: 0 546 421 22 48
Bilgi İçin: 0 546 421 22 48

Vulva Şikayetleri: Vulvar Ağrı, Yanma ve Kaşıntı 

vulva ağrı kaşıntı

Vulva nedir?

Dış kadın genital bölgesine vulva denir. Derinin dış kıvrımlarına labia majora , iç kıvrımlarına labia minora denir.

Vulvar semptomları hakkında doktorumla ne zaman iletişime geçmeliyim?

Vulvanın derisinde değişiklikler görürseniz veya kaşıntı, yanma veya ağrınız varsa, jinekoloğunuz veya başka bir sağlık uzmanınızla görüşün.

Doktorunuz sizi muayene edebilir, ağrınız ve günlük rutininiz hakkında sorular sorabilir ve test için vajinal akıntı örnekleri alabilir. Bazı durumlarda, bir hastalığın tanısını doğrulamak için biyopsi gerekir.

Vulvayı etkileyebilecek  cilt hastalıkları nelerdir?

Vulvayı etkileyen bazı cilt bozuklukları arasında folikülit, kontakt dermatit, Bartholin bezi kistleri, liken simpleks kronikus, liken skleroz ve liken planus bulunur.

Folikülit nedir?

Folikülit, bir saç folikülünü enfekte eden bakterilerin neden olduğu küçük, kırmızı ve bazen ağrılı şişlikler olarak ortaya çıkar. Labia majora üzerinde oluşabilir. Bu, tıraş, ağda ve hatta sürtünme nedeniyle olabilir. Folikülit genellikle kendi kendine geçer. Hijyene dikkat etmek, bol giysiler giymek ve bölgeye uygulanan sıcak kompresler iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olabilir. Şişlik  gitmezse veya büyürlerse, jinekoloğunuza veya başka bir sağlık uzmanına görünün. Ek tedaviye ihtiyacınız olabilir.

Kontakt dermatit nedir?

Kontakt dermatit, cildin sabun, kumaş veya parfüm gibi şeyler tarafından tahriş edilmesinden kaynaklanır. İşaretler ve semptomlar aşırı kaşıntı, hamlık, batma, yanma ve ağrıyı içerebilir. Tedavi, tahriş kaynağından kaçınmayı ve cildin iyileşmesi için kaşıntıyı durdurmayı içerir. Buz paketleri veya soğuk kompresler tahrişi azaltabilir. Cildi korumak için ince bir tabaka düz vazelin uygulanabilir. Ağır vakalar için ilaç gerekebilir.

Bartholin bezi kisti nedir?

Bartholin bezleri vajinanın açıklığının her iki yanında derinin altında bulunur . Cinsel ilişki sırasında yağlanmaya yardımcı olan bir sıvı salgılarlar. Bartholin bezleri tıkanırsa, vajina ağzının yakınında şişmiş bir yumruya neden olan bir kist oluşabilir. Bartholin bezi kistleri, enfekte olmadıkça genellikle ağrılı değildir. Bu meydana gelirse, bir apse oluşabilir.

Kistiniz ağrıya neden olmuyorsa, evde ılık, sığ bir banyoda oturarak veya sıcak kompres uygulayarak tedavi edilebilir. Bir apse oluşmuşsa, tedavi, bir sağlık uzmanının ofisinde bir iğne veya başka bir alet kullanarak kistin boşaltılmasını içerir.

Liken simpleks kronikus nedir?

Liken simples kronikus, uzun süredir var olan kontakt dermatit veya diğer cilt bozukluklarının bir sonucu olabilir. Vulva derisinde “plak” adı verilen kalınlaşmış, pullu alanlar belirir. Bu plaklar, uykuyu engelleyebilecek yoğun kaşıntıya neden olur. Tedavi, cildin iyileşebilmesi için “kaşıntı” döngüsünü durdurmayı içerir. Steroid kremler genellikle bu amaç için kullanılır. Altta yatan durum da tedavi edilmelidir.

Liken sklerozis nedir?

Liken sklerozis, kaşıntı, yanma, cinsel ilişki sırasında ağrı ve ciltte yırtılmalara neden olabilen bir cilt hastalığıdır. Vulva derisi ince, beyaz ve kırışık görünebilir. Koyu mor renklendirme ile beyaz yumrular mevcut olabilir. Liken sklerozu tedavi etmek için bir steroid krem ​​kullanılır.

Liken planus nedir?

