Ultrason nedir?
Ultrason , ses dalgaları biçimindeki enerjidir. Ultrason muayenesi sırasında , bir prob vücuda ses dalgaları gönderir. Ses dalgaları dokular, vücut sıvıları ve kemiklerle temas eder. Dalgalar daha sonra yankılar gibi geri döner. Prob, bu ekoları geri alır. Bu ekolardan bilgisayar görüntüler oluşturur ve ekranında resim olarak görüntülenebilir.
Ultrason kadın sağlığı hizmetlerinde nasıl kullanılır?
Ultrason, hamileliği izlemek ve hamilelikle ilgili olmayan tıbbi durumları teşhis etmek ve izlemek için kullanılır.
Hamilelikte ultrason nasıl kullanılır?
Rahim içindeki fetusu görüntülemek için ultrason kullanılır. Kadın doğum uzmanınızın veya diğer sağlık uzmanınızın fetüsün sağlığını ve gelişimini kontrol etmesine, hamileliğinizi izlemesine ve birçok doğumsal anomaliyi tespit etmesine olanak tanır. Ultrason ayrıca koryon villus örneklemesi ve amniyosentez sırasında bu prosedürleri yönlendirmeye yardımcı olmak için kullanılır. Üç tür doğum öncesi ultrason muayenesi vardır: 1) standart, 2) sınırlı ve 3) özel.
Standart ultrason muayenesi nedir?
Standart bir ultrason muayenesi, fetüsün fiziksel gelişimini kontrol eder, majör konjenital anomalileri tarar ve gebelik yaşını tahmin eder. Standart bir ultrason muayenesi ayrıca aşağıdakiler hakkında bilgi sağlayabilir:
Fetüsün pozisyonu, hareketi, solunumu ve kalp atış hızı, fetüsün boyutu ve ağırlığının hesaplanması, rahimdeki amniyotik sıvı miktarı, plasentanın yeri, fetüs sayısı, fetus iyi bir pozisyondaysa, cinsiyeti söylemek mümkün olabilir.
Sınırlı ultrason muayenesi nedir?
Belirli bir soruyu cevaplamak için sınırlı bir ultrason muayenesi yapılır. Örneğin, doğumdaysanız, fetüsün rahimdeki konumunu kontrol etmek için sınırlı bir ultrason muayenesi yapılabilir. Vajinal kanamanız varsa, fetüsün kalb atımının devam edip etmediğini veya plasentanın çok aşağıda olup olmadığını görmek için ultrason kullanılabilir.
Özel ultrason muayenesi nedir?
Risk faktörlerine veya diğer testlere dayalı olarak bir sorundan şüpheleniliyorsa özel bir ultrason muayenesi yapılır. Örneğin, fetüsün iyi büyümediğine dair işaretler varsa, özel ultrason muayeneleri ile fetüsün büyüme hızı hamilelik boyunca izlenebilir. Şüphelenilen sorunun ne olabileceğine bağlı olarak Doppler ultrasonografi ve 3 boyutlu ultrasonografi gibi özel teknikler kullanılabilir.
Hamileliğim sırasında kaç ultrason muayenesi olacağım?
Hamileliğiniz sırasında, genellikle hamileliğin 18-22. haftalarında yapılan en az bir standart muayene yaptırmalısınız. Bazı kadınlar hamileliğin ilk üç ayında ultrason muayenesi olabilir. İlk trimester ultrason muayenesi standart değildir çünkü fetüsün uzuvlarının ve organlarının çoğunu ayrıntılı olarak görmek için çok erkendir. Bu kadar erken yapılan bir ultrason muayenesi aşağıdakileri yapmak için kullanılır:
Gebelik haftasının hesaplanması, belirli genetik bozukluklar için tarama, fetüslerin sayısı, fetüsün kalp atış hızının kontrol edilmesi, ekoptik gebelik olup olmadığını kontrol edilmesi.
Gebelikle ilgisi olmayan sağlık sorunları için ultrason nasıl kullanılır?
Ultrason, sorunları bulmak veya teşhis etmek için pelvik organların görüntülerini oluşturmak için kullanılır. Ultrasonun kullanılabileceği yollardan bazıları şunlardır:
Pelvisteki bir kitleyi değerlendirmek (yumurtalık kisti veya uterin fibroid gibi ), pelvik ağrının olası nedenlerini araştırmak, anormal uterin kanama veya diğer adet problemlerinin nedenlerini araştırmak, rahim içi bir cihaz (RİA) değerlendirmesi, kısırlık nedenlerini teşhis etmek, kısırlık tedavilerini izlemek, ek olarak, net olmayan mamografi bulgularını değerlendirmek, meme biyopsisi prosedürlerine rehberlik etmeye yardımcı olmak ve meme kitlelerini değerlendirmek için ultrason kullanılabilir.
Ultrason muayenesi nasıl yapılır?
