: 0 546 421 22 48
Bilgi İçin: 0 546 421 22 48

Vajinismus Nedir ? Nasıl Tedavi Edilir ?

Vajinismus nedir ?

Vajinismus ; fiziksel bir engel olmamasına rağmen kadının korku, kaygı ve endişelerinden dolayı cinsel ilişkiye izin vermemesi, ilişkiye girememe olarak da ifade edilebilir. En sık rastlanılan cinsel işlev bozukluğudur. Her on kadının birinde görülür . Kesin ve güvenilir tedavisi vardır. Vajinanın girişindeki kasların istem dışı kasılarak cinsel birleşmenin acılı ve imkansız olarak  algılanmasına vajinismus denir. Aslında bu tanımlama eksiktir. Çünkü kasılma başta vajina ve çevresindeki kaslar olmak üzere tüm vücuttadır. Vajinismuslu kadınlar cinsel ilişki denemelerinde vajina girişinde bir duvar varmış gibi hisseder. Penis duvara çarpıyor ve ilerlemiyor gibi hisseder. Kişi ; korku, kaygı ve panik içerisinde bacaklarını kapatır ve eşini iter.

Vajinismus nasıl anlaşılır ?

Vajinismus tıbbi kitaplarda ve belirli sınıflamalarda tanımlanmış bir hastalıktır. En temel belirtisi ilişkiye  girilecegi anda kişinin panik hale geçmesi, eşini itmesi, bacaklarını kapatması, endişe, korku, kaygı duymasıdır. Ön sevişme esnasında hiçbir sıkıntı yaşamayan kadın, o anda korkuya kapılıp istek kaybı yaşar. Bacaklarını kapatır. Bacaklarını açabilse bile kendisini çok kastığı için vajina girişini daraltır. Penis değince ağrı ve acı duyar.

Vajinismus tanısı; ilk cinsel birliktelik denemesi sırasında yaşananları çiftin anlatması ile ortaya çıkar. Zaten çoğu çift hekime başvurmadan önce yaptıkları araştırma sonucunda kendilerinde bu durumun olabileceğini  tahmin ederek doktora gider. İlk başvuru genelde kadın hastalıkları uzmanına olur. Jinekolog çifti dinler, dıştan bakı ile muayene eder ve sonuçta çoğu kez anatomik olarak bir sorun olmadığını tespit eder. Genelde sakinleştirici haplar ve lokal anestezik kremler kimi zamanda kaş gevşeticiler önererek hastaya tavsiyelerde  bulunur. Bu ilaçlar çoğunlukla işe yaramaz. Hasta vajinismus üzerine çalışan bir hekim arayışına girer.

Vajinismus Belirtileri ;

Vajinismusta en önemli belirti, cinsel birleşme sırasında kişinin istem dışı panik atak benzeri bir durum yaşamasıdır. Bilinci açık olsa da kadın kontrolünü yitirir.

  • Penisin yada bir cisimin  vajinaya girişinin ağrılı ya da zor olması.
  • Çiftin rahatsız, hatta imkânsız penetrasyon (penis vajina birlikteliğini içeren cinsel birleşme) yaşaması,
  • Cinsel ilişki sırasında yaşanan yanma, gerginlik ve batma hissi.
  • Hiçbir belirgin nedeni olmayan cinsel ağrılar.
  • Jinekolojik muayene esnasında zorlanma veya izin vermeme.
  • Cinsel ilişki sırasında bacaklarını kapatma, eşini itme, kaçmaya çalışma davranışları.
  • Vücudun diğer kas gruplarının (bacak, kol, bel, vb.) ilişki sırasında spazmlar yaşaması.
  • Başarısızlık ve ağrı endişesi nedeniyle seksten kaçılması, şeklinde yaşanır.
  • Ağrı ve acıdan dolayı cinsel istek kaybı
  • Cinsel ilişki esnasında acı çekileceğine dair şiddetli korku yaşama.
İlginizi Çekebilir  Hamilelik ve egzersiz

Vajinismusun Etkileri

Vajinismus rahatsızlığı olan kadınlarda çaresizlik, umutsuzluk duyguları giderek artar. Bugün yarın kendiliğinden çözüleceğini düşünerek, tedavi için başvurmayı hep erteler. Zamanla kötümserlik, kaygı, alınganlık duyguları artar ve kişide uykusuzluk sinirlilik meydana gelir. Eşiyle ilişkisi olumsuz etkilenen kadının psikolojisi giderek daha da etkilenir. Asla iyileşemeyeceğine dair olumsuz düşünceleri artar. Sık sık kendisini diğerleriyle kıyaslar. Bütün kadınların, yaşça küçüklerin bile rahatça yaptığı şeyi yapamadığını düşünerek,  suçlanma ve utanç duyar. Başarısızlık, üzüntü, korku, utanç, baskı hisleri kadını zamanla depresif bir ruh haline sürükler. Sevdiği eşine haksızlık yaptığı düşüncesi, mutsuzluğunu günden güne artırır.

