: 0 546 421 22 48
Bilgi İçin: 0 546 421 22 48

Sonohisterografi nedir?

sonohisterografi nedir

Sonohisterografi , ultrason muayenesinin özel bir türüdür. Ayrıca salin infüzyon sonografisi veya SIS olarak da adlandırılır.

İnce plastik bir tüp kullanılarak serviks yoluyla rahme sıvı verilir. Ses dalgaları daha sonra rahim zarının görüntülerini oluşturmak için kullanılır. Sıvı, ultrasonun tek başına kullanıldığı zamandan daha fazla ayrıntı göstermeye yardımcı olur.

Bu test, kadın doğum uzmanınızın  ofisinde , bir hastanede veya bir klinikte yapılabilir. Genellikle 30 dakikadan az sürer.

Sonohisterografi hangi nedenlerle yapılır?

Sonohisterografi, anormal uterin kanama , kısırlık ve tekrarlayan düşükler dahil olmak üzere birçok sorunun altında yatan nedeni bulabilir. Aşağıdakileri tespit edebilir:

Fibroidler veya polipler gibi rahim içindeki anormal büyümeler ve boyutları ve derinlikleri hakkında bilgiler, rahim içinde skar dokusu, anormal rahim şekli, rahim iç yüzeyi  ile ilgili sorunlar, fallop tüplerinin açık veya tıkalı olup olmadığı.

Bu test, rahimle ilgili sorunların nedenini bulmanın güvenli bir yoludur. Sonuçlar, kadın doğum uzmanınızın sizin için en iyi tedaviyi önermesine yardımcı olabilir.

Sonohisterografiye nasıl hazırlanılır ?

Hamileyseniz veya hamile kalabiliyorsanız veya pelvik enfeksiyonunuz varsa sonohisterografi yapılmaz. İşlemden önce hamileliği ekarte etmek için size bir idrar testi yapılabilir. Latekse alerjiniz olup olmadığı sorulabilir.

Test genellikle adet döngünüzde , adetiniz durduktan sonra ancak yumurtlamadan önce yapılır. Test sırasında kanamanız varsa, sonuçlar o kadar net olmayabilir. Ara sıra anormal kanamanız veya gitmeyen kanamanız varsa, testten önce kanamayı durdurmak için size bir ilaç verilebilir.

Sonohisterografi, mesaneniz boşken yapılır. Belden aşağısını soyunmanız ve muayene masasına yatmanız istenecektir. Kadın doğum uzmanınız, herhangi bir hassasiyet veya ağrınız olup olmadığını görmek için bir pelvik muayene yapabilir. Kadın doğum doktorunuz bir enfeksiyonunuz olduğunu düşünüyorsa , prosedürü uygulamadan önce enfeksiyonu temizlemek için antibiyotik almanız gerekebilir.

Prosedür bazı kramplara neden olabilir. Önceden ibuprofen veya asetaminofen gibi reçetesiz satılan bir ağrı kesici almak isteyebilirsiniz. Kadın doğum uzmanınıza en iyisinin ne olacağını sorun.

Bir sonohisterografinin ana adımları nelerdir?

Sonohisterografinin üç ana bölümü vardır:

Transvajinal ultrason muayenesi 

Rahim içinin sıvı ile doldurulması

Ultrason muayenesi tekrarlanır

Transvajinal ultrason muayenesi nedir?

Transvajinal ultrason muayenesi için vajinaya bir ultrason probu (ince, elde taşınabilir bir cihaz) yerleştirilir. Tek kullanımlık bir kılıfla (prezervatif gibi) kaplıdır. İç organların görüntülerini yapmak için kullanılan ses dalgalarını gönderir. Bu görüntüler bir ekranda gösterilir.

Sonohisterografi için sıvı rahim içine nasıl konulur?

Transvajinal ultrason muayenesinden sonra prob çıkarılır. Vajinaya açık tutan  bir spekulum yerleştirilir. Serviksi temizlemek için spekulumdan bir sürüntü geçirilir.

Daha sonra vajinaya ince bir tüp yerleştirilir ve spekulum çıkarılır.

Prob  tekrar vajinaya yerleştirilir. Tüpten yavaşça steril bir sıvı verilir. Sıvı uterusa girdiğinde kramp oluşabilir.

Sıvı rahim içine konulduktan sonra ne olur?

Rahim sıvı ile dolduğunda, rahim içinin ve rahim iç yüzeyinin ultrason görüntüleri alınır. Fallop tüplerinizi değerlendirmek için test yapılıyorsa, tüp aracılığıyla uterusun içine kabarcık içeren sıvı yerleştirilir. Kabarcıklar sıvının görülmesini kolaylaştırır. Fallop tüplerinden sıvının yolu ultrasonda not edilir.

