Tiroid bezi, boynunuzun tabanında trakeanızın (veya nefes borunuzun) önünde bulunur. Tiroid bezi iki hormon üretir, depolar ve salgılar: T4 (tiroksin) ve T3 (triiyodotironin). Bazı bozukluklar tiroid bezinin çok fazla veya çok az hormon yapmasına neden olabilir. Tiroid hastalığı riski altındaki kadınlar, otoimmün bozukluğu olan kişilerdir.
Tiroid bezinin işlevi nedir?
Tiroid hormonları, vücudunuzun her bölümünün çalışma hızı olan metabolizmanızı kontrol eder. Tiroid beziniz olması gerektiği gibi çalıştığında, metabolizmanız sabit bir hızda kalır; ne çok hızlı ne de çok yavaş.
Tiroid bezini ne kontrol eder?
Tiroid bezi, hipofiz bezi (beyninizdeki bir bez) tarafından kontrol edilir. Hipofiz bezi tiroid uyarıcı hormon (TSH) üretir . TSH, tiroid bezine gerekirse daha fazla hormon yapmasını söyler.
Tiroid hastalığı nasıl teşhis edilir?
Tiroid hastalığı semptomlarınız, muayene ve testler ile teşhis edilir. Sağlık uzmanınız, yutarken boynunuzu muayene edecektir. Yutkunduğunuzda tiroid bezi hareket eder. Bu, sağlık uzmanınızın hissetmesini kolaylaştırır. Sağlık uzmanınız ayrıca cildinizi ve gözlerinizi inceleyebilir ve kilonuzu ve vücut sıcaklığınızı kontrol edebilir.
Tiroid problemlerini teşhis etmek için hangi testler kullanılır?
Aşağıdakiler dahil olmak üzere, bir tiroid sorununun kesin nedenini bulmaya yardımcı olmak için testler kullanılabilir: Kan testleri, tiroid ultrason muayenesi, tiroid taraması. Tiroid taraması sırasında az miktarda radyoaktif iyot içersiniz. Özel bir kamera daha sonra tiroid bezinin radyoaktif iyotu emen alanlarını algılar. Bu testin sonuçları, tiroid bezinin az veya aşırı aktif olan alanlarını gösterir. Hamileyseniz bu test yapılmayacaktır.
Hipotiroidizm nedir?
Hipotiroidizm, tiroid bezi normal vücut metabolizmanızı sürdürmek için tiroid hormonlarını yeterince üretmediğinde ortaya çıkar.
Hipotiroidizme ne sebep olur?
Hipotiroidizmin en yaygın nedeni, tiroidit olarak bilinen bir hastalıktır – tiroid bezinin iltihabı. Tiroiditin en yaygın türü, tiroid büyümesine (guatr olarak da adlandırılır) neden olan Hashimoto hastalığı olarak adlandırılır. Hipotiroidizm, yeterli iyot içermeyen bir diyetten de kaynaklanabilir.
Hipotiroidizmin belirtileri nelerdir?
Hipotiroidizm semptomlarının gelişmesi yavaştır. Hipotiroidizmin yaygın semptomları şunları içerir: yorgunluk veya güçsüzlük, kilo almak, iştah azalması, adet dönemlerinde değişiklik, cinsel dürtü kaybı,üşümek, kabızlık, kas ağrıları, göz çevresinde şişlik, kırılgan tırnaklar, saç dökülmesi.
Hipotiroidizm için hangi tedavi mevcuttur?
Çoğu durumda, hipotiroidizm, tiroid hormonu içeren ilaçlarla tedavi edilir. İlacın dozu, kanda normal bir tiroid hormonu düzeyine ulaşılana kadar yavaş yavaş artırılır.
Hipertiroidizm nedir?
Hipertiroidi , tiroid bezi çok fazla tiroid hormonu ürettiğinde ortaya çıkar. Bu da metabolizmanızın hızlanmasına neden olur.
Hipertiroidizmin nedenleri nelerdir?
Hipertiroidizmin en yaygın nedeni Graves hastalığı olarak bilinen bir hastalıktır. Çoğunlukla 20 ila 40 yaş arasındaki kadınları etkiler. Graves hastalığının geç bir belirtisi, genellikle geniş bakışlar veya şişkin gözlerdir.