Liken planus, en sık ağız mukozasında oluşan bir deri hastalığıdır. Bazen cinsel organların derisini de etkiler. Kaşıntı, ağrı, yanma ve anormal akıntı meydana gelebilir. Liken planusun görünümü çeşitlidir. Vulva derisinde beyaz çizgiler olabilir veya tüm yüzey beyaz olabilir. Koyu pembe renkli yumrular olabilir.

Liken planus tedavisi, ilaçlı kremler veya merhemler, vajinal tabletler, reçeteli haplar veya enjeksiyonları içerebilir. Bu durumun tedavisi zordur ve genellikle uzun süreli tedavi ve takip gerektirir.

Vulvodini nedir?

Vulvodini farklı ağrı tiplerine neden olabilir. Bu ağrı genellikle yanma, batma, tahriş ve hamlık olarak tanımlanır. Kullanılabilecek diğer kelimeler arasında ağrı, ağrı, zonklama ve şişme sayılabilir. Ağrı tüm vulvada veya sadece klitoris veya vestibül gibi tek bir yerde hissedilebilir.

Vulvodini belirtileri sabit olabilir veya gelip gidebilirler. Semptomlar uyarı vermeden başlayıp durabilir veya sadece bölgeye dokunulduğunda ortaya çıkabilir. Tampon takmak, seks yapmak veya rahat iç çamaşırı giymek bazı kadınlar için tetikleyici olabilir.

Vulvodini tedavisinde kişisel bakım önlemleri, ilaçlar, diyet değişiklikleri, biofeedback eğitimi, fizik tedavi, cinsel danışmanlık veya cerrahi dahil olmak üzere çeşitli yöntemler kullanılır.

Menopozun genitoüriner sendromu nedir?

Menopozun genitoüriner sendromu (GSM) , östrojen ve diğer seks hormonlarındaki azalmanın neden olduğu bir grup belirti ve semptomdur . Bu düşüş perimenopoz ve menopoz sırasında olur. Semptomlar vajinal kuruluk, cinsel ilişkide ağrı, mesane sorunları, sık idrar yolu enfeksiyonları (İYE) , yanma, kaşıntı ve tahrişi içerebilir. Bazı kadınlarda cinsel ilişki sırasında da ağrı olabilir. Vulva tahriş edici maddelere karşı daha hassas hale gelebilir. Enfeksiyonlar daha kolay ortaya çıkabilir.

GSM için çeşitli tedaviler vardır. Vajinal nemlendiriciler ve kayganlaştırıcılar, vajinal kuruluğu ve ağrılı cinsel ilişkiyi gidermeye yardımcı olabilir. Bunları reçetesiz satın alabilirsiniz. Östrojen tedavisi vajinal krem, halka veya tablet şeklinde gelir. Bu terapi için bir reçeteye ihtiyacınız var.

Seçici östrojen reseptör modülatörleri (SERM’ler) , östrojene yanıt veren diğer dokuları uyarmadan östrojene yanıt veren belirli dokuları uyaran ilaçlardır. Menopoz sonrası kadınlarda ağrılı cinsel ilişkiyi tedavi etmek için bir SERM onaylanmıştır. SERM’lerle ilgileniyorsanız, jinekoloğunuzla riskleri ve faydaları hakkında konuşun.

Vulvar intraepitelyal neoplazi nedir?

Vulvar intraepitelyal neoplazi (VIN), henüz kanser olmayan anormal vulvar hücrelerinin varlığıdır. VIN’e genellikle insan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonu neden olur.

Vulvar intraepitelyal neoplazinin belirti ve semptomları nelerdir?

Belirtiler ve semptomlar arasında kaşıntı, yanma veya inişli çıkışlı, pürüzsüz veya beyaz, kahverengi veya kırmızı gibi farklı bir renkte olabilen anormal cilt bulunur. VIN, kanser gelişimini önlemek için tedavi edilmelidir.

VIN, cilde uygulanan bir krem, lazer tedavisi veya ameliyatla tedavi edilebilir. HPV aşısı, VIN’i önlemeye yardımcı olabilir.

Vulva kanserine ne sebep olur?

Vulvar kanserine HPV enfeksiyonu neden olabilir. Vulvayı etkileyebilecek diğer kanser türleri arasında melanom (cilt kanseri) veya Paget hastalığı bulunur. Vulvanın Paget hastalığı, meme veya kolon gibi vücudun başka bir bölgesinde kanser belirtisi olabilir.

Vulva kanserinin belirti ve semptomları nelerdir?

İşaretler ve semptomlar kaşıntı, yanma, iltihaplanma veya ağrıyı içerebilir. Diğer kanser semptomları arasında vulvada bir yumru veya yara, cilt rengindeki değişiklikler veya kasıkta bir şişlik bulunur.

