: 0 546 421 22 48
Bilgi İçin: 0 546 421 22 48

Yoğun meme nedir?

mamografi

Fibröz doku ve yağ memeye şeklini verir. Bir mamografi daha fazla lifli doku ve daha az yağ gösterdiğinde memeler yoğun olarak adlandırılır.

Yoğun memeler farklı hissettiriyor mu?

Sıkı memeler, daha fazla yağ dokusuna sahip memelerden farklı hissettirmez. Bu, kendi başınıza veya klinik meme muayenesi ile yoğun memeleriniz olup olmadığını söyleyemeyeceğiniz anlamına gelir.

Yoğun memelerim olup olmadığını nasıl anlarım?

Mamografi memelerin yoğun olup olmadığını gösterebilir. Mamografi raporunuz memelerinizin yoğun olup olmadığını söylemelidir. Mamografi raporunuzla ilgili sorularınız varsa veya almadıysanız, doktorunuzla konuşun.

Yoğun memeler normal mi?

Yoğun memeler, özellikle genç kadınlar arasında normal ve yaygındır. Mamografi çektiren 40 yaş ve üstü kadınların neredeyse yarısının yoğun memelere sahip olduğu tespit edilir.

Memelerin yoğun olmasına ne sebep olur?

Meme yoğunluğu genetik olabilir, yani aileden geçer. Diğer faktörler, düşük vücut kitle indeksine (VKİ) sahip olmayı ve menopozdan sonra hormon tedavisi kullanmayı içerebilir.

Meme yoğunluğu nasıl ölçülür?

Radyologlar meme yoğunluğunu dört kategoriye ayırır:

Neredeyse tamamen yağlı

Bazı yoğun alanlar, ancak çoğunlukla yağ

Bazı yağlı alanlar, ancak çoğunlukla yoğun

Son derece yoğun

Kategori 3. veya 4. memeler yoğun kabul edilir. Mamografiyi okuyan radyolog, uzman görüşüne göre kategoriyi seçer. Mamografi raporunuz, radyoloğun memelerinizi yoğun veya az yoğun olarak değerlendirip değerlendirmediğini belirtmelidir.

Meme yoğunluğu mamografiyi nasıl etkiler?

Yoğun meme dokusu ve kanserli yumrular, mamografide beyaz görünür. Bu, radyoloğun mamografi okumasını ve kanserleri tanımlamasını zorlaştırabilir. 

Meme yoğunluğu kanser riskini etkiler mi?

Yoğun memeleri olan kadınların meme kanseri riski, yoğun memeleri olmayan kadınlara göre biraz daha yüksektir. Meme yoğunluğu arttıkça risk artar. Yoğun memeler, meme kanserinden ölme riskini artırmaz.

Yoğun memelerim varsa ekstra meme kanseri taramasına ihtiyacım var mı?

Yoğun memeleriniz varsa ve başka risk faktörünüz yoksa ekstra tarama önerilmez. Bunun nedeni araştırmaların ekstra veya farklı tarama yöntemlerinin bu vakalarda meme kanseri ölümlerini azalttığını göstermemesidir.

Yoğun memeleriniz varsa sağlık uzmanlarının ekstra taramaları tartışmasını gerektirebilir. Doğum uzmanı-jinekologunuzla meme kanseri riskiniz ve tarama ihtiyaçlarınız hakkında konuşun. Meme kanseri riskiniz yüksekse ekstra taramalara ihtiyaç duyulabilir.

Sözlük

Vücut Kitle İndeksi (VKİ) : Boy ve kilodan hesaplanan bir sayı. BMI, bir kişinin zayıf, normal kilolu, fazla kilolu veya obez olup olmadığını belirlemek için kullanılır.

Hormon Tedavisi : Menopoz döneminde ortaya çıkabilecek semptomları hafifletmeye yardımcı olmak için östrojen ve sıklıkla progestin alınan tedavi.

Mamografi : Meme kanserini veya diğer meme problemlerini göstermek için kullanılan bir röntgen görüntüsü.

Doğum Uzmanı-Jinekolog : Kadın sağlığı konusunda özel eğitim ve öğretim almış doktor.

Radyologlar : Çeşitli tıbbi görüntüleme teknikleriyle alınan görüntüleri yorumlama konusunda uzmanlaşmış doktorlar.