Hipertiroidizm ayrıca ilaçlardan da kaynaklanabilir. Hipotiroidizm tedavisi sırasında çok fazla tiroid hormonu almak aşırı aktif tiroid semptomlarına yol açabilir. Sıcak nodüller olarak adlandırılan tiroiddeki topaklar başka bir nedendir. Bu topaklar aşırı tiroid hormonu üretir.
Hipertiroidizmin belirtileri nelerdir?
Hipertiroidizmin yaygın semptomları şunları içerir: Tükenmişlik, kilo kaybı, sinirlilik, hızlı kalp atımı, artan terleme, sıcak hissetmek, adet dönemlerindeki değişiklikler, daha sık bağırsak hareketleri, titreme.
Hipertiroidizm için hangi tedavi mevcuttur?
Vücudunuzun ürettiği tiroid hormonu miktarını azaltmak için anti-tiroid ilaçları kullanılabilir. Beta bloker adı verilen ilaçlar, hızlı kalp atışlarını kontrol edebilir.
Bu ilaçlar yardımcı olmazsa, sağlık uzmanınız yüksek dozda radyoaktif iyot tedavisi önerebilir. Bazı durumlarda, tiroid bezini çıkarmak için ameliyat gerekebilir.
Tiroid nodülleri nelerdir?
Nodül, tiroid bezinde bir yumrudur. Bir tiroid nodülü bulunduğunda, iyi huylu (kanser değil) veya kötü huylu (kanser) olup olmadığı kontrol edilecektir. Sağlık uzmanınız nodülü incelemek için bir ultrason muayenesi kullanabilir. Nodüller, ince iğne aspirasyonu veya biyopsi olarak bilinen bir prosedürle daha fazla incelenebilir .
Hiçbir kanser hücresi bulunmazsa, sağlık uzmanınız nodülünüzün boyutunu küçültmek için ilaç reçete edebilir veya onu çıkarmak için ameliyat önerebilir. Kanser hücreleri bulunursa, daha fazla tedaviye ihtiyaç duyulacaktır. Tiroid kanseri genellikle başarıyla tedavi edilebilir.
Hamileysem tiroid hastalığı için tedavi edilebilir miyim?
Evet, hamileyken tiroid hastalığınız varsa tedavi olmanız önemlidir. Tedavi edilmeyen tiroid hastalığı, hamilelik sırasında bir kadın ve fetüsü için ciddi riskler oluşturabilir. Tedavi ile tiroid hastalığı olan çoğu hamile kadın sağlıklı bebek sahibi olabilir.
Doğum sonrası tiroidit nedir?
Bazı kadınlar hamilelik sırasında tiroid problemi yaşamayabilir, ancak doğumdan sonra problemler geliştirir. Bu duruma doğum sonrası tiroidit denir. Genellikle kısa süreli bir sorundur ve hormon seviyeleri hızla normale döner.
Sözlük
Otoimmün Bozukluk: Vücudun kendi dokularına saldırdığı bir durum.
Biyopsi: Küçük bir doku parçasını çıkarmak için yapılan küçük bir cerrahi prosedür. Bu doku bir laboratuvarda mikroskop altında incelenir.
İnce İğne Aspirasyonu: Bir iğne ve şırınga kullanarak az miktarda doku alma prosedürü. Doku, kanser hücrelerini aramak için mikroskop altında incelenir.
Guatr: Boyunda bir yumruya neden olan genişlemiş bir tiroid bezi.
Hipertiroidi: Tiroid bezinin çok fazla tiroid hormonu üretmesi durumu.
Hipotiroidizm: Tiroid bezinin çok az tiroid hormonu üretmesi durumu.
Hipofiz Bezi: Büyümeyi ve vücuttaki diğer değişiklikleri kontrol eden beynin yakınında bulunan bir bez.
Tiroid Uyarıcı Hormon (TSH): Hipofiz bezi tarafından üretilen ve tiroid bezini daha fazla tiroid hormonu üretmeye ve salmaya teşvik eden bir hormon.
Ultrason Muayenesi: Vücudun iç kısımlarını incelemek için ses dalgalarının kullanıldığı bir test. Hamilelik sırasında, fetüsü kontrol etmek için ultrason kullanılabilir.