Tedavi türü kanserin evresine bağlıdır. Tüm kanserli dokuları çıkarmak için genellikle ameliyat gerekir. Ameliyata ek olarak radyasyon tedavisi ve kemoterapi de gerekebilir.

Vulvayı başka hangi bozukluklar etkileyebilir?

Vulvayı etkileyebilecek bir takım bozukluklar vardır. Genital herpes gibi enfeksiyonlar ( maya enfeksiyonu gibi) ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE) vulvar belirti ve semptomlarına neden olabilir. Crohn hastalığı, sindirim sisteminin uzun süreli bir hastalığıdır. Vulvada iltihaplanmaya, şişmeye, yaralara veya darbelere neden olabilir.

Hangi kişisel bakım önlemleri vulvar sorunları önlemeye veya gidermeye yardımcı olabilir?

Aşağıdaki kişisel bakım önlemleri, belirli vulvar sorunlarının önlenmesine veya giderilmesine yardımcı olabilir:

Vulvanızı ılık suyla durulayarak ve hafifçe okşayarak temiz tutun, ovalamayın, kurutun.

Dar pantolon veya iç çamaşırı giymeyin. Sadece pamuklu iç çamaşırı giyin.

Külotlu çorap giymeyin (pamuk ağları yoksa).

Deodorant veya plastik kaplama içeren pedler veya tamponlar kullanmayın.

Parfümlü sabun veya kokulu tuvalet kağıdı kullanmayın.

Duş almayın veya kadınsı spreyler veya talk pudraları kullanmayın.

Sözlük

Apse: Doku veya organda bulunan irin topluluğu.

Bartholin Bezleri: Vajinal açıklığın her iki tarafında bulunan ve cinsel aktivite sırasında sıvı yapan iki bez.

Biyopsi: Küçük bir doku parçasını çıkarmak için yapılan küçük bir cerrahi prosedür. Bu doku bir laboratuvarda mikroskop altında incelenir.

Kemoterapi: Kanserin ilaçlarla tedavisi.

Klitoris: Vajina ağzının yakınında bulunan kadın cinsel organı.

Kist: İçinde sıvı bulunan kese veya kese.

Östrojen: Yumurtalıklarda üretilen kadınlık hormonu.

Genital Herpes: Bir virüsün neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon (CYBE). Herpes, vulva ve penis üzerinde veya çevresinde ağrılı, oldukça bulaşıcı yaralara neden olur.

Genitoüriner Menopoz Sendromu (GSM): Östrojen ve diğer seks hormonlarındaki azalmanın neden olduğu belirti ve semptomlar topluluğu. Belirti ve semptomlar arasında vajinal kuruluk, cinsel ilişkide ağrı, mesane semptomları, sık idrar yolu enfeksiyonları (İYE), yanma, kaşıntı ve tahriş sayılabilir.

İltihap: Vücuttaki dokularda ağrı, şişlik, kızarıklık ve tahriş.

 

Labia Majora: Dış kadın genital bölgesinin dokularının dış kıvrımları.

Labia Minora: Dış kadın genital bölgesinin dokularının iç kıvrımları.

Menopoz: Bir kadının adet dönemlerinin kalıcı olarak durduğu zamandır. Menopoz, 1 yıl boyunca adet görmemesinden sonra onaylanır.

Perimenopoz: Menopoza kadar geçen süre.

Radyasyon Tedavisi: Radyasyonla tedavi.

Seçici Östrojen Reseptör Modülatörleri (SERM’ler): Östrojene yanıt veren diğer dokuları uyarmadan östrojene yanıt veren belirli dokuları uyaran ilaçlar.

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar (CYBE): Cinsel temas yoluyla yayılan enfeksiyonlar. Enfeksiyonlar arasında klamidya, bel soğukluğu, insan papilloma virüsü (HPV), herpes, sifiliz ve insan bağışıklık yetersizliği virüsü (HIV, edinilmiş bağışıklık yetersizliği sendromunun [AIDS] nedeni) bulunur.

İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE): Böbrekler, mesane veya üretra dahil olmak üzere üriner sistemin herhangi bir bölümünde bir enfeksiyon.

Vajina: Kaslarla çevrili tüp benzeri bir yapı. Vajina rahimden vücudun dışına çıkar.

Vestibül: Vajina ağzını çevreleyen doku.

Vulva: Kadının dış genital bölgesi.

Vulvodini: Vulvada kaybolmayan veya sürekli tekrar eden ve belirli bir nedeni olmayan ağrı.