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar zamanla tedavi olmaksızın düzelir. Çoğu HPV suşu, hepatit A ve hepatit B ve C’nin akut suşları bunlardan bazılarıdır.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için test edilmek önemlidir, böylece gerekirse tedaviye başlayabilirsiniz.