Yoğun adet kanaması ne kadar yaygındır?
Yoğun adet kanaması çok yaygındır. Kadınların yaklaşık üçte biri bunun için tedavi arar. Yoğun adet kanaması normal değildir. Hayatınızı bozabilir ve daha ciddi bir sağlık sorununun işareti olabilir. Adet kanamanızın çok yoğun olduğundan endişeleniyorsanız, kadın doğum uzmanı-jinekoloğunuza söyleyin.
Adet kanaması ne zaman “Yoğun” kabul edilir?
Aşağıdakilerden herhangi biri yoğun adet kanamasının bir işareti olabilir:
7 günden fazla süren kanama.
Arka arkaya birkaç saat boyunca her saat bir veya daha fazla tampon veya pedden sızan kanama.
Adet akışını kontrol etmek için aynı anda birden fazla ped takma ihtiyacı.
Gece boyunca ped veya tampon değiştirme ihtiyacı.
Çeyrek veya daha büyük kan pıhtıları ile adet akışı.
Yoğun adet kanaması sağlığımı nasıl etkiler?
Yoğun adet kanaması, tedavi gerektiren altta yatan bir sağlık sorununun işareti olabilir. Yoğun dönemlerden kan kaybı da demir eksikliği anemisi denilen bir duruma yol açabilir. Şiddetli anemi nefes darlığına neden olabilir ve kalp problemleri riskini artırabilir.
Yoğun adet kanamasına ne sebep olur?
Birçok şey yoğun adet kanamasına neden olabilir. Nedenlerden bazıları:
Fibroidler ve polipler, adenomyozis, düzensiz yumurtlama , düzensiz yumurlamaya bağlı endometriyumun ( rahim iç yüzeyi ) alanları çok kalınlaşabilir. Bu durum ergenlik ve perimenopoz sırasında yaygındır. Polikistik over sendromu (PCOS) ve hipotiroidizm gibi belirli tıbbi durumları olan kadınlarda da ortaya çıkabilir.
Kanama bozuklukları—Kan düzgün pıhtılaşmadığında yoğun kanamaya neden olabilir.
İlaçlar—Kan sulandırıcılar ve aspirin yoğun adet kanamasına neden olabilir. Bakır rahim içi araç (RİA) , özellikle kullanımın ilk yılında daha Yoğun adet kanamasına neden olabilir.
Kanser—Yoğun adet kanaması endometriyal kanserin erken bir belirtisi olabilir. Çoğu endometriyal kanser vakası, menopozu geçmiş 60’lı yaşların ortasındaki kadınlarda teşhis edilir. Genellikle tedavinin en etkili olduğu erken bir aşamada teşhis edilir.
Diğer nedenler — Endometriozis Yoğun adet kanamasına neden olabilir. Diğer nedenler arasında ektopik gebelik ve düşük gibi gebelikle ilgili olanlar bulunur. Pelvik inflamatuar hastalık (PID) ayrıca Yoğun adet kanamasına neden olabilir. Bazen nedeni bilinmemektedir.
Yoğun adet kanaması nasıl değerlendirilir?
Kadın doğum doktorunuzun yoğun adet kanaması hakkında size sorabileceği sorular.
Geçirdiğiniz ve şimdiki hastalıklarınız ve cerrahi prosedürler, hamilelik geçmişi,
reçetesiz satın aldığınız ilaçlar da dahil olmak üzere kullandığınız ilaçlar, doğum kontrol yönteminiz
Adet döngünüz — Mümkünse, ziyaretinizden önce döngünüzü takip etmek için bir takvim veya adet izleme akıllı telefon uygulaması kullanın. Kadın Doğum doktorunuz, adetinizin başladığı tarihler, kanamanın ne kadar sürdüğü ve akış miktarı (hafif, orta, yoğun veya lekelenme) dahil olmak üzere çeşitli döngüler hakkında ayrıntılı bilgi edinmek isteyecektir.
Yoğun adet kanamasını değerlendirmek için hangi testler ve muayeneler kullanılabilir?
Pelvik muayene de dahil olmak üzere fizik muayene yapılır. Birkaç laboratuvar testi yapılabilir. Hamilelik testi ve cinsel yolla bulaşan bazı enfeksiyonlar (CYBE) için testler yaptırabilirsiniz. Belirtilerinize ve yaşınıza bağlı olarak ek testler gerekebilir:
Ultrason : Pelvik organların görüntülemek için ses dalgaları kullanılır.
Histereskopi : İnce, ışıklı bir tüp ile serviksin açıklığından rahime girilir. Kadın doğum uzmanınızın rahmin içini görmesini sağlar.
Endometriyal biyopsi : Endometriumun bir örneği alınır ve mikroskop altında incelenir. Bazen bu testi yönlendirmek için histeroskopi kullanılır. Dilatasyon ve küretaj (D&C) adı verilen cerrahi bir prosedür , bu testin yapılabileceği başka bir yoldur.
Sonohisterografi: Rahim kavitesi ince bir tüp aracılığıyla sıvı ile doldurulduktan sonra ultrason görüntülemesi yapılır.