Sonohisterografiden sonra 

Çoğu kadın hemen eve gidebilir ve o gün normal aktivitelerine geri dönebilir. Testten sonra aşağıdaki belirtilerden bazıları ortaya çıkabilir:

kramp, lekelenme veya hafif kanama, sulu akıntı. 

Sonohisterografinin riskleri nelerdir?

Bu test çok güvenlidir, ancak nadiren pelvik enfeksiyon riski vardır. Aşağıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz kadın doğum doktorunuzu  arayın:

Eve gittikten sonraki bir veya iki gün içinde ağrı veya ateş, akıntı türünde veya miktarında değişiklik.

Sonohisterografinin alternatifleri nelerdir?

Rahim sorunlarını teşhis etmek için başka testler kullanılabilir: 

Histerosalpingografi : Bu röntgen testi, rahim ve fallop tüplerinin içini görüntülemek için kullanılır ve tüplerin tıkalı olup olmadığını gösterebilir. Radyasyon ve kontrast madde içeren bir sıvı kullanır.

Histeroskopi : Küçük bir kameranın takılı olduğu ince, ışık ileten bir cihaz (histeroskop) rahmin içine bakmak için vajinaya serviks yoluyla yerleştirilir. Rahim içindeki belirli sorunları teşhis etmek ve tedavi etmek için kullanılır.

Manyetik rezonans görüntüleme (MR) : Bu görüntüleme testi, iç organları görüntülemek için kullanılır, ancak rahmin içini sonohisterografi kadar net göstermez.

Sözlük

Anormal Rahim Kanaması : Hamile olmayan bir kadın için normal olandan farklı rahim kanaması. Bu kanamanın ne kadar süreyle, ne kadar düzenli ve ne sıklıkta meydana geldiğine göre değişiklik gösterebilir.

Antibiyotikler : Belirli enfeksiyon türlerini tedavi eden ilaçlar.

Serviks : Uterusun vajinanın üst kısmındaki alt, dar ucu.

Fallop Tüpleri : Yumurtanın yumurtalıktan uterusa geçtiği tüplerdir.

Fibroidler : Rahim kasında oluşan büyümeler. Fibroidler genellikle kanserli değildir.

 

Histerosalpingografi : Anormal değişiklikleri bulmak veya tüplerin tıkalı olup olmadığını görmek için rahim ve fallop tüplerine az miktarda sıvının yerleştirildiği özel bir X-ışını prosedürü.

Histeroskopi : Rahim içini görüntülemek veya ameliyat yapmak için ışıklı bir teleskopun rahim ağzından rahim içine yerleştirildiği bir prosedür.

Kısırlık : Doğum kontrolü kullanmadan 1 yıl düzenli cinsel ilişkiye girdikten sonra hamile kalamama.

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) : Güçlü bir manyetik alan ve ses dalgaları kullanarak iç organları ve yapıları görüntüleme testi.

 

Adet Döngüsü : Bir kadının vücudunu olası hamileliğe hazırlamak için meydana gelen aylık değişim süreci. Adet döngüsü, bir döngünün adet kanamasının ilk gününden bir sonraki döngünün adet kanamasının ilk gününe kadar tanımlanır.

 

Kadın Doğum Uzmanı-Jinekolog : Kadın sağlığı konusunda özel eğitim ve öğretim almış bir doktor.

Yumurtlama : Bir yumurtalığın yumurta bıraktığı zaman.

Pelvik Muayene : Bir kadının pelvik organlarının fizik muayenesi.

Polipler : Bir organın içinde gelişebilen anormal doku büyümeleri.

Sonohisterografi : Rahim içinin ultrason görüntüleri alınırken rahim ağzından rahim içine steril sıvı enjekte edildiği bir prosedür.

Spekulum : Vajina duvarlarını açık tutmak için kullanılan bir alet.

 

Prob : Ses dalgaları gönderen ve yankıları elektrik sinyallerine çeviren bir cihaz.

Transvajinal Ultrason Muayenesi : Cihazın vajinanıza yerleştirildiği bir ultrason türüdür.

Ultrason Muayenesi : Vücudun iç kısımlarını incelemek için ses dalgalarının kullanıldığı bir test. Hamilelik sırasında, fetüsü kontrol etmek için ultrason kullanılabilir.

Rahim : Kadın pelvisinde bulunan kaslı bir organ. Hamilelik sırasında, bu organ fetüsü tutar ve besler. 

Vajina : Kaslarla çevrili tüp benzeri bir yapı. Vajina rahimden vücudun dışına çıkar.