Vajinismus rahatsızlığı olan kadınlar kızlık zarlarının çok kalın, kapalı, vajinalarının çok küçük,  dar ve penisin girişine imkan vermeyecek şekilde olduğunu düşünürler. Bu yanlış düşünce ile şiddetli bir ağrı ve kanama ortaya çıkacağından korkar ve ilişkiye izin vermez. Acı beklediği için savunmaya geçer. Bu ilkel korku refleksi bilinç dışı olarak ortaya çıkar. Çünkü bir tehdit durumunda bilinçaltımız savunmaya geçer ve kaçma refleksi gösterir. Kontrol  dışı kasılmalar, bacaklarını kapatma ve eşini itme bu mekanizmanın sonucudur.

Vajinismus mekanizması

Bu kasılma ve korku refleksi;  penis, doktor parmağı  hatta kendi parmağının vajinaya yaklaşması ile ortaya çıkar. Vajina girişinde bulunan iki santimlik çizgili kas grubu  istemli kasabildiğimiz kaslardır. Hasta, korku ve panik içindeyken bu kaslarda kasılır. Haliyle,  normalde açıklık şeklindeki vajina girişini; kapalı, girilmesi zor hale getirir. İçeri girme çabaları ağrı ve acı ile sonuçlanır.

İlişkiye  her seferinde güzel bir şekilde başlayan kadın kendini kasmış, nefesi kesilmiş, kimi zaman vücudunu bir titreme almış, bacaklarını kapatmış ve eşini iten bir durumda hüsrana uğrar. Bu sadece kadını değil erkeği de çok üzer, yıpratır. Zaman zaman sözlü hatta fiziksel şiddete kadar varan durumlar ortaya çıkabilir. Birbirini çok seven, büyük hayallerle evlenen çiftin üzerine karabasan gibi çöker. Günden güne daha mutsuz ve umutsuz hale getirir. Çiftin ailesi öğrenirse buna bir de aile baskısı eklenir. Durumu bilmeseler bile hamilelik, çocukla ilgili sorular genç çifte büyük baskı yaratır. Bu durum çiftin arasını daha da bozup kavgalar yaşanmasına neden olur.

İlginizi Çekebilir  Pelvik Muayene

Aslında vajina ve vajina girişi tamamen esneyebilen ve gevşeyebilen yapıdadır. Vajina girişini kapatan bir zar yoktur. Kızlık zarı denilen kısım, vajinal açıklığın etrafındaki esnek dokudur. Normal şartlarda cinsel ilişki ağrı,  acı,  kanama yapmaz. Kızlık zarı delinmez, kanamaz, yırtılmaz,  patlamaz.  Kadın rahatsa, ilişkiye istekli korkuları kaygıları  olmadan kendini kasmadan, ıslanarak tam şekilde ilişkiye girerse  ilk gece dahi kanama, ağrı, acı olmaz. Çünkü vajinanın asıl  görevi penisi içine almak ve üremeye aracılık etmektir. Normal görevini yerine getiren bir organda sorun yaşanmaz.

Vajinismus kimlerde olur ?

Küçük yaşlardan itibaren,  cinselliğe dair olumsuz ve utanç verici bilgilerle büyüyen,  günah ve ayıp olarak algı oluşturulan, cinsel hayat hakkında hiçbir fikri olmayan bu kadınlar doğal olarak ilk gece panik olurlar. Severek, gönülden bağ kurarak ne hayallerle başlayan evlilik; hayal kırıklığı , utanç , suçlama ve üzüntü içinde kalır. Erkekte de zamanla umutsuzluk, üzüntü, cinsel istek kaybı, erken boşalma ve ereksiyon olamama gibi sorunlar başlar.

Kendilerinde vajinismus olduğunu düşünen çiftlerin ve ya evlilik öncesi dönemde olup , cinsellikle ilgili korkusu olan kadınların vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmaları önerilir.

Vajinismus Tedavisi

Nedeni psikolojik olduğu için genellikle standart bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır, tamamen kişiye özel, vajinismus  uzmanı hekim  tarafından belirlenen terapi ve egzersizlerle yapılmaktadır. Psikolojik olmayan vajinismus problemlerinde cinsel ilişkiye imkân vermeyen yapısal nedenler cerrahi işlemler ile çözülebilir. Bu sebeple vajinismus hastalığı olan kişiler jinekolog tarafından muhakkak değerlendirilmedir. Vajinismus rahatsızlığının %90 nedeni psikojeniktir.

  • Sadece bilgilendirme;
  • Davranışsal tedavi;
  • Çocukluk dönemi ve anne baba ile ilişkileri içeren dinamik tedavi;
  • Hipnoz ve telkin;
  • Kişiye özel karma bir tedavi yöntemi;

Vajinismus tek seansta tedavi edilebilecek kadar basit bir problem değildir. Hızlı çözümler genelde geçici çözümlerdir.

İlginizi Çekebilir  Rahim Ağzı Kanseri Taraması

Vajinismus Tedavisi Fiyatları 2022

Vajinismus tedavisi fiyatları şehirden şehire , hatta aynı şehirde bölgeden bölgeye ve kurumdan kuruma farklılık göstermektedir. Vajinismus tedavisi fiyatları hakkında bilgi almak için 05464212248 nolu telefonumuzu arayabilirsiniz.