Manyetik rezonans görüntüleme (MR):Bu test, güçlü bir manyetik alan ve ses dalgaları kullanarak iç organları ve yapıları görüntüler.
Yoğun adet kanamasını tedavi etmek için hangi ilaçlar kullanılabilir?
İlaçlar genellikle yoğun adet kanamasını tedavi etmek için kullanılır:
Yumurtlama, endometriozis, PCOS ve miyom ile ilgili problemlerin neden olduğu yoğun kanama, genellikle belirli hormonal doğum kontrol yöntemleri ile yönetilebilir. Türüne bağlı olarak, bu yöntemler adet akışını hafifletebilir, adetlerin daha düzenli olmasına yardımcı olabilir ve hatta kanamayı tamamen durdurabilir.
Hormon tedavisi , perimenopoz sırasında meydana gelen yoğun adet kanaması için yardımcı olabilir. Hormon tedavisini kullanmaya karar vermeden önce, yararları ve riskleri (kalp krizi, felç ve kanser riskinde artış) tartmak önemlidir.
Gonadotropin salgılatıcı hormon (GnRH) agonistleri adet döngüsünü durdurur ve miyom boyutunu azaltır. Sadece kısa süreler için kullanılırlar (6 aydan az). Fibroidler üzerindeki etkileri geçicidir. Bir GnRH agonisti almayı bıraktığınızda, miyomlar genellikle orijinal boyutlarına döner.
Traneksamik asit , yoğun adet kanamasını tedavi eden reçeteli bir ilaçtır. Bir tablet halinde gelir ve her ay adet döneminin başlangıcında alınır.
İbuprofen gibi nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) ayrıca yoğun kanamayı kontrol etmeye ve adet kramplarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Kanama bozukluğunuz varsa, tedaviniz kanın pıhtılaşmasına yardımcı olacak özel ilaçlar içerebilir.
Yoğun adet kanamasını tedavi etmek için hangi prosedürler kullanılabilir?
İlaç kanamanızı azaltmazsa, cerrahi bir prosedür önerilebilir:
Endometrial ablasyon uterusun içyüzeyini tahrip eder. Adet kanamasını durdurur veya azaltır. Ablasyondan sonra hamilelik olası değildir, ancak olabilir. Eğer öyleyse, ciddi komplikasyon riski büyük ölçüde artar. Endometrial ablasyonu takiben menopoza kadar doğum kontrol yöntemi kullanmanız gerekecektir. Sterilizasyon (kalıcı doğum kontrolü), ablasyon olan kadınlarda hamileliği önlemek için iyi bir seçenek olabilir. Endometriyal ablasyon ancak ilaç veya diğer tedaviler işe yaramadığında düşünülmelidir.
Uterin arter embolizasyonu (BAE) , fibroidleri tedavi etmek için kullanılır. BAE’de uterusa giden kan damarları bloke olur ve bu da miyomların büyümesine izin veren kan akışını durdurur.
Miyomektomi , rahmi çıkarmadan miyomları çıkarmak için yapılan ameliyattır. Histeroskopi, bazı durumlarda miyomları çıkarmak veya miyomların neden olduğu kanamayı durdurmak için kullanılabilir.
Histerektomi , uterusun cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Histerektomi, diğer tedavi türleri başarısız olduğunda veya bir seçenek olmadığında fibroidleri ve adenomyozisi tedavi etmek için kullanılır. Ayrıca endometriyal kanseri tedavi etmek için kullanılır. Rahim alındıktan sonra kadın artık adet görmez ve artık hamile kalamaz.
Sözlük
Adenomyozis: Normalde rahmi kaplayan dokunun rahmin kas duvarında büyümeye başladığı bir durum.
Doğum Kontrolü: Hamileliği önlemek için kullanılan cihazlar veya ilaçlar.
Hücreler: Vücuttaki bir yapının en küçük birimleri. Hücreler vücudun tüm bölümlerinin yapı taşlarıdır.
Serviks: Uterusun vajinanın üst kısmındaki alt, dar ucu.
Komplikasyonlar: Başka bir hastalık veya durumun sonucu olarak ortaya çıkan hastalıklar veya durumlar. Bir örnek, grip sonucu oluşan pnömonidir. Hamilelik gibi bir durumun bir sonucu olarak bir komplikasyon da ortaya çıkabilir. Hamilelik komplikasyonunun bir örneği erken doğumdur.
Dilatasyon ve Küretaj (D&C): Rahimdeki dokunun küret adı verilen bir alet kullanılarak çıkarılabilmesi için serviksi açan bir prosedür.
Dış Gebelik: Rahim dışında bir yerde, genellikle fallop tüplerinden birinde gebelik.
Endometrial Ablasyon: Adet kanamasını durdurmak veya azaltmak için uterus iç yüzeyinin tahrip edildiği küçük bir cerrahi prosedür.
Endometrial Biyopsi: Rahim içini döşeyen dokudan küçük bir miktar alınarak mikroskop altında incelenmesi işlemidir.