Pelvik ultrason muayenesi sırasında prob ya karın ön duvarında (transabdominal ultrason) ya da vajinanıza yerleştirilir (transvajinal ultrason). Sahip olduğunuz ultrason muayenesinin türü, doğumhanenizin veya diğer sağlık bakım uzmanınızın ne tür görüntülere ihtiyaç duyduğuna ve muayenenin neden yapıldığına bağlıdır.
Transabdominal ultrason muayenesi sırasında ne olur?
Karnınız kaburgaların alt kısmından kalçalara kadar açıkta kalacak şekilde bir masaya yatacaksınız. Karın yüzeyine bir jel uygulanır. Bu, probun cilt yüzeyiyle temasını iyileştirir. El tipi prob daha sonra görüntü oluşturmak için karın boyunca hareket ettirilir. İncelemeden önceki 2 saat içinde birkaç bardak su içmeniz gerekebilir. Bu, mesanenizi dolduracaktır. Dolu bir mesane, mesanenin altındaki veya etrafındaki yapıların daha net görülebildiği bir “pencere” oluşturur.
Transvajinal ultrason muayenesi sırasında ne olur?
Hastane önlüğü giymeniz veya belden aşağısını soyunmanız istenecektir. Testten önce mesanenizi boşaltmanız önerilir. Pelvik muayenede olduğu gibi, ayaklarınız üzengi içinde sırt üstü yatacaksınız. Bu muayene için prob çubuk şeklindedir. Prezervatif gibi lateks bir kılıfla kaplıdır.
Ultrason muayenelerinin riskleri nelerdir?
Şu anda, ultrasonun gelişmekte olan bir fetüse zararlı olduğuna dair bir kanıt yoktur. Ultrason ve doğum kusurları, çocukluk kanseri veya yaşamın sonraki dönemlerinde gelişimsel sorunlar arasında hiçbir bağlantı bulunamadı. Bununla birlikte, etkilerin gelecekte tespit edilmesi mümkündür. Bu nedenle ultrason muayenelerinin sadece tıbbi nedenlerle kalifiye sağlık profesyonelleri tarafından yapılması önerilir. Hamilelik sırasında ultrasonun gelişigüzel kullanımından kaçınılmalıdır.
Sözlük
Amniyosentez : Küçük bir miktar amniyotik sıvının ve fetüsü çevreleyen keseden hücrelerin çekilmesi ve test edilmesi için bir iğnenin kullanıldığı bir prosedür.
Amniyotik Sıvı : Anne rahminde fetusu çevreleyen kese içindeki su.
Biyopsi : Küçük bir doku parçasının alınması için yapılan küçük cerrahi işlem ve daha sonra laboratuvarda mikroskop altında incelenir.
Koryonik Villus Örneklemesi: Plasentadan küçük bir hücre örneğinin alındığı ve test edildiği bir prosedür.
Konjenital Anomaliler: Bir vücut yapısında veya işlevinde, normal olarak beklenenden doğumdan itibaren var olan değişiklikler.
Kist: İçinde sıvı bulunan kese veya kese.
Dış Gebelik: Döllenmiş yumurtanın, genellikle fallop tüplerinden birinde, rahim dışında bir yerde büyümeye başladığı bir gebelik.
Fetüs: Döllenmeden 8 hafta sonra başlayan ve gebeliğin sonuna kadar süren doğum öncesi gelişim evresidir.
Fibroid: Rahim kasında oluşan, genellikle iyi huylu bir büyüme.
Genetik Bozukluklar: Genlerdeki veya kromozomlardaki bir değişikliğin neden olduğu bozukluklar.
Gebelik Yaşı: Genellikle son normal adet döneminin ilk gününden itibaren geçen haftaların sayısından ve sıklıkla gebeliğin birinci veya ikinci trimesterinde yapılan ultrason muayenesinden elde edilen bulgular kullanılarak hesaplanan gebelik yaşı.
Rahim İçi Araç (RİA): Hamileliği önlemek için rahim içine yerleştirilen ve bırakılan küçük bir cihazdır.
Mamografi: Meme kanserini saptamak için memenin röntgeninin kullanıldığı bir görüntüleme tekniği.
Doğum Uzmanı-Jinekolog : Kadın sağlığı konusunda özel becerilere, eğitime ve eğitime sahip bir doktor.
Plasenta: Fetüsün beslenmesini sağlayan ve atıkları uzaklaştıran doku.
Prob: Ses dalgaları yayan ve yankıları elektrik sinyallerine çeviren bir cihaz.
Trimester: Gebeliğin bölündüğü üç 3 aylık dönemden herhangi biri.
Ultrason: İç yapıları incelemek için veya belirli koşullar için tedavi olarak kullanılabilen ses dalgaları.
Ultrason Muayenesi: İç yapıları incelemek için ses dalgasının kullanıldığı bir test. Hamilelik sırasında, fetüsü incelemek için kullanılabilir.
Rahim: Hamilelik sırasında gelişmekte olan fetüsü içeren ve besleyen, kadın pelvisinde bulunan kaslı bir organ.