Endometrial Kanser: Rahim iç yüzeyinin kanseri.
Endometriozis: Rahmi kaplayan dokunun rahmin dışında, genellikle yumurtalıklar, fallop tüpleri ve diğer pelvik yapılar üzerinde bulunması durumudur.
Endometrium: Rahim iç yüzeyi.
Fibroidler: Rahim kasında oluşan büyümelerdir. Fibroidler genellikle kanserli değildir.
Gonadotropin Salgılatıcı Hormon (GnRH) Agonistleri: Beyinde yapılan ve hipofiz bezine ne zaman folikül uyarıcı hormon (FSH) ve luteinize edici hormon üreteceğini söyleyen bir hormon.
Hormon Tedavisi: Menopoz döneminde meydana gelebilecek semptomların hafifletilmesine yardımcı olmak için östrojen ve sıklıkla progestinin alındığı tedavi.
Hipotiroidizm: Tiroid bezinin çok az tiroid hormonu ürettiği bir durum.
Histerektomi: Uterusu çıkarmak için yapılan ameliyat.
Histeroskopi: Rahim içini görüntülemek veya ameliyat yapmak için ışıklı bir teleskopun rahim ağzından rahim içine yerleştirildiği bir prosedür.
Rahim İçi Araç (RİA): Hamileliği önlemek için rahim içine yerleştirilen ve bırakılan küçük bir cihazdır.
Demir Eksikliği Anemisi: Kanda anormal derecede düşük demir seviyeleri.
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR): Güçlü bir manyetik alan ve ses dalgaları kullanarak iç organları ve yapıları görüntüleme testi.
Menopoz: Bir kadının adet dönemlerinin kalıcı olarak durduğu zamandır. Menopoz, 1 yıl boyunca adet görmemesinden sonra onaylanır.
Adet Döngüsü: Bir kadının vücudunu olası hamileliğe hazırlamak için meydana gelen aylık değişim süreci. Adet döngüsü, bir döngünün adet kanamasının ilk gününden bir sonraki döngünün adet kanamasının ilk gününe kadar tanımlanır.
Düşük: Rahimdeki bir gebeliğin kaybı.
Miyomektomi: Rahim yerinde bırakılarak sadece rahim fibroidlerine cerrahi.
Nonsteroidal Anti-inflamatuar İlaçlar (NSAID’ler): Enflamasyonu azaltarak ağrıyı hafifleten ilaçlar. İbuprofen ve naproksen dahil olmak üzere tezgahta birçok tür mevcuttur.
Kadın Doğum Uzmanı-Jinekolog: Kadın sağlığı konusunda özel eğitim ve öğretim almış bir doktor.
Yumurtlama: Bir yumurtalığın yumurta bıraktığı zaman.
Pelvik Muayene: Bir kadının pelvik organlarının fizik muayenesi.
Pelvik İnflamatuar Hastalık (PID): Kadın genital yolunun enfeksiyonu.
Perimenopoz: Menopoza kadar geçen süre.
Polikistik Over Sendromu (PCOS): Bir kadının aylık adet dönemlerini, yumurtlamayı, hamile kalma yeteneğini ve metabolizmasını etkileyen hormon dengesizliğine yol açan bir durumdur.
Polipler: Bir organın içinde gelişebilen anormal doku büyümeleridir.
Progestin: Vücut tarafından doğal olarak üretilen hormona benzeyen sentetik bir progesteron formu.
Puberte: Üreme organlarının çalışmaya başladığı ve diğer cinsiyet özelliklerinin geliştiği yaşam evresidir. Kadınlarda adet dönemlerinin başladığı ve göğüslerin geliştiği dönemdir.
Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar (CYBE): Cinsel temas yoluyla yayılan enfeksiyonlar. Enfeksiyonlar arasında klamidya, bel soğukluğu, insan papilloma virüsü (HPV), herpes, sifiliz ve insan bağışıklık yetersizliği virüsü (HIV, edinilmiş bağışıklık yetersizliği sendromunun [AIDS] nedeni) bulunur.
Sonohisterografi: Rahim içinin ultrason görüntüleri alınırken rahim ağzından rahim içine steril sıvı enjekte edildiği bir prosedür.
Sterilizasyon: Kalıcı bir doğum kontrol yöntemi.
Traneksamik Asit: Yoğun kanamayı tedavi etmek veya önlemek için verilen bir ilaç.
Ultrason Muayenesi: Vücudun iç kısımlarını incelemek için ses dalgalarının kullanıldığı bir test. Hamilelik sırasında, fetüsü kontrol etmek için ultrason kullanılabilir.
Uterin Arter Embolizasyonu: Uterusa giden kan damarlarını tıkama prosedürü. Bu prosedür doğumdan sonra kanamayı durdurmak için kullanılır. Ayrıca rahim kanamasının diğer nedenlerini durdurmak için de kullanılır.
Rahim: Kadın pelvisinde bulunan kaslı bir organ. Hamilelik sırasında, bu organ fetüsü tutar ve besler.